Mielipiteet

Lukijalta

Toisen lemmikkiä ei ole lupa tappaa, kotikissan tappaminen on rikos

Eläinsuojelulain irrallaan tavatun lemmikin saa ottaa kiinni ja toimittaa löytöeläinkotiin tai kunnalliseen talteenottopaikkaan. KUVA: Helge Murtovaara
Mielipiteet 12.7.2018 7:00
Kaisu Holappa

Muutimme Myllyojalle rivitaloon vajaa kaksi vuotta sitten. Mieheni on rakentanut verkkoaitaa tarkoituksena, etteivät koiramme ja kissamme pääse livahtamaan pihalta karkuun.

Kaikesta verkotuksesta, paikkailusta ynnä muusta huolimatta toinen kissamme on valitettavasti päässyt nyt parin viikon aikana muutaman kerran karkuun.

Postilaatikkoomme oli nyt ilmaantunut lappu, jossa lukee: ”Hyvä Myllyojan alueen asukas, mikäli olet kissan omistaja, huolehdithan siitä, ettei kissasi kulje ja tee tarpeita toisten alueen asukkaiden pihapiiriin. Erityisesti kukkapenkkiin tehtyjen tarpeitten siivoaminen ei ole järin mukavaa. Metsästyslain 48 § Ja 49 § antavat oikeuden alueen ja myös rakennuksen omistajille tappaa villiintynyt kissa.”

Väärin – toisen lemmikkiä ei ole lupa tappaa. Metsästyslain 48 §:n mukaan alueen omistajalla tai haltijalla on oikeus pyydystää tai tappaa alueellaan oleva rauhoittamaton eläin, esimerkiksi siis villikissa.

Eviran Valiokunta on katsonut, että villiintyneenä on pidettävä kissaa, joka hankkii ravintonsa luonnosta oman pihapiirinsä ulkopuolelta. Tällaiseksi ei voida katsoa toisen kissaa tai muuta lemmikkiä, jota ruokitaan, rokotetaan vuosittain, on sirutettu, kastroitu ja niin edelleen.

Eläinsuojelulain 15 § mukaan irrallaan tavatun lemmikin saa ottaa kiinni ja toimittaa löytöeläinkotiin tai kunnalliseen talteenottopaikkaan. Kotikissan tappaminen on rikos ja siitä voi tehdä rikosilmoituksen.

 

"Eläinsuojelulain 15 § mukaan irrallaan tavatun lemmikin saa ottaa kiinni ja toimittaa löytöeläinkotiin tai kunnalliseen talteenottopaikkaan."

 

Länsi-Savo-lehdessä on kirjoitettu 24.6.2015 artikkeli, jossa haastatellaan ylikomisario Petri Isokuorttia Itä-Suomen poliisin Mikkelin poliisiasemalta.

Isokuortti muistuttaa, että jos omalla pihalla liikkuu vieraita kissoja, niitä ei pidä tulkita villeiksi tai villiintyneiksi tai omistajansa hylkäämiksi, eikä niihin saa soveltaa esimerkiksi metsästyslaissa säädettyä villiintyneen kissan tappo-oikeutta. ”Kissan voi ottaa kiinni, mutta sitä ei saa millään tavalla vahingoittaa, vaan se pitää palauttaa joko omistajalleen tai toimittaa löytöeläintaloon.”

Lapun kirjoittaneen tekstin perusteella voisi luulla, että kaikki karkuun päässeet lemmikit olisi lupa ottaa hengiltä tuosta vaan. Olen pahoillani, että kissamme aiheuttaa sinussa noin suurta vihaa! Nykyään tuntuu olevan paljon näitä ihmisiä, jotka eivät voi sietää eläimiä sen kummemmin kuin muita ihmisiäkään.

