Mielipiteet

Lukijalta

Suomen viimeaikaista jä­te­po­li­tiik­kaa ja -lainsäädäntöä ei voi pitää onnistuneena

Mielipiteet 20.2.2019 7:00
Markku Illikainen, Riku Eksymä

Suomella on edessään haasteelliset ajat pyrkiessämme EU:n asettamien yhdyskuntajätteiden kierrätystavoitteiden saavuttamiseen. Tavoitteiseen voidaan päästä vain faktoihin perustuen ja irrottautuen jätehuoltoon liittyvästä mielikuvamaailmasta sekä edistämällä ratkaisuja, jotka tähtäävät jätteiden aitoon materiaalihyödyntämiseen.

Jätelakiin tehdyt muutokset ovat viime vuosina keskittyneet kuntien jätelaitosten vastuun ja toiminnan rajoittamiseen. Kuntien jätelaitokset eivät voi muun muassa enää tarjota markkinaehtoisia jätehuollon palveluja edes EU:n sallimissa rajoissa yrityksille, jotka palveluja tarvitsisivat.

Kuntien vastuulta on myös siirretty julkisten toimijoiden jätehuoltoa, selvittämättä kuitenkaan, onko näille jätteille saatavissa yksityistä jätteenkäsittelykapasiteettia kaikkialla maassamme ja jos on, mihin hintaan.

Viimeisimpänä muutoksena hallitus toteuttaa lakimuutosta, jolla yksityinen yritys ei saa kääntyä kunnan jätelaitoksen puoleen edes toissijaisen vastuun nojalla (ns. TSV-palvelu) ilman, että on kirjautunut 14 vuorokaudeksi uuteen tietoalustaan (Materiaalitori) odottamaan, olisiko yksityistä jätehuoltopalvelua saatavissa. Näillä toimilla siis pyritään sulkemaan julkinen toimija pois kiertotalouden kehittämisestä. Tämä ei ole yhteiskunnan edun kannalta järkevää.

Yrityksen intressissä lienee nopea, vaivaton ja kohtuuhintainen tapa päästä jätteistään asiallisesti eroon. Hallituksen toteuttamat jätelain muutokset ovat kuitenkin vieneet yksityiseltä yritykseltä yhden mahdollisen jätehuollon palveluja tarjoavan tahon – kunnan jätelaitoksen – kauemmaksi itsestään.

Voi samalla kysyä, viedäänkö yksityiseltä yritykseltä itse asiassa sille kuuluvaa valinnanvapautta jätehuoltonsa järjestämisessä? Pitäisikö yritysten olla tästä huolissaan vai uskovatko he omien edunvalvontajärjestöjensä vakuutteluihin, että jätelain muutos on yritysten edun mukaista?

Suomen viimeaikaista jätepolitiikkaa ja -lainsäädäntöä ei voi pitää onnistuneena. Pinta-alaltaan suuressa ja vähäväkisessä maassa, jossa on pienet jätevirrat mutta pitkät etäisyydet, on haasteellista aikaansaada järkevin kustannuksin kattavia jätehuollon markkinoita.

Mahdollisen markkinatoimijan löytyminen pitkän kuljetusmatkan päästä ei ole kustannusten eikä myöskään ympäristön kannalta järkevää. Suomessa näyttää unohtuneen jätehuollon ja kiertotalouden edistämisen keskeisin tarkoitus: ympäristönsuojelu.

"Jätelakiin ollaan jälleen tekemässä muutoksia. Toivottavasti nämä muutokset toteutetaan tällä kertaa kuulemalla asiantuntijoita eikä omistajilleen voittoa tavoittelevia intressipiirejä."

Kuntien jätelaitosten rooli on ollut keskeisen välttämättömyyspalvelun tuottaminen myös yksityisille yrityksille. Julkinen jätehuolto on taannut asukkaille ja yrityksille elämisen ja liiketoiminnan edellytykset myös harvaan asutuilla seuduilla.

Jätevirtojen pakkosiirtely toimijalta toiselle – johon Suomen jätepolitiikka on keskittynyt – ei ole kiertotalouden vauhdittamista vaan hölmöläistarinaa, jossa peittoa puretaan toisesta päästä ja jatketaan toiseen päähän. Maksajiksi siinä tulevat olemaan jätehuoltopalveluja tarvitsevat yksityiset yritykset ja kuntalaiset eri puolilla Suomea.

