Mielipiteet

Lukijalta

Tuleville äideillekin töitä – äitiysloman kulut maksettava valtion budjetista ja menot katetaan yritystukia leikkaamalla

Mielipiteet 21.7.2019 6:00
Aurora Lehtosaari

Suomessa nuorilla naisilla on riski joutua työmarkkinoilla syrjinnän kohteeksi, koska raskauden aiheuttamat kustannukset ovat yrittäjille todellinen rasite.

Yksittäinen raskaus maksaa Suomessa työnantajalle noin 16 000 euroa. Raskaudesta Kela korvaa työnantajalle noin 10 000 euroa, jolloin lopullinen rasite on yrittäjälle noin 6 000 euroa.

Suurille yrityksille tämä tuskin on merkittävä ongelma, mutta pk-yritysten kohdalla yrittäjällä on todellinen ristiriita syrjinnän estävän lain sekä oman liiketoiminnan kannattavuuden välillä. Ongelma ulottuu niin yrittäjiä rasittaviin maksuihin että nuorten naisten työllistymiseen.

Ongelmat kumpuavat lainsäädännöstä, joka velvoittaa yrittäjät maksamaan raskauden aiheuttamia kuluja. Kustannukset syntyvät kolmen kuukauden palkasta sekä sosiaalikuluista, kuten työeläkevakuutusmaksusta, työntekijän työttömyysvakuutusmaksusta, sairausvakuutusmaksusta ja mahdollisesta tapaturmavakuutuksesta sekä äitiysloman aikana kertyneistä lomarahoista sekä näiden sivukuluista.

Osittain kustannuksia syntyy myös työntekijän sijaisen palkkaamisesta sekä perehdyttämisestä, mutta nämä ovat huomattavasti pienempiä kustannuksia kuin suorat kustannukset.

On epäoikeudenmukaista, että kaikista yrityksistä vain vanhempainvapaalle jäävien työntekijöiden työnantajat joutuvat maksamaan lasten hankinnan kustannuksia. Järkevämpää olisi jakaa kustannukset tasan kaikkien yritysten kesken. Kustannukset voitaisiin kattaa tehottomia ja vanhoja rakenteita ylläpitäviä yritystukia leikkaamalla.

"On epäoikeudenmukaista, että kaikista yrityksistä vain vanhempainvapaalle jäävien työntekijöiden työnantajat joutuvat maksamaan lasten hankinnan kustannuksia."

Mahdollisuuksien tasa-arvon toteutumisen kannalta on välttämätöntä, että nuorten naisten palkkaamiseen ei liity ylimääräisiä riskejä miesten palkkaamiseen verrattuna. Ongelma ei myöskään ratkea jäykillä kiintiöillä, vaan luottamalla perheiden kykyyn jakaa vanhempainvapaat itselleen optimaalisesti. Valtio ei voi tietää perheiden tarvetta paremmin kuin perheet itse voivat.

Sen vuoksi Oulun Läänin Kokoomusnuoret vaativat, että äitiysloman palkat ja lomarahat sivukuluineen maksetaan valtion budjetista ja kulut katetaan yritystukia leikkaamalla. Myös perhevapaat tulisi olla perheelle vapaasti jaettavissa – ilman kiintiöitä.

Näillä toimenpiteillä nuorten naisten asema työmarkkinoilla paranee huomattavasti, kun yrittäjien riski palkata nuori nainen verrattuna nuoreen mieheen vähenee huomattavasti. Tämä on tasa-arvon kannalta äärimmäisen tärkeää sekä oikeudenmukaista.

Aurora Lehtosaari

puheenjohtaja

Oulun Läänin Kokoomusnuoret ry

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Järkevintä on kerätä vanhemmuuden kustannuksia kaikkien työntekijöiden maksaman sotu-maksun tai vastaavan kautta, koska etuuskin on palkkaan sidonnainen. Valtio on väärä taho tässä tapauksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis yrityksellä pitää maksaa perheiden lisääntymisestä syntyvät kulut? Sitähän tuo tarkoittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsen tekoon tarvitaan kaksi. Voisiko sekä äidin että isän työnantajat puoliksi osallistua kuluihin, koska silloinkin tasa-arvo toteutuisi ja yhdelle työnantajalle ei jäisi niin paljon korvattavaa, harvoin molemmat vanhemmat ovat samassa työpaikassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Okei, onko Oulun Läänin Kokoomusnuoret yhtä innokkaita myös tasa-arvoiseen, molempia sukupuolia koskevaan asepalvelukseen tms. vai onko sen suhteen toiset vielä tasa-arvoisempia kuin toiset? "Tämä on tasa-arvon kannalta äärimmäisen tärkeää sekä oikeudenmukaista."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomusnuoret kannattavat siirtymistä Norjan malliseen asevelvollisuuteen joka koskee molempia sukupuolia.

Tämä löytyy tavoiteohjelmasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14.12.
Erikoiskuljetus liikkuu Oulun seudulla sunnuntain vastaisena yönä, liikenne pysäytetään ajoittain
14.12.
Kysely: Lähes puolet suomalaisista vastustaa Nato-jäsenyyttä, 22 prosenttia haluaisi liittyä sotilasliittoon
14.12.
BBC:n dokumentti Iistä kiinnosti kansalaisia
14.12.
BBC:n tuore dokumentti Iin ilmastoteoista kiinnosti kuntalaisia Huilingin näyttämöllä – "Kyllä se varmaan ihan oikean ja tasapuolisen kuvan antoi" Tilaajille
14.12.
Raviurheilun supertähti oli voitokkaana Rovaniemellä ja ehti myös poroajelulle – "Porolla ajaminen poikkesi ravihevosista siinä, etten löytänyt mistään jarrua"
14.12.
Tuomas Kettunen, 27, taituroi klassisen saralla – elokuva ja musiikki kulkevat sulassa liitossa oululaislähtöisen säveltäjän matkassa
14.12.
Norwichin päävalmentaja: Teemu Pukilta luultavasti murtui varvas

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image