Mielipiteet

Lukijalta

Ohjaajien lomautus Oulun kouluissa järjetön toimenpide

Mielipiteet 21.3.2020 7:00
Tarja Hiltunen

Huoli erityisen tuen lapsista kasvoi, kun kuulin, että Oulussa kaikki ohjaajat, paitsi lähiopetuksessa olevat, lomautetaan kuukaudeksi.

Mitä päättäjät ajattelivat? Kuvitellaanko, että ohjaajat erityisessä tuessa ovat tarpeettomia. Ohjaaja on usein erityisen tuen oppilaalle tärkeämpi kuin opettaja. Opettaja toki vastaa opetuksesta ja siihen liittyvästä suunnittelusta, mutta ohjaaja on usein se, joka saa oppilaan työskentelemään, rauhoittumaan ja toimimaan koulussa. Vielä isompi rooli ohjaajalla on psyykkisenä tukena, turvallisena ja tuttuna aikuisena.

Elämme vaikeita aikoja, sehän on monesti todettu. Mutta: koulua ei ole lopetettu. Sen sijaan meillä on itse asiassa enemmän töitä saadaksemme koulun toimimaan.

Erityisen tuen oppilaiden perheet ovat nyt kovilla. Olemme saaneet yhteydenottoja vanhemmilta, kun tilanteet kotona ovat kärjistyneet. Ulkopuolisen, opettajan tai ohjaajan, soitto oppilaalle rauhoittaa tilannetta.

Opettajat on nyt laitettu ison tehtävän eteen. Uusi opettamisen muoto pitäisi saada toimimaan. Sen lisäksi pitää toimia psyykkisenä tukena sekä perheelle että lapselle. Tehtävä korostuu, sillä terapiat ovat nyt monessa tapauksessa katkolla.

"Opettaja toki vastaa opetuksesta ja siihen liittyvästä suunnittelusta, mutta ohjaaja on usein se, joka saa oppilaan työskentelemään, rauhoittumaan ja toimimaan koulussa."

Eivätkö päättäjät tunne erityisopetuksen kenttää? Eivätkö he tiedä, minkä vuoksi oppilailla on erityisen tuen päätös. Kysymys on usein vakavista psyykkisistä ongelmista kuten ahdistuneisuudesta, masennuksesta, erilaisista neuropsykiatrisista häiriöistä, itsetuhoisesta käyttäytymisestä, isoista oppimisen ongelmista ja niin edelleen. Jos nyt emme pysty huolehtimaan oppilaistamme, tämän poikkeustilan jälkeen erityissairaanhoidon ja lastensuojelun kulut tulevat varmasti nousemaan.

Ymmärrän, että kaikkia erityisen tuen oppilaita ei kannata kutsua lähiopetukseen koululle, koska viruksen leviämisen riski kasvaa mitä enemmän ihmiset liikkuvat. Mutta koulujen työkaluja ei pitäisi vähentää, vaan oikeastaan mieluummin lisätä. En tiedä, onko kaupungin opetustoimen taholta suunniteltu esimerkiksi tukipuhelinta, jonne oppilaat, opettajat ja huoltajat voisivat soittaa hankalissa ja pulmallisissa tilanteissa.

Toivon, että ohjaajien lomautus perutaan ja palataan resurssien osalta vähintäänkin normaaliin tilanteeseen. Nyt ei ole säästämisen aika.

Tarja Hiltunen

konsultoiva erityisluokanopettaja

Tiernan koulu, Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (101)

Arvokasta keskustelua. Koulunkäynninohjaajan työn tunnettavuudessa on edelleen parantamisen varaa.

Olemme koulun arjessa käytännön opetushenkilöitä opettajien työparina, mikä mahdollistaa kahden ammattilaisen näkemysten yhdistämisen samanaikaisesti siinä tilanteessa ja parantaa aivan taatusti mahdollisuuksia ehtiä kohtaamaan ryhmässä oppilaita yksilöllisemmin. Pitkään tätä työtä tehneenä en näkisi henk.koht. mitään estettä sille, etteikö nyt poikkeusoloissa etäopetukseen voitaisi yhdistää etäohjausta samassa suhteessa kuin normaalioloissa – oppilaathan ovat tuttuja. Muu on enää käytännön toteutusta, aikaa ja paikkaa; teknologia on jo opettajilla käytössä.

Korona on tekosyy kaupungille lomauttaa kokonaisia ammattiryhmiä ottamatta edes selvää, millaisessa roolissa kukin ohjaaja omalla työmaallaan on. Faktaa on kumminkin se, että tehostetun ja erityisen tuen päätöksen saaneilla lapsilla ja nuorilla on oppimissuunnitelmiinsa kirjattuna tukitoimet, joissa ohjaajan olemassaolo näkyy. Tätä vasten lomauttaminen on Oulun kaupungilta käsittämätöntä. Koulupäivissä tukea saavien oppilaiden jättäminen poikkeusoloissa etäopettajan varaan on yksinkertaisesti väärin.

Vanhemmat, olkaa yhteyksissä Oulun kaupunkiin, Sivistys- ja kulttuuritoimi saa vastata, miksi menettelee näin. Koulujen sisällä moniammatillisuuden merkitys tunnetaan ja arki perustuu erilaisten opettajien ja ohjaajien yhteistyöhön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus sais ennemmin käskeä sulkemaan baarit ja yökerhot vaikka kirveliski. Syömäpaikathan aika hyvin on alkanut takeway- ruokia myymään ja sitä kautta ei niin paljoa yhess paikassa olla. Mut tuo ohjaajien homma.........ei hyvänen sentäs.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pelkästään järjetön vaan todennäköisesti laiton toimenpide josta tulee iso lasku kaupungille taas kerran.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä laiton. Ne tuettavat oppilaat ovat edelleen olemassa.
Eihän tutkittu, miten opettajalla etäopetus sujuu.Se oli vaan pakko.
Ei edes kokeiltu,miten ohjaajalla etäohjaus toimi,palkan keskeytykselle pakko!!!!

