Mielipiteet

Lukijalta

Rinteen hallitus tekee paluun 1970-luvulle

Mielipiteet 17.6.2019 7:00
Aurora Lehtosaari

Uusi hallitus on aloittanut toimintansa epäluottamuslauseen merkeissä. Kokoomusnuoren näkökulmasta hallitusohjelmassa olisi paljon muutettavaa, mutta päätin nostaa esiin vain yhden asian uudesta hallitusohjelmasta. Nimittäin pakkoruotsin, joka taitanee olla RKP:n ainoa ehto Rinteen hallitukseen osallistumiselle.

Ruotsin kieli on ollut vapaaehtoinen kirjoitettava aine vuodesta 2005 lähtien. Pakkoruotsi aikanaan poistettiin ja syystä – se on suora jäännös ajalta ennen modernia 2000-lukua.

Ruotsin kielen pakollisuutta ovat kritisoineet niin Suomen Lukiolaisten Liitto kuin suomalaisten lukioiden ja yläkoulujen rehtorit. Ainoat pakkoruotsin puolestapuhujat ovat olleet Rinteen hallitus ja yksittäiset ruotsin kielen opettajat.

Ruotsin kielen pakollisuutta on perusteltu suomalaisten heikolla ruotsin kielen taidolla ja ruotsinkielisten oikeuksien puolustamisella. Sinänsä huoli ruotsin kielen taidottomuudesta on aiheellinen, mutta lähtökohtaisesti “pakko” ei ole koskaan tehokkain keino mihinkään.

Uudistuksella ei myöskään ole mitään tieteellistä tutkimusta sille, että se tulisi parantamaan suomalaisten taitoa ruotsin kielessä. Käytännössä se, että turhaantunut opiskelija joutuu pakosta kirjoittamaan ruotsin kielen ja arvosanaksi napsahtaa approbatur, ei paranna missään suhteessa opiskelijan kielitaitoa.

Ainoa asia, miten ruotsin kielen taitoa voitaisiin parantaa, on opiskelijoiden kannustaminen ruotsin kielen vapaaehtoiseen opiskeluun, joka takaisi parhaimmat oppimistulokset.

Vapaus valita on parhain keino takaamaan suomalaisilta uupuva ruotsin kielen taito.

Ruotsin kielen opiskelun tulisi olla houkuttelevaa, ei lamaannuttavaa. Tähän hallituksen olisi tullut panostaa. Pakottaminen on ainoastaan muodollinen keino ja suorastaan riman alittamista koko hallitukselta. Sen suhteen en tosin ole yllättynyt, kun kyseessä on Rinteen hallitus.

Olen hyvin pettynyt uudistukseen. Se, että ruotsin kieli tulee olemaan pakollinen aine valkolakin saamiseksi, tulee lisäämään lukiolaisten paineita valmistua ja suorittaa opintonsa.

Osalle jo pelkät ruotsin kielen pakolliset kurssit tuottavat paineita, koska motivaatio lukio-opintoihin on täysin eri aineissa.

Vielä huolestuttavampaa on se, että uudistus voi olla esteenä lukioon hakemiselle.

Eikä kyseessä ole vain suomenkieliset lukiolaiset, vaan myös ruotsinkieliset opiskelijat, joiden tulee jatkossa kirjoittaa suomen kieli pakollisena aineena. Se on toisaalta reilua suomenkielisiä opiskelijoita kohtaan, mutta sekään pakko ei palvele ketään.

Jos jonkin aineen täytyisi olla pakollinen kirjoitettava, sen tulisi ruotsin kielen sijaan olla joko pitkä tai lyhyt matematiikka. Digitalisoituneessa ja teknologian täytteisessä maailmassa ei ruotsin kielellä pääse kovin pitkälle – matematiikalla kylläkin.

