Mielipiteet

Lukijalta

Nallikarin kaava-alueen hankkeiden toteutuminen ei edellytä metsän kaatamista – Hietasaaren vir­kis­tys­met­sän hakkuut hätiköityjä?

Talvinen näkymä Hietasaaressa. Arkistokuva. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Mielipiteet 9.2.2020 6:00 | Päivitetty 9.2.2020 8:15
Jari-Petteri Suutari, Elina Rönkä, Katja Lehtola, Ari-Pekka Auvinen, Kalle Hellström, Heidi Niemi

Oulun kaupunki aikoo pikimmiten hakata usean hehtaarin laajuisen luontoarvoiltaan arvokkaan metsäalueen Hietasaaresta. Mustasalmen eteläpuolella Vaaskiventien ja jousiammuntakentän välissä sijaitsevalle alueelle on vahvistetussa asemakaavan muutoksessa osoitettu uusi siirtolapuutarha- ja palstaviljelyalue, kaupallisia puutarhatoimintoja ja muutamia huviloita.

Tilanne herättää kysymyksiä. Ovatko suunnitelmat kaupunkiviljelyalueesta edelleen voimassa? Ovatko suunniteltuja toimintoja toteuttavat yrittäjät ja rahoitus tiedossa?

Hakattavan metsän paikalle ollaan siirtämässä ne nykyiset palstaviljelyalueet, jotka jäisivät Hietasaareen suunnitellun huvipuiston alle. Metsän kaato vaikuttaa tässä tilanteessa hätiköidyltä. Metsäpohjan muuttaminen viljelykelpoiseksi maa-alueeksi vaatii mittavia raivaus-, maanrakennus- ja maansiirtotöitä. Tämä maksanee lähemmäs miljoona euroa.

Ohjataanko näihin rakennustöihin todellakin tällaisia summia nyt, kun kaupunki suunnittelee 50 miljoonan euron säästötoimenpiteitä ja yt-neuvotteluja? Siirtyvätkö suunnitelmat alueen rakentamisesta sittenkin hamaan tulevaisuuteen? Hakataanko metsä hätäisesti, muiden toimien jäädessä avoimiksi?

Akuutin uhan alla on yksi tärkeistä, mutta kaupunkialueella harvoista laajemmista lähimetsäalueista, johon pääsee vaikkapa keskustasta kävellen tai pyöräillen.

Metsä on osa oululaisten omaa tärkeää virkistysaluetta, jossa myös turistit käyvät. Siitä nauttivat koiranulkoiluttajat, maastopyöräilijät, suunnistajat, retkeilijät ja erityisryhmät. Metsällä on suuri potentiaali opetuskäyttöön kuten lintu-, sieni-, villiyrtti- ja kasviretkiin.

"Hietasaaren palstaviljelijöiden yhdistys monen muun tahon kanssa on nimenomaan vastustanut metsän raivaamista pelloksi, eikä ole vaatinut viljelyn jatkumista juuri Hietasaaressa."

Oulun kasvilajistoltaan rikkaimmat alueet sijaitsevat Hietasaaressa. Kaava-alueen valmistelussa alueen linnuston selvitys jäi vajavaiseksi.

Tärkeitä ja uhanalaisia lintulajeja jäi huomioimatta. Metsäalueen pirstominen hakkuilla ja rakentamisella vähentää muun muassa alueella viihtyvien harvinaisten valkoselkä- ja pohjantikan sekä erittäin uhanalaisten hömötiaisen ja viherpeipon elinympäristöjä.

Nykyiset palstat ovat olleet jo vuosia vajaakäytöllä. Onko kaupunki selvittänyt nykyisten palstaviljelijöiden halukkuutta siirtyä uudelle alueelle tai potentiaalisten uusien viljelijöiden löytymistä?

Kuka toteuttaa siirtolapuutarha-alueen rakentamisen? Mikseivät kaavoittajat suunnitelleet korvaavaa aluetta toisaalle, vaan päättivät uhrata virkistysmetsän? Hietasaaren palstaviljelijöiden yhdistys monen muun tahon kanssa on nimenomaan vastustanut metsän raivaamista pelloksi, eikä ole vaatinut viljelyn jatkumista juuri Hietasaaressa.

Nallikarin kaava-alueen hankkeiden toteutuminen ei edellytä metsän kaatamista. Menetettyä virkistysmetsää ei saada takaisin. Suunnitelmiin tulee ottaa aikalisä.