Kaisu Holappa

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (55)

Näyttää siltä, että kirjoittaja ei ole huomannut, kuka on jo toiminut väärin.
Kissoja ja koiria yksinkertaisesti ei saa päästää vapaaksi. Jos näin tekee, niin toimii moitittavasti.
Kannattaa ottaa moitteet vastaan ja parantaa tapansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen suuresti ihmetellyt miksi väkisin tehdään näissä keskusteluissa vastakkainasettelu. Jos et halua olla tekemisissä eläinten kanssa olet eläinten vihaaja. Ennen kissoilla ja koirilla oli jokin tehtävä maatalojen pihapiirissä. Kissat pitivät huolen että hiirikanta pysyi aisoissa. Kissat myös pääsivät toteuttamaan luonnollisia metsästys taitojaan.Nykyään tätä hyötyä ei enää ole,vaan niitä hankitaan jostakin huomattavasti itsekkäämmästä syystä, joka palvelee vain omistajaa. Kissat,joita ei voi opettaa omistajansa tarpeisiin vastaamaan kuten koiria, kärsivät häkittämisestä ja kahlitsemisesta. Kissat ovat säilyttäneet luonnolliset tarpeensa saalistaa ja metsästää ja siksi niiden paikka ei missään nimessä ole kaupungeissa. Jos tälläkin kirjoittajalla olisi sitä rakkautta eläimiin joita haluaa ilmentää, ei hänen koskaa olisi pitänyt hankkia kissaa tai ymärtäsi siitä luopua

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kissat ja koirat eivät kuulu Suomen luontoon - eikä ne kuulu myöskään ihmisten kaupunkiin vaan ne kuuluvat koirien kenneliin ja kissojen vastaavaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

https://www.birdlife.fi/lintutieto/faq/linnut-ja-ihminen/

Kannattaa lukea ajatuksella kohta ’Mitä voi tehdä, jos havaitsee kissan tappavan lintuja?’. Erityisesti kaikkien niiden, jotka elättelevät pumpulisia unelmia jostain myyriä pyytävistä kullannupuista.

Suhteutettuna ulkomaisiin tutkimuksiin kotikissat tappavat Suomessa enemmän rauhoitettuja lintuja joka vuosi, kuin mitä metsästäjät riistalintuja. Jos on kiinnostunut lintujen hyvinvoinnista, kannattaa ensisijaisesti ajaa tiukempia määräyksiä kissojen kiinnipitämisen suhteen, kuin vastustaa metsästystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerros miten tämä kommenttisi tähän mielipidekirjoitukseen liittyy? Vai meinaatko, että lintujen ystävät tai kenties linnut itse ovat tämän kirjeen postilaatikkoon kirjoittanut?

Onko Sinulla jotain tekoa tuon Birdlifen kanssa? Kerrotko, kenestä se rikosilmoitus tehdään, kissan omistajasta vai siitä kissasta? Ja ketä kuullaan asianomistajana ja kenellä on surmansa saaneen läheisenä oikeus saada korvausta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kissojen tappamat rauhoitetut linnut liittyy mielipidekirjoitukseen siten, että jos noudatettaisiin lakia ja pidettäisiin kissat kiinni, säästyisi vuositasolla miljoonia rauhoitettuja lintuja.

Kissan (niinkuin minkä tahansa muunkin lemmikin) omistaja on vastuussa lemmikkinsä aiheuttamista vahingoista. Lintujen asianomistaja on Suomen valtio, Ympäristöministeriö on säätänyt asetuksella korvausarvot rauhoitetuille eläimille https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2002/20020009 . Kissan omistaja on tuosta korvauksesta vastuussa, jos voidaan osoittaa kenen kissa on rauhoitetun eläimen tappanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhumalla ne hyvätkin ja suunnitellut murhat paljastuu. Kun ei puhu, ei ole mitään tietoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja muut kissan omistajat. Lukekaapa tämä:
https://www.sll.fi/keski-suomi/luonto/lajit/muut-lajit/poliisi_kissojen_vapaanapidosta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

