Mielipiteet

Lukijalta

Suo­lis­to­sai­rai­den kasvava joukko ei saa unohtua – moni olisi pienillä muutoksilla täysin työkykyinen tai pystyisi tekemään osa-aikatyötä

Mielipiteet 2.12.2019 6:00
Ulla Suvanto, Jarkko Lignell

Tulehdukselliset suolistosairaudet yleistyvät Suomessa vauhdilla, ja monella sairastuneella se vaikuttaa mahdollisuuteen työskennellä täysipainoisesti. Jotta jatkuvasti kasvava joukko suomalaisia pysyy mukana tulevaisuuden työelämässä, on osatyökykyisten työllistäminen ja työelämän joustot otettava tosissaan. Hallituksen palkkatuen uudistuslupaus on hyvä, mutta ei yksin riittävä.

Tulehdukselliset suolistosairaudet (IBD) eli haavainen paksusuolitulehdus ja Crohnin tauti, ovat kroonisia pitkäaikaissairauksia, joihin ei ole parantavaa hoitoa. Niistä voidaan puhua lähes kansantautina, sillä sairastuneita on jo 50 000, ja vuosittain noin 2 000 suomalaista saa diagnoosin.

Pahimmillaan arkeen kuuluu jatkuvia wc-käyntejä, kipuja ja muita sairauden tuomia sivuoireita, kuten uupumusta ja niveloireita.

Sairauksien yleistyessä myös niiden yhteiskunnalliset vaikutukset ovat jatkuvasti merkittävämpiä. Vaikka IBD:stä puhutaan koko ajan enemmän, ymmärrys sairauden todellisista vaikutuksista yhä useamman suomalaisen elämään on edelleen vajavaista.

IBD diagnosoidaan useimmiten joko 15–35- tai 50–60-vuotiaana, joten se vaikuttaa sekä nykyisten että tulevien työikäisten arkeen.

Osatyökykyisten työllistymisen helpottaminen sekä työelämän joustot, kuten etätyömahdollisuus ja joustava työaika, tarjoaisivat myös IBD:tä sairastaville mahdollisuuden pysyä mukana työelämässä ja suunnitella elämäänsä eteenpäin nykyistä paremmin. Moni olisi pienillä muutoksilla täysin työkykyinen tai pystyisi tekemään osa-aikatyötä.

”Kaikilla tulee olla mahdollisuus tehdä töitä oman työkykynsä puitteissa, pitkäaikaissairaudesta huolimatta.”

IBD:tä sairastavat eivät ole ainoa joustavasta työelämästä hyötyvä kohderyhmä, sillä suomalaisista työikäisistä arviolta 1,9 miljoonaa on pitkäaikaissairaita tai pitkäaikaisesti vammautuneita. Kolmasosa sairaista arvioi, että sairaus tai vamma vaikuttaa heidän työkykyynsä tai työmahdollisuuksiinsa.

Nykyinen hallitus on aiheellisesti nostanut osatyökykyisten työllistämisen keskiöön hallitusohjelmassaan. Hallituskauden aikana luvataan muun muassa käynnistää kokeiluhankkeet vaikuttavien palveluiden ja toimintamallien käyttöönottamiseksi, kehittää välityömarkkinoita ja asettaa julkisiin hankintoihin ehto sosiaalisesta työllistämisestä.

Rinteen hallitus kertoikin käynnistävänsä ensi vuonna palkkatukiuudistuksen, jolla houkutellaan erityisesti osatyökykyisiä ja työelämän ulkopuolella olevia takaisin töihin.

Tämän ollessa hyvä alku, pelkonamme kuitenkin on, että muut avaukset ovat jäämässä aikeiden tasolle. Uudistusten rahoittaminen edellyttää kokonaistyöllisyyden tuntuvaa kasvua, joka käy yhä hankalammaksi talouskasvun hidastuessa jopa maailmanlaajuisesti.

Meillä on hallituksen kanssa yhteinen tahto. Myös me Crohn ja Colitis ry:ssä pidämme ensi vuonna työllisyysteemaa entistä voimallisemmin esillä, sillä Suomella ei ole varaa jättää työkykyistä työvoimaa käyttämättä. Kaikilla tulee olla mahdollisuus tehdä töitä oman työkykynsä puitteissa, pitkäaikaissairaudesta huolimatta.

