Mielipiteet

Lukijalta

Oulun kokoisen kaupungin keskusta-alueelle tarvittaisiin nykyistä useampia lukioita – lyseon peruskorjaus on tu­le­vai­suusin­ves­toin­ti

Mielipiteet 16.10.2019 6:00
Teuvo Laurinolli

Oulun lyseon talo Pokkitörmällä kuuluu kiistatta kaupunkimme kolmen arvokkaimman rakennuksen joukkoon. Vielä arvokkaampaa on ollut ja on edelleenkin se työ, jota talossa on tehty ja tehdään tänäänkin.

Rakennus on perusteiltaan vankka ja terve, mutta remontin tarpeessa. Kuormitus on kova, sillä talossa työskentelee päivittäin opettajakunnan ja henkilöstön lisäksi 550 opinhaluista nuorta. Tietystä ”vanhanaikaisuudesta” huolimatta lyseotalo on haluttu työ- ja opiskelupaikka, jossa viihdytään koulupäivän jälkeenkin. Ja työn tulokset ovat maan kärkitasoa.

Remontin tarve on ollut tiedossa vuosia ja suunnitelmatkin ovat olleet valmiina, mutta hanketta on lykätty useaan kertaan. Päätöksentekijät ovat ajautuneet hedelmättömään reuna-alueiden ja keskustan vastakkainasetteluun. On unohdettu, että lasten ja nuorten koulutus on kaupungin kaikkein tärkein tulevaisuusinvestointi. Se ei aiheuta syömävelkaa. Kaikki oululaiset lapset ja nuoret asuinalueestaan riippumatta tarvitsevat ja ansaitsevat laadukkaan koulutuksen.

Onneksi valoa näkyy tunnelin päässä. Sivistys- ja kulttuurilautakunta on kaupunginjohtaja Laajalan pyynnöstä käsitellyt 10.10. kokouksessaan lyseon peruskorjauksen hankeselvitystä, joka valmistui vuosi sitten. Lautakunta päätti erittäin vahvoilla perusteilla suositella korjauksen toteuttamista laaditun suunnitelman mukaisesti vuosina 2021–22. Esitys ja sen perustelut ovat luettavissa verkossa lautakunnan pöytäkirjasta.

"Oulua liki puolta pienemmän Kuopion keskustassa on neljä lukiota, Oulussa vain kolme."

Oulun kokoisen kaupungin keskusta-alueelle tarvittaisiin välttämättä nykyistä useampia lukioita, joihin nuoret voivat helposti hakeutua laajalta alueelta. Oulua liki puolta pienemmän Kuopion keskustassa on neljä lukiota, Oulussa vain kolme: lyseo, OSYK ja Madetoja. Lyseon peruskorjaus torjuu akuutin kriisin ja tuleva Raksilan lukio parantaa tilannetta lukiokoulutuksen saatavuuden osalta. Kysyntähän on kasvussa.

Kyllä kai meidän on ajateltava asioita – ja varsinkin kouluasioita – hieman pidemmällä aikavälillä. Tehdään remontti ja pidetään lyseotalo kouluna tekemässä arvokasta tulosta vuosikymmenet eteenpäin. Samalla teemme kulttuuriteon säilyttämällä Engelin piirtämän kaunottaren nuorten käytössä. Sitä emme varmasti joudu katumaan. Lyseotalo kuuluu nuorille!

Teuvo Laurinolli

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Onhan se varma, että kun saadaan sinnekin tehokas koneellinen ilmastointi, päästään purkuhommiin jo muutaman vuoden sisällä. Nykymallilla joutuvat grynderit odottamaan vielä vuosikymmeniä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin osa kouluista on iltapäivästä jo tyhjillään. Etäopiskelua aamupäivät ja iltapäivälle lähi-ohjaus-tunnit

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talo olisi aikoinaan pitänyt sosialisoida Oulun yliopiston päärakennukseksi, kun yliopisto olisi kohonnut sen liepeille. Mutta päättivät pöljyyksissään viedä yliopiston suolle.

