Mielipiteet

Lukijalta

Yhä useampi talvi voi olla Suomessa lumeton – il­mas­ton­muu­tos ei tapahdu jossain muualla, joillekin muille ihmisille

Mielipiteet 26.9.2019 6:00
Mia Rahunen, Niklas Kaskeala

Ilmastonmuutos uhkaa suomalaisuuden ydintä. Ilmastotyötä on tehostettava ja hankaliinkin kysymyksiin tartuttava, jotta voimme jatkossakin nauttia talvistamme.

Meillä suomalaisilla on aivan erityinen suhde lumeen ja talveen. Suomalaislapset osaavat tehdä lumienkelin usein ennen kuin oppivat puhumaan. Hiihtoa, laskettelua ja lumilautailua harrastaa yli miljoona suomalaista. Lumesta ja jäästä nauttivat myös avantouimarit, pilkkijät ja muut talvisessa luonnossa liikkujat.

Narskuva lumi jalkojemme alla ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys. Lumen ja talven ystäville YK:n hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n tuorein raportti meristä ja maapallon jäätyvistä alueista on karua luettavaa. Lumi, jää ja ikirouta vähenevät hälyttävää vauhtia, ja vaikutukset näkyvät jo Suomessakin.

Maapallo on lämmennyt keskimäärin asteen verran, mutta Suomessa jo yli kaksi astetta. Voimakkainta lämpeneminen on talvella, joulukuut ovat lämmenneet jo viisi astetta. Tulevaisuudessa yhä useampi talvi voi olla Etelä- ja Lounais-Suomessa lumeton ja jäätön. Itämeren jääpeite voi pienentyä tämän vuosisadan loppuun mennessä jopa 80 prosenttia.

Suomalaisten lisäksi myös luonto ja eläinlajit ovat sopeutuneet kylmiin talviimme. Ilman lunta ja jäätä yhä useampi laji on vaarassa kadota Suomesta kokonaan. Uhka on suurin Lapin tunturilajistolle, sillä ilmaston lämmetessä metsäraja nousee yhä ylemmäs ja avotunturit ovat vaarassa kasvaa umpeen. Monet suomalaisista eläimistä, kuten ahma, itämerennorppa, tunturipöllö ja tunturisopuli ovat lumesta riippuvaisia. Yksi

maailman harvinaisimmista hylkeistä, saimaannorppa, tekee pesänsä lumeen.

Olemme kokeneet usein riemunhetkiä kansakuntana talvisten urheilulajiemme voitoista. 21 talviolympiakaupungista kuitenkin enää 12 voisi järjestää kilpailut vuonna 2050. Talviurheilun mahdollistava alue maapallolla pienenee koko ajan, joten myös harrastajia ja urheilijoita on vähemmän. Talviurheilu siinä muodossa kuin me sen tunnemme, saattaa olla päättymässä.

"Itämeren jääpeite voi pienentyä tämän vuosisadan loppuun mennessä jopa 80 prosenttia."

Monimuotoinen luonto on tärkeä puskuri ilmastonmuutosta vastaan, joten vahvempia luonnonsuojelutoimenpiteitä tarvitaan niin maalla kuin merilläkin.

Jotta globaalit päästöt saadaan nollaan vuoteen 2050 mennessä, pitää meidän luopua fossiilisista polttoaineista ja suunnata rahavirrat vähähiilisiin kohteisiin fossiilienergian tukemisen sijaan. Tämä pitää tehdä reilulla ja oikeudenmukaisella tavalla, jotta muutos on kestävällä pohjalla.

Samat toimintaohjeet pätevät myös Suomelle. Ilmastonmuutos ei tapahdu jossain muualla, joillekin muille ihmisille. Se on jo muuttanut elämäämme ja luontoamme, joten poliittiset päätökset on syytä tehdä ilmastonmuutoksen hillintä kirkkaana mielessä. Antti Rinteen hallitukselle jäi budjettiriihestä parantamisen varaa. Hallitus ei ratkonut kaikkia tärkeitä kysymyksiä vaan siirsi niitä eteenpäin, räikeimpänä esimerkkinä ympäristölle haitalliset tuet. Tähän meillä ei ole enää varaa, hankaliinkin kysymyksiin on jatkossa uskallettava tarttua.

Mia Rahunen

ilmastoasiantuntija

WWF Suomi

Niklas Kaskeala

puheenjohtaja

Protect Our Winters Finland

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (68)

Uhkaa ei voi toistaa loputtomiin, sillä silloin siitä menee uskottavuus.