Jätelakiin ollaan jälleen tekemässä muutoksia. Toivottavasti nämä muutokset toteutetaan tällä kertaa kuulemalla asiantuntijoita eikä omistajilleen voittoa tavoittelevia intressipiirejä.

Markku Illikainen

toimitusjohtaja

Kiertokaari Oy

Riku Eksymä

toimitusjohtaja

Suomen Kiertovoima ry - KIVO

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näin muhoslaisen kuluttajan näkökulmasta voin olla täysin samaa mieltä kirjoittajan kanssa, että hölmöläisten hommaa. Meillä Muhoksellahan muka järjesteltiin uudelleen tuo kunnan jätevastuuseen kuuluva homma, ja voin kuluttajana sanoa, että yksikään luvattu parannus ei ole toteutunut. Kiinteistön jäteastian toki tyhjentää sama firma, kuin ennenkin, eikä siinä palvelussa ole muutosta entiseen, mutta siihen on odotettavissa hinnakorotusta, koska jätteet pitää tuon kuljetusfirman viedä paikkaan, joka on kalliimpi, kuin ennen. Hinnankorotusta puolusteltiin toki siten, että lisätkää kierrätystä, niin hinta pysyy samana, mutta...

Miten lisään, kun jo nyt meillä kerätään muovi erikseen, paperit viedään paperinkeräysastiaan, paristot kerätään erikseen ja palautetaan kaupan paristonkeräykseen. Metalli ja lasi kerätään omiin astioihin ja viedään sekin sinne keräyspaikalle ja pihalla pöhisee vielä lämpökompostori, johon menee kaikki biojäte? Vai unohtuiko listasta jotain oleellista?

Sitten vielä miten kävi näitten muitten jätteiden kanssa, jotka ennen palautettiin teollisuusalueelle, eli keskeiselle paikalle parin kilometrin päähän, eli jäteöljyt, öljynsuodattimet. maalit, rakennusjäte ja muu iso polttokelpoinen jäte, joka ei kiinteistön astiaan mahdu. Ne pitää nykyään viedäkin parinkymmenen kilometrin päähän jonnekin Ylikiimingintien varteen. Sekö on sitä ympäristönsuojelua, että jätteiden takia ajellaan kymmeniä kilometrejä, kun ennen riitti kaksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulostaa aivan Oululaiselta Ossaamiselta.
Näin kerrostaloasukkaana ihmettelen, miten asukkaat eivät osaa lajitella jätteitään ollenkaan. Kissanhiekkapussit ja sekajätteet menevät sujuvasti pahvinkeräyslaatikkoon, pahvit sekajätteeseen ja paperinkeräykseen. Isommat metalliosat sekajätteeseen, muovipussit lasinkeräykseen, ehjät muovirunkoiset digi- ja filmikamerat metallinkeräykseen ja kukkaruukut metallinkeräykseen jne. Vuodesta toiseen. Ei osata ainakaan lukea lajitteluohjeita. Sekajätteetkin menevät kahteen ensimmäiseen ylitäyteen laatikkoon varisten aamiais-iloitteluksi, ei jakseta kehoituksesta huolimatta viedä siihen kolmanteen - kuudenteen asti. Huoneistojen loppusiivoustuotteet menee kaikki sekajätteeseen mukaanluettuna läppärit, pahvit, huonekalut, kukkapurkit, parturin työvälineet, matot, vaatteet ym. 30-40 % jätteistä tuodaan varkain muualta 200 litran jätesäkeissä, kun ovia ei ole lukoista puhumattakaan vaan kaikki reuhottaa suoraan Hartelan mallilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ikävä esimerkki poliittisista syistä taphtuvasta kuntalaisten jätehuollon pakkoyksityistämisestä on muhoksen,limingan, tyrnävän ja utajärven tapaus. Kuntalaisten jätemaksuihin tuli kova korotus ja palvelut heikkenivät. Jätteiden lopullinen päämääräkin on liikesalaisuuden takana. Ainakin jätteiden joutuminen ympäristöön lisääntyy tällä politiikalla. Kaiken lisäksi taitaa tällainen yksityinen jätehuolto olla yritysten omavalvonnan varassa. Normienpurkutalkoot, kuten hallitus sanoo. Muutama yrityskauppa ja homma on konkreettisesti mafian hallussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
19
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
11
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
10
Liikennevalot saivat kyytiä – kaksi ajoneuvoa kolaroi Oulun keskustassa
7
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
7
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
7
Oulussa osataan sopia isoista asioista – ongelma on päätösten ja sitä kautta toimeenpanon viivästyminen Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image