laittakaa jääliläiset kissanne kiinni,en halua niitä pihalleni saatika kukkapenkkeihini,entäpä jos koiriakin alettaisiin päästeleen irti samanlailla??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerran päästin koirani takapihalle iltapissalle. Kohta kuului hirveä rähinä ja koira tuli kissa (kuollut) suussa takaisin oven taakse. Kissalla ei ollut pantaa joten hautasin sen takametsään. Koirani käy edelleen iltapissallaan omalla takapihalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kissalta kyy saa turpiinsa. Olen itse nähnyt omin silmin, kun kissani rökitti kyykäärmeen. On kissoista hyötyäkin! Lisätietoa saa Ylen artikkelista "koira voi hävitä kyykäärmeelle, mutta kissalta kyy saa turpiin."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole kenenkään kissaa ikinä tappanut enkä tapa, mutta kyllä kissankusi auton renkaissa, varaston nurkilla ja kuisteilla suorastaan v*******.
Eikä ne kuseskelevat kissat taajamissa olemitään vilikissoja, vaan naapuruston kissoja jotka ovat irtaallaan pikkulinnunpoikasia pyydystämässä.
Kerro mistä erottaa sinun kissan ja villilissan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei saakkaan eikä kissaa saa päästää vapaaksi. Kissan kanssa asuvan ihmisen ehkä voimma antaa kulkea vapaasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi kissan kohdalla ei puhuta "korvaus velvoitteesta" samalla tavoin kuin koiran? Tälle kesälle kuvissa olen nähnyt kissan tappamina mm. liito-oravan(1000€), tammihiiren(yli 2000€), peltohiiren (67€)... Puhumattakaan tuhansista linnunpoikasista jotka jokainen on rauhoitettu kesällä.
Silti puhe keskittyy "suojelemaan kissaa omistajineen", omituista lakien tulkintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun järkeeni ei mene se, etä miksi minun, jolla ei ole kissaa, pitää peittää omalla pihallani oleva lasteni käytöön tarkoitettu hiekkalaatikko, koska en halua sinne kissoja tekemään tarpeitaan. Tai miksi minun pitää istuttaa kukkapenkkiini kukat saman kesän aikana yhä uudestaan ja uudestaan, koska naapurien kissat käytävät omaksi ilokseni tekemääni kukkapenkkiäni vessanaan. Jos minulla olisi kissa, en kyllä myöskään kestäisi olla joka päivä sydän syrjällään pelosta odottaessani palaako se ehjänä takaisin ulkoilultaan. Joko pitäisin kissani sisällä tai rakentaisin sille niin varman aitauksen, että se pysyisi siellä ulkoillessaan (tiedän monenkin onnistuneen tällaisen rakentamisessa).
n mo

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyään kuulostaa olevan paljon holtittomia lemmikin omistajia. Vain lemmikin omistaja on vastuussa mitä esim. Jatkuvasti karkailevalle tai sooloulkoilemaan päästetylle kissalle tapahtuu. Aivan turhaa on syytellä muita omasta huolimattomuudestaan. Eläinkaupat ovat tursollaan valjaita, pantoja sekä erilaisia remmejä sekä flexejä jotka kyllä pysäyttävät karkailun. Muut ihmiset eivät ole yhtään aloittajaa enempää eläintenvihaajia yms. vain siksi että kyllästyvät karkailevan naapurin lemmikin ainaiseen sotkemiseen omalla pihallaan. Syyllinen mahdollisesti ikävillekin tapahtumille löytyy peiliin katsomalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (55)

Uutisvirta

155
Kysyimme: Miksi Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunta lentää Ranskaan?
84
Leveäkaistatien maalaukset sotkivat liikenteen Haukiputaalla – autoilijat ovat ajaneet erehdyksessä pientareen puolella
71
Pihlajalinnan paniikkireaktio – Suomen tärkeimmät kaupungit ovat syyllistyneet ”roskien” lakaisuun Lukijalta
51
HS-gallup: Perussuomalaiset nousussa ja vihreät laskussa – mutta mikä on suurin puolue?
48
Kauppaopiston rakennus Oulun Maunonkadulla halutaan purkaa – tontille suunniteltu seitsemänkerroksista kerrostaloa
35
Saksan liittopresidentti vierailee puolisoineen keskiviikkona Oulussa – "Sen tason vierailu, että odotetaan isoa näkyvyyttä Saksan päässä"
33
Terveydenhuollon henkilökunta on saamassa poliisivaltuuksia – ambulanssihenkilökunta pelkää työturvallisuutensa puolesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image