Mielipiteet

Lukijalta

Suomesta ”uuden kapitalismin” mallimaa

Mielipiteet 30.12.2019 7:00
Juho Romakkaniemi

Anglosaksisessa keskustelussa on puhuttu ”kapitalismin uudelleenmäärittelystä”. Amerikkalaisyritysten johtajat vaativat yrityksille arvoja voitontavoittelun oheen. Summattuna tämä keskustelu koskee erityisesti USA:n yhteiskuntaa ja talousjärjestystä.

Pohjoismaista katsottuna nämä vaatimukset voi kiteyttää kahteen tavoitteeseen. Ensinnäkin markkinatalouden tueksi pitäisi rakentaa pohjoismaisen mallin mukaista, tehokkaasti järjestettyä, universaalia ja mahdollistavaa hyvinvointiyhteiskuntaa.

Toisekseen yritysten toimintaa täytyy ajaa voitontavoittelun rinnalla laajempi vastuullisuus toimintansa sosiaalisista ja ekologisista vaikutuksista.

Vastuullinen yritystoiminta on ollut kauppakamareiden toiminnan keskiössä yli satavuotiaan historiamme. Vastuullisuus tarkoittaa moraalisesti ja kestävästi oikein toimimista yli lakien ja normien. Itsesääntelyn perinne on tämän vastuullisuuden ytimessä. Tänä päivänä se toteutuu esimerkiksi vastuullisuuslautakunnassamme ja ajamassamme yritysten ilmastositoumuksessa.

Kannatamme myös mahdollisuuksien tasa-arvoa: jokaiselle mahdollisuutta kehittyä parhaaseensa taustastaan riippumatta. Se tarkoittaa tasa-arvoisia koulutusmahdollisuuksia, universaalia sosiaali- ja terveysvakuutusta sekä arvokasta huolenpitoa niistä, jotka eivät itsestään huolta pysty pitämään.

Tällainen pohjoismainen malli on luonut maailman vauraimpia ja kilpailukykyisimpiä yhteiskuntia. Kutsuttakoon pohjoismaista mallia ”chydeniuslaiseksi hyvinvointivaltioksi”, jossa vapaa kilpailu ja toimiva talous sekä mahdollistava hyvinvointiyhteiskunta ovat saman kolikon kaksi eri puolta. Kannatamme sitä, mutta tehokkaasti järjestettynä.

"Meidän pitää toteuttaa rohkeita ja ennakkoluulottomia reformeja ja uusia tekemisen malleja chydeniuslaisen hyvinvointivaltion kukoistuksen jatkamiseksi."

Kun nykyisessä kapitalismikeskustelussa chydeniuslaisen hyvinvointivaltion kannattaminen tarkoittaa USA:ssa universaalin terveydenhuollon luomista ja suurituloisempien verotuksen suhteellista kiristämistä, niin Suomessa se tarkoittaa lähes päinvastaista.

Saman ihanteen toteuttamiseksi meidän on uudistettava sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita, hyödynnettävä markkinamalleja korkeakoulutuksessa sekä tuotava kilpailua ja uusia rahoitusmalleja infrastruktuurin kehittämiseen – tehokkaammalla ja neutraalimmalla verojärjestelmällä sekä nykyistä matalammalla veroasteella.

Suomi oli 1900-luvun globaali menestystarina. Taloutemme kasvoi viime vuosisadalla kumulatiivisesti toiseksi eniten maailmassa. Rohkeat uudistukset, toimiva markkinatalous, viisaat julkiset investoinnit ja chydeniuslainen hyvinvointivaltio tekivät meistä yhden maailman kilpailukyisimmistä maista. Viime vuosikymmenet olemme eläneet pysähtyneisyyden aikaa. Olemme pitäneet kiinni menneistä rakenteista ja saavutetuista eduista. Uudistuksia on toteutettu liian vähän, liian myöhään.

Tähän on saatava muutos. Meidän pitää toteuttaa rohkeita ja ennakkoluulottomia reformeja ja uusia tekemisen malleja chydeniuslaisen hyvinvointivaltion kukoistuksen jatkamiseksi. Sen tavoitteena ovat universaalit ihanteet, ei viime vuosisadan rakenteet, joita täytyy uudistaa. Näin Suomi voi nousta uuteen kukoistukseen ja olla ”uuden kapitalismin” mallimaa.

Juho Romakkaniemi

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Sveitsi on se mallimaa: palkkatulohaarukka kuten Ruotsissa, mutta julkishallinnon koko vain puolet suomalaisesta.

