Mielipiteet

Lukijalta

Saat­to­hoi­to­va­paa­ta olisi vähintäänkin arvioitava – omaisen toimintakyky ennen läheisen kuolemaa tai sen jälkeen voi olla pitkään rajoittunut

Mielipiteet 7.2.2020 6:00 | Päivitetty 7.2.2020 6:22
Marjaana Koistinen

Toimituspäällikkö Pekka Vuollo kirjoitti (Kaleva 3.2.) kolumnin Jukon eli Julkisen alan koulutettujen neuvottelujärjestön esityksestä palkalliseen saattohoitovapaaseen. Se koski aikaa, jolloin läheinen ihminen on saattohoidossa ja tekee kuolemaa.

Vuollo myönsi kolumnissaan, että kaikille työssäkäyville pitäisi pystyä järjestämään vapaata läheisen ihmisen saattohoitoa varten. Palkallista sen ei kuitenkaan hänen mielestään tarvitsisi olla, vaan työntekijä käyttäisi siihen omia lomiaan tai palkattomia vapaita.

Näkökulmani on työikäisenä leskeyteen -näkökulma. Olen sitä mieltä, että Jukon ehdottamaa saattohoitovapaata olisi vähintäänkin selvitettävä, tutkittava ja arvioitava, jotta pystyttäisiin vertailemaan sen tuomia etuja tai haittoja saattohoidettavan omaiselle ja työnantajalle.

Tänäkin päivänä moni omaistaan saattohoitava työikäinen henkilö pyrkii järjestämään saattohoitovapaan jollakin tavoin, joko vuorotteluvapaana, palkattomana vapaana tai käyttämällä siihen kertyneitä vuosilomiaan, ellei hänen kohdalleen osu empaattista ja ymmärtävää lääkäriä ja joustavaa työnantajaa, joka hyväksyy lääkärin esittämän sairauspoissaolon.

Pitkä palkaton vapaa syö omaisen taloutta ja aiheuttaa taloushuolia elämäntilanteen muutosten tuomien huolien lisäksi.

"Sureva ei saisi missään nimessä kohdata läheisen saattohoitovaiheen tai menehtymisen yhteydessä syyllistämistä tai henkistä ja taloudellista kuormaa."

Nuppu-Leena Seppä ja Reetta Suonperä julkaisivat vuonna 2018 Suomen nuoret lesket ry:n tilaamana Jyväskylän ammattikorkeakoulussa opinnäytetyön otsikolla ”Oli päiviä, jolloin sohva ei vaan irronnut selästä”.

Tutkimuksessa kartoitettiin puolison kuoleman jälkeisten muutosten yhteyttä lesken työkykyyn, lesken saamia työpaikan tarjoamia tukitoimia sekä sitä, millaista tukea lesket olisivat toivoneet työpaikan tarjoavan.

Tutkimustuloksista voidaan päätellä leskeksi jäämisen olevan kokonaisvaltainen elämänmuutos, joka näkyy työn lisäksi muillakin elämän osa-alueilla. Työkykyyn kohdistetun tuen todettiin olevan arvokasta leskien kokemusten perusteella, mutta hyötyä oli myös muihin elämänalueisiin kohdistetuista tukitoimista.

Omaisen toimintakyky ennen läheisen kuolemaa tai sen jälkeen voi olla pitkään rajoittunut. Sureva ei saisi missään nimessä kohdata läheisen saattohoitovaiheen tai menehtymisen yhteydessä syyllistämistä tai henkistä ja taloudellista kuormaa.

Tavoitteena tulisi olla, että työntekijä voisi kokemansa menetyksen jälkeen palata töihin mahdollisimman pian tuottavana ja työyhteisölleen tärkeänä työntekijänä. Saattohoitovapaa, vaikka vain osittain palkallisena, voisi olla yksi tärkeä tukitoimi ennen työhön paluuta.


Marjaana Koistinen 

Suomen nuoret lesket ry:n jäsen

syöpäjärjestöjen kokemustoimija

Surevan kohtaaminen -hankkeen kokemusasiantuntija

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Erittäin hyvä ehdotus. Ei ole rehellistä, että läheinen joutuu hakemaan itselleen sairauslomaa omaisen sairauden takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoitus on täyttä asiaa. Meistä lähes jokainen tulee jonain päivänä olemaan samassa tilanteessa joko omaisena, tai itse saattohoidossa. Ne ovat elämän tärkeimpiä hetkiä, viimeisiä hetkiä olla yhdessä. Inhimillinen yhteiskunta mahdollistaa tämän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse asian juuri kokeneena toivon kaikille muille saattohoitajille yhtä ihanaa, joustavaa ja myötäelävää työnantajaa. Kiitos Pirkko

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:34
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla - neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
8:52
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
7:35
Ainakin 11 ihmistä kuoli asehyökkäyksissä vesipiippubaareihin Saksassa – myös epäilty löytyi kuolleena
7:00
Päivän leffapoiminnat: Alakuloinen jännäri varoittelee tulevaisuudesta – populistinen presidenttiehdokas on kuin nykypäivän hahmo
7:00
Älä tyydy tavanomaisiin laskiaispulliin – kokeile aivan uusia täytteitä tai yhdistele perinteisiä omaperäisesti Tilaajille
6:54
Pikaluottoja tyrkytetään myös firmoille – "Se on äärimmäisen kallista rahaa" Tilaajille
6:33
Tuulilasit ottavat taas osumia irtokivistä – oululaisyrittäjällä poikkeuksellisen kiireinen alkuvuosi: "Etenkin Pohjantiellä napsuu kuulemma ihan jatkuvasti" Tilaajille
17
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
13
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen
11
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
6
Perhe jäi kahden tulen väliin: Oulun kaupunki vaatii Karjasillan suojeltuun hometaloon korjausta, 50 neliön talolle kustannusarvio jopa 365 000 euroa – purkulupa ei hevillä heltiä kulttuurisesti arvokkaalla alueella Tilaajille
5
Kysyimme, miten opettajien kohtaamista vaaratilanteista ilmoitetaan – "Suurin osa ilmoituksista on oppilaiden aiheuttamista väkivaltatilanteista"
5
Koppikorvausten jyrkkä kasvu tyssäsi viime vuonna – syyttömänä vangituille maksettu korvaussumma romahti 1,3 miljoonalla eurolla
5
Äänestysinto on nousussa Yhdysvaltojen demokraattimielisillä alueilla – lupaa hyvää Trumpin kaatoa yrittäville

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamulla Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla maan itäosassa, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

ministerien virka autot

Onnellinen ihminen ei kadehdi. Ei ketään, ei mitään, ei missään. :) Lue lisää...
VELATON VARALLISUUTE...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image