Mielipiteet

Lukijalta

Oulu kurittaa yk­sin­huol­ta­ja­per­hei­tä – kaupunki perii sys­te­maat­ti­ses­ti kaikki mahdolliset maksut käyttämättä harkintaa

Mielipiteet 7.4.2019 6:00
-

Olen alle keskituloinen yksinhuoltaja. Ylimääräistä rahaa ei siis ole, mutta tulot ja menot tarkasti laskemalla olen pystynyt antamaan lapsilleni sen mitä he tarvitsevat. Jokavuotisia ulkomaanmatkoja ja uusia puhelimia he eivät kyselekään.

Minulla on psyykkisesti oireileva lapsi. Hän on saanut hyvää psykiatrista apua avohoidon kautta, myös terapia ja lastensuojelu ovat olleet suurena tukena sekä lapselleni että minun jaksamiselleni. Tämä ei valitettavasti ole riittävää, vaan lapseni tarvitsisi psykiatrista osastohoitoa, jonne on useiden kuukausien jono.

Tässä hankalassa tilanteessa olemme yhteisymmärryksessä lastensuojelun ja psykiatrian kanssa päätyneet siihen, että arjen turvaamiseksi lapseni on sijoitettu lastensuojelulaitokseen avohuollon tukitoimenpiteenä. Paikka, jossa hän on, on ammattitaitoinen ja koen lapseni olevan turvassa ja hyvässä hoidossa siellä. Psykiatrista hoitoa se ei tarjoa.

Sijoitusjakso on suunniteltu muutaman kuukauden mittaiseksi psykiatrista osastohoitoa odotellessa.

Tällä hetkellä huoli ja vastuu lapsestani on hieman helpottanut ja pystyn itse työskentelemään täysipäiväisesti, mikä ei aiemmin onnistunut. Uusi huolenaihe on kuitenkin tullut Oulun kaupungin taholta.

Jos lapseni olisi psykiatrisessa laitoshoidossa, hänen hoitonsa olisi perheelleni maksutonta seitsemän omavastuupäivän jälkeen. Hoitovuorokausi maksaa 22,50 euroa, yhteensä 157,50 euroa. Tämä tekisi ison loven kuukausibudjettiimme, mutta olisi kertaluonteinen ja järjestettävissä.

"Surullinen olen siitä, että Oulun kaupunki lisää jo valmiiksi hankalassa tilanteessa olevien perheiden ahdinkoa aiheuttamalla taloudellisen romahduksen, jonka se voisi estää."

Mutta lapseni ollessa lastensuojelulaitoksessa, Oulun kaupunki perii perheeltäni lastani koskevat etuudet, siis lapsilisän yksinhuoltajakorotuksella, elatustuen ja vammaistuen, yhteensä yli 500 euroa kuukaudessa. Pidän sinänsä kohtuullisena jonkinlaisen maksun perimistä, koska menomme hieman pienenevät lapsen ollessa poissa.

Yli 500 euron leikkaus kuukausituloihimme on kuitenkin kestämätön. Menomme olen sovittanut säännöllisiin tuloihimme, eikä niiden nopea muuttaminen ole mahdollista. Koska kyse on lyhytaikaisesta sijoituksesta, ei ole järkevää alkaa tehdä muutoksia asumisjärjestelyihimme, eikä sellaiset hetkessä tapahdukaan. Perheemme tulot ylittävät toimeentulotuen normit, joten sieltä ei apua tule.

Tilanteen epätasavertaisuutta lisää se, että se rankaisee yksinhuoltajaperheitä. Jos olisin edelleen parisuhteessa lapseni isän kanssa, Oulun kaupunki perisi ainoastaan lapsilisän ilman yksinhuoltajakorotusta sekä vammaistuen, yhteensä noin 300 euroa kuukaudessa. Muita etuuksia lapsella ei olisi.

Siis jos perheessä on kaksi palkansaajaa ja kaksinkertaiset tulot, perheen talous horjuisi vähemmän tässä muutenkin haastavassa tilanteessa, mutta Oulun kaupunki vie yksinhuoltajaperheeltä merkittävän osan perheen toimeentulosta.

Asiakasmaksulain mukaan kunnalla on mahdollisuus periä kohtuulliseksi katsottu maksu perheen tilanne huomioiden (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon maksuista 7§). Oulun kaupunki perii systemaattisesti kaikki mahdolliset maksut käyttämättä lainkaan harkintaa.