En tiedä, olisiko sille nykyisin mitään muuta riittävän arvokasta käyttöä lukion sijaan. Koulutilasta varmasti on pulaa, mutta monet kaupungista riippumattomat koulut ovat niin peppuaukisia, ettei niillä riitä rahat ostamiseen saati kunnostamiseen.

Voiko se edes soveltua muuhun kuin koulutuskäyttöön rakenteidensa ja suojelumääräysten vuoksi? Vai soveltuuko se edes koulukäyttöön vanhanaikaisuutensa vuoksi? Voiko sen myydä jollekin ulkomaanpörriäiselle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se moitteettomasti toimii, kun itse istun siellä tällä hetkellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lyseon korjaaminen ei nimenomaan ole tulevaisuus- vaan menneisyysinvestointi. Rakennus on vanhanaikainen koulutoimintaan. Johonkin muuhun se sopii. Laurinolli emeritusrehtorina haluaa vanhan työpaikkansa säilyvän entisellään. Ihan niin suurta valtaa eläkerehtoreilla ei ole, eikö keskustaan voi tulla enempää lukioita, koska ne pitää olla siellä missä ennenkin. Oulu profiloituu niin kuin ennenkin kaupungiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lyseo on rakennettu kouluksi, ja koulukäyttöön remontoiminen on kaikkein halvinta. Jos käyttötarkoitusta muutetaan, menetetään myös osa perinnöstä. Rakennuksessa on opiskellut jo ennen Lyseon perustamista esimerkiksi J. V. Snellman. Näin arvokkaasta historiasta kannattaa pitää kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:17
Henkilöauto suistui tieltä Siikalatvalla, kuljettaja vietiin tarkastukseen
23:06
Fluorivoiteet kielletään maastohiihdossa ja Suomessa kehitetään korvaavia tuotteita
22:58
Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti Kajaanissa, pakeni poliisia hurjaa ylinopeutta ja törmäsi lopulta autoon
21:17
Oululainen Veronica Helanen taisteli tiensä ylioppilaaksi – maksansiirrot pakottivat nuoren lukiolaisen lopettamaan koulun hetkeksi kokonaan
20:48
Vanhan kou­lu­ra­ken­nuk­sen asunnossa syttyi tulipalo Tervolassa, viisi henkilöä vietiin tarkastukseen
20:44
Laservalojen ja höyrykoneiden Slushissa värikyltit vievät yrittäjät ja sijoittajat yhteen – Huippukalliista lipuista huolimatta tapahtuma tekee kävijäennätyksen
20:43
Oulun amatöörinyrkkeilyn ykkösiskijä Aydin Behruz loukkasi kätensä työtapaturmassa, Tammer-turnaus jää väliin: "Henkisesti tämä on kovempi pala kuin itse vamma"
90
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
79
Postijumi pahenee: Neuvotteluaikaa ei ole sovittu, autolauttojen rekkakyydit pysähtyivät – Paatero MTV:lle: En tiennyt työehtosopimuksen siirrosta
68
Pelti rytisi Pohjantien työmatkaliikenteessä: Kuusi autoa kolaroi Kaakkurissa, kaksi autoa törmäsi Iskossa – liikenne sujuu nyt normaalisti
68
Pirkka-Pekka Petelius pyytää saamelaisilta anteeksi vanhoja sketsejään, lähetti tapaamispyynnön romaneille – Aake Kalliala IS:lle: "Kuulostaa ihan älyttömälle"
59
Postilaiset vaativat Eduskuntatalon edessä valtiota erottamaan Postin hallituksen – Ministeri Paatero: "Postin tilanteeseen täytyy saada ratkaisu pikaisesti"
52
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
45
Kalen! kalluppi: Pittäiskö yliopisto rakentaa ratapihalle?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

198 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image