Mielipiteet

Lukijalta

Oulun perhehoidon ongelmat ovat todellisia – miksi hy­vin­voin­ti­lau­ta­kun­ta ei suoraan kuule per­he­hoi­ta­jien edustajia heitä koskevissa asioissa?

Mielipiteet 14.4.2019 6:00
Saara Niskala

Missä menet Oulun perhehoito? (Kaleva 8.4.) herätti paljon ajatuksia. Olemme mieheni kanssa toimineet Oululle perhehoitajina 11 vuotta, hoitaneet yli 50 nuorta, joiden tilanne on ollut niin haastava, että vaihtoehto olisi ollut laitos, ja sieltä osa on meille tullutkin.

Työllämme olemme säästäneet kaupungille miljoonia verrattuna, että nuoret olisivat olleet heille sopivissa laitoksissa. Näistä nuorista on tullut osa meidän perhettämme ja he ovat jättäneet jäljen sydämiimme.

Olen vuosia ollut mukana neuvottelemassa perhehoitajien puolesta kaupungin virkamiesten kanssa. Ja pitkän kokemukseni vuoksi useat perhehoitajat kysyvät minulta neuvoa yksittäisten perheiden haastekohdissa neuvotteluissa kaupungin kanssa.

Mielestäni on aiheellista kysyä, että miksi hyvinvointilautakunta ei suoraan kuule perhehoitajien edustajia heitä koskevissa asioissa? Viimeiset kolme vuotta perhehoitajat ovat yrittäneet tulla kuulluksi ja otetuksi osaksi valmistelua.

Kuuleminen ja kyselyt ovat kuitenkin olleet näennäisiä. Eikö lautakunnan olisi hyvä kuulla kolikon toinenkin puoli? Ja tehdä sen jälkeen hyviä päätöksiä. Perhehoitajat eivät ole hankalia tai kohtuuttomia.

Jos joku kuvittelee, että perhehoitajana tulee rikkaaksi ja saa helppoa rahaa vähällä vaivalla, niin erehtyy.

Perhehoitajana avaat kotisi arvostelulle, vieraille lapsille, heidän perheilleen ja virkamiehille, jotka vastaavat lapsen asioista. Koko perheesi on jatkuvan tarkkailun alla ja vastaat tekemisistäsi lain ja lapsen sijoittaneen kunnan edessä 24/7, 365 päivää vuodessa.

"Olemme ehdottaneet Oululle ulkopuolisen selvitysmiehen ottamista selvittämään organisaation ongelmia ja solmukohtia, mutta tämä toive ei koskaan ole toteutunut."

Tuntipalkan voidaan laskea olevan 1,08–2,52 euroa miinus verot. Vaikka perhehoidon paras anti on onnistumisissa, ei sen tulisi olla orjatyötä. Palkkiot määräytyvät lapsen hoidettavuuden mukaan, josta taas perhehoitaja ja kaupunki ovat usein eri mieltä. Jos perhehoitaja hoitaa työnsä hyvin ja lapsen ongelmat vähenevät, vähenevät myös perhehoitajan tulot.

Viime vuonna Kalevan mukaan perhehoidon kustannukset vähenivät 200 000 euroa. Sama säästö olisi saavutettu sijoittamalla 3–4 nuoruusikäistä laitoksen sijasta perheeseen.

Oululla oli vielä vuonna 2016 perheitä, joissa oli koulutus ja kokemusta nimenomaan nuorien hoidosta. Paikkoja oli 36 nuorelle, nyt jäljellä on 2–8 paikkaa, jotka ottivat nuoria ja pärjäisivätkin heidän kanssaan. Oululla lopettaneet, töihin palanneet tai yksityiselle toimijalle siirtyneet perhehoitajat lähtivät juuri kohtelun vuoksi.

Nämä perhehoitajat sanovat, että lasten ja heidän lähiverkostonsa kanssa aina pärjää, mutta väsymys ja pettymys on kohdistunut kaupunkiin ja sen perhehoidolle valitsemaan suuntaan.

Olemme ehdottaneet Oululle ulkopuolisen selvitysmiehen ottamista selvittämään organisaation ongelmia ja solmukohtia, mutta tämä toive ei koskaan ole toteutunut.