Ulla Suvanto

toiminnanjohtaja

Jarkko Lignell

puheenjohtaja

Crohn ja Colitis ry

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Olen sairastanut paksusuolen tulehdusta nyt kymmenen vuotta, ja se on suvussani perinnöllistä. Jo 60-luvulla ukkini sairasti ja tätini ja useampi serkku sairastaa. Akuutissa vaiheessa ei kyllä töihin pysty. Alamaha on aivan kouristuksien vallassa, siihen auttaa kortisonikuuri. Mutta kun tilanne rauhottuu niin töissä voi käydä. Stressitilanteissa suolisto taas alkaa oirehtia, kun minun äitini sairastui ja kuoli niin alamaha alkoi reagoida, lääkäri sanoi viime tapaamisella että pitää välttää stressiä van minkäs teet. Syödyllä ruualla ei ole merkitystä, joitain ruokia vältän. Paras hoito on tullut biologisesta lääkityksestä joka on huimaavan kallista. Se vaan pikkuhiljaa alkaa tuntua nivelissä ja pientä uupumista on ja raudanpuutetta. Saas nähdä miten kauan pysyy työkuntoisena. Mieleläni käyn töissä ja kerrytän eläkettä joka siintää kymmenen vuoden päässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Suomessa työtä tekee kehitysvammaisetkin ja osallistuu sekä monisairaat usein käsitöitä sekä hoitavat lapsenlapsiaan. Ei meillä kukaan ihan tekemättä ole nämä sairastuneet ovat jo ehtineet opiskella ja tehdä työtä ennen sairaslomaa. Monilla on vuosien työhistoria takana. Se että voi tehdä kotityötä hoitaa asioita tai auttaa toisia on myös työtä samoin jos kasvattaa itse ruokaa kuten kasviksia. Kotityötä on pyykinpesu ja myös voi tehdä kokoomatyötä ompelutyötä omaan tahtiin. Ennemmin pitää tutkia ravintoloiden omavalvontaa hygienia taso ja jätehuolto sekä raaka liha muna majoneesit mitä myrkkyjä niissä on joskus haiseekin pahalle. Mausteet ei peitä mädäntynyttä lihan hajua. Niistähän ihmiset sairastuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Työväen opistossa voi opiskella suomen kieltä. Hullunlehmän tauti tarttui lehmiin lampaiden teurasjätteistä tehdyistä rehuista sekä niihin käytetyistä homeisista jäteriiseistä. Joten heinänsyöjille ei pidä syöttää jätteitä eikä ihmisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisin sanoa olevani varsinainen "asiantuntija" koska olen sairastanut suolistosairauksia jo lapsesta yli 60v. Täytyy kyllä sanoa että tietoutta ja opastusta ei sairauksistani ole ollut ennekuin nyt, internet. Etsivä löytää kyllä jonkinlaisen avun ja se on paljolti ihan itsestä kiinni. Ruokavalioilla ja elämäntavoilla on erittäin suuri merkitys. Meille on opastettu ruokaympyröillä mitä olisi tervellistä syödä ja kuinka paljon. Täytyy kyllä sanoa että jos itse noudattaisin vielä näitä ohjeita en eläisi. Ruokasuositusten mukana on annettu ja annetaan liian yleispätevää ja kaupallista ohjetta. Meillä on vielä uskomuksia terveellisestä ruuasta joka on myös perustunut maatalouden tukemiseen. Olemme eläneet maatalousvaltaisessa yhteiskunnassa vasta hyvin lyhyen aikaa joten suolistomme ei ole tottunut siihen tarjontaa mitä kaupat ovat pullollaan. Esimerkkinä nyt voisin mainita ne asiat jotka olen itse pannut merkille ja sopisivat ihan jokaiselle myös terveille ihmisille. Hiivatuotteiden ylensyönti ei ole hyväksi, niiden vähentäminen tai lopettaminen on avainasemassa hyvin monelle suolistooireiselle. Hyväksi on syödä niittä perinteisiä ravinnonlähteitä joita oma ympäristö tuottaa esim. luonnonmarjat, juurekset, vihannekset ym. Kaikkia itselle sopivaa kohtuudella. Pidä alussa ruokapäiväkirjaa ja seuraa oireita. Jos oireilet yritä paastota vaikka yksi päivä silloin tällöin. Lopuksi, ei ole olemassa yleispätevää neuvoa vaan jokaisen on se itse löydettävä ja kokeiltava. Kärsivällisyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta. Jokaisen elimistö on yksilöllinen, ja virallinen ravitseussuositus ei sovi kaikille.
Me tiedämme, että lemmikkikoirien lisääntyvät suolisto - silmä- ja limakalvo-ongelmat johtuvat liian vähäisestä eläinrasvan saannista. Lihansyöjä ei voi käyttää hyväkseen kasvisrasvaa, vaan sen on saatava nimenomaan eläinrasvaa. Monen koiran jatkuva ripuli ja silmäongelmat ovat parantuneet koiran siirtyessä runsaasti eläinrasvaa ja lihaa sisältävään ruokavalioon. Pienen ihmiskokeen perusteella sama pätee myös joihinkin ihmisiin: eläinrasvan ja lihan lisääminen ruokavalioon ja kuidun ottaminen marjoista ja kasviksista leivän sijasta on rauhoittanut suoliston ja lievittänyt jatkuvia ylähengitystieongelmia. Nykysuositusten mukaan tämä ei tietenkään ole mahdollista, mutta yllättäen se joillekin toimii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että turvallisen suomalaisen viljan tilalle on tullut ranskalaista virolaista saksalaista viljaa jopa ns. Suomalaisiin leipiin ja leipiin on lisätty sokeria siirappia sekä uusia öljyjä kuten palmu aurinko ja shea. Ne saattaa pohjoisen asukkaille tehdä tepposet. Verensokeri nousee myös liiasta sokerista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruoka allergioita on sokerin pilkkoutumis vaivat ja pähkinät vilja maito allergiat. Suolistobakteerit hoitavat myös hyviä asioita kuten ruuan sulatusta. Raakaa lihaa kanaa kalaa äyriäisiä ei kannata syödä jos ei niihin tottunut. Ulkomailla syö monet raakaa mutta se ei sovi kaikille. Raaassa on bakteerit ja jos se on epähygienistä siitä sairastuu heti. Ruokamyrkytykset tulee ruuista mitkä ei ole kypsennetty tai jo mätänevät. Pieni kasviskeitto kuuri helpotta usein oloa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

