Mielipiteet

Lukijalta

Suomi riiston kohteena – mikäli olisi järkeä, tällä hetkellä kaivoksia ei perustettaisi ollenkaan

Pohjois-Suomessa on paljon kaivoksia. KUVA: Pekka Aho
Mielipiteet 5.1.2019 6:00 | Päivitetty 5.1.2019 8:35
Jani Korhonen

Kansalaisena olen hyvin huolestunut nykyisestä kaivoslaista. Nykyinen laki mahdollistaa ulkomaalaisten yhtiöiden tekevän kaivosvaltauksia ja harrastavan kaivostoimintaa käytännössä ilman korvauksia suomalaisille ja Suomen valtiolle. Suomen tilannetta voi verratta öljyrikkaaseen Norjaan.

Mikäli Norja antaisi samalla periaatteella hyödyntää maansa öljyvarannot, se ei todellakaan olisi maailman rikkaimpia valtioita. Suomi on nykylainsäädännön kanssa samassa tilanteessa kuin Afrikan köyhimmät valtiot.

Suomi on tunnettu maailmalla puhtaasta ja kauniista luonnosta ja se on meidän valttimme. Puhdas ympäristö on nykyään maapallolla jo valitettavan harvinaista. Puhdas luonto ja vesistö on meille suomalaisille tärkeä osa identiteettiämme. Nyt sen saa turmella kuka tahansa ulkomaalainen yritys ilman seuraamuksia.

Valitettava tosiasia on, että kaivosyhtiöitä ei kiinnosta pätkääkään kohdemaan ympäristö. Ulkomaalaisten yrityksien tytäryhtiöt ajetaan tuotannon käydessä kannattomaksi konkurssiin ja emä- sekä tytäryhtiöt eivät vastaa enää alasajosta mitenkään muuten, kuin vähäisellä vakuudella.

Ympäristöhaitat ja muut ongelmat jäävät käytännössä veronmaksajien maksettavaksi. Näin on käynyt muun muassa Nivalan Hiturassa, johon on mennyt jo kymmeniä miljoonia euroja veronmaksajien rahoja ja loppua ei ole näkyvissä.

Talvivaara oli kotimainen tragedia, johon on mennyt veronmaksajien rahoja ties miten paljon. Kaivoksia ei voi perustella myöskään niiden tuomalla verohyödyllä, sillä se on hyvin vähäinen. Yritysmaailmasta tuttu konsernilaina mahdollistaa tuloksen ajamisen keinotekoisesti alas. Nollatuloksesta ei juuri veroa makseta. Tuotot karkaavat parempiin käsiin ulkomaille.

"Valitettava tosiasia on, että kaivosyhtiöitä ei kiinnosta pätkääkään kohdemaan ympäristö."

Kaivoksien tuomat työpaikat ovat lyhytaikaisia, koska toiminta-aika on parhaimmillaan vain noin 10–20 vuotta. Työntekijät eivät myöskään usein muuta paikkakunnalle, vaan pitävät kirjansa kotikunnissaan.

Panostamalla matkailuun saisimme pitkäkestoisia työpaikkoja. Suomen matkailun suosio on vahvassa nousussa, se ei ole vielä lähelläkään huippuaan. Se on kuitenkin varmaa, että turisteja ei kiinnosta saastunut luonto ja kaivoksien pölyhaittojen aiheuttama musta lumi.

Suomella on paljon suuremmat ja pitempiaikaisemmat mahdollisuudet pärjätä luontomatkailulla. Tällä hetkellä kaivoksia saa tehdä luonto- ja virkistyskäytöltään todella tärkeiden kohteiden viereen. Esimerkiksi Syöte ja Ruka.

Sähköautot tulevat todennäköisesti yleistymään lähitulevaisuudessa maailmanlaajuisesti todella paljon ja niiden akut tarvitsevat metalleja. Tämä tarkoittaa sitä, että Suomeen on tulossa lisää kaivoksia.