Meidän perheemme kohdalla on myös aika valmistella lapun luukulle laittoa. Meillä viimeinen pisara oli palvelupäällikön ja parin palveluesimiehen minulle pitämä puhuttelu, vaikka olin ainoastaan vaatinut lapselle hänelle kuuluvia palveluja, lastensuojelulain noudattamista ja päätösten antamista kirjallisesti ja yhteisesti allekirjoitetun sopimuksen mukaan.

Perhehoitajana toimiminen on meille sydämen asia, joka opetti paljon niin hyvinä kuin pahoina päivinä. Näin ei voi jatkaa.

Saara Niskala

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Taitaa olla tässä saaran tapauksessa ja muissakin ongelma olla oma joustamattomuus? En väitä että ei ongelmia olisi, mutta niitä kyllä voi kärjistää huonolla asenteella niinkuin ole huomannut toimintatavan monesti olevan. Nuorten lietsonnalla saa isot ja vakavat vahingot ja lopussa kärsijöitä ovat lapset. Tämä todennäköisesti jo onneksi huomattu muuallakin! Lastenoikeuksien varjollako onnistutaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommentti kuulostaa Oulun kaupunkin virkamiehellä. Nuoret tietävät tänä päivänä omat oikeutensa ja pitävät niistä kiinni, niinkuin oikein on!! Tämän olen huomannut häiritsevän joitakin sosiaalityöntekijöitä Oulussa ja he ovat syyttäneet perhehoitajia juurikin nuorten lietsonnasta. Nuorenkaan pelottelu ei saa olla työskentelytapa! Usein olen myös kuullut perhehoitajaa syytetyn huonosta asenteesta/yhteistyökyvyttömyydestä kun hän on pitänyt omia tai lapsen/nuoren puolia. Esim. Perhekuntoinen ei kuulu laitokseen.
Nuoren ei tarvitse yksin neuvotella sosiaalityöntekijöiden kanssa.
Palkkioita ei voi laskea ilman että sopimuksen osapuolilla on siitä tieto.
Tälläisissä asioissa ei tarvitse joustaa, niistä ei pitäisi joutua neuvottelemaan saati taistelemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laitos ei ole todellakaan nuoren paikka kokemusta on ja paljon.Nuori ei voi hyvin siellä,liikaa rajotuksia, kyttäämistä tekemisiin ja asioita tehdään/päätetään selän takana.Minä kannatan oikeasti sitä että mietitte mikä on lapselle se paras mahdollinen paikka!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johtajat, päälliköt, esimiehet tarkemman syynin alle! Miksi kukaan ei ole kiinnostunut ongelman juurista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä saa ihmetellä miksei kukaan kiinnostu ongelman juurista. Lastensuojelun johtamisen ongelmat on nostettu esiin monissa tutkimuksissa ja puheenvuoroissa.
Lastensuojelun johtaneet vakavat tapaukset ja monet muut tapaukset unohdetaan ja kuitenkin tiedetään, että lastensuojelujärjestelmä on rakentunut väärälle pohjalle niin moraalisesti kuin yhteiskunnallisesti.

Lastensuojelutyön vääristymät ovat ensisijaisesti seurausta siitä, millaiseksi lastensuojelujärjestelmän käytännöt ovat muodostuneet. Miksi on niin vaikea toimia lapsen edun mukaisesti ja noudattaa LSL velvoitteita?
Lastensuojelulaki määrittelee sosiaaliviranomaisten vallankäytön päämäärät ja keinot. LSL:ssa määritellään mitä keinoja viranomaiset voivat käyttää lapsen suojelemiseksi. Miksi kuitenkin alalle hakeutuu huonoihin yhteistyötaitoihin omaavia henkilöitä? Lastensuojelutyö on valtaosin huonosti johdettua (poikkeuksiakin toki on).

Oulussa tämä on unohdettu täysin ja yksipuolinen sanelu ja uhkailu on tuttua sossuilta! Avohuollon tukitoimien tarkoituksena on edistää ja tukea lapsen myönteistä kehitystä sekä tukea ja vahvistaa vanhempien, huoltajien ja lapsen hoidosta ja kasvatuksesta vastaavien henkilöiden kasvatuskykyä ja mahdollisuuksia. Avohuollon tukitoimia toteutetaan mahdollisuuksien mukaan yhteistyössä lapsen vanhempien, huoltajien tai muiden lapsen hoidosta ja kasvatuksesta vastaavien henkilöiden kanssa. (LsL 34).