5/10 vatsavaivoista kärsivää sanovat etteivät he halua muuttaa ruokailu- ja elämäntapatottumuksiaan. Jos ihminen haluaa olla sairas, niin miksei sitä hänelle suotaisia, kunhan vain se hoitokin jätettäisiin pois silloin. Lääkärit suoltavat länsimaista lääketiedettään järkyttävillä määrillä kortisonia ja sanovat ihmisille, ettei heidän tarvitse ruokavaliotaan muuttaa.

Niin kauan kuin asennevammat vaivaavat lääkärikuntaamme, ei meistä terveitä tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Punnitaan ihminen ja pistetään dieetille heti että saadaan tasapaino. Suolaton sokeriton ruoka vähärasvainen 600 kaloria. Kahvi pois ja mehua tilalle. 2 viikkoa kaalisopalla laihduttaa tehokkaasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja syömisen kun lopettaa, niin laihtuu vielä varmimmin. Se, että polttaa lihakset, ne viimeisestkin, ei paranna kenenkään terveyttä pitkässäjuoksussa, että ei mitään kaalisoppaa. Toki jos siinä on puolet lihaa, niin sitten. Ps. suola on elimistön nestetasapainolle ja aineenvaihdunnalle välttämättömyys. Vain ne joilla ON korkea verenpaine tarvitsee tarkkalla suolan määrää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pidetään dieetit ja suolistosairaudet erillään. Imeytymishäiriöt voivat edellyttää juuri päinvastaista ruokavaliota. Suoliston merkitystä ihmisen kokonaishyvinvoinnille ei vielä täysin tiedetä, vaikka se on aivan ensi sijaisessa asemassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko kukaan ajatellut näitä rasvattomia kevyttuotteita? Kouluihinkin tuodaan rasvattomat maidot.Keliaakikkona tiedän mikä pitää mahan kunnossa,tavallinen maito ja voi muun ruokavalion lisäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsi tarvitsee tietysti energiaa ja muuta joten tavallinen maito tai kevyt käy kyllä ja appelsiineja sekä omenaa. Kalaa. Monet ns. Rasvattomat ja kevyt tuotteet onkin niitä kun maitoa on vähennetty ja tilalle laitettu öljyjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruoka on muuttunut ihmiselle vaaralliseksi ja ei ravitsevaksi,mutta halpaa se on ja työntää kotimaisentuotannon pois ruokapöydästä,vastaus tuontiruoka jonka voisi tuotaa kotimaisesti ja suolisto kiittäis,mutta EU ei sitä salli,eli kiitetään EU:ta että saamme jopa vuosia säilyvää elintarviketta ilman korvausta tai halvalla tänne otaa,ja näin voimme vapautaa omat tuottajamme työn rasittavuudelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrittävät myydä muumaalaisia ruokia kuvaan hintaan mutta syrjäyttää suomalaiset ruuat mikä olisi lähiruokaa. Tehkääpä itse omia pitsoja jos on putsariippuvainen eli uunin pellillä. Kaupasta saa valmiit pitsajauhot jauhohyllystä osa kotimaisia ja purkkihyllystä valmiit maustetut tomaattimössöt joita voi itsekin tehdä. Kunnon jauhelihaa kun paistaa ja juustoraastetta. Mausteet voi valita itse jopa kasvattaa kukkapurkissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat oire siitä mitä syödään. Vuosikymmeniä elintarviketeollisuus on syöttänyt moskaa, lisäaineineen, ihmisille ja tässä tulos. Lisäksi stressi voi aiheuttaa taudin puhkeamisen ja nuorillakin on stressiä lisääntyneen kiireen ja tehokkuusvaatimusten myötä.
Kun jätetään cocacolat, sipsit, karkit ymv. moska pois, niin sillä pääsee jo hyvään alkuun sekä syö itsetehtyä ruokaa ilman lisäaineita.
Seuraavaksi odotellaan haima- ja verisuonisairauksien kasvua, kun joka ruokaan ympätään glukoosi-fuktoosisiirappia sekä palmu- ja kookosrasvaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Makkara, leikkeleet, muut lihajalosteet. Eli elintasosairaus, näiden mainittujen kulutus on kasvanut juuri samana aikana, kun nämä sairaudet ovat nuorilla aikuisilla lisääntyneet merkittävästi. Kinkkumakkarasta on tullut vakiokamaa joka aterialla, näkyyhän se nitraattimäärä jossain väistämättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Leikkeleitä kuin niissä on limaa ei saa syödä. Ne mätänee. On ollut myös luupaloa.. Mm. Snellman broileri leikkeissä luuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tosi vaarallisia sekä majoneesit jos ripulia pukkaa... Siinä on öljyä ja raakaa keltuaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

