Mielipiteet

Lukijalta

Työttömyys ei alene haas­tat­te­le­mal­la

Mielipiteet 19.8.2019 6:00
Juha Varjo

Työttömien määräaikaishaastatteluista oli juttu Kalevassa 10.8. Vaikka Lännen Median TE-toimistojen johtajille laatimaan kyselyyn vastanneista peräti 85 prosenttia oli sitä mieltä, että haastattelut edistivät TE-toimistojen kirjoilla olevien työnhakijoiden työllistymistä, on tämä kuitenkin vain osatotuus.

Varsinaista ongelman ydintä eli työttömyyttä ei pelkillä haastatteluilla poisteta. En toki kyseenalaista määräaikaishaastattelujen tarpeellisuutta, onhan se hyvä kartoittaa säännöllisesti työntekijän tilannetta hänen omaltakin kannaltaan, mutta työttömyyden torjuntaan tarvitaan konkreettisempia keinoja ja niihin taas tarvitaan rahoitusta.

Rahoitusta tarvitaan erityisesti palkkatukeen sekä koulutuksen ja ammatinvalinnanohjauksen tehostamiseen.

Edellinen hallitus leikkasi rajusti juuri näiden toimenpiteiden rahoituksesta ja nyt nähdään tulos: erityisesti ikääntyneiden ja muuten vaikeasti työllistyvien työnhakijoiden työnsaanti on vaikeutunut entisestään ja nuorten syrjäytyminen on lisääntynyt.

Mitä tulee määräaikaishaastatteluihin, niin niihin pitäisi soveltaa tarveharkintaa, koska nykyisillä resursseilla TE-toimistot eivät kykene niitä kaikille työnhakijoille järjestämään joka kolmas kuukausi.

Toiset tarvitsevat enemmän opastusta ja tsemppausta kuin toiset. Vastavuoroisesti työnhakijalla täytyy olla mahdollisuus ottaa yhteyttä omaan virkailijaan lyhyelläkin varoitusajalla, jos tarve vaatii.

Kuitenkaan perusteellisimmatkaan haastattelut eivät riitä, ellei ole työpaikkoja tai mahdollisuutta päästä töihin palkkatuella.

Siksi kysynkin: onko järkevää paisuttaa byrokratiaa entisestään palkkaamalla lisähenkilöstöä TE-toimistoihin haastatteluja tekemään, mitä mahdollisuutta on väläytelty?

Voin kokemuksesta sanoa, että nykyjärjestelmä toimii hyvin, joten tarvetta lisätyövoiman palkkaamiseen ei mielestäni ole, varsinkin jos resurssit satsataan konkreettisesti työllisyyttä edistäviin toimiin.

Tämän päivän työmarkkinoilla on kova kilpailu, eikä ns. vakituista ansiotyötä enää riitä kaikille kohtaanto-ongelmistakaan huolimatta. Tämä on jo matemaattinen totuus.

Työnantajien keskuudessa esiintyy valitettavasti ikärasismia: vanhempaa työntekijää syrjitään, koska luullaan hänen pätevyytensä vanhentuneen. Vastaavasti nuoria syrjitään heidän kokemattomuutensa takia.

Jos työuria pitää pidentää, niin pidennetään niitä alkupäästä eli satsataan ammatinvalinnanohjaukseen ja pyritään koulutuspolitiikkaa muuttamalla järjestämään opetusta ensisijaisesti niille aloille, joilla on työvoiman todellista tarvetta.

Oppilaitoksissa pitäisi saada opiskeluajat lyhyemmiksi ja tehostaa opetusta tiivistämällä ja priorisoimalla pois. ns. irrelevanttia opetusta eli selkokielellä: ”kaikki ylimääräiset ja turhat aineet pois”.

Erilaiset ammattitestit voisivat olla hyvänä apuna ja nuorten kohdalla työkokeilukin olisi hyvä ratkaisu, mutta ainoastaan siinä tapauksessa, että työnantaja sitoutuu työllistämään työkokeilijan kokeilujakson jälkeen ja maksaa hänelle työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

Tässä olisi haastetta myös ammattikasvatushallitukselle, mutta näillä toimenpiteillä opiskeluajat lyhenisivät ja nuorempi ikäluokka pääsisi aikaisemmin leivän syrjään ja tekisi siten pidemmän työuran ja vanhempi ikäluokka pysyisi töissä palkkatuen avulla.

Näillä toimenpiteillä työttömyys alenisi reilusti ja sen myötä TE-toimistojen henkilöstöä vapautuisi tärkeämpiin ja kiireellisempiin tehtäviin eli varsinaiseen työnvälitystoimintaan ja konsultointeihin työnantajien kanssa.