MISTÄ SAADAAN RIIPPUMATON TAHO SELVITTÄMÄÄN LASTENSUOJELUN TILANNE Oulussa? Valvontaa tarvittaisiin sosiaalityöntekijöiden vääriin kirjauksiin lasten asioista ja mielivaltaan.

Monet ovat yrittäneet nostaa asiaa esille, mutta miksi "lasten oikeudet " ei toteudu. Syy on selvä; Lastensuojelun johtamisen ongelmat on nostettu esiin monissa tutkimuksissa ja puheenvuoroissa.
Tutkimustulokset vahvistavat muiden viime vuosina tehtyjen selvitysten johtopäätöksiä: lastensuojelujärjestelmä on ajautunut syvään kriisiin. (Ks. esim. Toimiva lastensuojelu 2013; Olisiko jo tekojen aika 2019 ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuret juontavat kymmenien vuosien taakse. Milloin alkaa julkinen keskustelu Oulun lastensuojelun kurjistuneen tilan korjaamiseksi? Miksi perhehoitajan kokemuksen ohittaminen ”mielivallalla” on mahdollista? Lasten kanssa arjessa työskentelevien ammattilaisten/perhehoitajien tietämystä ja käsitystä lasten tilanteesta ei huomioida, vaan sosiaalityön tekijä asettuu hierarkian huipulle. Lastensuojelussa olen oppinut oman kokemuksen kautta, että auktoriteetti on toiminut moraalittomasti. Totuus, valehteliminen, väärät kirjaukset, kirjausten laiminlyönti, ja sovitut asiat eivät pidä. Samoin LSL:n ja sen sivuuttaminen on normaalia arkea.

Kokemuksesta voin sanoa, että olen saanut uhkailua, mielivaltaa ja vääriä kirjauksia asiakirjoihin puolustaessani huostaan otettujen lasten oikeuksia.
Allekirjoitan täysin myös itse sijaisvanhempana, että lasten tietoja ei kirjata oikein ja moni huostaanotettu nuori joutuu 18 vuotta täytettyään täysin heitteille. On paljon hyviä sijaisperheitä jotka tekevät hyvää työtä lasten eteen, mutta sosiaalitoimen mielivalta tulee vastaan liian monesti.

Asiakassuunnitelma olisi edellyttänyt meiltä perhehoitajilta myös hyväksymistä ja allekirjoitusta. Asiakassuunnitelma tehdään yhteistyössä ja allekirjoitetaan. Suunnitelma sitoo molempia osapuolia. Asiakassuunnitelma "väärennettiin" tapauksessamme, emme olleet edes osallistuneet suunnitelman tekoon. Asiakassuunnitelma on kopioitu edellisen vuoden asiakassuunnitelmasta.

Samoin jälkihuoltosuunnitelmaa oli kuukausia odotettu ja vaadittu, että jälkihuoltoa alettaisiin suunnitella, mutta nuori jäi ilman suunnitelmaa. Suoraan sanottuna heitettiin "kadulle" vailla mitään tukea. Entiset s.vanhemmat kustantavat nyt nuoren elämän, koska on edelleen tekemättä jälkihuoltosuunnitelma 2019 vuonna. Jälkihuoltosuunnitelmassa ja laissa selvitetään, miten jälkihuolto järjestetään nuorelle.

Saako sosiaalitoimesta antaa vuodesta toiseen sijaisperheestä/lapsesta/nuoresta vuodesta toiseen väärää tietoa mm. AVI.iin? Miksi selviin rikkeisiin ei puututa AVI.ssa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Oulusta ei löydy kokemusasiantuntioita lastensuojelunpuolelta laisinkaan? Päättäjät on siitäkin syystä vaihtaa, niin että lasten ja nuorten oikeudet tulee kuntoon.
Liian moni nuori hautoo itsemurhaa tässä kaupungissa ja kuinka moni niissä onnistuu. Joten loppu lasten asioitten polkemiseen tulee silloin, kun päättäjät joutuvat huonoista päätöksistä vastuuseen ja maksaa korvauksia kaltoinkohdelluihin nuoriin. Niin alkaa päätökset olevaan lainmukaisia myös.

