Mielipiteet

Lukijalta

Oulun kaupungin vaadittava es­teet­tö­myyt­tä ra­ken­nut­ta­jil­ta – esteettömistä asunnoista hyötyvät myös tulevat ikäihmiset

Mielipiteet 30.12.2019 6:00
Heidi Hietalahti, Tuomas Kuusniemi

Asuinrakennusten esteettömyydestä annetut asetukset eivät ole riittäviä. Asetusten mukainen esteettömyys saattaa tarkoittaa käytännössä, että pyörätuolin kanssa mahtuu hissiin – mutta sieltä ei enää mahdukaan omin avuin pois.

Se voi tarkoittaa, että oven avaamiseen tarkoitettu painike on asennettu, mutta sitä ei yletä painamaan.

Koska lait ja asetukset eivät riitä takaamaan kaikille sopivia asuntoja, on kaupungin se tehtävä.

Todellisista esteettömistä asunnoista eivät hyödy ainoastaan nyt liikuntarajoitteiset ihmiset, vaan väestön ikääntyessä niistä hyötyvät myös tulevat ikäihmiset. Kuka tahansa meistä saattaa myös vaikkapa kaatua liukkaalla ja tarvita kuntoutuessaan esteetöntä ympäristöä.

On harmillista, että monet joutuvat muuttamaan kotoaan pois ainoastaan siksi, etteivät mahdu liikkumaan kotonaan apuvälineiden kanssa tai siksi, ettei peseytymistiloihin mahdu avustaja vierelle.

Mikäli todellisia esteettömiä asuntoja olisi enemmän, voisivat huonosti liikkuvat ihmiset valita vapaammin kotinsa, eivätkä vanhukset joutuisi muuttamaan kodeistaan vasten tahtoaan.

Tarvittavien muutostöiden tekeminen huonosti suunniteltuihin asuntoihin ei ole aina mahdollista. Siinäkin tapauksessa, että muutostöiden tekeminen on mahdollista, se on jälkikäteen tehtynä aina kalliimpaa – niin asukkaalle kuin veronmaksajillekin.

"Todellisista esteettömistä asunnoista eivät hyödy ainoastaan nyt liikuntarajoitteiset ihmiset, vaan väestön ikääntyessä niistä hyötyvät myös tulevat ikäihmiset."

Mikäli todellinen esteettömyys otetaan jo rakennusten suunnitteluvaiheessa huomioon, ei sen toteuttaminen tule sen kalliimmaksi kuin esteellinen rakentaminen. Toimivista ja turvallisista kodeista hyötyvät kaikki. Esteettömyys on myös kestävää kehitystä.

Asetusten ollessa puutteellisia Järvi-Oulun Vasemmisto vaatii, että Oulun kaupunki jatkossa määrittelisi todellisen esteettömyyden tontinluovutusehdoissa, jolloin tontteja luovutettaisiin vain sellaisille rakennuttajille, jotka sitoutuvat rakentamaan kaikille sopivia asuntoja.

Heidi Hietalahti

Tuomas Kuusniemi

Järvi-Oulun Vasemmisto ry

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Rakentamisen välttämättömässä pakko-ohjauksessa on syytä - tämän esteettömyyden - lisäksi syytä ottaa mukaan kerrotaloasuntoihin vähintään 2x4m parveke tai terassi varmistamaan jokaisen mahdollisuus päästä syuoraan omasta asunnostaan ulkoilmaan oleskelemaan jos ei muuta niin välillä vaikka korvamaan ihmisoikeuksiin kuuluvaa ulkoilua ja talot on varmistettava kaksinkertaisilla hissijärjestelmillä ettei yhden rikkoutuminen sulje kerrosten asukkaita vangeiksi koteihinsa.

Pysyvään asumiseen takoitettujen - siis ei opiskelija-asuntojen, solujen yms. - minimikooksi on asetettava kaksio noin 60m2, joka riittää kahden aikuisen tarpeisiin. Siihen myös mahtuu myös perheen ensimmäinen lapsi kun hän vielä on pieni sylivauva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tokihan noin voidaan tehdä, on eri asia, kuka alkaa maksamaan noista lisävarusteista. voihan sinne laittaa vaikka kolme hissiä, mutta tulee neliöhintaan jo korotusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyisillä hinnoilla Oulussakin maksetaan sekundasta jo hunajaa💸💸💸
Tämä ei Manhattaniksi muutu, vaikka muutama yli kymppikerroksinen nouseekin🤑🤑🤑

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä määräykset ottavat huomioon esteettömän kulkemisen. Ei pyörää tarvitse keksiä uusiksi. Rakennusvalvonta tarkistaa rakennusluvan hakuvaiheessa, että esteetön kulkeminen on huomioitu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä esteettömyydellä pakkotuotetaan järkyttävän isoja kylpyhuoneita pieniinkin asuntoihin. Ruotsissa järkevämmin määritelty että kerrostalon alimman kerroksen asuntojen tulee olla esteettömiä, eikä tarvitse koko taloa rakentaa niillä ehdoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin, esteettömyys maksaa, ja minusta ei ole tarkoituksemukaista maksattaa laskua kaikilla pelkän ideologian takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloinkahan tehdään myös pyöräteitä esteettämäksi. Oulusalossa Pitkäkankaantie vieressä menevän pyörätien liittymiin, tehty korotukset. Se estävät pyörätuolilla liikkuminen. Myöskin vaikeuttavat pyörällä liikkujia ja ovat suorastaan vaaralliset. Todellisen suunnittelun kukkanen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahastustahan se on tuo rakennuspuumi,muutakin tärkeää valvonnallakin on,Talomyyjät valvojina,myymiinsä kohteisiin pitäs lailla kieltää,sutta tulee,ja kun alihankkijat,pääasiassa rakentajina,kukaan ei vastaa tuloksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä rakennusmääräykset jo nyt edellyttävät esteettömyyden huomioimista uudisrakentamisessa. Eri asia on suunnitellaanko oikein ja onko rakennusvalvonta ajan tasalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aiheellinen huoli. Samalla pitäisi kuitenkin rakentaa pieniä ekotehokkaita asuntoja. Ahtaat asunnot sopivat huonosti liikuntaesteisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se o raha mikä ratkaisee tekovaiheessa eikä voi olettaa että yhteiskunta rahoittas varalta kaikkea kaikille .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
28.1.
Karibianmerellä voimakas maanjäristys, useille maille annettiin tsunamivaroitus – Vedenalainen järistys oli voimakkuudeltaan 7,7 richteriä
28.1.
Lin­ja-au­to suistui ojaan Enon­te­kiöl­lä
28.1.
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
28.1.
Trump: Palestiinalle itsenäinen valtio, Israelin miehittämät siirtokunnat tunnustetaan, Jerusalem säilyy "jakamattomasti" Israelilla, Palestiinalle pääkaupunki Itä-Jerusalemiin
28.1.
Hiihtosuunnistuksen kuusinkertainen nuorten maailmanmestari Liisa Nenonen muutti Ouluun opiskelemaan: "Lunta on pitänyt etsiä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image