Tilanne ei ole enää kenenkään hallussa nykylainsäädännöllä. Minua ihmetyttää suuresti eduskunnan haluttomuus muuttaa lakeja meidän kannalta järkeviksi.

Näyttää vahvasti siltä, että kaivosteollisuuden puoluetuilla tai muulla lobbauksella tämä hulluus saa jatkua. Lainsäädäntöä on muutettu jopa huonompaan suuntaan, sillä kaivoksien valvonnasta on tehty entistä hankalampaa.

Seuraavissa vaaleissa minun äänestyspäätökseen tulee vaikuttamaan todella paljon ehdokkaan ja puoleen suhtautuminen kaivoksiin.

Mikäli Suomella olisi järkeä, tällä hetkellä kaivoksia ei perustettaisi ollenkaan. Odotetaan muutama vuosi ja kun maailmalla metalleista tulee pulaa, perustetaan sitten muutama kaivos. Näistä kaivoksista tuotot jäisivät Suomeen. Korkea metallien markkinahinta mahdollistaisi sen, että kaivokset voisivat olla mahdollisimman ympäristöystävällisiä. Huono vaihtoehto ei olisi sekään, että päättäisimme olla tekemättä lainkaan kaivoksia. Tällöin voisimme jättää tuleville lapsillemme ja tulville sukupolville puhtaan luonnon, josta he voisivat nauttia ja ansaita elantonsa.

Jani Korhonen

Oulu

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (49)

Suomen maaperä kuuluu valtiolle ja ainoa oikea taho sitä vdyntämään on valtio itse. Muita konkareita sinne ei tule päästää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset päättäjät on meleko tonttuja.ihmekkös tuo kun täällä asuu itse joulupukkikin että silleen ja tolleen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä yhtiöt hoitavat ympäristöasiat lupien mukaisesti, kirjoittaja ei joko tiedä tai puhuu muunneltua totuutta ja jutun sisällöstä näkee selvästi että kosiskellaan rivien välissä äänestämään vihreitä, vihreät lopettaisivat kaiken kaivostoiminnan ja pääosin myös metsätalouden uudet investoinnit eli työpaikkoja menisi kymmeniä tuhansia, ja tulisi saman verran uusia työttömiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on siirtomaa - Euroopan Zimbabwe.
Se mitä ei ulkoimaiset varkaat tule ottamaan kun tyrkytetään lahjoitetaan pilkkahintaa kotimaisille rikollisille.
Viimeisimpiä mm. Raskone, jonka ministeri möi kepulille talousrikolliselle järkyttävään alihintaan hallituksen pannessa ''tasetta töihin''.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistakaa sitten vaaleissa, että oikeistopuolueet, kuten kokoomus ja keskusta, haluavat pitää Suomen kaivosteollisuuden riistettynä siirtomaana! Nämä puolueet ovat aktiivisesti toimineet, jotta kaivoslait olisivat niin surkeita kuin mahdollista. Heitä ei haittaa ollenkaan saastuneet maat ja vedet eikä siivoamiseen käytetyt veronmaksajien miljardit. Mölisevät vain että nyt ei ole jakovaraa ja leikkaavat lisää köyhiltä.

