Mielipiteet

Lukijalta

Syn­ny­tys­toi­min­ta loppui, loppuuko leik­kaus­toi­min­ta muualla kuin Oulussa?

Mielipiteet 3.1.2019 6:00
Hannu Kallunki

Oulaskankaan synnytystoiminta loppui, koska eduskunta on lainsäädännöllä ja valtioneuvosto asetuksilla asettanut synnytystoiminnalle sellaiset kriteerit, että niitä ei voida täyttää muualla kuin keskussairaaloissa, jos kohta niissäkään. Oulaskankaan synnytystoimintaa ei siis lopettanut Valvira, vaan eduskunta ja hallitus lain ja asetuksen voimalla.

Leikkaustoiminnan osalta on tapahtunut vastaava keskittäminen nyt istuvan eduskunnan säätämällä lailla.

Viime vuoden alusta voimaan tulleen lain mukaan leikkaussaliolosuhteita edellyttävä ja nukutuksessa tapahtuvaa leikkaustoiminta on keskitettävä niihin sairaaloihin, joissa on perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystys eli käytännössä keskussairaaloihin.

Nyt on parhaillaan eduskunnassa käsittelyssä jälleen terveydenhuoltolain muutos, jolla on tarkoitus lisätä lakiin uusi säännös, jonka mukaan sairaanhoitopiiri voisi järjestää leikkaustoimintaa yksikössä, jossa on varmistettu riittävä päivystysvalmius ja potilasturvallisuus, vaikka yksikössä ei ole kuntalaisille avointa ympärivuorokautista perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystystä.

Tämän muutoksen lähtökohtana on saattaa julkinen ja yksityinen leikkaustoiminta samalle viivalle. Lain perusteluissa on kuitenkin lähdetty siitä, että leikkaavalla yksiköllä tulee olla käytössään ns. tukisairaala, jossa on muun muassa tehohoitovalmius. Tämän tukisairaalan tulee sijaita niin, että potilas voidaan tarvittaessa siirtää tehohoitoon 30 minuutin kuluessa.

"30 minuutin aikarajalle ei ole lääketieteellisiä perusteita, vain poliittiset."

Esitetty 30 minuutin aikaraja tarkoittaa käytännössä sitä, että sekä julkinen että yksityinen leikkaava yksikkö tulee sijaita hyvin lähellä keskussairaalaa, siis keskuskaupungeissa. Tämän muutoksen jälkeen leikkaustoimintaa harjoittavia julkisia tai yksityisiä yksiköitä ei voi olla keskussairaalapaikkakuntien ulkopuolella.

Pohjois-Pohjanmaan osalta ratkaisu tarkoittaa Raahen leikkausyksikön sulkemista. Se taas merkitsee osaamista vaativien työpaikkojen menetystä ja sitä kautta heikennyksiä perusterveydenhuoltoa tukevan erikoissairaanhoidon toteuttamiseen alueella. Muutos tulee vaikuttamaan – mahdollisesti pienellä viiveellä – myös Oulaskankaan sairaalassa tapahtuvaan leikkaustoimintaan ja sen loppumiseen.

30 minuutin aikarajalle ei ole lääketieteellisiä perusteita, vain poliittiset. Sairaalatoiminta halutaan keskittää keskuskaupunkeihin, sekä julkinen että yksityinen. Pohjois-Pohjanmaan kaikki kansanedustajat ja ministerit ovat olleet ja ovat tietoisia tästä kehityksestä ja myös nyt käsittelyssä olevan lainmuutoksen ja siihen kaavaillun asetuksen vaikutuksista.

Liioin kenelläkään ei tunnu olevan halua tai kykyä vaikuttaa lainsäädäntöön ja siihen liittyvään asetukseen niin, että Pohjois-Pohjanmaalla säilyisi sairaalatoiminnan ja siihen liittyvän leikkaustoiminnan edellytykset muuallakin kuin Oulussa.

Mikäli leikkaustoiminta Raahessa joudutaan lopettamaan kokonaan, johtaa se noin 50 työpaikan vähentämiseen ja työn siirtymiseen Ouluun. Sama on edessä Oulaskankaalla, jossa työpaikkojen menetys on vielä suurempi ja heijastusvaikutukset alueen terveydenhuollon palvelujen kattavuuteen vieläkin dramaattisemmat.