Aurora Lehtosaari

Oulun Läänin Kokoomusnuorten puheenjohtaja, Pohjois-Pohjanmaan Kokoomuksen hallituksen jäsen

Oulu

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (31)

Matematiikka,lyhyenä tai pitkänä, pitäisi tehdä pakolliseksi ylioppilaskirjoituksissa. Matematiikka, sen historia ja sovellukset kuuluvat myös yleissivistykseen. Pitäisi alkaa huolestua, koska matematiikan osaaminen on romahtanut.

"Lukiolaiset, jotka eivät kirjoita matematiikkaa ylioppilaskokeessa, ovat opintojen lopulla keskimäärin peruskoulun 9. luokan tasolla matematiikan taidoissaan. Ammatillisessa koulutuksessa osaamisen taso taantui perusopetuksen 6. luokan tai jopa 3. luokan tasolle.

Ammatillisessa koulutuksessa joidenkin tutkintojen myötä matematiikan osaaminen kehittyy, kun taas toisia tutkintoja opiskelevien osaaminen taantuu jopa perusopetuksen 3. luokan tasolle." (Verkkouutiset.fi 1.3.2017)

"Lukiolaisista selvästi heikoimmin matematiikkaa osasivat ne 13 prosenttia opiskelijoista, jotka eivät kirjoittaneet matematiikan ylioppilaskoetta ja valitsivat matematiikan kursseja vain pakollisen minimimäärän. Heidän osaamisensa ei lisääntynyt lukioaikana keskimäärin lainkaan vaan pysyi 9. luokalla saavutetulla tasolla." (Talouselämä 1.3.2017)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No voi kun se edellinen teki paluuta 30-luvulle viemällä eläkeläisiltä ja pienituloisilta, joilta jatkettiin myös työaikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sebastian Tynkkynen sanoi myös tästä asiasta, mutta häntä mollattiin sitten oikein olantakaa oppositioräkyttäjäksi. Jokohan olisi aika jo kuunnella perussuomalaisten puheita pikkuisen tarkemmalla korvalla, koska niissä on täyttä asiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hetkinen nyt, missä ihmeessä on sanottu että ruotsi <tulee> olemaan pakollinen kieli yo -kokeessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo nyt näyttää että ei ole pitkäaikainen hallitus. Ongelma muodostuu näistä pienistä siipipuolueista jotka on saatava mukaa että muodostuu se ns. Enemmistöhallitus! Kun on monta kokkia ja yksi kattila riitelyn siemenet on valmiit!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"lähtökohtaisesti “pakko” ei ole koskaan tehokkain keino mihinkään."

Tuolla periaatteella kaikki pakollisena kirjoitettavat aineet yo-kirjoituksissa eivät motivoi. Oli se Ruotsin kielen kirjoittaminen pakollinen ennenkin eikä tuottanut mitään hankaluuksia motivaatioon. Saksakin kirjoitettiin.

Minusta siellä hallitusohjelmassa on todella paljon merkittävämpiäkin asioita pohdittavaksi. Esim. usko siihen, että työllisyysaste saadaan nousemaan huomattavasti jo syksyllä vaikka yhtään keinoa ei ole esitetty on suhteellisen haastava rasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Uusi hallitus on aloittanut toimintansa epäluottamuslauseen merkeissä. Kokoomusnuoren näkökulmasta blaa blaa blaa..."