Suora demokratia pitää haihattelun kurissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoitus vaikuttaa tälle lukijalle jotenkin skitsofreeniseltä, koska tavoitteet ja esitetyt keinot niihin pääsemiseksi ovat täydellisessä ristiriidassa. Pyrkimyksenä poismaiseen hyvinvointivaltioon olisi muka päästä lisäämällä markkinoiden diktaruuria jopa koulutukseen ja terveydenhuoltoon.

Ideologiat ovat todella vahvoja uskontoja, joiden kieroutuneisiin ''logiikoihin'' ei tosiasiat juuri vaikuta eikä pääse fundamentalistin ajatteluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kirjoitus, juuri tuota Suomikin tarvitsee.

Siis lähinnä kommunismia kansan riistossa muistuttavan verkostojen klaanien kapitalismin hylkäämistä kokonaan ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen terveen markkinatalouden palauttamisen takaisin osaksi sekataloutta, joka on ylivoimaisesti maailman paras kansakunnan talouden hallintamalli sen vahvan sääntöpohjaisen sääntelyn vuoksi, sääntelyn, jolla estetään mm. kaikkinainen kiskonta ja muu hyväksikäyttö kuten nyt valtoimenaan rehottava rikollinen ihmiskauppa halpatyövoiman ''markkinoilla''.

Suurin yllätys tai lähinnä järkytys on se että tuon on kirjoittanut Romakkaniemi, jonka tähänastiset puheet, kirjoitukset ja toimet ovat olleet hyväksikäytön mahdollistavan säätelemättömän (anarko-) kapitalismin kannatusta ja toteutusta. Ehkä ja toivottavasti hän on saanut ''herätyksen'' nähdä totuus ideologioiden ''vaihtoehtoisten totuuksien'' seasta.

Markkinafundamentalistit tuhoavat bulvaaneina kansakuntaamme globaalin isänmaattoman pääoman sijoittajien eduksi meitä vastaan.
Heitä on käytännössä kaikissa puolueissa, mm. yksityistämässä terveydenhuoltoamme - mikä on valtava petos ja verovarojemme kavallus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän on saatava muutos. Meidän pitää toteuttaa rohkeita ja ennakkoluulottomia reformeja ja uusia tekemisen malleja chydeniuslaisen hyvinvointivaltion kukoistuksen jatkamiseksi. Sen tavoitteena ovat universaalit ihanteet, ei viime vuosisadan rakenteet, joita täytyy uudistaa. Näin Suomi voi nousta uuteen kukoistukseen ja olla ”uuden kapitalismin” mallimaa.
Mitä tässä oikeastaan sanotaan...ei yhtään mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Markkinatalouden tavoittamaton ideaali eli täydellinen kilpailu on hyvää markkinataloutta. Ikävä kyllä sitä ei ole näköpiirissäkään. Tämä nykyinen kapitalistinen markkinatalous luo hyvää harvoille ja muille kurjuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Romakkaniemi haluaa tuoda Amerikan mallin Suomeen sanoessaan, että ”...hyvinvointivaltion kannattaminen tarkoittaa USA:ssa universaalin terveydenhuollon luomista ja suurituloisempien verotuksen suhteellista kiristämistä, niin Suomessa se tarkoittaa lähes päinvastaista.”
Tätä on tehty vuodesta 1987, kun kokoomus pääsi hallitukseen ja aloitti hyvinvointi-Suomen alasajon. Rahamarkkinoiden vapauttaminen aiheutti 1991-93 pankkikriisin, jonka laskua maksetaan yhä valtionvelkana. Nyt romutetaan kansanterveyslakia, jotta saataisiin amerikkalaismallinen yksityinen, tehoton ja kallis terveysteollisuus tuotua Suomeen.
Kiitos, jo riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakaan Kokoomuksen mallit eivät ole olleet toimivia: heidän valtakaudella valtion velka on kasvanut ennen näkemättömästi, erityisesti Katainen/Stubb -kaudella. Liika yksityistäminen johtaa Atlantin takaisin maan tavoin vain kulujen kasvuun. USA:n terveysmenot noin kaksinkertaiset per capita. Julkista puoltakin joutuu ajoittain saneeraamaan ja tehostamaan toki; ei niinkään sotepuolelta, vaan kuntien (sekä valtion) turhista hallinto- ja poliittisista viroista, joita maassamme on liikaa suhteessa pienehkön väestöömme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johtuu siitä ettei Kokoomuksessa markkinatalouden ymmärrystä tenttaa kukaan. Siellä pääsee järjestötehtäviin ja sitä kautta kärkipaikoille kun on ollut vaihtarina jenkeissä.