Suomi on muuten hyväksynyt CETA-sopimuksen, joka tulevaisuudessa estää kaivoslain tiukentamisen tai kaivosverojen keräyksen. CETA:n investointisuoja mahdollistaa sen, että kanadalaiset kaivosyhtiöt voivat haastaa Suomen valtion oikeuteen jos niiden voittoja vähääkään uhataan karsia! Kaivoslain muuttamisella on siksi todella kiire ja siitä pitää tehdä todella tiukka, koska lain muuttamisen mahdollisuus menetetään vuosikymmeniksi. Mutta muistakaa: tätä ei saa kertoa kenellekään eikä tästä saa puhua, koska ilmeisesti jostain korkealta on tullut käsky, että CETA:sta pitää koko median ja kaikkien kansalaisten vaieta! Ei saa puhua, vaikka vaarallisin päätös vuosikymmeniin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johtaja Suominen nostaa rikkauksia EK:ssa, mutta mikä on suomen etu hra Suominen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lahjukset maksetaan ajallaan. Suomen ainoat rikkaudet kannetaan ulkomaille. Lopuksi jäljelle jää vain tuhottu maa ja jättimäiset saasteet tavallisten Suomalaisten siivottavaksi ja maksettavaksi. On turha kirjoittaa mitään koska päättäjät ovat joko umpityhmiä tai "pehmusteessa" eli nostavat ovat lahjusrahansa ajallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No miksi suomalaiset eivät itse perusta niitä kaivoksia tänne kun se kerran on niin helppoa? Syynä on kaivosteollisuuden pääomavaltaisuus. Malmi maan sisällä ei ketään rikkaaksi tee. Pelkästään malminetsintä vaatii jo tuntuvia panostuksia teknologiaan. Kuuntelin kerran radiosta GTK.n jonkun johtajan haastattelua, jossa hän mainitsi että sanonta Suomi on köyhä maa ei siltä osin pidä paikkaansa että Suomen maaperän sisällä on valtavasti jopa globaalisti katsoen arvometalleja, ja uusien tekniikoiden avulla on mahdollista saada malmia talteen yhä syvemmältä. Probleemaksi jäänee edelleenkin se että vaikka täällä kuinka lakia muuteltaisiin sellaiseksi ettei ulkomaalaiset tänne tule malmikaivoksia avaamaan,ei niitä rikkauksia kaiva sieltä suomalaisetkaan, kun on niin pääomaköyhää kansaa kaikki tyynni. Parempi lienee se että joku avaa sen kaivoksen ja työllistää sekä maksaa veroja. Yksi idea voisi olla se että kaivosyhtiöillä pitäisi maksaa erityistä malmiveroa sen mukaan kuinka paljon sitä nostavat maasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kirjoitus. Näin kaivosalan ihmisenä noita asioita olen ihmetellyt ja pohdiskellut kymmeniä vuosia. Muutoinkin kaivosala alkaa olla ulkomaalaisten käsissä asiantuntijatehtävien osalta. Viisautta ja järjenkäyttöä pitäisi viljellä enemmän ihan koulutuksesta alkaen. Sisäpiiriläisenä olen monesti nähnyt, miten kaikenkarvaiset ulkomaalaiset ovat kuorineet kermat päältä ja häipyneet vähin äänin partaansa nauraen seuraavalle kermankuorintapaikalle. Eipä voi muuta kuin ihmetellä kauhuissaan valtiovallan ja viranomaisten sinisilmäisyyttä. Käykääpä allekirjoittamassa kansalaisaloite.fi:ssä asiaan liittyvä aloite. Kyllä olisi viimeinen hetki saada valtiovalta keskustelemaan aiheesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovin on laput silmillä kuljettu kaivannaisteollisuuden leivissä. Käykääpä kysymässä kaivoksilla olevilta ihmisiltä myös mielipide. Pakotettunako ajattelette ihmisten töissä kaivoksilla olevan? On se melkoinen määrä rahaa jonka esimerkiksi Agnico Eaglen työntekijät kunna ja valtion kassaan kantavat. Eikä Kittilän kunnassa kukaan valita kaivoksesta, vaikka sen valot näkyy Levillä gondolilla ylös eturinnettä noustessa. Ja miksi valittaisikaan, kaivos tuo työtä ja tuloja eikä matkailun kanssa ole mitään ristiriitaa. Paitsi fanaattisimpien vastustajien omissa mielissä ja nekin pääosin kehä III sisäpuolelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja persut on ainoa puolue, jonka mielestä nykyinen kaivoslaki on hyvä. Linjassa siis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset poliitikot ihmettelevät miksi Norja hyödyntää öljynsä itse, kun sen voisi tehdä kansainväliset öljy-yhtiötkin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreä ideologia tarvii lisää kaivoksia ja ydinvoimaa! Ei sähköautot millään pyhällä hengellä liiku.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin maallikkona hieman ihmetyttää tämä suomalainen kaivosvastaisuus. Nopeasti googlettamalla ainakin lapin parissa kunnassa joissa sijaitsee iso kaivos, ovat nuo kyseiset kaivosyhtiöt myös kuntansa selvästi suurimpia veronmaksajia. Joten mihin siis perustuu tämä yleinen väite että rahat valuvat ulkomaille? Yhtiön tuloksesta maksettava vero kun on vain pisara meressä, verrattuna liikevaihdosta maksettavaan kokonaisveropottiin.