Jokaisen Avin huomautus esimiehille pitäisi tulla näkyviin tässä kaupungissa. Niin silloin tulee ymmärrys päättäjille millaisia kaltoinkohteluja on tässä Oulun lastensuojelussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei AVIn tarkastukset, huomautukset tai määräykset päädy edes lautakunnan tietoon. Uskovat mitä virkamiehet heille sanovat, eikä se aina ole yksi ja ainoa totuus. Myöskään sosiaalityöntekijät eivät pääse asioineen lautakunnan puheille. Se on tehokkaasti estetty.

-Oikea ratkaisu hyvinvointilautakunnalta olisi asettaa ULKOPUOLINEN selvitysmies, joka kuulee kokeneita perhehoitajia tai heidän edustajiaan, jäljellä olevia kokeneita sosiaalityöntekijöitä ja lastensuojeluasiakkaita itsejään.

Tämän hetken meno on järkyttävää verorahojen tuhlausta, kun pitäisi keskittyä lastensuojelulakia noudattaen tuottamaan mahdollisimman kustannustehokasta lastensuojleua, laadusta tinkimättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella tärkeää tuoda esille Oulun sijaishuollon tilanne. Oma kohtaiset kokemukset ja miksi tämä mielivalta saa jatkua vuodesta toiseen. Oulussa ei lapsen etu toteudu, koska sijaisperheet joutuvat taistelemaan lasten puolesta. Olen ollut monet kerrat taistelemassa lasten puolesta, koska asiakassuunnitelmat väärennetään, tukitoimia ei saa, jälkihuolto suunnitelmaan kirjataan aivan väärää tietoa nuoresta, nuoren itsenäistymisrahat katoaa 36 euroon, nuori joutuu heitteille. Sijaisperheen korvaukset jää saamatta väärien tietojen vuoksi.

AVI.iin kantelut ei johda mihinkään vastataan vuosien päästä muuhun mistä on kannellut. Ainoa korjaus on saada asiat Oulussa kuntoon, että AVI puuttuu oikein virkavirheisiin sosiaalitoimen eikä peittele vuodesta toiseen väärin käytöksiä. lapset/ nuoret joutuu tästä syystä kärsijöiksi/heitteille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä tapauksessa kolikon kahden puolen tarkastelu ei riitä. Kuulkaa myös kokeneita sosiaalityöntekijöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki alalla toimivat tietävät mistä on kyse. Miksi johtavien virkamiesten toimintaan ja käytökseen ei puututa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos saara niskala. Oulussa ei voi tehdä laadukasta perhehoitoa. Pienillä asioilla saataisimme asiat ruotuun jokainen perhe saisi korvauksen1500e. Yksilötyönohjaukset takaisin meidän tilanteessa vuodessa maksaisi 650e.teemme valtavan vaikeiden asioiden kanssa töitä joita kukaan ulkopuolinen ei voi etes ajatella kuvitella. Teemme töitä yksin/puolison kanssa joita asioita ei voi jakaa kenenkään kanssa ei ole työyhteisössä. Arvostus on ihan ala arvoista. Meilläki sanottu rahan ahneita. Perhehoitajat ovat liian äkäisiä vaikea tehdä yhteistyötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sijaisperheessä vastuu lasten ja nuorten kasvatuksesta on sijaisvanhemmilla. MIKSI tyhmät palveluohjaajat sekaantuvat typerillä neuvoillaan sijaisperheen vanhempien työhön sotkien 'normit'?
Työ on oikein tehty, kun lapsi ja nuori saa arkensa sujumaan tasapainoisesti, sosiaalistuu ja oppii vuorovaikutustaidot. Siitä edetään kohti muiden ihmisten kunnioitusta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tärkeää työtä teette, kiitos kun annoitte mulle ja myös monelle muulle nuorelle eväät elämään ja ympärille turvallisia aikuisia! 😍❤️🙏🏼