Juha Varjo

arkistonhoitaja

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (107)

Kun fyysisyys-psyykkisyys-sosiaalisuus todetaan moniammatillisesti toimintakyvyttömyyteen ,se ei tarkoita välttämättä työnhakijan tietotaidon totaalista katoamista omaan ammattiin.Työkyvyssä joustoja tarvitaan Suomessakin .Ihanaa jos pärjää eläkkeellään jo 53v. iästä alkaen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Rahoitusta tarvitaan erityisesti palkkatukeen"

Jos palkkatuki ratkaisisi kaikki työllisyysongelmat niin tässä maassa ei olisi yhtään työtöntä. Palkkatuki on ollut käytössä jo pitkään eikä se ole käänteentekevä ratkaisu.

Tarvitaan asennemuutosta monella taholla. Suomessa on monessa paikassa liikaa avoimia työpaikkoja, joihin ei löydy suomalaista työntekijää. Kun Oulun keskustassa rakennustyömies puhuu kännykkään venäjää niin pakko kysyä: miksei ole suomalaista tekemässä? Kun Kittilässä on avoimia työpaikkoja vaikka kuinka niin edelleen: miksi suuren työttömyyden Lapissa on niin paljon työpaikkoja?
Auttaisiko palkkatuki? No ei varmasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisäämällä byrokratiaa ja himmeleiden toimintaa heikennetään yhteiskunnan kyvyä alentaa työttömyyttä, joka vähenee käytännössä vain oikeilla pysyvillä työpaikoilla siis niillä kokoaikatöillä, joista maksetaan oikea kunnollinen palkka, jolla voi perheinee elää täyttä elämää.

Siinä eivät lässytykset ja työttömyyteen pakottettujen ahdistelut auta tippaakaan.

Aktiivimallin kaltainen påskålåki on rikollinen säännös, joka tuottaa oikeusmurhia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kivahan se on kun soitellaan, mutta töitä soittelu ei ole lisännyt. Oisko järkevää jos soitteluja kohdennettais nuorempaan väestöön eikä vanhenevaan, jotka alkavat olla eläkeiässä. Nuorten pitäisi päästä kiinni työelämään koulutuksen jälkeen. Turhaa ajan kulua soitella yli 60v ihmisille, jotka jo tehneet pitkän rupeaman töitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pittäähän työkkärin väelläkin jottain tekemistä olla. Mitä ne tekis senkin ajan, kun eivät rupattele työttömien kanssa? Kahavia kittaisivat vaan kuitennii, eivätkä saa sitte yöllä unta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulutus kannattaa aina. Koulutettu ihminen saa töitä paremmin kuin kouluttamaton. Jos olet ollut saamaton vätys jo koulussa, eipä se siitä aikuisenakaan parane. Turha vinkua, kun kaikki on loppupeleissä itsestä kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki on itsestä kiinni. Pitää olla valmis vaikka muuttamaan työn perässä, kouluttautua lisää ja hakemaan töitä myös oman koulutusalan ulkopuolelta. Hyvä keino työllistyä on myös yrittäjyys, johon akateemisella on luonnollisesti paremmat edellytykset kuin kouluttamattomalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei yritysmaailma, eikä ehkä suurin osa oikeistopolitiikoistakaan halua täystyöllisyyttä, koska työssäkäyville pitää ensin mainittujen mielestä olla aina peloke, pelko työttömäksi jäämisestä, jottei työntekijän vaatimukset käy liian suuriksi ja työntekijä pysyy nöyränä ja herrapelkoisena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärin. Sossut ja Ay-liike ei halua täystyöllisyyttä, koska silloin kukaan ei tarvitse niitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työttömyys on rakenteellista, joten vaikka kuinka ohjattaisiin, niin jos ei ole ihminen halukas siirtymään työn perässä ja ottamaan uusia haasteita, ei haastattelulla ole oikein mitään merkitystä. Porkkana ei tässä tilanteessa paljoa auta, vaan pelkästään keppi ja tämä haastattelu, jos sitä toteutetaan työhön ohjauksena, tulee tukea työnhakemista, eikä päinvastoin. Erittäin yksinkertaista, mutta saahan niistä vaikeita, kun ei haluta ratkaista asioita oikealla tavalla, vaan pelataan peliä, jossa on äänestäjä, ammattiyhdistysliike ja puolueen kannatus sekä politikko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai että työnhakijan pitäisi siirtyä työn perässä ja ottaa haasteita, vaikka kukaan ei siitä ole valmis mitään maksamaan.

