Mielipiteet

Lukijalta

Liian monessa koulussa on rauhatonta – inkluusion to­teut­ta­mi­seen ei ole osoitettu riittäviä voimavaroja

Mielipiteet 14.9.2019 6:00
Hanna-Leena Mattila

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni peräänkuulutti äskettäin opettajille työ- ja oppilaille oppimisrauhaa Suomen kouluihin. Kulmuni on oikeassa. Paljon asioita on hyvin, mutta liian monessa koulussa on rauhatonta. Oppimiserot ovat kasvussa. Liian moni opettaja tekee töitä jaksamisensa äärirajoilla.

Perusopetuslakia muutettiin kymmenisen vuotta sitten. Kouluissa siirryttiin tuolloin kohti inklusiivista mallia ja otettiin käyttöön kolmiportainen tuki, jossa oppilaan tuen tarvetta pitäisi arvioida suunnitelmallisesti. Tavoitteena oli, että kaikki oppilaat – myös erityistä tukea tarvitsevat – ovat lähtökohtaisesti yleisopetuksessa ja saavat luokkaan tarvitsemansa tuen.

Päämäärä, että kaikenlaiset oppilaat pystyvät yhdessä suoriutumaan parhaalla mahdollisella tavalla, on sinällään oikea ja kannatettava. Valitettavasti näin ei ole koulujen arjessa useinkaan käynyt. Ongelmia on kautta Suomen.

Isoin syy niihin on, että inkluusion toteuttamiseen ei ole osoitettu riittäviä voimavaroja. Siitä on päinvastoin tullut säästökeino useissa kaupungeissa ja kunnissa. Lopputulemana liian monessa Suomen koulussa on väsyneitä opettajia ja vaille riittävää oppimisen tukea jätettyjä oppilaita. Tässä yhtälössä ei voita kukaan.

Uskon, että levottomuus ja muut ongelmat ovat osasyynä myös heikentyneisiin Pisa-tuloksiin.

Hallitusohjelmassa on sovittu, että inkluusiota arvioidaan nimenomaan opettajien jaksamisen kannalta. Hyvä niin. Suomalaisen perusopetuksen tilasta tarvitaan kuitenkin laajempaa keskustelua, jossa tunnistetaan ongelmat ja haetaan niihin yhdessä ratkaisuja. Myös riittämättömin voimavaroin toteutetun inkluusion nurjista puolista on voitava keskustella.

"Päämäärä, että kaikenlaiset oppilaat pystyvät yhdessä suoriutumaan parhaalla mahdollisella tavalla, on sinällään oikea ja kannatettava. Valitettavasti näin ei ole koulujen arjessa useinkaan käynyt."

Toivon, että opetusministeri Li Andersson kutsuisi mahdollisimman pian niin vanhempia, opettajia, asiantuntijoita kuin meitä päättäjiä kunnista, maakunnista ja eduskunnasta yhteiseen neuvonpitoon siitä, mitä ongelmille voidaan tehdä.

Uskon, että erilaisista näkemyksistä huolimatta meillä kaikilla on tavoitteena turvata jokaiselle lapselle ja nuorelle oikeus laadukkaaseen perusopetukseen ja tasa-arvoisiin koulutusmahdollisuuksiin sekä sydämensivistykseen. Tällä vaalikaudella on tärkeintä laittaa koulutuksen perusta kuntoon.

Osa lasten ja nuorten ongelmista ratkeaa tukemalla perheitä. Perheitä on autettava ajoissa ennen ongelmien kärjistymistä. Tarvitaan lisää arjen apua, nopeasti. Varhaiskasvatuksen laadusta on pidettävä huolta.

On tärkeää, että jokainen lapsi saa koulusta hyvät perustaidot elämään. Siksi keskusta on esittänyt pienten lasten koulua. Esiopetuksen ja peruskoulun ensimmäisiin vuosiin ja opettajien työn tukeen tarvitaan lisää voimavaroja. Yksikään lapsi ei saisi joutua etenemään koulutiellään ilman riittäviä perustaitoja, kuten luku-, kirjoitus- ja laskutaitoa.

Monen nyt vaikeuksissa olevan nuoren opinpolku on ollut kivinen nimenomaan oikea-aikaisen ja ennaltaehkäisevän tuen puuttumisen vuoksi. Tähän on tultava muutos. Lapsissa ja nuorissa on Suomen tulevaisuus. Kaikki on pidettävä mukana.

Hanna-Leena Mattila

keskustan eduskuntaryhmän vpj., kansanedustaja

äidinkielen ja historian opettaja

Raahe

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Päättäjien ja kansanedustajien pitäisi vierailla yläkoulun matematiikan tunnilla eri puolilla Suomea. Vasta se avaisi heidän silmät tilanteen todellisuudesta.

Tarttuisivat pikaisesti ammattilaisten laatimaan avoimeen kirjeeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljoon pystytäänkin, mutta koulunkäyntiavustajia on ihan liian vähän. Erilaisten oppijoiden luokissa on usein monta avuntarvitsijaa, usein yhtäaikaa. Kaikki heistä eivät aina tarvitsisi opettajaa vaan osaava avustaja olisi hyvänä tukena oppimisessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan hyvä kirjoitus ja inkluusio tuntuu olevan iso ongelma. Sitä on puitu paljon monilla tahoilla. Poliitikkojen ja päättäjien kannattaisi pohtia peruskoulun muitakin ongelmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä päivänavaus, kiitos! Toivottavasti joku kansanedustaja uskaltaa kirjoittaa myös matematiikan osaamisesta ja oppimisen ongelmista. Levottomista tunneista on eniten kärsinyt matematiikan opiskelu.