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mulla on kokemusta molemmista, sijaisperheessä- ja laitoksessa asumisesta. Sijaisperheessä on koko ajan ympärillä tutut aikuiset eikä keskusteluja kirjata ylös toisin kuin laitoksessa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korvaamattoman arvokasta työtä!
Mitä neuvoksi? Ainoa oikea ja positiiviseen tulokseen johtava päätös on muutosten tekeminen Oulun kaupungin organisaatiossa: tehtäviin soveltumattomat on vaihdettava päteviin, neuvottelutaitoisiin, yhteistyökykyisiin ja -haluisiin, arviointikykyisiin perhehoitajia kunnioittaviin sekä lapset ja nuoret etusijalle asettaviin työntekijöihin.
Suhteilla ei enää kaupungin palkkalistoille työntekijöitä, joilla on se oikean värinen poliittisen puolueen jäsenkirja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millään kunnalla tai kaupungilla ei ole varaa menettää näitä erittäin arvokasta työtä tekeviä. Työ on vaativaa ja raskasta, vastuullista josta kuuluukin myös maksaa oikeat korvaukset. On hienoa että onnistuvat saamaan nuoret/ lapset oikealle polulle jossa oma perhe on jostain syystä epä onnistunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikävä kyllä, ihan kaikki eivät ole hyviä perhehoitajia. Rahanahneudessa lapsesta halutaan tehdä hoitoisempi kuin mitä hän onkaan eikä yhteistyö mihinkään suuntaan onnistu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta ettei kaikista ole tähän. Mielestäni kysymys ei välttämättä ole rahanahneudesta, vaan siitä että ei ole kykyä vastata tilanteen haasteisiin yksin, vähällä tuella. Varsinkin ellei ole alan koulutusta. Sijaisperheiksi hakee tavallisia ihmisiä, jotka eivät sitoumusta tehdessään ymmärrä mitä on edessä. Lapsi tuo tullessaan oman kulttuurinsa ja sen sovittaminen sijaisperheen tapoihin voi liian vähällä tuella aiheuttaa väärinymmärryksiä ja virheitä. Kukaan ei ole täydellinen ja virheistä voi oppia. Kuvitelmat ja odotukset eivät aina vastaa todellisuutta. Tähän tarvitsisi tukea ja koulutusta.

Oma rotunsa on kaiken nähneet ja kokeneet perhehoitajat, joilla särmät on hioutuneet aikaa sitten pois ja ymmärrystä on enemmän. Jotka jatkavat vuodesta toiseen, aina vaan. Tärkeintä on molemmin puolinen kunnioitus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

19:51
Omistajaohjausministeri Paatero vaatii Postia lopettamaan vuokratyövoiman käytön lakon ajaksi
19:13
Toni Piispanen taipui MM-hopealle – tuttu kilpakumppani vei voiton
19:05
IL: "Husu" Hussein on tuomittu kolmesta petosrikoksesta – erehdytti Kelaa ja sosiaalitoimea
18:43
Julkiset kuulemiset ovat käynnissä Washingtonissa – "Trump välitti enemmän Biden-tutkinnasta kuin Ukrainasta"
18:42
Ruotsalaisseurasta lähtenyt Ville Leskinen helpottui sopimuksensa purkamisesta – paluu Kärppiin ei ole viime kauden tehomiehen mukaan poissuljettu vaihtoehto
18:28
Asuntovarkaat iskivät joulun aikaan: Oululaiskodeista varastettiin kymmenien tuhansien eurojen edestä aseita, muumimukeja ja muuta omaisuutta
18:00
Kommentti: Eikö Linnanmaan kampuksen etu ollut, että kaikki löytyvät saman katon alta? Mahtaa olla kyseessä suuren luokan sumutus
206
Linnanmaalla, keskustassa vai jossain muualla? Kerro meille, missä Oulun yliopiston pitäisi sijaita
69
Tänään neuvotellaan, mutta lakosta voi tulla erittäin pitkä – "Ihmiset tuntuvat täysin ymmärtävän, miksi lähdimme tai jouduimme työtaisteluun"
48
Pohjantiellä sattui kolmen auton ketjukolari – ei loukkaantuneita
41
"Ruotsi ei ole rakettitiedettä" – Tartu härkää sarvista ja puhu, opastaa oululaislähtöinen kielilähettiläs Seppo Määttä
34
Oulussa kehitetty kasvomaksaminen käytössä noin 2 000 kokeilijalla – maksutapaa testattu kahdeksassa kahvilassa
25
Tatuointi- ja kestopigmentointiväreistä löytyi terveydelle vaarallisia aineita – saattavat aiheuttaa syöpää tai haitata lisääntymistä
25
Junayhteyden nopeutuvat hieman Oulun ja Helsingin välillä joulukuun alussa, myös junavuoroja tulee lisää

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

261 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Olin aikanaan ammattiliiton jäsen. Ei mulla valittamista, hyvin menee. Lue lisää...
ONNELLINEN.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image