Mielipiteet

Lukijalta

Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot

Mielipiteet 25.2.2020 7:00
Veikko Anttonen

Tervahiihdon organisaatio antoi 17.2. julkisuuteen tiedon, että huonojen lumiolosuhteiden ja sääennusteiden perusteella hiihto perutaan. Kerron seikkoja, jotka valaisevat mitkä olivat minun mielestäni perumisen syyt.

Aluksi Utajärven Urheilijat luopuivat järjestelyjen yhteistyöstä. Tuolloin suunnitelmaa muutettiin niin, että lähtö olisi ollut Muhoksen Korkalovaarasta. Laitasaaren Veto luopui myös yhteistyöstä. Tällöin reittivaihtoehdot vähenivät.

Jäljelle jäi reitti Sankivaara–Ritaharjun koulu. Hiihdettävä matka olisi ollut Jäälin lenkki mukaan otettuna noin runsas 50 kilometriä. Lyhyempiä reittivaihtoehtoja olisi ollut useita, kuten Sankivaara–Hiukavaaran koulu, tai lähtönä Hiukkavaaran koulu–Ritaharjun koulu.

Edellä lueteltujen latujen kunto on ollut koko talven hyvä 3.11.2019 lähtien, pois lukien Kiekonlatu–Kivikkokangas, jota jostakin ihmeellisestä syystä ei ole kunnostettu koko talvena laisinkaan.

Oulun liikuntatoimi kunnostaa Sankivaaran ladut. Ritaharju–Kivikkokankaan kunnostaa yksityiselle ulkoistettu urakoitsija. Kaikki, jotka hiihtävät näitä latuja, ovat huomanneet vuosienkin varrella, että noiden latujen kunnostamisen erot ovat isot. Yksityinen pitää ne tosi hyvässä kunnossa olkoon keli ja sääolot mitkä tahansa.

Tervahiihdon toteuttamisesta vastaa Oulun Hiihtoseura. Tervahiihto peruttiin mielestäni hyvin keppoisin perustein. Vedottiin säätietoihin, jotka eivät ole olleet kovin tarkkoja viime aikoina.

Kempeleessä hiihdettiin 22.2. pitkän matkan Pertin hiihto. Yleisesti tiedetään, että Oulujoen pohjoispuolen lumitilanne on aina parempi kuin esimerkiksi Kempeleen. Hiihto toteutettiin mallikkaasti kohtuullisen hyvissä olosuhteissa.

"Hiihtäjiä olisi tullut paljon lisää Etelä-Suomesta, sillä Finlandia-hiihto ja Pirkan Hiihto peruttiin."

Vaikka ei pidä lausua olettamuksia, luettelen syitä, jotka mielestäni vaikuttivat Tervahiihdon perumiseen.

Kun Muhoksen ja Utajärven järjestävä tahot luopuivat järjestelyistä, jäi Tervahiihdon organisaatiolle paljon lisäjärjestelytöitä, jotka olivat heille liikaa. Taito, kyky ja tahto eivät riittäneet.

Perustelu, että latuolot ovat niin huonot, ei pidä mielestäni paikkaansa, sillä koko ajan on kohtuullisen hyvissä latuoloissa pystytty hiihtämään, ja keliolot vain paranevat säätietojenkin mukaan.

Kylläkin tuo latuosuus, jota ei ole haluttu kunnostaa, Kiekonlatu–Kivikkokangas, ei ole kunnossa.

Tehtiin hätiköityjä päätöksiä, kun Tervahiihto peruttiin. Hiihtäjiä olisi tullut paljon lisää Etelä-Suomesta, sillä Finlandia-hiihto ja Pirkan Hiihto peruttiin.

Oulun seudulla on nyt mitä parhaimmat lumi- ja latuolot hiihtää koko viikon pienessä pakkassäässä. Samoin Tervahiihto olisi pystytty järjestämään vailla mitään ongelmia 29.2., jos järjestäjät olisivat niin halunneet.

Veikko Anttonen

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (67)

Oon vahvasti sitä mieltä ja luotan Veikon näkemyksiin keliolosuhteista. Hän on järjestänyt ja toiminut latumestarina erittäin huonoissa ja vaativissa olosuhteissa ja vienyt kilpailuja läpi:) Hän ei ole selittelijä vaan tekijä:) Arvostan kovasti:))