Nyt on vaikuttamisen ja päätöksenteon aika. Sen jälkeen kun laki ja asetus on hyväksytty, poliittiset kannanotot, kantelut tai valitukset eivät auta, sillä valvova viranomainen toimii niin kuin laki ja asetukset edellyttävät.

Hannu Kallunki

kuntayhtymän johtaja

Raahe

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Jos ei kiirettä ole niin sama se missä leikkaukset tehdään. Synnyttäjät tässä suuremmissa ongelmissa ovat, samoin kuin aivohalvaus tai sydänkohtaus tai veritulppa tai aortan puhkeaminen tai vakavat liikenne- tai teollisuusonnettomuudet. Se ihmetyttää että keskustan johdolla maaseutu autioitetaan, väestönkasvua estetään ja niinkuin uutisissa olemme lukeneet, vakavia sairauksia ei hoideta kuin välttävästi. Helikopterit eivät ole ratkaisu. Eivät lennä huonolla säällä eikä joka paikkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysymyksessä on poliittinen linjaus koko maassa, ei yksinomaan Raahe-Oulainen-Oulu alueella. Terveydenhuoltoa yksityistetään nopealla vauhdilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä Kallunki kirjoittaa täysin naulan kantaan. Olen hänen kirjoituksia ennenkin seurannut ja on erittäin viisas mies. Aina tulee asiaa. Jos meidän kansanedustajat olisi yhtä fiksuja kun Kallunki niin olis asiat hyvällä mallilla. Nämä meidän edustajat kuorossa laulavat isojen herrojen lauluja kun ei muuta osaa. Yhtään ei tiedetä mitä isojen kaupunkien hyväksi päätetään ja sitten seurauksia ihmetellään.
Minä lopettaisin kaikki nämä puolueet kun en oikein keksi ketä vois selkä suorana äänestää..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin hyvä kirjoitus

Ihmetellä täytyy kansanedustajien ja ministerien kovakorvaisuutta.
Suuren rahan lobbaus lienee tehnyt tehtävänsä - mikä on erittäin valitettavaa.

Herätys ministerit ja kansanedustajat - ja sellaiseksi pyrkivät!!!
Ei puutteellisesti valmisteltua lakiesitystä kannata hyväksyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulaskankaan alas ajo ja paikallisten pamppujen ulos tulo naurettavaa synnytys toiminnan lakkautuksessa. Mistään ei ymmärretä mitään, mutta lähetystöt käy eduskunnassa tapaamassa ministeriä, kansanedustajia. Naurettavaa touhua! Miksei silloin toimittu, kun asetusta hyväksyttiin (1000) synnytystä / vuosi). Tiedettiin jo silloin, että alueella on korkea syntyvyys ja pitkät matkat ja hyvin toimiva Oulaskangas. Kyllä siinä Pajalat ja kumppanit muka söpötti viisasteluaan! Oulainen on muutenkin näiden herrojen toimesta ajettu alas. Kauppa liikkeet loppuu ruokakaupat kohta ainoita ja erityisliikkeet puuttuu kokonaan. Oulaisten veljet eivät osaa lukea asetukisa ei oikeuden päätöksiä Oulaisissa toimitaan vain miten Pajala ja veljet päättää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väestö harmaantuu ihan älytöntä vauhtia. Mistä verorahat kaiken maksuun? Ei synny lapsia ja veronmaksajia. Menee paikat kiinni ja kaikki keskittyy suurempiin kaupunkeihin. So Sad, ei voi muuta sanoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmetellä täytyy miten kyvyttömiä kansanedustajia ja ministereitä alueellamme on." Pohjois-Pohjanmaan kaikki kansanedustajat ja ministerit ovat olleet ja ovat tietoisia tästä kehityksestä ja myös nyt käsittelyssä olevan lainmuutoksen ja siihen kaavaillun asetuksen vaikutuksista".

Nähtiinhän se Oulaskankaan synnytys osaston alas ajossa, että lainsäädäntöön ja siihen liittyvään asetukseen ei kansanedustajat välittäneet mitään. Totuus oisi ollut, kun asetusta 1000 synnytystä hyväksyttiin niin olisi valvottu ja estetty tällaisten asetuksien läpi meno. Vielä Saarikko kovensi asetusta.
Sitten syytetään vain Valviraa, kun ei ymmärretä asioista mitään.