Virkamiehille täysin tuntematon koulunkäynnin ohjaajan ala.Pääasia,että pienipalkkaisista taas saatiin kaupungille säästöä.Kyllä Oulun talous nyt kohenee.Kunhan vaan ei kalahda omaan nilkkaan ennemmin tai myöhemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oliko lomautus ilman yt-neuvotteluita? Tulee kalliiksi Oululle, eikä edes ekaa kertaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Yt-neuvotteluita tähän tarvita, kaikki päätökset ja toimenpiteet kuitataan vaan "poikkeusolot" veruketta käyttäen..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunpa lapsiystävällinen kunta ois myös työntekijäystävällinen kunta - se taitaa olla toiveunta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta voi olla sellainen tilanne, ettei tästä asiasta tarvitse mielipiteitä vaihtaa. kaikki joutuvat pysymään kotonaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä en halua palata töihin,mieluummin olen lomautettuna. Miksi aina koulunkäynninohjaajat nakitetaan joka paikkaan? Meidänkin terveys on yhtä tärkeää. Pysykää vaan kaikki kotonanne, kun kerran on poikkeustilanne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksen ohjeisus kunnille kuului, etteä ne pidättäytyisivät lomautuksista ja irtisanomisista. Oulussa KeKo-puolueelle ilmaantui yllättäen keino siirtää rahaa, verorahaa tarpeellisesta tarpeettomaan. Nyt voidaan rahoittaa lisää pyöräbaanaa, kaupunkipyöriä ja puhuvia patsaita Hupisaarille.

Suomiko maailman onnellisin kansakunta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu varmaan opettajat pärjäävät etäopetuksen kanssa, mutta entäpä alaluokkien oppilaat!! Nyt on seurattu tämän korttelin 3 eri koulua käyvien pikkukoululaisten etäopiskelua, ba nyt ollaan tehty rehellinen johtopäätös, että etäopetuksen oppimistulokset ovat alakoululaisilla aivan luokatonta. Kouluilta pitäisi keskeyttää lukuvuosi heti ja säästää lainmukaisia opetuspäiviä. Oppilaat kotiin ja opettajat välittömästi kesälomapäiviä käyttämään. Töihin opetukseen palataan toukokuun puolissa välin ja opetusta annetaan kesäkuun loppuun asti. Heinäkuussa sitten piedetään loput lomat ja lukuvuoden loput päivät pidetään heti elokuun alussa.

Onko opettajien yhtäjaksoinen pitkä loma jokin pyhälehmä ja este tällaiselle? Miten selitätte nämä nyt kokopäivätöistä (jossa 30 vuosilomapäivää) lomautetulle veronmaksalle, josta on tullut nyt koulunkäynnin ohjaaja ja lähiopetuksen antaja? Tai selitätte nämä sote-alan henkilölle, joka on määrätty etäopetettavan vierestä ylitöihin epidemian eturintamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poikkeustilanteessa alakoulujen viruslingot kiinni ja opetus seis. Opet vuosilomalle ja kesällä epidemian helpottaessa jatketaan lukuvuosi loppuun. Ohjaajilla vuosilomapäivät eivät riitä samalailla kuin opettajilla, joten lomautus tai koululaisten kerhotoiminta ovat vaihtoehdot

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

lukuvuotta ei voi jatkaa kuin 6 vuorokautta. Jos pitempään, täytyy laatia uusia laki tai muuttaa vanhaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei kait kukaan kuvittele, että etäopiskelu jotenkin korvaisi oikean koulussa tapahtuvan opiskelun ? Kysyn vaan. Kyllä tämä etäopetus on sitä, että voidaan väittää hyvällä omallatunnolla, että opetusvelvollisuus täytyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun erityisopetuksen juttuja on myös se, että tehdään pienluokkapäätöksiä, mutta ei ole pienluokkaa. Kaikki siis hyvin kun päätös on saatu, lapsesta viis?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

demarit teki saman hoitaja mitoituksessa, asía kirjattiin lakiin, mutta rahaa ei kunnille herunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä ohjaaja tekisi silloin, kun opettaja opettaa etänä? No ei mitään. Ohjaajia ei tarvita paikalla silloin, kun ei ole oppilaitakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (101)

Uutisvirta

8:03
SPR avaa valtakunnallisen auttavan puhelimen, jossa voi keskustella koronan aiheuttamista murheista
7:57
Päivän kotoiluvinkki: Tällainen on marttojen kotivara – ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi
7:00
Päivän leffapoiminnat: Taiteilija kipuilee sosialismin pakkopaidassa – Andzrej Wajda latasi viimeiseen elokuvaansa asennetta
7:00
Enkeli pelastaa itsemurhaa yrittäviä – nuorten nettisarja liittyy projektiin, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä psyykkistä pahoinvointia
7:00
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7:00
Ruoan verkkokauppojen kotiinkuljetuspalveluiden kysyntä on kasvanut viime viikkoina ruuhkaksi asti – Keskon verkkokaupan myyntijohtaja: "Tavallisen kuukauden tilausmäärä on tullut viikossa" Tilaajille
6:30
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
37
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
11
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
8
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
5
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
3
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
2
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tornitalot ja korona

Hissit on tosiaan melkoisia viruspesiä. Kun joku sairas tai piilosairas aivastaa hississä, jää sinne leijumaan viruksia ... Lue lisää...
Ätshii

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image