Vaaleihin on vielä yli 3,5 vuotta, joten kannattaisi kokeilla, millainen vaikutus puolueelle olisi matematiikan puolesta puhumisella.

Kuulostaa siltä kuin osa kansanedustajistakin on kyllästynyt samojen aioiden jauhamiseen eduskunnan kyselytunneilla..Nyt pitäisi herätellä päättäjiä ja perheitä koulujen ongelmista.

Ehdotan ainakin yhtä kyselytuntia teemalle "matematiikan opetus ja oppiminen". Jos ne saataisiin kuntoon, monta muuta ongelmaa ratkeaisi - muun muassa toisen asteen opintojen keskeyttminen vähenisi.

Matematiikka on kasvattajan hyvä apuväline. Oikein opetettuna matematiikka opettaa keskittymistä, pitkäjänteisyyttä ja kurinalaisuutta. Matematiikkakerhoissa huomasin, että "lentokoneetkin" rauhoittuivat miettimään, kun vedin opettajajohtoisia tuokioita. Itsenäisen työskentellyn ja askartelun osuudet olivat levottomattomampia.

Tiistaina 10.9.2019 julkaistiin 16 professorin, dosentin ja eräiden muiden laskupäiden lahoamisesta huolestuneiden opettajien kirje:

"Avoin kirje matematiikan kouluopetuksen suunnittelijoille ja siitä päättäville".

Se kertoo Suomen koululaisten matematiikan osaamisen tasosta. Tiettävästi tieto kirjeestä on medialla ja monilla päättäjilläkin, mutta ei näytä ylittävän uutiskynnystä. Mielestäni tuo kirje pitäisi saada juuri noille, joille se on osoitettu, mutta miten?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matematiikka on sivistystä, peräti sivistyksen yksi peruspilari. Ihan kaikki pakolliset aineet eivät suinkaan sitä ole, kuten pakkoruotsi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen oli paremmin, kun ei ollut inkluusiota. Silloin oli myös tasokurssit, mikä oli iso etu oppimiselle myös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko ajatus inkluusiosta on täyttä hulluutta. Yhden rauhattoman vuoksi tuhotaan koko luokan mahdollisuus oppimiseen. Totta on että "erilaisissa oppijoissa" on monenlaista taustaa ja paljon potentiaalia ja totta on myös se, että jotain on aina myös ongelmien taustalla. Mutta jos ei kykene opiskelemaan normiryhmässä, silloin hänen paikkansa on jossakin muualla. Nykyisessä mallissa koko ikäryhmän opetuksen taso määräytyy heikomman mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kait kukaan luule, että kaikki oppilaat ovat viisaudessa saman arvoisia. Koulu luulee, että kun tuodaan huonompia oppilaita muka luokaan, ne siitä viisastuvat. Ei kaikki pysty juoksemaan esim. 3000m coopperissa, aivan turhauttavaa niin luulla. Aikanaan lopetetttiin oppikoulut ja tilalle peruskoulu. Tuliko sitä viisautta muka tilalle, ehei. Oppilaat putoaa koulutuksesta, kuin eno veneestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:31
Nuori nainen kärähti huumeratista Karjasillalla – myös ajokortti puuttui
6:15
Pienestä toritapahtumasta paisui Lakeuden suurin yleisötapahtuma – "Perunamarkkinat on näyteikkuna tyrnäväläisyyteen"
6:13
Yllätyskäänne! Pohjois-Makedonian sensaatiovoitto sekoitti pakkaa Suomen eduksi EM-lentopallossa – Suomen jatkopaikka saattaa ratketa jo tiistai-iltana
6:00
Matkalentoja omalla koneella Kaupallinen yhteistyö
6:00
Korkeakouluilta ratkaisuja työllisyyden parantamiseen – työvoima on talouskasvun ja investointien este Suomessa, ei niinkään rahan puute Lukijalta
6:00
Viranomaiset tahtovat United Brotherhood -jengin toimintakieltoon nopeutetusti — LM:n tiedot: UB:n johto suunnitellut siirtymistä Helvetin Enkelien yhteyteen
6:00
Ict-alan rekrytapahtuma hämmentää Oulussa – "Oulun kovimmat rekrytoijat" -termi ihmetyttää muita yrityksiä Tilaajille
18
Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala hakee Kelan pääjohtajaksi – jätti hakemuksensa maanantai-iltana viikon pohdinnan jälkeen
5
Tervahovintien ratasillan uusiminen Oulun Toppilassa katkaisi rataliikenteen – kolmen vuorokauden tiukka puristus
4
Pohjantien siltojen nopeusrajoitus laskee rajusti Oulujoen kohdalla – toinen vanhoista silloista jää pois käytöstä
4
Pienestä toritapahtumasta paisui Lakeuden suurin yleisötapahtuma – "Perunamarkkinat on näyteikkuna tyrnäväläisyyteen"
4
Oulun koulusihteeripalvelut siirretään Monetralle – Siirrolla tavoitellaan palvelujen "kehittämistä ja tehostamista"
4
Kaupunginhallitus nuiji pöytään asukkaiden hyvinvoinnin edistämisen painopisteet – "hyväntuulisten asukkaiden kaupunki"
3
Parempi taksitolpalla kuin eläkepäivillä joutilaana – lomakassan kartuttaminen kannusti 73-vuotiasta Matti Särkelää palaamaan autonrattiin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vain elämää — pöydässä hytkyjät

Tykkään älyttömästi. Ja moni muu, koita kestää. Etkä mitään voi. Lue lisää...
TYMPÄSEEKÖ?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image