Maailmalla on jo liian pitkään ollut aikaa 12 vuotta tehdä parannus. Ilmastopelottelu ei tehoa enää kuin lapsiin ja varhaisteineihin. Heillä ei ole kokemusta parikymmentä vuotta jatkuneesta tuholla pelottelusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa, otsikkoon viitaten: moniko talvi on ollut Suomessa lumeton tähän päivään mennessä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä on keskustelu. Kiva se nyt on sanoa puolesta ja vastaan. 20-30 vuotta sitten tätä keskustelua ei syntynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kai se nyt sää on ilmastoa vai onko sää se missä elämme ja ilmasto on jossain muualla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hän säät ja ilmaston säätää, sanottiin ennen suuresta säämiehestä. Lieneekö enää hengissä koko ukko?

Sää on kylmää ja ilmasto lämmintä, Siis eri asioita. Selväähän tämä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

viimeviikolla vaikka sään ennustajat supertietokoneineen niin lupasivat. Ja hyvä niin. Jotkut rohkenee ennustaa 100 vuoden päähän ja tietävät jopa todennäköisyydet. Tieteessä pelataan toki todennäköisyyksillä. Tavalliselle lottoajalle riittää erittäin pieni voiton todennäköisyys, jotta panee rahaa likoon. Tilastomies nauraa, mutta silti jatkuvasti joku "tyhmä" tulee miljoonääriksi. Tämän jälkeen miljonääri nauraakin tiedemiehelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos pitää tehdä valinta lumienkeleiden ja hoitotyön ammattilaisten, enkeleiden jotka auttavat sairaat takaisin jaloilleen välillä, valintani on jälkimmäinen. Molempiin meillä ei ole varaa. Raha kun ei tule seinästä, eikä sähkö töpselistä. Nälkä tulee, jos ei syödäkseen saa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi tuollaista valintaa ei tarvitse tehdä, mutta tämmöisen olkinuken sait sitten tempaistua kasaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tuossa mitään olkinukkea tempaistu kasaa, vaan ihan totta kommentoitiin ja jo nyt on hoitajista huutava pula.
Mihin menevät hoitajille tarkoitetut rahat? Aivan, tuohon ilmstohömppään ja niiden lieveilmiöihin ja jokainen tietää mitä ne lieveilmiöt on. Että kävi itsellesi nyt melko nolo kämmi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lämpimiä ajanjaksoja on ollut Suomessa ennenkin. 1930-luvulla Pohjois-Pohjanmaallakin aloiteltiin laajamittaista vehnänviljelyä lukuisten lämpimien kesien innostamana. Talvisotavuonna 1939 sää alkoi kuitenkin merkittävästi kylmetä ja hankkeesta luovuttiin. Maapallon lämpötila on nytkin ollut laskusuunnassa jo vuodesta 2016 lähtien, joten jotain kauhukuvia täytyy nyt maalailla hiilidioksidista (elintärkeä osa fotosynteesia) tai merenpintojen noususta. Suomessa maannousema on n. metrin luokkaa sadassa vuodessa, joten pahimmatkin sulamisskenaariot jäävät meillä täysin merkityksettömiksi. Lasten pelottelu väärillä ja harhaluuloisilla asioilla on sairasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tänne kirjoittavilta pitäisi edellyttää jonkinlaista tieteellisen ajattelun peruskurssia. Se, mitä peräkamarin ikkunasta juuri nyt näkyy, ei paljoa kerro tulevasta. Tai se, mitä Hommafoorumilla tai Suomen Uutisten keskustelupalstalla sanotaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toinen sylttytehdas on viherajattelu, joka maalailee estottomasti kauhukuvia tulevaisuudesta tartuttaen nuoriin ilmastoahdistuksen. Ilmeisesti ajatellaan, että näistä tulee vankkumattomia kannattajia fundamentalistiselle viherliikkeelle.

Tiede vaatii kriittistä ajattelua, jota ei löydy minkään suunnan fundamentalisteilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tarkoitat "kriittisyydellä" tieteen yhteydessä samanlaista asennetta kuin mitä silloin, kun puhutaan ns. maahanmuuttokriittisyydestä, et ole ymmärtänyt tiedettä. Siihen ei asenteellinen kitinä sovi. Käyhän jokunen fysiikan kurssi ja perehdy sitten oikeaan ilmaston tieteeseen edes pintapuolisesti. Jo 1800-luvun fysiikka riittää maapallon ilmakehän ymmärtämiseen riittävästi, että tajuaa huolestua.

Ilmastonmuutoksesta ja sen syystä ei ole tieteessä lainkaan epäilystä. Ei lainkaan. Öljypohattojen piirissä asiasta sen sijaan on eräänlaisia "epäilyksiä".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkään lajin tieteessä epäily ei lopu. Tämä on eräs tieteen perusprinsiippi. Jos epäily loppuu, niin silloin ei enää ole kyse tieteestä.