Jari-Petteri Suutari

varapuheenjohtaja

Elina Rönkä

hallituksen jäsen

Suomen luonnonsuojeluliiton Oulun yhdistys

Katja Lehtola

puheenjohtaja, Hietasaaren-Toppilansaaren asukasyhdistys

Ari-Pekka Auvinen

puheenjohtaja, Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellinen yhdistys

Kalle Hellström

puheenjohtaja, Oulun Hietasaaren palstaviljelijät

Heidi Niemi

puheenjohtaja, Maahinen - Oulun seudun Maan ystävät

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (70)

Hietasaari on ihana paikka lenkkeillä ja metsässä on oma rauha ja luonnon voimaannuttava vaikutus. Kyllä siellä poluilla aina on liikkujia, ainuttakaan alkoholistia en ole tavannut vaan lenkkeilijöitä ja lapsiperheitä. Ihmettelen huvipuistohanketta, en tiedä onko Suomessa yhtäkään läpivuoden toiminnassa olevaa huvipuistoa. Muutama kesäkuukausi toimintaa ja sitten laitteet seisoo maisemaa rumentaen. Jos saisin päättää, sinne laitettaisiin muutama nuotiopaikka jossa voisi retkeillä ja nauttia ulkoruokailusta. Käyttäjät osallistuisivat ylläpitoon vähintäänkin huolehtimalla jätteet pois ja siististi toimien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lienee selvä, että tässä ei vastusteta Hietasaaren huvipuistoa ja asuntorakentamista. Niille on omat suunnitelmansa ja ne tarjoavat kaupunkilaisille virkistystä ja siistejä kävelypolkuja rantaan myös.

Kyse tässä on yhden metsäalueen hakkuista saaren keskellä siksi, että sille alueelle perustettaisiin mm. viljelypalstoja, jotka jäävät toisaalla rakentamisen jalkoihin. Viljelypalstoja, joita sinne välttämättä eivät palstaviljelijätkään halua. Ja joista on todettu, että muualla on parempaa maaperää niille.

Senkö takia metsää niin paljon sieltä kaadetaan? Kuulostaa tosiaan harkitsemattomalta nykyään varsinkin, kun tiedetään kuinka arvokasta se hiilinieluna kaikkialla on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen suunnistanut kerran Oulurasteilla Hietasaaressa ja se oli varsinainen kokemus. Miten voi olla tuollaisia alueita hoitamattomina vesijättömaina näin lähellä keskustaa joita ei oteta kuntalaisten käyttöön. Siellä vitikoissa puhkoo silmänsä kun koittaa liikkua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri siksi, että on risukko, lätäköitä ja tällainen miljömosaikki ym on paikka monille linnuille ihanteellinen. Löytyy (pesimis)rauhaa, lahopuita, ravintoa (hyönteisiä). Hoidetussa metsässä voi suunnistaa ja harrastaa vaikka mitä, mutta linnusto ja luonto häviää joka tapauksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hietasaari on tutkitusti luonnoltaan Oulun monimuotoisinta aluetta. Vanhan huvilakulttuurin, niittyjen, rehevien metsien ja rantojen mosaiikki elättää monipuolista eläin- ja kasvilajistoa. Ja ovat monet löytäneetkin saaren polut, nuotiopaikat ja lintutornin. Palstaviljely on hiipunut sen vuoksi että viljelijöitä on hiillostettu palstoilta pois jo 10 vuotta. Harva on jaksanut odottaa epävarmuudessa. Pitkäaikainen viljelijä on arvioinut, että on hyvin haastavaa saada saaren karkeaan hiekkamaahan raivattua ja kunnostettua kunnollista viljelymaata. Nykyisillä Hietasaari I- ja II-alueilla maaperää on parannettu kymmneiä vuosia ja saatu viljeltäviksi. Asukkaita ja kaupunkilaisia ei kuunneltu kaavaprosessissa. Konsultin selvityksessä n. 80% 1600 vastaajasta piti Hietasaarta huvipuistolle huonona paikkana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanavalinnoilla voi vaikuttaa haluamaansa suuntaan. Jos Hietasaaren lehtoa kutsuu ryteiköksi, se ikäänkuin velvoittaa kaatamaan puut. Kyseessä on kuitenkin näillä leveysasteilla harvinaisempi lehtometsä, jossa kuulee todella monipuolista linnunlaulua. Suosittelen menemään keväällä kuuntelemaan. Itse olen käynyt usein ja kokemus on mieleenpainuva! Joten rauhoitutaanpas niistä karsintaintoiluista ja nautitaan Hietasaaren metsistä sellaisenaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nallikarin arvo on juuri luonnossa mm metsässä.
Rakentakaa betonikuutiot yms rumistukset vaikka ruskoon 😃