Mikä ihme orjapiiskuri olet?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja me maksamme sinun elämisen, niinkö? Olisi aika lähteä työn perässä ja hakea haasteita elämään, jotta ei ihan parkkiintuisi. Suomessa voi opiskella sellaisen ammatin, että on töitä, jos vain siihen on tahtoa. Suomi on liian hyvä maa, että kotia maksetaan niille, jotka eivät ole valmiita tekemään yhteiskunnan eteen töitä. Sinä olet osa yhteiskuntaa eli sinä olet me. Suomi on tällä tavalla rakennettu korkean verotuksen maana. Se olisi kokonaan toinen asia, jos veroeuroista ei menisi euroakaan työttömyyden hoitoon, silloin minun puolesta voisit tehdä mitä huvittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uusia haasteita?? Omakotitalo perhe ja lapset Oulussa. Pk-seudulta saisi ehkä matalapalkka-alan töitä hommata sieltä kämppä (=jopa 1000€/kk 30neliötä). Asumiskustannukset kahdesta asunnosta, matkakustannukset (jos haluaa säilyttää perheensä). Seinähullu olisin jos lähtisin ja henkilökohtainen konkurssi olisi satavarma. Siinä sinulle "haasteita" jos et osaa ajatella asioita laajemmasta näkövinkkelistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, näitä tarinoita saa kyllä kuunnella ja säälin etsijöitä on, jotka elävät muiden kustannuksella. Ne, jotka ovat aktiivisia perheellisiä ja ovat vaihtaneet paikkakuntaa, ovat erinomaisesti saaneet aikaan jotakin merkittävää elämässään. Itse olen muuttanut seitsemän kertaa työn ja opiskelun perässä ja myynyt usean asunnon/omakotitalon ja silti vielä olen hengissä ja nämä kaikki on tapahtunut ympäri Suomea perheen kanssa. Laajakatseisuus?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet siis muutellut seitsemän kertaa. Olen minäkin muuttanut poikamiehenä työn perässä muutamia kertoja mutta perheeellisenä tuo on vähän eri juttu. Onko puolisosi joutunut joka kerta irtisanomaan itsensä ja hakemaan uuden työpaikan? Ovatko lapsesi tyytyväisiä - vai juurettomia - tästä muuttorumbasta? Katsele sinä laajassa ihan rauhassa. Puolisollani on vakituinen ja kovapalkkainen työpaikka täällä Oulussa. Täytyisikö hänen siis irtisanoutua ja lähteä mukaani pk-seudulle vai miten olet ajatellut asian järjestellä...?? Jos palkkani pk-seudulla on alle 2000 kk ja pelkkä vuokra yli tonnin ja maksaisin kahdesta asunnosta niin olisiko se mielestäsi laajakatseista ja järkevää??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi olisit niin tyhmä ja maksaisit yli 1000€/kk vuokraa? Asut hiukan kauempana ja maksat puolet vähemmän vuokraa, koulutat itsesi työhön missä parempi palkka ja voit edelleen elää perheesi kanssa onnellisena. Miksi tehdä kaikki vaikeaksi kun helpommallakin asiat järjestyy? Miksi sinun täytyy kahta asuntoa pitää? Pidät sen asunnon missä asut silloin kun olet töissä, missä se työpaikka kulloinkin sijaitsee. Nämä eivät ole, kuin järjestelykysymyksiä eikä todellakaan mitään ongelmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omasta asunnosta voi olla vaikea päästä eroon järkevällä hinnalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen kansa on kyllä tyhmistynyt viime vuosikymmeninä. Ei oikein ymmärretä luettua ja kirjoitetaan suu vaahdossa vähän mitä sattuu. Lukiessaan saa toki nauraa tai itkeä ihmisten ymmärtämättömyydelle oman valinnan mukaan.

"Pidät sen asunnon missä asut" LOL

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (107)

Uutisvirta

19:15
Tupoksen ABC:n pihalla voi olla yöllä parkissa jopa 70 rekkaa – hyville taukopaikoille on Oulun seudulla kysyntää: "Kuljettajat ajavat koko ajan kelloa vastaan" Tilaajille
19:13
Kerrostalon kellarissa syttyi tulipalo Kuhmossa – asukkaita jouduttu evakuoimaan
18:58
Migrin ylijohtaja: Välimereltä tulevilla turvapaikanhakijoilla räätälöidään apua – yksin tuleville lapsille tarvitaan riittävästi ohjaajia
18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
160
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
71
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
55
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image