Toinen asia mitä olen pohtinut on se, että suomi on yhtäaikaa teknologian kärkimaita, mutta myös hyvin kaivosvastainen. Tämähän on täysin epälooginen yhtälö, kun sitä tarkemmin ajattelee. Kaikki teknologia perustuu lopulta kaivosteollisuuden tuotteisiin tai niiden jatkojalosteisiin. Itseasiassa kaikki tabletit, läppärit, kodinkoneet autot ja mitkä tahansa esineet rakennuksia myöden, liittyvät jotenkin kaivosteollisuuden tuotteisiin. Kaikki mihin ihminen voi koskea, liittyy kaivosten tuotteet jollakin tavalla.

Luin juuri artikkelin missä kerrottiin vihreästä teknologiasta. Yhdessä sähköä tuottavassa tuulimyllyssä on pelkästään kuparia noin 3,6 tonnia. Siis jostakin kaivoksesta kaivettua, yhtä arvometallia 2-3 henkilöauton painon verran.

Joten miten on mahdollista, että tällaisessa korkeakoulutuksen, materialisimin, kulutuksen ja teknologian kärkimaassa elävä kansa ei voi sietää kaikkien käyttämiensä tuotteiden alkulähdettä? Onko meillä sivistyksessä noin suuri aukko, vai eivätkö ihmiset vain halua tunnustaa omaa kulutuskäyttäytymistään?

On ilmeisesti helpompi syyttää kaivosyhtiöitä, kuin katsoa itseään peilistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen ihmetellyt itse ihan samaa. Ja kymmenissä maissa työkseni käyneenä osaan väittää että Suomalainen raskasteollisuus on ympäristönäkökulmasta maailman parasta. Täällä tuotettu kupari tonni on maailman puhtainta. Ja jos kännykän haluaa itselleen hankkia, niin kuin pääosin kaikki haluaa, niin eikö olisi paras että ne metallit on tuotettu Suomessa. Tai ratikan, auton, junan, kodin, tietokoneen, tabletin ym. vaatimat metallit. Näin tietenkin jos ympäristöstä globaalisti on huolissaan, vai onko ajattelu sittenkin niin että silmät kiinni ja NIMBY.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Allekirjoittakaa kansalaisaloite: Maanpinnan alapuoliset luonnonvarat kansalliseen omistukseen kansalaisaloite.fi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaivoslaista voimme kiittää taannoista valtiovarainministeri Mauri Pekkarista, joka totesi tulojen kaivosyhtiölle olevan "niin pientä" vaivaan nähden.

Tämä ikinuori politiikko on keväällä ehdolla EU-vaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyisen kaivoslain aikana Suomeen ei ole perustettu yhtään kaivosta, joten turha syyttää Pekkarista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (49)

Uutisvirta

16.2.
CNN: Yli tuhat USA:n oikeusministeriön ex-työntekijää vaatii ministerin eroa – Barrin epäillään taipuneen Trumpin painostukseen
16.2.
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
16.2.
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
16.2.
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
16.2.
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
16.2.
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
16.2.
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

158 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image