Olli-Pekka Heinonen pääsi neuvonantajaksi Katainen/Stubb-valjakolle. Ja tulokset näkyvät.

Tavallinen kokoomuslainen on demari, jolla on hyväpalkkainen eläkevirka tai ollut mahdollisuus päästä rahastamaan yhteisestä kuormasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on osa maailman suurinta yhteismarkkinaa. Jos muutokset eivät paranna Suomen kilpailuasemaa yhteismarkkinoilla, niin elintasomme laskee.

Puheet maakohtaisesta "uudesta kapitalismista" ovat useimmiten puhujan omien korvien välissä tapahtuvaa loiskiehuntaa. Uudistuksia on pyrittävä tekemään siten, että ne koskevat koko markkina-aluetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei markkinatalous voi hyvin ellei saaja ay noudattamaan tehtyjä sopimuksia, eikä sekaantumaan parlamentarismiin kuten nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt ei ole työtä ollenkaan noin 100 henkilöllä. Orjatyötä ei tietääkseni ole tehty suomessa viime eikä tälläkään vuosisadalla AYllä siihen ei ole mitään merkitystä, se on sitä vasemmisto sossujen pelottelu/valekamppanjaa.
SDP on Ayn sylikoira joka kasvattaa kun on mahdollista valtion velkaa kuten eri sdp hallituksessa olot ovat osoittaneet. Rinne , Marin, Jurppilainen jne, jota mittavilla lakoilla ovat parsineet, et sillee tekee ..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhut täysin vapaasta kilpailusta ja samaan aikaan haluat suitsia sitä. Mahdoton yhtälö. Uskoisin sinun tietävän, että mille kapitalismi perustuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:45
Taalakaukaloissa vain kolme Sebastian Ahoa kovempaa maalinsylkijää – Oululainen viimeisteli kauden 34. maalinsa viime yönä Leena-äitinsä silmien edessä
9:04
Suomen Yrittäjien puheenjohtajakisa käyntiin – Petri Salminen Jyväskylästä ilmoittautui ehdokkaaksi
8:31
Oulussa opiskellut Ville Sarkkinen laittoi opinnot tauolle ja alkoi panostaa täysillä moottorikelkkailuun – "Opiskelu ja jatkuva matkustusrumba verottivat aivan liikaa ajohommia" Tilaajille
8:00
Jäteauto kiertää taloyhtiössä jopa viidesti, sillä kaikkia jätteitä ei voi kipata samaan kuormaan – "Ihmiset osaavat kierrättää, mutta on eri asia, viitsivätkö he tehdä sitä" Tilaajille
7:11
Asenteet "kolhooseja" kohtaan muuttuneet – yhteismetsien suosio kovassa kasvussa Tilaajille
7:00
Vielä löytyy matkailun laji, joka sitoo kaikenlaisia ihmisiä yhteen – "Ei ole väliä, onko siivooja vai johtaja" Tilaajille
7:00
Ei sittenkään niin epämukavaa matkailua – lupsakka brittikoomikko vie katsojan matkakohteisiin, jonne keskivertoturisti ei tohtisi mennä
72
Vaaranpihan kortteli nostaa uudet talot uusiin huikeisiin korkeuksiin – rakentaminen alkanee jo kesän jälkeen Tilaajille
18
Suomalaisten velkataakkaa suitsitaan lähivuosina – Eduskunta evästää keskiviikkona hallitusta, joka miettii vielä keinoja ylivelkaantumisen estämiseksi
9
Lapinpöllöt liikkeellä Oulun seudulla, saapuneet ehkä Savosta – lukijat ovat kuvanneet suurikokoisia pöllöjä
9
Oulunsalon Salonpään kouluhankkeessa päästiin eteenpäin – Uuden koulun ja päiväkodin rakentaminen voi alkaa kesällä, ja valmista voisi olla tammikuussa 2022
7
Lidl testaa parhaillaan omaa etukorttiaan – puhelimella käytettävä sovellus tulee ladattavaksi kevään 2020 aikana
6
Nainen huijasi chat-palvelussa seuraa hakeneita miehiä – Siirsi miesten tileiltä rahaa tuhansia euroja Raahessa
5
Oulun kauppakamari: Työvoimapulasta voi tulla matkailualan kehityksen este, oman auton käyttöä työmatkoihin pitäisi syrjäseudulla tukea

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

354 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tekeekö juttutuvan keskustelu hyvää sinulle?

Tämä ei ole elämäni. Pelkkä huvittelupalsta aina silloin tällöin. Härnään pääosin vain silloin tällöin kateellisia ammat... Lue lisää...
ÄLYKÄSKIN NAUTISKELI...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image