21:44
Hiukkavaaraan perustetaan uusi päiväkoti – taustalla kasvanut tarve varhaiskasvatukselle
21:42
Oulun kaupungin lukioihin 1 449 aloituspaikkaa – mitoitus pysyy ennallaan
20:51
Hyllytetty luisteluvalmentaja sanoo olevansa "äärimmäisen järkyttynyt ja pahoillaan" – syytetään muun muassa valmennettaviensa halventamisesta ja nöyryyttämisestä
20:46
Trumpin oikeudenkäynti alkoi senaatissa – avauspuheenvuoroissa jatkettiin kiistaa säännöistä
20:11
Tauno Haltta taisteli Ivalo–Nellim-soratien korjaaamisesta 30 vuotta ja nyt väylää kutsutaan "Haltantieksi" – "En pätkääkään ota itselleni kunniaa siitä"
19:51
Huumerikosvyyhdissä lisää syytteitä, nyt myös tapon yrityksestä. 54:stä syytteessä olevasta 15 on vangittuna
19:48
Kiina-kettujen kuljetus voi toteutua - viranomaisilla ei ole syytä uuteen karanteeniin. "Pitää olla vahvat todisteet", sanoo terveysvalvonnan johtaja.
210
Pelätty ja odotettu Oulun kaupungille tehty talouden ulkoisen arvioinnin loppuraportti valmistui – katso jutusta, mistä yli 54 miljoonan euron säästösumma koostuu Tilaajille
86
Etla: Hallituksen ilmastotavoite kaukana – energian tuotantoon ja kotitalouksien kulutukseen tarvitaan iso muutos
55
Pysäköinninvalvonta tulisi korvata neuvonnalla, oikeustajua rikkova rahastus ketuttaa Lukijalta
38
Päiväkodin lapset eivät ole pihalla taaskaan, sillä jäinen ja liukas keli pakottaa sisätiloihin – Oulun kaupungin ylläpitoyksikkö vaihtelee aurauskaluston ja hiekoituskaluston välillä
30
Näin taksiuudistus vaikutti: Hinnat nousivat ja asiakkaiden turvallisuuden tunne heikentyi – ministeri lupaa puuttua epäkohtiin
28
Yöllä tuuli puhalsi puuskissa jopa 25 metriä sekunnissa Oulun Vihreäsaaressa, yksittäisiä puita kaatunut – lauhtunut sää tuonut sivuteille suuria vesilammikoita
26
Oulun Jäälissä poimittiin puolukoita tammikuussa – "Kyllä tämä on eriskummallinen talvi"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Nyt ymmärrän miksi on työvoimapula

Tekijät ja osaajat työllistyy aina, eivätkä työtöntä päivää nää, jos eivät itse niin halua. Suomessa myös köyhyyteen pit... Lue lisää...
TOSI ON

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image