Minäkin haluan kaikkea mukavaa ilmaiseks,i tekemättä mitään ja vaivaamatta aivojani. On kykypuolue alueellamme alas vajonnut jos tällaista epä-älyllistä höttöä sen nuoriso-osaston puheenjohtaja ilmoille suoltaa. Toivottavasti ikä tuo ajatteluun perspektiiviä neidille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käytännössä kaikki suomalaiset joutuvat opiskelemaan ruotsia, mutta siitä huolimatta vain pieni vähemmistö osaa puhua sitä sujuvasti. Tämä jos mikä kertoo siitä, että pakkoruotsi on pelkkää ajan ja resurssien tuhlaamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiselle Ruotsin kieli on Tärkeä apu suomenkielen ymmärtämisessä ja äidinkieli siinä missä suomikin. Suomenkieli on nationalismin huumassa keksitty kieli, lainattu hiukan sieltä, täältä, tuolta ja laitettu latinankieliopin-raameihin kuten ruotsikin.
Ruotsinkielin avulla on helpompi oppia hallitsemaan vieraita kieliä, jopa venäjää joka sekin on täynnä lainauksia/synonyymejä saksasta, ranskasta ja latinasta. Venäjänkieli on myös eri kuin nykyinen Venäjän eli Neuvostoliiton kieli. %-Lasku on tärkeä sillä Matematiikka on aina osia jostakin. Jakolasku on tärkeä, sillä matematiikka on ains osia jostakin mutta jakolaskukin on useimmiten helpompaa oppia kertolaskun kautta. Pakko on sana, velvollisuus on tehtävä eli waatimus. Jollei halua käydä lukioa niin silloin voi opiskelua jatkaa monella muullakin tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen kieli - kannattaa muistaa myös yhdyssanasäännöt - sattuu olemaan yksi maailman vanhimpia yhä puhuttuja kieliä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin säälittävää, muuta ei oppositio keksi. Voi pakkoruotsi! Kyllä meitä sorretaan, voivoivoivoi.

Ihanaa kun kokoomus ei ole hallituksessa. Muistellaanpa kokoomuspolitiikkaa: 1,5 miljardin veronkevennykset hyväosaisille, koulutusleikkaukset, pitkäaikaissairailta ja eläkeläisiltä ja opiskelijoilta leikattiin, turhista haitallisista yritystuista ei leikattu, julkisen alan pienipalkkaisilta lomarahat pois, hallintarekisteri ja muut keinot joilla kapitalistien veronkiertoa edistettiin. Sote-palvelut aiottiin yksityistää pörriäisten miljoonalypsyautomaatiksi. jne, jne, jne,jne......

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Neljän vuoden päästä PS perustaa hallituksen ja poistaa pakkoruotsin kaikista oppilaitoksista. Käytännössä Rinteen hallitus tuhlaa vain aikaa tähän hölmöyteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On selvää, ettei tällainen pakkoruotsin uusi esiinmarssi tyydytä kansalaisten enemmistöä. Silti se on toimenpiteenä varsin olematon ja vähävaikutteinen, jos sitä verrataan lopettaneet oikeistohallituksen ja siten myös kokoomuspuolueen toimintaan. Säälimättömät vähävaraisiin kansalaisiin suunnatut leikkaukset ja samaanaikaan hyväosaisille suunnatut veroalennukset kertovat paljon lopettaneen hallituksen ajattelutavasta. Rinteen hallituksen hallitusohjelmassa on onneksemme runsaasti sellaisia kansalaisten enemistöä myönteisesti palvelevia tavotteita, jollaisista ei voinut edes uneksia Sipilän poikkeuksellisen oikeistolaisin tavottein toimivan hallituksen aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän hallitus tervehdytti talouden. Nyt voidaan jakaa. Tyhjästä ei voi antaa mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäpä muuta voi odottaa vasemmiston puolen poliitikoilta kuin kansalaisten alistamista ja lasten rahojen tuhlaamista. Olisi huomattavasti fiksumpaa jos äänestäjät haluaisivat liberalismia jossa ihmiset saisivat tehdä omia valintoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Kokoomus haluaisi pakkoruotsin poistaa, se olisi sen yhdessä PS:n kanssa viime hallituskaudella tehnyt. Puolueessa on kuitenkin paljon suomenruotsalaisia jäseniä ja toimijoita mm. ex-puheenjohtaja Stubb, joiden sana painaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täh? Eihän ruotsi ole pakollinen aine tällä hetkellä. Nyt se on taas tulossa pakolliseksi RKP:n lehmänkauppojen myötä. Seuraa nyt hyvä ihminen vähän asioita mitä kommentoit...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka kuinka olen Kokoomuslainen ollut ikäni olen kyllä hyvin erimieltä tästä kirjoituksesta. Pidän hyvänä ruotsin pakollisuutta ja matematiikasta olen täysin samaa mieltä, mutta perusteluni ovat erit. Digitaalisuudella ja digiympäristön käyttämisellä ja matematiikalla ei ole mitään tekemistä keskenään. Digipalveluja voi käyttää aivan loistavast ilman lyhyttä tai pitkää matematiikkaa. Vai oletteko sitä mieltä että alakoululaiset eivät osaisi digipalveluja käyttää koska eivät ole koskaan kuulleetkaan derivoinnista?