Sairaalahoidon viivästymisestä huolimatta olen kiitollinen siitä, että lapseni on saanut ammattitaitoista ja monipuolista apua. Surullinen olen siitä, että Oulun kaupunki lisää jo valmiiksi hankalassa tilanteessa olevien perheiden ahdinkoa aiheuttamalla taloudellisen romahduksen, jonka se voisi estää.

Näin Oulun kaupunki paikkaa talouttaan

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (34)

Oulu:
- yksi Suomen kunnista, joissa on suurin nuorten suhteellinen määrä
- yksi Suomen kunnista, jossa on koko maan korkeimpia työttömyysasteita
- yksi Suomen kunnista, joka maksaa mielummin 10 miljoonaa sakkoja kuin käyyttää niitä rahoja työllistämiseen
- yksi Suomen kunnista, joka käyttää sähkölaitosta perimään TASAVEROA sähkönsiirron perusmaksu -nimellä
- yksi Suomen kunnista, ...

Oulu järjestelmällisesti rankaiseen syyttömiä kaikkein köyhimpiä kuntalaisiaan - täysin tarpeettomasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä on oppikirjaesimerkki tilanteesta, jossa yhteiskunnan on taloudellisesti järkevää tukea perhettä kriisitilanteessa, joka on mahdollisesti ohimenevā.
Jos näissä tilanteissa perheiden talous ajetaan kuralle, niin monelta menee lopulta työkyky, ja yhteiskunta maksaa monin verroin kovempaa hintaa sosiaali- ja sairauskuluina, sekä menetettyinä verotuloina.

Kirjoittajalle voimia haastavaan tilanteeseen, ja uskoa tulevaisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on oulun tauti, eli maalaisjärki ei vaan toimi. Tukea ihmiset yleensä hakevat vasta viimeisessä hädässä ja silloin on kriittinen tilanne koko perheen loppuelämälle, joka voi lähteä suuntaan, että koko perhe on loppuelämän "hoidossa" ja se vasta kalliiksi tuleekin. Kaikille on selvää, että taloudellinen tuki on helpoin ja nopein tapa tukea koko perheen jaksamista ja keskittymistä itse poikkeustilanteeseen, oli se sitten sairaus, kuolema, ero tms.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoituksessa asiavirhe; myös kahden huoltajan perheiltä peritään avohuollon sijoituksen ajalta elatusmaksu + lapsilisä ja vammaistuki. Elatusmaksusta ja lapsilisästä kuitenkin 40% menee ns. säästötilivaroihin, josta lapselle myöhemmin annetaan käyttöön rahaa harkinnanvaraisesti. Esim voidaan maksaa opiskelusta aiheutuvia kuluja. Olemme samassa tilanteessa parhaillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

lapsilisän yksinhuoltajakorotuksella, elatustuen ja vammaistuen perivät takaisin ajalta jolloin kyseisien tukien lapsi ei ole elätettävänäsi? Eli sinua ärsyttää ettet saa tukia vaikka tukien kohde on muualla veronmaksajien piikkiin. Ja valitat siitä että saat enemmän tukia kuin joku muu erilaisessa tilanteessa ja että koska saat enemmän tukia myös menetät enemmän kuin ne jotka saavat vähemmän. Sympatiat oli puolellasi kunnes valkeni mikä pointtisi oli. Ymmärrän toki että vaikea tilanne ja ärsyttää ja voi vaikeuttaa taloudenpitoa huomattavasti, mutta kuitenkin ongelma on niin ensimmäisen maailman ongelma kuin vain voi olla. Itse kirjoitat että olet voinut tehdä enemmän töitä kun lapsesi on ollut hoidossa, eikö siitä saadut tulot kompensoi menetettyjä tukia? Olen vahvasti sitä mieltä että valtion tukiverkon tulee olla mahdollisimman hyvä ja kattava ja aina auttaa ihmistä hädässä, joten tuntuu oudolta olla erimieltä tässä asiassa, mutta minusta tuet on peritty oikein takaisin. Mikään mainitsemistasi tuista ei ole asumistuki, vaan lapsen muihin kuluihin suunnattu tuki. Toki se ei muuta sitä että olet taloutenne voinut suunnitella tukien varaan, mutta edelleenkään tämä ei ole kaupungin ongelma eikä tulisikaan olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin kanssasi samaa mieltä, meillä on kantasuomalaisissakin näitä sossu "rahanreikiä" aivan malliksi asti jo. Näkee että elämä rakentuu jo näillä etuuksilla kikkailuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyisi varmaan palkkoja korottaa sellaisiksi, että niillä saisi perheen elätettyä, mutta siihenkään ei porvari tietenkään suostu.