Siirtolapuutarhat eivät kuulune kaupungin peruspalveluihin 🤔

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiimingin Ruusulaakso siirtolapuutarha-alueestakin luovuttiin, kun eivät tontit tehneet kauppaansa, vaikka niinkin komeasta paikasta oli kysymys kuin Koitelikosken ranta. Kuinka nyt joku haluaa siirtolapuutarhamökin ( kaavoitettu 30) huvipuiston meteliin ja myrskyille alttiiseen paikkaan. Saareen, jonka kohta täyttävät autot ja pakokaasu. Hintakin tulee kipuamaan varmasti yli 100 000 euron.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko muka kaupunki velvollinen järjestämään tilaa ja maksamaan infran kelle tahansa ideanikkarille. Huviåuisto on ajatuksena vanhanaikainen ja kehnosti kannattava. Kyllä tässä jotain muuta on takana. Joku oululainen salaliittoko? Mikä on maita hamuavan grynderin nimi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvi salaliitosta ouhua, kyllä korruptiota on olemassa ja saattaa hyvinkin olla tässä hässäkässä mukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hietasaari on monipuolinen kohde jossa on ryteikköjä mutta sieltä löytyy myös arvokasta vanhaa luonnonvaraista mäntymetsää. Moni ei ole nähtävästi kävellyt hietasaaren pienimmillä poluilla koska eivät näytä tietävän saaresta yhtään mitään. Kaupungin johto ei ole todennäköisesti käynyt koko saaressa ihmettelemässä tätä pientä luontohelmeä.

Oulun kaupungilta käsittämätöntä tietämyyttä ja rahan tuhlaamista. Miljoona halutaan tuhlata pieneen pottumaahan joka ei ole edes kunnan pakollisia tehtäviä, hohhoijaa tätä idiotismin määrää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuoko kalliit siirtolapuutarhamökit, viljelypalstat, muutama kallis huvila......mahdollisimman monelle oululaiselle hyvinvointia. Epäilen, että nykyinen metsä tuo useammalle hyvinvointia....vähävaraisellekin.
Ja jos tässä yhteydessä halutaan puhua huvipuistosta (nythän on kysymys metsästä, joka jää palstaviljelyn alle), niin sielläkään ei isolla osalla oululaisia ole varaa käydä kuin korkeintaan kerran tai kerran vuodessa. Eli huvipuisto tulee tuottamaan enempikin hyvinvointia turisteille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asukkaiden hyvinvoinnista huolehtiminen, sehän on kunnan tehtävä. Pitää katsoa miten Hietasaari tuottaa mahdollisimman monille oululaisille hyvinvointia. Siis monenlaista toimintaa, myös huvipuisto sopii sinne. Siistittyjä puistikkoalueita ym.
Vastaavaa ryteikköä eläinkunnalle kyllä Oulussa riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuule kun osa ihmisestä pitää siitä "ryteiköstä", mahdollisimman luonnontilassa oleva metsä on kaunis. Voihan se toki vaikuttaa vähän pelottavaltakin, jos on koko elämänsä katsellut pelkkää peltomaisemaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta luulen että enemmän on ihmisiä, jotka eivät niin nauti ryteiköstä, vaan ehkäpä vähän tuunatummasta ympäristöstä.
Lapsille myös monenlaista toimintaa, pelkkä luomutilainen luonto ei ehkä riitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Mutta luulen että enemmän on ihmisiä, jotka eivät niin nauti ryteiköstä, vaan ehkäpä vähän tuunatummasta ympäristöstä."

Minäpä luulen, että ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tuo mäntymetsä/haavikko nähdään ryteikkönä, voi sitä vallan mainiosti kunnostaa/ennallistaa, mitä termiä sitten haluaakaan käyttää.
Sinne voitaisiin tehdä esim Kurtinhaudan tapainen kulttuuripolku. Sen suunnitteluun ja tekoon saataisiin varmasti suuri joukko taiteilijoita ja kuntalaisia mukaan. Siinä olisi Kulttuurikaupunki 2026 toiseen hakuun toukokuulle hyvää lisävetoa.
Tuon metsän siimeksessä piileksivät komeimmat ja vanhimmat Hietasaaren männyt. Polkuja raivaamalla ne tulisivat edukseen ja näkösälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun luonnontuhoamisvimma ja ympäristön jatkuva ankeuttaminen on suorastaan rikollista. Oulun johdolla ei ole minkäänlaista tajua luontoarvoista. Kaupunkilasten virkistäytymiseen käyttämä pikku metsikkö Oulun kupeessa raastetaan sekin pois. Metsässä liikkumisen terveyshyödyt ovat tutkittu ja todeksi todettu asia, mutta Oulun johto ei vain usko muuhun kuin kaiken rahaksi muuttamiseen! Metelöivä, ruuhkauttava ja saastuttava huvipuisto kuuluu jonnekkin muualle kuin lintujen pesimisalueelle! Surullista on tämä lintujen, siilien, ja muiden luonnon eläimien perinteisten pesimispaikkojen hävittäminen ja ihmisten ilon tappaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (70)

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image