Mutta syy minkä takia matematiikan osaaminen on kriittistä on paljon tärkeämpi kuin älypuhelimen käyttö. Matematiikkaa tarvitaan loogiseen ajatteluun sekä ongelmanratkaisuun ja näitä ominaisuuksia tarvitsee meistä jokainen. Suomessa on aivan liikaa laiskaa ajattelua ilman ymmärrystä kokonaisuuksista tai riippuvuuksista. Tätä ilmenee ihan politiikan huipulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole kovin vakuuttunut Rinteen hallituksen ajamasta agendasta, mutta tämä teksti opposition kärkipuolueelta on kyllä yksi pohjanoteeraus.
Lähdetään liikkeelle siitä, että tekstin otsikko ja sisältö eivät ole alkuunkaan linjassa keskenään. Teksti antaa otsikossaan ymmärtää, että hallitus tekee päätösten myötä paluun 1970-luvulle, mutta itse teksti on kuitenkin periaatteessa vain RKP:n pääagendan vastustamista. RKP ajaa ruotsin kielen asemaa, koska se kuuluu puolueen agendaan ja se on todennäköisesti ollut yksi kynnyskysymys hallitukseen lähtemiseen. Näkisin, että ruotsin kielen ajaminen on sivuosassa hallitukselle (ja demareille) heidän agendassaan ja mikäli oppositio tarttuu tällaiseen lillukanvarteen, hallitus todellakin tulee purkamaan kaiken mitä edellinen porvarihallitus ehti rakentamaan. Tämä teksti ei ole mikään demariylistys vaan ennen kaikkea se kuvastaa pettymystä kokoomuspuolueen toimintaan, mikäli tämä on kaikista asioista se eniten huolesuttava. Tämän lehtipalstan olisi voinut käyttää huomattavasti terävämminkin, esimerkiksi lähtien kyseenalaistamaan onko hallituksen työllisyystavoitteet edes saavutettavissa näillä keinoilla, tässä muuttumassa taloussuhdanteessa, mitä hallitus nyt on esittämässä. Pakkoruotsi on tässä kokonaisuudessa yksi lillukanvarsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (31)

Uutisvirta

26
Urheiluseuran kausikortin voi lainata kirjastosta jo useissa kaupungeissa – Oulun Kärpät ei innostu ilmaisten kausikorttien jakamisesta
19
Suomi ehdottaa: Lehdistönvapauden rikkominen voisi jäädyttää jäsenmaan EU-varat
18
Iso urheilukortteli alkaa nousta Hiukkavaaraan – kuntosalin ja padelhallin käsittävä kuntokeskus saattaa olla pystyssä jo vuoden päästä
18
"Venäläiset ovat kauhean kiinnostuneita, missä sakon voi maksaa heti" – Virolaisille Suomessa rapsahtaneet sakot jäävät enimmäkseen maksamatta
14
Linnanmaan uimahallin rakentamista ei saa lykätä – on vaikea kuvitella, mikä julkinen investointi olisi parempi Lukijalta
14
Avohakkuut historiaan -kansalaisaloite luovutetaan eduskunnalle – keräsi yli 60 000 nimeä
9
Teleoperaattori DNA:n kaapelitelevisio- ja kaapelilaajakaistapalveluissa oli pitkään kestänyt häiriö osassa Oulua

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihreä sisäministeri ?

Nykyhallituksessa on pelottavan paljon henkisesti lapsen tasolle jääneitä ministereitä. Lue lisää...
Todella huolestuttaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image