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipahan kuitenkin ensimmäinen kerta kun Oulun Hiihto / Tervahiihto peruttiin lumen puutteen vuoksi. Ehkä olisi pitänyt perua aikaisemminkin, mutta nyt se tuli eteen. Aikaisemmat perumiset on jouduttu tekemään sotien vuoksi, lukuunottamatta vuoden 1929 hiihtoa. Silloin perumisen syynä oli
SVUL:n hiihtojaoston päätökset. Kilpailukalenterista ei löytynyt sopivaa päivää tapahtumaa varten. Sopivat viikonloput oli varattu Ounasvaaran ja Kainuun talvikisoille. Oulussa kyllä järjestettiin tuona vuonna paljonkin muita hiihtokilpailuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa hyvä,että keskustelua Tervahiihdosta syntyy. Tulkaapa lauantaina 29.2.2020 Sankivaaraan ja katselkaa latu oloja . Ne jotka haluaa hiihtää " Varjotervahiihdon "voivat sen tehdä ,välillä Sankivaara- Auranmaja. On myös muitakin reittejä. Tuolloin voi kaikki todeta sen onko ladut kunnossa.
Ei muuta kuin hiihtämään ,niin selviää oliko Tervahiihdon peruutaminen hätiköity päätös. Tuo latu osuus muutama kilometri Kiekonlatu-Kivikkokangas on vähän "upista" ,muta siitäkin hyvin voi hiihtää. Hiihtokilpailuja / Hiihtotapahtumia joko perutaan kokonaan ,tai niitä siiretään . Yleensä niitä siiretään parempaan keliolosuhtisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voitaisiinko peruminen vielä perua ja tarvittaessa valita
uusi päivä, jos alkuperäinen ei enää käy?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan nämä peruuttamista valittavat itse valmiita lunta kantamaan ja lapioimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tervahiihto voitaisiin järjestää stadionilla, eiköhän krossista jäänyt riittävästi lunta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikähän mahtaa Veikolla nyt noin kovasti kaivertaa mieltä, että pitää keksiä syyllisiä asiaan, jolle kukaan ei voi mitään.. Ei taida löytyä sellaista latukonetta, jolla nuo vetiset suot ois ylitetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Tervahiidon organisaatio ei ole tutkinut mahdolisuutta järjestää Tervahiihto esim. Rovaniemellä missä on lunta vaikka kuinka siihen hommaan ja maastotkin paremmat kuin pelkää tasamaata. Jos halutaan tasamaata niin sitäkin löytyy niin paljon, etä koko matka voidaan lykkiä tasamaalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellä on Napapiirin hiihto, joka pystytään järjetämään joka vuosi. Parhaimmillaan matka on 100 km ja nousuja ja laskuja riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tervahiihdossa sentään hiihdätettiin perinteisen ja vapaan hiihtäjät eri lähdöissä, toisin kuin Napapiirihiihdossa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvitse kovin kauas Oulusta mennä kun lunta löytyy riittävästi. Sääli että maailman pisimpään yhtäjaksoisesti jatkunut hiihtotapahtuma tällä tavoin perutaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et Veikko sitten hoksannut järjestää Tervahiihtoja, kun kerran tiesit säät ja järjestely on noin helppoa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

1. Jos näyttäisi siltä, että Ouluun tulisi hyvä lumitalvi, niin tapahtuma pitäisi ehdottomasti tehdä ympyrälenkille, jo valmiiksi rakennetuille latuverkostoille. On turha puhua vastaantulevista hiihtäjistä, sillä sekin on pelkästään järjestelykysymys. Tervahiihto on imagokysymys myös Oulun kaupungille, joten kyllä sen pitää pystyä sulkemaan hiihtosuunta sunnuntaihiihtäjiltä muutamaksi tunniksi. 2. Menneinä aikoina Tervahiihtoja on hiihdetty Vaalasta Ouluun, mutta nykyään korpeen rakennettu janahiihto on liian riskaapelia ja suuritöistä hommaa...ei semmoisella ole jatkuvuutta. Muutama vuosi sitten Tervahiihdon varapaikka oli Rokua...miksei nytkin, jos se ilmoitetaan hyvissä ajoin osanottajille. Massahiihdot onnistuvat muissakin hiihtokeskuksissa, joten kyllähän Rokualle olisi muutama sata osanottajaa mennyt...retrosarjalaiset Pohjois-Suomen Rautatieharrastajien lättähatuilla ja Utajärveläisillä linja-autoilla. Reitit voisi suunnitella Metsähallituksen kanssa kiertelemään hiukan helpommilla paikoilla. Lisäksi Rokuan kansallispuisto toimisi elämyksenä urbaaneille ihmisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärin peruttu tämäkin. Anttonenhan varmaan olisi organisoinut sankan vapaaehtoisjoukon lumettamaan ladun, jos joku olisi huomannut kysyä. Mikä olisi ollut palaute, jos latu olisi ollut välttävässä/huonossa kunnossa ja soraa ja kiviä ladulla? Kiitosta ei olisi tullut ja viisaat olisivat taas kommentoineet täälläkin, että olisi pitänyt tehdä niin ja näin. Hiihto on peruttu ja Anttonen varmaan voi ottaa järjestäjiin yhteyttä ja kertoa kaiken tietonsa, millä huonolumisina vuosina hiihto voidaan järjestää. Lehtiin kirjoittelu on hieman liikaa oman profiilin nostoa. Hänellä on varmaan myös tieto, mitä kaikki maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eilen tuli järjestäjiltä "mukavaa sähköpostia" ennakkoilmoittautuneille ja osallistumismaksun jo maksaneille. "Jos hiihto erityisen vaikeiden olosuhteiden tai poikkeustilan vuoksi joudutaan peruuttamaan, varaavat järjestäjät itselleen oikeuden pidättää 50 % osanottomaksusta."
Voihan sitä tietenkin näinkin järjestäjä kerätä rahaa seuralle, mutta tuo perumisen peruste, ja sillä perusteella rahastaa 50 % jo maksetusta osallistumismaksusta järjestäjälle, ei nyt taida oikein olla asiallista!
Kyllä nyt pitää palauttaa kaikille ennakkoon maksaneille koko osallistumismaksu takaisin eikä vain 50 %, ettei ihan maine koko hiihdolta ja järjestäjien toiminnalta mene!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska Tervahiihto peruttiin, järjestetään ilmastonmuutoksen myötä Terva-ajot, maantiepyöräilyn kevätklassikko (kuntoajo) 23.5.2020.