" Sen jälkeen kun laki ja asetus on hyväksytty, poliittiset kannanotot, kantelut tai valitukset eivät auta, sillä valvova viranomainen toimii niin kuin laki ja asetukset edellyttävät". Näin se menee ja tuleekin mennä! On meillä mitättömät edustajat alueella ja kehtaavat vielä asettua ehdolle ihmisiä sumuttamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ne syylliset ovat poliittiset päättäjät. Ei siinä auta nykyisten edustajien yhtään kiemurrella vastuusta pois. Eduskunnassahan ne päätökset tehdään. Olisko tässäkin vanha sanonta Kepu pettää aina vaikkakin varmaankin kepun edustajat yrittävät saada syyn edellisen hallituksen aiheuttamaksi. Muistakaapa kevään vaalien aikaan kuka oli vastuussa edelliset neljä vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se puolue, joka ilmoittaa lopettavansa tämän hölmöilyn, saa ääneni tulevissa vaaleissa. Kepu se ei taida olla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On täysin oikein, että Suomen sairaalaverkkoa harvennetaan. Osaajia ei yksinkertaisesti riitä joka niemeen ja notkoon. Pienten sairaaloiden ylläpito ainoastaan ylläpitämisen takia on järkyttävää rahanmenoa.
Leikkaus, esimerkiksi sappirakon poisto tai tekonivelen asentaminen on kuitenkin suurimmalle osalle ihmisistä ainutkertainen toimenpide, jota varten voi aivan mainiosti mennä sairaalaan, jossa niitä tehdään paljon ja sitä myötä myös leikkaajien työnjälki on parempaa. Vai menisittekö mieluummin korjauttamaan autoanne korjaamoon, jossa samanlaisia vikoja korjataan 1000 vuodessa vai semmoiseen, joissa automekaanikolle tulee vuodessa 10 vastaavanlaista ongelmaa eteen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pieniä sairaaloita Pohjois-pohjanmaalla ei ylläpidetä vain ylläpitämisen vuoksi vaan väestön tarpeesta. Toiminta on laadukasta ja kustannustehokasta. Miksi vastaava toiminta sallitaan yksityisille sairaaloille keskussairaaloiden kyljessä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pienten, tehokkaiden aluesairaaloiden vahvistaminen tuo säästöjä. Pieniä, jopa nukutusta vaativia päiväkirurgisia leikkauksia on turha tuupata rasittamaan yliopistosairaalaa. OYS keskittyköön vaativiin leikkauksiin, jonot lyhenevät, ei tarvitse pelätä 600 000 euron uhkasakkoja, kuten vuonna 2015. Silloinhan jonot venyivät yli hoitotakuun. Itsekin jouduin kärsimään siitä, kun asiani "hoidettiin" liukuhihnavastaanotolla kaksi päivää ennen kuin uhkasakko laukesi. Nyt kärsin loppuikäni kroonisesta, turhasta kivusta, kun en päässyt leikkaukseen, kun piti tavalla tai toisella saada jonoja lyhenemään. Uhreja tuli varmasti muitakin. Aluesairaaloita vahvistamalla myös potilaiden kulut pienevät, matkakulut jäävät pois eikä saattajaa tarvita lähes vuorokauden vievän reissun ajaksi. Kaikki ylimääräiset sairauskulut ovat poissa paikallisesta kulutuksesta. Osaajia tulee riittämään pienempiinkin yksiköihin, kun nykyinen, tempoileva sotepolitiikka saadaan järkevien päättäjien käsiin ja toiminnan pysyvyys on varmaa pienemmissäkin yksiköissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoista verrata sairaalaa autokorjaamoon.
Sanottakoon kuitenkin, että olen itse tehnyt autoihin usein sellaisia korjauksia, joita en ole koskaan aiemmin tehnyt.
Työn laatu on ollut parempaa kuin koulutetuilla mekaanikoilla, joiden hutilointeja olen joutunut useasti korjaamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulaskangas leikkaa n 900 tekoniveltä vuodessa ja lähes samanverran oli synnytyksiäkin. Suhteutettuna OYS työntekijöihin siis kirurgit, päivystäjät ja hoitajat on Oulaskankaalla leikkausmäärään nähden varmasti pätevämpää työvoimaa koska työpanokset ovat vakituisia ei sijaisilla toimivia ja suhteessa kirurgi leikkaa saman määrän potilaita kuin isossakin sairaalassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulaskankaan sairaalassa gyn.kirurgian toimenpiteessä käyneenä en voi muuta kuin kiittää. Henkilökunta ystävällistä ja ammattitaitoista. Pienen sairaalan lämpö tuntui potilaalle asti ja hoitajia vaikutti olevan riittävästi. Jos/kun hallitus haluaa siirtää synnytykset ja leikkaukset isoihin sairaalaaloihin, niin toivottavasti on järkeä myös lisätä henkilökuntaa isoihin yksiköihin. Säästöjen nimissä hoidon laatua ei voi huonontaa. Isoissa yksiköissä esim OYS ei voida hoitaa lisääntyvää potilasmäärää jo valmiiksi liian pienellä määrällä hoitajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vennamo puhui ennen talonpojan tappolinjasta. Onko nykyisellä politiikalla menossa sairaaloiden vai ehkä jopa potilaiden tappolinja? Mitähän seuraavaksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus hössöttää liikennepäästöistä ja niiden vähentämisestä ja kuitenkin lisää niitä aktiivisesti. Ralli Kuusamon ja OYSin välillä moninkertaistuu. Siinä sitä ilmastonsuojelua kerrakseen. OYSiin keskittämisen sijaan kehityksen pitäisi olla kohti vahvoja aluesairaaloita, jos halutaan kohdella kansalaisia tasavertaisesti edes sairaalamatkojen suhteen. Keskittämisellä "osaamis"keskuksiin lisätään potilaiden kustannuksia huomattavasti. Eriarvoisuutta lisätään maakunnan asukkaiden ja keskussairaalakaupungin asukkaiden välillä. Tämä hallitus suosii eriarvoistamista kaikissa toimissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otsikon mukainen länkytys liittyy influenssarokotuksiin, mutta eipä näytä huolettavan potilaiden turvallisuus kun heitä rahdataan pitkin Suomea leikkauksiin ja synnyttämään. Ei vaikuta sekään fakta, että suurissa yksiköissä MRSA ja muut superbakteerit jylläävät.
Kun miettii miksi, niin motiivinahan tässä on puhtaasti raha. Loput on huulten heiluttelua tuulessa, johtajien määräysten mukaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, asia selventävä kirjoitus! Ja älytön, täysin poliittinen tosiaan tuo 30 min aika.. Kova tahto ja halu ois vaikuttaa tähän asiaan niin, että pienet ja oikeasti laadukkaasti palvelevat sairaalat voisivat jatkaa ja kehittää toimintaansa! Ja OYS ei vedä nytkään kaikilla sektoreilla, ja hoitovirheitä tulee..
Mutta miten tavallinen kansalainen voi vaikuttaa? Nyt ainakin joku asian osaava tekemään kansalaisaloitetta asiasta! Missähän vaiheessa se lain työstäminen on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

