Mielipiteet

Lukijalta

Val­tuu­te­tuil­le ovat pienet, läheiset asiat tärkeitä, mutta muutokset niihin jäävät maailman suurimpien hir­si­fan­t­asioi­den alle

Mielipiteet 7.12.2018 6:00
Kari Tykkyläinen

Istun nyt kuudetta kautta valtuutettuna hyvinvointi-Suomessa, jossa kaikilla ei mene hyvin. Varakkaammat vaurastuu ja köyhemmät köyhtyy. Elämänvoima, pessimismi ja kateus voivat hyvin erilaisten palkkioiden ja yhteiskunnan tukien alla.

Pudasjärvellä päättäjät istuvat valiokunnissaan keskustelemassa haaveistaan ja kaupunginosiensa ongelmista, pienistäkin, heille tärkeistä asioista. Valtuutetuille ovat nimenomaan pienet läheiset asiat tärkeitä, ne ovat helposti keskusteltavia, mutta muutokset niihin jäävät valitettavasti aina maailman suurimpien hirsifantasioiden alle.

Kylätien vierailevan auton iskunvaimentimia särkevä kuoppa osataan paikallisesti ohittaa ja jätetään liikenneympyrän varjoon syytettäessä siitäkin ely-keskusta.

Kehitystoiminta lakkautettiin ja kehittäminen on nyt valtuutettujen harteilla – vai onko? Hyvä kysymys! Annetaanko meille syrjäkaupunginosavaltuutetuille lopultakin valtaa toteuttaa unelmiamme ilman unelmatehdasta.

Väestökato, syntyvyyden lasku, vanhusten lisääntyminen; no kunhan jotkut sentään lisääntyvät, vaikkapa vanhukset, parhaat palvelut heille rakennetaan, Pudasjärvelle on hyvä tulla sairastamaan ja maksamaan elinkaarimallia, ikuista velkaa, kallista rahaa. Valtakunnan mallia; isot edellä, pienet perässä. Pitää muistaa vain ketä olemme eduskuntaan äänestäneet, ja pitää muistaa myös ketä olemme valtuustoon äänestäneet.

Kuntien hoito on verrattavissa suoraan perheen hoitoon. Sen pitäisi olla yhteistä hyvinvoinnin rakentamista, missä jokainen perheenjäsen antaa päivittäisen pyyteettömän panoksensa peliin.

Nyt kunnat tekee puitteita mallilla, joka on kuin palkitsemista etukäteen; lapsille parkkeja, jäähalleja jään kanssa tai ilman, kaavoitusta kaupalliselle näkyvyydelle, pintapuolista ulkokuorta houkutukseksi ulkopaikkakuntalaisille, että saataisiin muuttoliike kääntymään ja kuntastrategiat toimimaan.

"Kuntien hoito on verrattavissa suoraan perheen hoitoon. Sen pitäisi olla yhteistä hyvinvoinnin rakentamista, missä jokainen perheenjäsen antaa päivittäisen pyyteettömän panoksensa peliin."

Mutta mitähän se mummo tai vaari miettii siellä mummonmökissään näin joulun alla? Pitääkö tilata optikolta aurinkolasit vahvuuksilla, kun keskustan valovoimaiseen kirkkauteen maitoa ostamaan lähtee.

Kaupungin tehtävä on huolehtia perheistä, luoda puitteet tuottaa elämää ja rakkautta omaa kotikuntaa kohtaan, johon liittyy työpaikat.

Kehityspuolelta odottamani alihankintatehtaat, joille paikkakunnalla olisi tilaa, tehtaita, joiden työntekijöiltä ei vaadita korkeakoulututkintoa vaan kädentaitoa ja tervettä maalaisjärkeä. Nyt kaupungin johto käy ulkomailla näyttelemässä kuvia muutamasta hirsirakennuksesta ja kertomassa vauvarahasta, kuinka hienoa on asua Suomen hirsipääkaupungissa. Hyvä niin. Markkinointi kannattaa.

Tälläkin hetkellä katsovat maailmalla kiusallisia Tykylevits-videoita Siuruan kansantasavallasta. Naapurikunta Puolanka on markkinoinut itseään jo vuosia Suomen pessimistisimpänä kuntana, Pessimisti ei pety -periaatteella. Kuhmossa uusi kunnanjohtaja Tytti Määttä saa tunnustusta maaseudun elävöittämisestä ja luo positiivisuudellaan työpaikkoja paikkakunnalle.