Maapallon ilmasto ei ole vain fysiikkaa, vaan pääosin epälineaaristen dynaamisten systeemien matematiikkaa. Ilmasto on siis perusteiltaan kaoottinen. Fysiikaksi väittäminen perustuu siihen, että fysikaalista ilmiötä voidaan mallintaa luotettavasti, mutta dynaamista kaoottista systeemiä ei voi. Kaaos ei ole kapseloitavissa mallien sisälle piiloon. Ilmastomallien ennustamiskyky katoaa siksi suhteellisen lyhyessä aikajaksossa.

IPCC:n palvomien ilmastomallien ennustuskyky onkin jo todettu kyseenalaiseksi. Kaikki ennustukset ovat pahasti liioitelleet lämpenemistä. Osa mallintajistakin tämän jo tunnustaa, eivät kuitenkaan kaikki - vielä...

Ilmasto on aivan liian monimutkainen systeemi selitettäväksi kasvihuoneilmiöllä kun siinä on mukana niin paljon muitakin tekijöitä, kuten meret, joita maapallon pinnasta on 70%.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kun olet fysiikan kurssisi suorittanut niin tenti itsesi seuraavaksi geologiksi. Maapallon ilmasto ymmärryksesi muuttuu kerralla oikeaksi. Olemme menossa kohti jääkautta, vai väittääkö fysiikassa oppimasi sitä vastaan? On aivan luonnollista, ja jo aikoja sitten tieteellisesti todistettu, että tämä lämpimän jakson pitikin tulla ja se muuttuu ajan kuluessa kylmäksi. Aika jaksot ovat kylläkin hiukan pidempiä kuin vasemmisto vihreän poliitikon elinaika. Nautitaan me nyt tästä hiukan lämpimämmästä jaksosta, 100 000 vuoden päästä täällä onkin muutama kilometri paksua jäätä. Mutta meistä kukaan tuskin on sitä näkemässä, huoli pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

..tai sitten voikin käydä niinkin (kuten olemme viime vuosina jo saaneet huomata) että oikeat kylmät runsaslumiset talvet lisääntyy ja kuumat kesät yleistyy. Välistä jää pois vaan loskakelit. Kuka niitä kaipaa?
Tietoa ilmaston käyttäytymisestä ei voi olla oikein kellään joten on turha profetisoida ja luoda maailmanlopun uhkakuvia pelkän mutun pohjalta. Toiset alueet hyötyy, toiset menettää. Suomi on todennäköisesti taloudellisesti ja muutenkin nettohyötyjä. Nyt nämä hyväkkäät haluavat, että suomalaiset ampuvat itseään jalkaan maailman kaikista kansoista ihan ensimmäisenä ja vapaa-ehtoisesti. HALOO!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (68)

Uutisvirta

21:42
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
20:57
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
19:51
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
19:48
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
19:40
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"
19:32
Ivalossa olevien kiinalaisturistien näytteissä ei ole koronavirustartuntaa – THL: Yksittäiset tartuntatapaukset Suomessakin mahdollisia
19:00
Kommentti: Pudasjärvi ponnisti kuilun partaalta kohti hyvää oloa – nähtäväksi jää, kykeneekö Oulu samaan Tilaajille
116
Oulussa aletaan jakaa paketteja sähköavusteisella konttipyörällä Armadillolla – pyörä vie alle kolmasosan jakeluauton vaatimasta tilasta
80
Oulun teatterissa huolestuttiin kaupungille konsulttiselvityksessä ehdotetuista satojen tuhansien eurojen leikkauksista – säästöt johtaisivat kurjistumisen kierteeseen, teatterin johto varoittaa
44
Kahden kiinalaisen turistin epäillään kantavan koronavirusta Ivalossa – ylilääkäri: "Voi olla ihan tavallinen tauti"
42
Kauppakortteli Pekurin ylimpään kerrokseen tulee uusi ravintola – ovet avataan maalikuussa
35
Oulun yliopistoon tulee itseohjautuva Toyota, jota hyödynnetään ohjelmistojen kehittämisessä – autossa voi olla jopa 200 miljoonaa riviä koodia
31
Iltalehti: Hallitus valmistelee korotusta lapsilisiin
25
Seitsenkertainen Suomen mestari ja Sotkamon Jymyn pelaajalegenda Jimi Heikkinen liittyy ensi kaudeksi Lipon joukkueeseen ja heti taustaorganisaatioon – "Olen nöyrän innoissani"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mika Niikon yhteyksistä useat kysymykset yhä auki – Orpo väläyttää MTV:llä jo kovia toimia!!

Asetelma on herkullinen. Persut vaati ulkoministeri Haavistoa tilille toiminnastaan. Nyt kieltävät kolmesti omiensa rötö... Lue lisää...
Mielenkiintoista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image