21
Zeppelinin edustan tietöiden pahin vaihe on kohta ohi, liikenneympyrä valmistuu heinäkuussa
16
Kiinteistöliitto esittää Airbnb-majoittujien määrän rajoittamista huoneistoissa vuoden aikana – valvonta tehtäisiin sähköisen järjestelmän avulla
10
20 asteen rajaa ei juuri rikota Pohjois-Pohjanmaalla tulevalla viikolla – keskiviikkoillan ja torstain aikana luvassa jopa kolmasosa kuukauden sateista
7
OLS:n kasvatti Rasmus Karjalainen siirtyy Hollannin liigaan – "Menen tekemään, en vain selviytymään"
6
IS: Cristiano Ronaldo lomailee Ranskan Rivieralla kempeleläismiljonäärin jahdilla – vuokra 217 000 euroa viikossa
6
Australia evakuoi kahdeksan lasta Syyrian pakolaisleiriltä
5
Rahoitus, huippuvirat ja tietenkin brexit – näin Suomi puheenjohtajana voi tai ei voi vaikuttaa EU:n tulevaisuuteen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Syntyvyyden raju romahtaminen Suomessa

213 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Karmea moka Pudasjärvellä

Ei kannata näyttää komeaa jokea turisteille ilmaiseksi. Joka paikassa jokinäkymä maksaa. Betonikaide on jalankulkijoiden... Lue lisää...
Betoni kaide

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image