https://terva-ajot.sporttisaitti.com/terva-ajot-maantiepyorailyn-keva/

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veikko Anttonen, jos kukaan, tietää mistä puhuu. Anttonen oli Tervahiihdon kilpailunjohtajana talvella 2014, jolloin lumitilanne oli huomattavasti heikompi kuin tänä talvena. Kuvat ja silloisen Tervahiihdon TD:n (=tuomarineuvoston puheenjohtajan) Pertti Törmin kommentti " Tervahiihdon latu oli lumella merkitty" kertoo ko. vuoden lumitilanteesta. Anttonen ja silloinen ratamestari Matti Eeronheimo tekivät mahdottomasta mahdollisen ja raapivat jostakin lumet latu-uralle, vaikka kisaa edeltävänä yönäkin vesisade sulatti lumia.

Tämän vuoden Tervahiihto-organisaatiolla ei vaan ollut samankaltaista tahtotilaa kuin silloisella. OHS:n seuraväen tulisi ottaa asiasta opikseen ja valita seuran johtoon sellaiset henkilöt, joilla olisi muun seuratyön ohella kykyä , taitoa ja tahtoa suoriutua Tervahiihdon vaativista järjestelyistä. Tervahiihdon perinteet velvoittavat ja myös kannustavat tekemään maailman vanhimman hiihtotapahtuman eteen kaiken mahdollisen ja mahdottomankin, kuten esim. vuonna 2014 tehtiin.

Tervahiihdon tämän talven kisan peruminen ja viime talven ongelmat "umpihankihiihtoineen" osoittavat, että Tervahiihdon organisaatioon tarvitaan uusia voimia. Jos niitä ei löydy OHS:n organisaatiosta tai OHS:n organisoimana, niin vetovastuu on siirrettävä muille. Tässä asiassa odottaisia aloitteellisuutta myös Oulun kaupungiltakin. Onhan Tervahiihdon "kuihtuminen" negatiivinen asia kaupungin imagonkin kannalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lauri Palosaari taisi juuri nyt itse ilmoittautua oikeaksi henkilöksi seuraaville vuosille koko organisaation vetovastuuseen. Toivotaan lumisia talvia ja pakkasta riittävästi, jotta pohjat kovettuvat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuolloin vuonna 2014 hiihto olisi pitänyt perua. Veetutus ja urat suksien pohjissa olivat tuon kisan anti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihä sitä tarvitsisi perua, vaan siirtää hamaan tulevaisuuteen.
Lahessakin peruivat finlandiahiihdon ja ens pyhänä on kisat ja lunta puoli metriä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (67)

Uutisvirta

7.4.
Britannian koronavauhti kiihtyy, lähes 800 kuoli vuorokaudessa – tuoreen tutkimuksen maassa voi kuolla jopa 66 000 ihmistä pandemian ensimmäisessä aallossa
7.4.
Muuttolinnut saapuivat Rommakonselälle Lukijalta
7.4.
Suomalaiset luottavat televisioon ja sanomalehtiin koronauutisissa – sanomalehtien suosio vahvaa etenkin nuorten aikuisten keskuudessa
7.4.
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
7.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pienet asiat pitävät yllä kodin siisteyttä – hommia kannattaa jakaa eri päiville
7.4.
Eurooppaa kiertävä kilpaesteratsastaja Mirella Lesonen-Hakola on kaaoksen hallinnasta nauttiva ison perheen äiti – "Karanteeni ei meillä juuri vaikuttanut, koska normaalistikin ehditään hädin tuskin käydä kaupassa" Tilaajille
7.4.
Suomen hoivakodeissa tapahtunut jo ainakin 20 koronakuolemaa – yhdessä yksikössä kahdeksan virukseen menehtynyttä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image