Meille kuitenkin rakennetaan Pohjantähteen oikea elokuvateatteri. Seuraavaksi opetetaan paikkakuntalaiset käymään synninkin varjolla elokuvissa, sillä kulttuuri on terveellisempää kuin tupakanpoltto.

Jokohan kaikki hirviporukat ovat peijaisensa kylillä pitäneet Pudasjärvellä? Olkaa kansalaiset huoleti, en aio olla enää koskaan missään vaaleissa ehdokkaana.

Ugh, olen pohtinut, hyvää joulun odotusta kaikille! Ostelkaa Pudasjärven kaupoista.

 

Kari Tykkyläinen

valtuuston toinen vpj. (vihr.)

hallituksen jäsen

elinympäristövaliokunnan pj.

maakuntavaltuutettu

Pudasjärvi

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Kiitokset Karille meidän ikääntyvien maalaistavisten huomioimisesta.
Toivottavasti edes jotkut muutkin valtuutetut ja kunnan vallakäyttäjät lukevat kannanottosi ja heräävät innovoimaan muutakin kuin uusien hömppäkulissirakennelmien rakennuttamista nuoremman sukupolven viihdyttämiseksi.

P.S. Ajoin juuri 20 vuoden tauon jälkeen Kajaanista Rovaniemelle, koukaten Pudasjärven cityssä. Loisteliasta oli, kuten Ranuallakin,
, mutta tuttujen naaseutukylien kohdilla mieliala vaipui aina apatiaan... liekö kaamosmasennuksella ollut oma vaikutuksensa syntyneisiin ajatuksiin.
Mutta prkle, ei me periksi anneta, maalaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:36
Kyselytunnilla Sipilää hiillostettiin Anne Bernerin SEB-pankin paikasta ja Jussi Niinistön taleban-kommenteista
17:00
Anita Korvan arvokisadebyytti oli lyhyt ja ytimekäs, mutta hiihtäjälupaus ei työnnä päätään lumihankeen – "Olisi kiva itsekin olla joskus taistelemassa kärkisijoista tällaisissa kisoissa" Tilaajille
16:55
Mäki ja Hakola eivät yltäneet sprintin MM-välieriin, molemmat jäivät kolmansiksi
16:32
Poliisi pyytää tietoja Rovaniemellä varastetusta perävaunusta ja moottorikelkasta
16:23
Antti Kaikkonen tuuletuskokouksen jälkeen: Keskustan ryhmä tukee ministeri Berneriä yksimielisesti
15:40
Oulun lääkärikopterin tukikohta saneerataan, valtion rahoitusta tuli 9 miljoonaa euroa toivottua vähemmän
15:35
Pääministeri SS-selvityksestä: "En lyttää historian tutkimusta, mutta ei kiistetä näiden miesten ansioita Suomen puolustuksessa"
82
Aviin kannellaan hoivakodeista yhä useammin, suurimpana huolena henkilöstön riittävyys – Attendo: Työvoiman saatavuus ongelmien syynä
71
Oulun asemanseudulla kuokka uppoaa maahan vuonna 2023 – Kaupungilla suuret odotukset alueen rakentamiselle
47
Terrafamen vuoden 2018 liikevaihto on noin sata miljoonaa euroa parempi kuin 2017 – käyttökatekin lähes kaksinkertaistui
30
Oulun poliisilaitos: Henkilökorttihakemusten määrä pomppasi, lupapalvelut ruuhkautuneet
27
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
25
Asiantuntija: Perussuomalaiset saattavat kiriä vihreiden ohi eduskunnassa — Sdp:n ja kokoomuksen vääntö ykköspaikasta tiivistyy vaalipäivään
22
Kommentti: Oppositio hihittelee sivusta, kun hallituspuolueet tunaroivat – ”Kuka haluaa äänestää puoluetta, jossa ministeriksi valitaan Berner?”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Koko maassa vallitsee normaali ajokeli.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

257 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vuokralla asumisen helppous

Asunnon voi aina myydä ja muuttaa varakkaana vuokralle. Ulkomaillakin voi olla kuukausia vuodesta. Vuokralla ikänsä asun... Lue lisää...
Maksettu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image