Mielipiteet

Lukijalta

Vanhuksen vä­ki­val­tai­suu­teen vastataan osaamisella – taitava hoitaja osaa lukea muistisairaan käytöstä ja ennakoida tilanteita

Mielipiteet 20.2.2019 6:00
Riitta Vesala, Marjaleena Kyllönen

Viime aikojen uutisointi on nostanut esiin aiheellisestikin ikääntyneiden kohtaaman laitoksissa tapahtuvan kaltoinkohtelun. Henkilökunnan osaamisella ja kouluttautumisella on suuri merkitys kaltoinkohtelun ehkäisemisessä, samoin kun riittävillä henkilöstöresursseilla ja pysyvällä henkilökunnalla.

Kalevassa 18.2. Armi Auvinen nosti esiin myös henkilökunnan kohtaaman väkivallan. Vanhustyössä kaivataan väkivaltatyön ja kohtaamisen osaamista.

Vanhustyön ja väkivaltatyön yhdistämistä on tehty Oulussa Juuri-hankkeessa vuosina 2013–2017. Väkivallan ilmiöistä pitää puhua niiden oikeilla nimillä ja väkivalta on nimettävä väkivallaksi. Väkivalta ei koskaan ole oikeutettua.

Joskus väkivallan tekijä voi olla vanhus itse ja väkivallan kohteena voi olla hoitaja, omaishoitaja tai oma muu läheinen. Vanhustyössäkin väkivalta on vallan väärinkäyttöä toista kohtaan.

Arvottaako yhteiskuntamme väkivaltaa eri tavalla? Jos väkivallan kohteena on esimerkiksi poliisi, virkavallan vastustamisesta on tietyt seuraukset. Jos väkivallan kohteena on hoitaja, katsotaanko sen olevan työhön kuuluva välttämätön paha?

Aina olisi annettava viesti tavalla tai toisella, että väkivalta ei ole oikein, eikä se ole ratkaisu tilanteeseen. Hoitajallakin on oikeus tehdä työtään turvallisesti. Väkivaltaa työssään kohdannutta hoitajaa ei saa jättää yksin, vaan hän tarvitsee väkivallasta selviytymiseen tiimin ja esimiestensä tuen sekä työnohjausta.

Vanhustyön tekijän on hallittava laajaa ja monialaista osaamista. Vanhustyössä tapahtuvalle väkivallalle on oma historiansa. Vielä 90-luvulla vanhustyötä tehtiin hyvin tehtäväkeskeisesti. Tuolloin opinnoissa sivuttiin hyvin nopeasti, jos lainkaan, kaltoinkohtelu ja väkivalta.

"Arvottaako yhteiskuntamme väkivaltaa eri tavalla? Jos väkivallan kohteena on esimerkiksi poliisi, virkavallan vastustamisesta on tietyt seuraukset. Jos väkivallan kohteena on hoitaja, katsotaanko sen olevan työhön kuuluva välttämätön paha?"

Hoitajan työssä painottuivat päivittäiset rutiinit. Vanhuksen kanssa juttelemaan jäänyttä saatettiin pitää laiskana ja vanhustyöhön kykenemättömänä. Emme halua paluuta entiseen kohtaamattomuuteen, vaan nostaa esiin vuorovaikutuksen merkityksen.

Tänään tiedetään muistisairauksista jo paljon enemmän. Muistisairaan väkivaltaiselle käytökselle on aina olemassa jokin syy. Muistisairauksien diagnosointi on aikaistunut, lääkehoito kehittynyt ja rauhoittavien lääkkeiden käyttö vähentynyt. Tilalle on otettu käyttöön erilaisia kohtaamisen menetelmiä.

Validaatiomenetelmä on yksi kohtaamisen menetelmistä, joita hyödynnetään ikääntyneiden muistisairaiden kohtaamisessa. Validaatiossa vanhuksen tunteet kohdataan arvostavasti välittäen ja niistä keskustellen. Vanhuksen käytös haastaa hoitajan käyttämään omaa luovuuttaan. Menetelmän on todettu vähentävän vanhusten väkivaltaista käyttäytymistä hoitajiaan kohtaan, kun vanhuksen tarpeet tulevat kuulluksi.

Muistisairauden myötä vanhus voi menettää kyvyn puhua ja silloin vanhuksen on otettava käyttöönsä muut keinot ilmaista itseään ja tämä keino voi olla aggressiivinen käyttäytyminen. Muistisairaudet vaikeuttavat oman käyttäytymisen kontrollointia ja madaltavat kynnystä tarttua väkivallan käyttöön.

AVEKKI-koulutus tarjoaa toimintatapamallin uhka- ja väkivaltatilanteisiin ja erityisesti niiden ennaltaehkäisyyn. Koulutuksen tavoitteena on luoda turvallinen työyhteisö sekä asiakkaille että työntekijöille. Taitava hoitaja osaa lukea muistisairaan käytöstä ja ennakoida tilanteita ja näin ennaltaehkäistä luovasti väkivaltatilanteita työssään. Hoitotyön arjessa tapahtuva turvallisuuden suunnittelu on merkittävässä roolissa.

