Mielipiteet

Lukijalta

Viittomakieli on vä­hem­mis­tö­kie­li

Mielipiteet 11.5.2019 7:00
Tiina Filppa

Suomessa on tänä keväänä keskusteltu runsaasti sisäkorvaistutetta käyttävien lasten eli SI-lasten kieli-identiteetistä ja mahdollisuuksista viittomakielen oppimiseen.

Olen itsekin osallistunut keskusteluun (Viittomakieli ei ole pelkkä apuväline, Keskisuomalainen 7.5.2019).

Kannanottoni julkaistiin Keskisuomalaisessa samoihin aikoihin, kun perheeni sai Oulun kaupungilta tiedon, jonka mukaan meille ei myönnetä viittomakielen opetusta.

Päätöstä perusteltiin muun muassa näin: “Kommunikaatio-opetusta ja -ohjausta voidaan myöntää lähipiirille ainoastaan silloin, kun lähipiiri tarvitsee tukea ymmärtääkseen asiakkaan jokapäiväisessä elämässä käyttämää kieltä tai kommunikointikeinoa. -- Asiakas itse ei juurikaan käytä tukiviittomia, vaan hän kommunikoi puheella.”

Perheeltämme siis evättiin viittomakielen opetus, koska 3-vuotias lapsemme ei ole itsenäisesti oppinut kyseistä kieltä.

Lapsemme syntyi kuurona kuulevaan perheeseen ja sai sisäkorvaistutteet leikkauksella yksivuotiaana.

Istutteiden ja puheterapian avulla lapsemme suullinen kielitaito on lähtenyt kehittymään hyvin. Olen tästä iloinen myös ammattini puolesta.

Suullinen kielitaito ei kuitenkaan saisi estää SI-lapsen oikeutta viittomakielen oppimiseen. Sisäkorvaistutteet ovat kuulon apuvälineitä, joita ilman lapsemme ei kuule mitään. Laitteet voivat kadota, hajota tai niistä voi loppua virta kesken päivän.

Lapsi voi myös kieltäytyä pitämästä laitteita vihaisena tai väsyneenä. Tämänkin vuoksi SI-lasten perheille tulee taata mahdollisuus myös viittomakielen oppimiseen.

Haluan nostaa asian esille erityisesti kielten yhdenvertaisuuden näkökulmasta. Viittomakielet ovat vähemmistökieliä, joita ei aina nähdä puhuttujen kielten kanssa samanarvoisina.

Myös perheeni saamassa päätöksessä viittomakieli nähtiin lähinnä kommunikoinnin apuvälineenä. Päätöksessä mainitaan useaan otteeseen tukiviittomat, vaikka hakemukseni koski viittomakieltä.

Lisäksi päätös loppuu virkkeeseen: “Asiakas selviytyy ilman puhetta korvaavaa kommunikointikeinoa arkipäivän tilanteissa.”

Äidinkielen opettajana haluan korostaa ensinnäkin sitä, että arkipäivän tilanteista selviytymistä ei voi pitää riittävänä kielitaitona nyky-yhteiskunnassa.

Aktiiviselta yhteiskunnan jäseneltä vaaditaan huomattavasti laajempaa kielitaitoa.

Toisekseen muistutan siitä, että kaksi- tai monikielisyys tulisi nähdä rikkautena.

Perheeni saama päätös on harkitsematon ja sitä voi pitää kielipoliittisena linjauksena. Tämän vuoksi haluan tuoda päätöksen myös julkiseen tietoon.

Toivon, että Oulun kaupunki huomioisi päätöksissään SI-lasten kielelliset oikeudet paremmin.

Tiina Filppa

äidinkielen opettaja

SI-lapsen äiti, Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Kertomus oli minua koskettava. Olen itse kuulovammainen, mikä tarkoittaa kuulon alenemista. Käytän molemmissa korvissani kuulolaitetta. Vähitellen kuulon heikentyessä on kuulolaitteita vaihdettu aina voimakkaammaksi kuin edelliset.

Kuurojen kanssa olen ollut vähän tekemisissä - ts. Syntymäkuurojen. Kuitenkin olen tavannut kuuroutuneita eli henkilöitä, jotka ovat kuulleet aikaisemmin. Sitten he ovat syystä tai toisesta menettäneet kuulonsa. Heille oli yhteisissä kokouksissa järjestetty kirjoitustulkkaus. Se tarkoittaa reaaliaikaista puheen kirjoittamista tietokoneella niin, että kuuroutuneet saattoivat lukea tekstin.

Mielestäni kirjottaja on oikeassa vaatiessaan viittomakielen opetusta. Olen lukenut kirjoja ”viittomakielisistä” heidän itsensä kertomana. Se on heidän oma kielensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:22
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
22:11
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan – Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa
21:42
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
20:57
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
19:51
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
19:48
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
19:40
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"
119
Oulussa aletaan jakaa paketteja sähköavusteisella konttipyörällä Armadillolla – pyörä vie alle kolmasosan jakeluauton vaatimasta tilasta
82
Oulun teatterissa huolestuttiin kaupungille konsulttiselvityksessä ehdotetuista satojen tuhansien eurojen leikkauksista – säästöt johtaisivat kurjistumisen kierteeseen, teatterin johto varoittaa
45
Kahden kiinalaisen turistin epäillään kantavan koronavirusta Ivalossa – ylilääkäri: "Voi olla ihan tavallinen tauti"
43
Kauppakortteli Pekurin ylimpään kerrokseen tulee uusi ravintola – ovet avataan maalikuussa
36
Oulun yliopistoon tulee itseohjautuva Toyota, jota hyödynnetään ohjelmistojen kehittämisessä – autossa voi olla jopa 200 miljoonaa riviä koodia
31
Iltalehti: Hallitus valmistelee korotusta lapsilisiin
25
Seitsenkertainen Suomen mestari ja Sotkamon Jymyn pelaajalegenda Jimi Heikkinen liittyy ensi kaudeksi Lipon joukkueeseen ja heti taustaorganisaatioon – "Olen nöyrän innoissani"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono aluksi seuraavissa Lapin kunnissa: Inari ja Utsjoki lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mika Niikon yhteyksistä useat kysymykset yhä auki – Orpo väläyttää MTV:llä jo kovia toimia!!

Asetelma on herkullinen. Persut vaati ulkoministeri Haavistoa tilille toiminnastaan. Nyt kieltävät kolmesti omiensa rötö... Lue lisää...
Mielenkiintoista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image