Ja mikäli perhettä ei auteta nyt, niin kaupungin ongelmaksi tämä tulee vähintään siinä vaiheessa, kun perhe mahdollisesti menettää luottotietonsa, asuntonsa, huoltaja mielenterveytensä, työpaikkansa... ongelmilla kun on tapana kasautua. Niin perheen kuin kaupunginkin etu on auttaa varhaisessa vaiheessa eikä antaa ongelmien eskaloitua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voit hakea ennalta ehkäisevää tai harkinnan varaista toimeentulotukea niilltä kuukausilta jotka lapsesi on sijoitettuna. Perustele hakemuksesi hyvin ja vie kaikki tositteet ensin Kelaan ja sen jälkeen, oli päätös mikä hyvänsä pyydä aikaa sosiaalityöntekijälle. Asuminen on turvattava, täytyyhän perheen tulla toimeen jatkossakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laitetaan ihan ensin se palkka mitä työstä tulee oli yksin tai kaksin . Lasten raha on tarkoitettu lapsen elämään hoitoon jne . Aikuiset elää omillaan . Lapsilisä on lapsen ruokaan eikä aikuisen . Raha kuuluu sille joka lasta hoitaa tietysti . Lapsen vaatteet ja muu . Oulussa on halpoja vuokra asuntoja . Lapsilla on myös isä jonka osuus on elatusmaksu . Sekin on lapselle tarkoitettu . Älkää ryöstäkö lapsien hyvinvoinnista . Aikuiset pärjää kyllä . Halvempi kk vuokra ja palkasta vuokra . Sitten jää muu ruokaan .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa kovaa kommentointia täällä. Kertoo hyvin tämän ajan arvomaailmasta. Surullista.
Kyllä kuulostaa epäreilulta yksinhuoltajilta perittävä suurempi summa. Kirjoittaja vaikuttaa huolehtivalta ja vastuuntuntoiselta, joka kantaa vastuunsa lapsensa hyvinvoinnista noinkin äärimmäisin keinoin. Olisi suotavaa, jos sitä ei noin paljon kuritettaisi taloudellisesti. Ei ole myöskään lapsen etu, jos perheen talous menee täysin kuralle tällaisesta syystä. Kannattaa vielä kysyä sosiaalitoimistosta, olisiko sieltä apua tähän tilanteeseen.
Ja teille, jotka huutelette, että "minun rahojako pitäisi tuollaiseen käyttää", oletteko ajatelleet, että ihan yhtä paljon osallistutte esim. päihteiden käytöstä tai tupakoinnista aiheutuvien terveyshaittojen korjaamiseen? Vai onko se jotenkin hyväksyttävämpää, että aikuinen ihminen tahallisesti aiheuttaa itselleen sairauksia, jotka hoidattaa julkisesti rahoitetussa laitoksessa?
Lapsiin laitetut rahat ovat sijoitus tulevaisuuteen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En juo viinaa enkä polta tupakkaa. Käyn joka päivä töissä ja makselen kaikkia teidän keksimiä kuluja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki me maksamme veroja, niin tämä yhteiskunta toimii. Yhteiskunta toimii myös siten, että heikoimmassa asemassa olevia autetaan ja tuetaan. Jos yhteiskunnasta katoaa inhimillisyys, ollaan hukkateillä. Yhteiskunnan tulee tukea ennen kaikkea lapsia ja perheitä, sillä sieltä ponnistaa tulevaisuuden yhteiskunnan tekijät. Onko meillä varaa epäonnistua siinä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsen sairaus aiheuttaa jo niin paljon hätää ja huolta, ettei siihen enää köyhyyttä saa lisätä.
Mikään ei ole pahempaa vanhemmalle kuin oman lapsen sairaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elikkä kuritus pitäisi siirtää minun niskaan joka veroina maksaa nuo sinun palvelut ja hoidot. Ei kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa joskus miettiä että onko vara niitä lapsia työntää tulemaan. Ei pidä laskea sen varaan että yhteiskunta elättää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukaan ei voi ennustaa tulevaisuutta. Jos lapsia hankkiessa taloudellinen ja muu tilanne on hyvä, matkan varrella se voi muuttua ihan itsestä riippumattomista syistä. On ihme, että vielä on ihmisiä, jotka eivät tätä ymmärrä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (34)

Uutisvirta

49
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
39
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
25
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
14
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
13
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun
12
Nuoret tahtovat YK:n ilmastokokouksilta tekoja – tarvitaan lainsäädännöllistä ohjausta ilmastoystävällisten valintojen tekemiseen Lukijalta
10
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image