Kotiväki-hankkeessa vuosina 2018–2021 työskennellään kaltoinkohtelua ja lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden ikääntyneiden kanssa ja kehitetään heidän turvataitojaan. Hanke vierailee myös kaltoinkohtelun ja väkivallan teemalla valmentamassa ammattihenkilöstöä ja hoitoalan opiskelijoita tunnistamaan ja reagoimaan ikääntyneisiin kohdistuvaan väkivaltaan ja kaltoinkohteluun.

Riitta Vesala

Marjaleena Kyllönen

Kotiväki-hanke

Oulun Seudun Mäntykoti ry

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Eikö ole opetettu hoitajia muka tietämään, että monet sairaudet aiheuttavat väkivaltaisuutta, onko ihme jos vanhuksilla on. Eivät tee ilkeyttään, se on hetmostollista, eikä pidä olla vihainen ja ankara heitä kohtaan. Kyllä kaksi hoitajaa saa taltutettua puheella ja tomerasti kiinni pitämällä vanhuksen. Tilanne ei saa olla raaka, koska vanhus on hauras ja siinä paikat särkyy jos väännellään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No joidenkin mielestä vika on hoitajassa ei hoidettavissa. Toinen mitä ei missään muualla hyväksytä on ahdistelu, kyllä siitä puhuttiin jo 90 luvulla, tuskin mitään on sen jälkeen tapahtunut kuin puhetta. Hoitajien ei pidä olla ahdistelun eikä väkivallan kohteena, mitä tähän asti ovat olleet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väkivaltaisia tilanteita tulee vanhustyössä tuon tuostakin. Hauras vanhus voi pelätessään tarttua yllättävän voimakkaalla otteella kiinni.
Ammattitaitoon kuuluu väkivaltatilateiden ratkaisu pehmein keinoin. Samoin hyvällä hoidolla ja vuorovaikutustaidoilla ennaltaehkäistään väkivaltatilanteita.
On huomioitava että hoitajatkin käyttävät väkivaltaa asiakkaisiin. Usein omaiset huomaavat mustelmia vanvuksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, että tämäkin asia otetaan ruodittavaksi, mutta muistuttaisin, että asiaa pitäisi ajetella laajemmin, koska kotihoidossa on enemmän ja vähemmän kotinsa ovien sisäpuolelle lukittuja muistisairaita vanhuksia ja hyvin monen muistisairaan kohdalla sen väkivallan kohde oma puoliso, sisarus jne..., eikö heidäkin kohdalla pitäisi ajatella turvallisuutta, eikä jätettäisi myöskään omaisia painimaan yksin huolineen omasta turvallisuudesta ja pelonkierteestä, joka voi myös johtaa äärimmäisiin ja vaikeisiin seuraamuksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohtaa ihminen ihmisenä, hoida kuin itseäsi tahtoisit hoidettavan. Henkilöstömäärät ja palkat kohdilleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoiva-alalla tarvitaan todella timanttista ammattitaitoa, mutta ymmärtävätkö sitä he jotka maksavat korvausta siitä työstä? Kansanedustajille ei ole määritelty minkäänlaista ammattitaitoa, mutta heille maksetaan jotain aivan älyttömiä korvauksia ja eläkkeitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laadulla on tekijänsä, mutta huonolla työn laadullakin on tekijänsä.
Osa työntekijöistä on huippuosaajia, suurin osa keskinkertaisia ja jonkin verran heikon ammattitaidon omaavia.
Näinhän se menee kaikissa ammateissa.
Tuönantajan pitäisi täydennyskouluttaa näitä vähemmän taitavia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri noin on asiat,nämä mitään koulutusta ja alan ammattitietoutta saati taitoa omaavat politikot on päästetty peukaloimaan ja päättämään terveydenhuollon toiminnasta,huollosta,tulos on saatu tarpeeksi sekavaan tilaan suomessa, karua kuultavaa,olisi aika ottaa alan ammattilaisilla ja oikeilla asiantuntijoilla suitset käteen eli muuten syöksetään entistä syvempään kriisiin terveydenhuollossa,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansalle joka äänestää kansanedustajat ei ole määritelty mitään tasoa, ei ymmärryksen eikä vastuun.
Pitäisikö äänestäjät panna vastuuseen kun ovat pöljiä äänestäneet eduskuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.10.
Virallista tai ei, Annunen on ennätysmies – "Ehkä ihan hyvä, että se maali tuli, niin asiaa ei tarvitse enää miettiä" Tilaajille
23.10.
Kärpät löysi vihdoin tehoja myös ykkösketjun takaa – Liigan vatulointi Annusen ennätysuutisoinnissa ihmetytti Manneria: ”Henkilökohtainen ennätys on nyt Justuksen, se on fakta”
23.10.
Huippuhetket: Kärpät-Pelicans
23.10.
Kärpät otti kotivoiton Raksilassa vaiherikkaan pelin jälkeen – katso kuvia ottelusta
23.10.
KuPSin mestariluotsi Jani Honkavaara valitsi potkuherkän SJK:n seuraavaksi osoitteekseen
23.10.
Kainuun ely-keskus: Nuasjärven ekologinen tila on hyvä, eikä happikato uhkaa järveä – "Laaja seuranta-aineisto ei tue Helsingin yliopiston tutkijoiden käsitystä"
23.10.
Julius Junttila iskee ottelun voittomaalin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

112 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Ja sinun käytöskö on aikuismaista? Hoh hoijaa. Myötähäpeä. Lue lisää...
Heikki89

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.10.

Fingerpori

24.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image