Mielipiteet

Lukijalta

Viittomakieli on vä­hem­mis­tö­kie­li

Mielipiteet 11.5.2019 7:00
Tiina Filppa

Suomessa on tänä keväänä keskusteltu runsaasti sisäkorvaistutetta käyttävien lasten eli SI-lasten kieli-identiteetistä ja mahdollisuuksista viittomakielen oppimiseen.

Olen itsekin osallistunut keskusteluun (Viittomakieli ei ole pelkkä apuväline, Keskisuomalainen 7.5.2019).

Kannanottoni julkaistiin Keskisuomalaisessa samoihin aikoihin, kun perheeni sai Oulun kaupungilta tiedon, jonka mukaan meille ei myönnetä viittomakielen opetusta.

Päätöstä perusteltiin muun muassa näin: “Kommunikaatio-opetusta ja -ohjausta voidaan myöntää lähipiirille ainoastaan silloin, kun lähipiiri tarvitsee tukea ymmärtääkseen asiakkaan jokapäiväisessä elämässä käyttämää kieltä tai kommunikointikeinoa. -- Asiakas itse ei juurikaan käytä tukiviittomia, vaan hän kommunikoi puheella.”

Perheeltämme siis evättiin viittomakielen opetus, koska 3-vuotias lapsemme ei ole itsenäisesti oppinut kyseistä kieltä.

Lapsemme syntyi kuurona kuulevaan perheeseen ja sai sisäkorvaistutteet leikkauksella yksivuotiaana.

Istutteiden ja puheterapian avulla lapsemme suullinen kielitaito on lähtenyt kehittymään hyvin. Olen tästä iloinen myös ammattini puolesta.

Suullinen kielitaito ei kuitenkaan saisi estää SI-lapsen oikeutta viittomakielen oppimiseen. Sisäkorvaistutteet ovat kuulon apuvälineitä, joita ilman lapsemme ei kuule mitään. Laitteet voivat kadota, hajota tai niistä voi loppua virta kesken päivän.

Lapsi voi myös kieltäytyä pitämästä laitteita vihaisena tai väsyneenä. Tämänkin vuoksi SI-lasten perheille tulee taata mahdollisuus myös viittomakielen oppimiseen.

Haluan nostaa asian esille erityisesti kielten yhdenvertaisuuden näkökulmasta. Viittomakielet ovat vähemmistökieliä, joita ei aina nähdä puhuttujen kielten kanssa samanarvoisina.

Myös perheeni saamassa päätöksessä viittomakieli nähtiin lähinnä kommunikoinnin apuvälineenä. Päätöksessä mainitaan useaan otteeseen tukiviittomat, vaikka hakemukseni koski viittomakieltä.

Lisäksi päätös loppuu virkkeeseen: “Asiakas selviytyy ilman puhetta korvaavaa kommunikointikeinoa arkipäivän tilanteissa.”

Äidinkielen opettajana haluan korostaa ensinnäkin sitä, että arkipäivän tilanteista selviytymistä ei voi pitää riittävänä kielitaitona nyky-yhteiskunnassa.

Aktiiviselta yhteiskunnan jäseneltä vaaditaan huomattavasti laajempaa kielitaitoa.

Toisekseen muistutan siitä, että kaksi- tai monikielisyys tulisi nähdä rikkautena.

Perheeni saama päätös on harkitsematon ja sitä voi pitää kielipoliittisena linjauksena. Tämän vuoksi haluan tuoda päätöksen myös julkiseen tietoon.

Toivon, että Oulun kaupunki huomioisi päätöksissään SI-lasten kielelliset oikeudet paremmin.

Tiina Filppa

äidinkielen opettaja

SI-lapsen äiti, Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Kertomus oli minua koskettava. Olen itse kuulovammainen, mikä tarkoittaa kuulon alenemista. Käytän molemmissa korvissani kuulolaitetta. Vähitellen kuulon heikentyessä on kuulolaitteita vaihdettu aina voimakkaammaksi kuin edelliset.

Kuurojen kanssa olen ollut vähän tekemisissä - ts. Syntymäkuurojen. Kuitenkin olen tavannut kuuroutuneita eli henkilöitä, jotka ovat kuulleet aikaisemmin. Sitten he ovat syystä tai toisesta menettäneet kuulonsa. Heille oli yhteisissä kokouksissa järjestetty kirjoitustulkkaus. Se tarkoittaa reaaliaikaista puheen kirjoittamista tietokoneella niin, että kuuroutuneet saattoivat lukea tekstin.

Mielestäni kirjottaja on oikeassa vaatiessaan viittomakielen opetusta. Olen lukenut kirjoja ”viittomakielisistä” heidän itsensä kertomana. Se on heidän oma kielensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:10
Turkin, Venäjän ja Iranin johtajat yrittävät rauhoittaa Luoteis-Syyrian vaarallista tilannetta
8:30
Trump: Yhdysvallat valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyihin iskuihin – tämä öljyhyökkäyksistä tiedetään
8:16
Öljyn hinta lähti nousuun Saudi-Arabian öljynjalostamoihin tehtyjen iskujen jälkeen
8:00
Mirja Söderman menetti hajuaistinsa kertarysäyksellä eikä haista enää mitään – Syöminen ei ole enää samanlaista kuin ennen, ja joulusta puuttuu olennainen osa Tilaajille
8:00
Koulun alku keventää puntakukkaroa ja monelle brittivanhemmalle lapsen koulukustannukset ovat liikaa Tilaajille
7:00
Mauno Koivisto oli yksi muista, pelikaverit muistelevat – Sikariporras on lämminhenkinen kuvaus lentopallon ikinuorista
7:00
Lasten puutteellinen tieto seksuaalisuudesta altistaa heidät hyväksikäytölle, sanoo oikeuspsykologi – opettajan on tärkeä osata tunnistaa rikos ja auttaa lasta Tilaajille
16
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
13
Voiko työntekijä rakentaa sairauslomalla omakotitaloa? Kaupallinen yhteistyö
10
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
10
Bensan hinta voi nousta Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin kohdistuneiden iskujen seurauksena, mutta miten paljon?
8
Tekninen vika viivästyttänyt Finnairin lentoa Kemistä Helsinkiin tuntikausia, mekaanikot lennätettiin paikalle – "Todella ikävää tällainen"
6
Ei päästetä kaivoskuumetta kohoamaan, koboltti tullee jäämään välivaiheen ratkaisuksi sähköautojen akuissa Lukijalta
6
Pahin painajainen Stozice Arenan korkean katon alla – Suomen varmalta näyttänyt voitto karkasi käsistä viiden ottelupallon jälkeen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

113 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image