Mielipiteet

Lukijalta

Koululaisten laiterahat valuvat Oulussa ict-firmojen taskuun – "Insinööri laskee koulumme 55 tablettia ja lähettää yli 3 000 euron laskun"

Mielipiteet 2.1.2019 6:00 | Päivitetty 2.1.2019 8:42
Jussi Virtala

Paljonko maksaa, kun insinööri laskee koulumme 55 tablettia? Insinööri lähettää yli 3 000 euron laskun. Joku saattoi nauraa, mutta valitettavasti tämä ei ole vitsi.

Koulussamme on 55 tablet-tietokonetta. Olen virkavastuulla toimiva tietotekniikan, robotiikan, matematiikan, fysiikan, kemian ja teknisen työn opettaja, ja saamallani koulutuksella tunnen pystyväni laskemaan nämä tabletit ja ilmoittamaan niiden lukumäärän Oulun tietotekniikalle.

Tämä ei ole kuitenkaan mahdollista. Laitteiden lukumääristä pidetään rekisteriä automaattisen järjestelmän avulla.

Ihmisten tekemiä ilmoituksia ei oteta vastaan ja järjestelmästä saamme 3 300 euron laskun vuosittain. Järjestelmän hinnalla voisimme ostaa luokallisen kannettavia tietokoneita, joilla korvaisimme vuonna 2008 käyttöönotettuja tietokoneitamme.

Ostaessamme tabletteja maksoimme ne kerralla. Monimutkaisen virheiden ketjun jälkeen kävi niin, että kertaostosrahat katosivat bittiavaruuteen ja maksoimme tabletit myös kahden vuoden leasingmaksulla. Tablettien hinta kaksinkertaistui.

Kun ostimme tabletit, meidät pakotettiin ostamaan mainitsemani järjestelmä kahdeksi vuodeksi. Tämä nosti tablettien hinnan lähes kolminkertaiseksi. Meille kuitenkin luvattiin, että kahden vuoden jälkeen järjestelmän voi irtisanoa ja tabletit ovat koulumme omaisuutta.

Kun viimeisetkin leasingmaksut oli maksettu, poistimme järjestelmän tableteistamme ja ilmoitimme asiasta Oulun tietotekniikalle.

Saimme tiedon, että Oulun tietotekniikan kustannukset ovat nousseet ja uuden käytännön mukaan järjestelmää pitää maksaa niin kauan kuin tabletit ovat käytössä. Jos koulumme omaisuutta olevat tabletit eivät ole käytössä, ne luovutetaan takaisin Oulun tietotekniikalle, jotta he voivat myydä tabletit käytettynä eteenpäin.

"Lopputulos tablettien ja käyttöjärjestelmän laskutusuudistuksilla on ollut sama. Lasku kasvaa, laitemäärä pienenee ja lapset itkevät."

Tablettien laskutus on syönyt koko laitebudjettimme viimeisen kahden vuoden ajan, ja pienet lapsemme ovat jääneet ilman heille kuuluvia laitteita. Koska meidän on pakko uusia vuodelta 2008 olevia tietokoneitamme, lapsiltamme viedään myös kalliit täysin käyttökelpoiset tablet-tietokoneet.

Oulun kaupunginvaltuusto on määritellyt, että muun muassa Oulun tietotekniikan laskutus pitää olla aiheuttamisperusteista. Koulumme 55 tabletin laskemisesta ei ole voida laskuttaa 3 300 euroa vuodessa.

Asia on ollut tiedossa yli vuoden ja sitä on käsitelty palavereissa, puhelin- ja sähköpostikeskusteluissa. Tämän prosessin tuloksena on syntynyt yllä kuvaamani käytäntö.

Tämä käytäntö ei ole poikkeus vaan tyypillinen esimerkki Oulun koulujen ict-ratkaisuista. Myös tietokoneidemme käyttöjärjestelmän hinta kaksinkertaistui reilu vuosi sitten. Käyttöjärjestelmän laskut kulkevat nyt kahden ylimääräisen ict-firman kautta, vaikka järjestelmä ja sen toimittaja pysyi samana.

Molempia uusia laskutuskäytäntöjä perusteltiin, kuinkas muuten, tietoturvalla. Ict-keskustelua pitkään seuranneena tietoturvakortin heittäminen pöytään kertoo tyypillisesti asiallisten argumenttien puuttumisesta ja tarpeesta vedota ihmisten syvimpiin pelkoihin. Se on meillä Oulussa onnistunut hyvin ja lapsiemme laiterahat valuvat nykyään ict-firmojen taskuun, joita ei ennen tarvittu saman järjestelmän pyörittämisessä.

Tietoturvakortti heitettiin viimeisenä oljenkortena pöytään myös tablettijupakassamme. Molemmissa tapauksessa ei ole pystytty tarkemmin määrittelemään, miten tietoturva paranee uusilla laskutuskäytännöillä.

Lopputulos tablettien ja käyttöjärjestelmän laskutusuudistuksilla on ollut sama. Lasku kasvaa, laitemäärä pienenee ja lapset itkevät.

Jussi Virtala

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (217)

Ubinäytöt eivät olleet Oulun kaupungin omaisuutta. Ne olivat Oulun yliopiston, Oulun kaupunki vain tarjosi niille paikat. Eli ihan turhaan taas kaupunkia haukut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämäkin on kaupungin tyypillistä tunarointia. Jokin vuosi takaperin kaupunkikuvasta katosivat erinomaisiksi todetut Ubinäytöt. Koskaan ei julkisuuteen tuotu varsinaista syytä miksi ne poistettiin. Siinä olisi ollut valmis ja toimiva ekosysteemi johon olisi voitu rakentaa kuntalaisia aidosti hyödyttäviä palveluita. Varmasti Ubeille olisi löytynyt hyviä käyttökohteita esim Kellon koululla josta mielipidekirjoittaja taisi olla peräisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä koko digiloikka on uutuuteen vetoamista, ostetaan vaan kaikenmaailman tabletteja ja sitten lopulta oppilaat opettavat opettajia käyttämään niitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä se teidän käyttöjärjestelmänne on? Windows päivittää itsensä automaattisesti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan normaalikäytäntö sekä valtiolla että kunn?lla. Ihmettelen vain etteikö elinkaaressa ole vaihdettu max 4 vuoden välein uusia tableteita?

Mistäkö syystä? No pitäähän Suomessakin jonkun pystyä rikastumaan. Tämä taas hoituu parhaiten kun karsitaan ns byrokratiaa. Eipä löydy enää kunnista/valtiolta henkilöitä hoitamaan hommia. Saadaan konsultit ja muut yleensä ulkomaalaisomisteiset firmat työntynkään kiinni. Veroja tosin ei välttämättä juuri kerry, mutta mitäpä sitä ei sinisen ideologian puolesta tekisi.

Eläköön vapaus rikastua!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pistää miettimään, että eikö se automaattinen järjestelmä sitten tee mitään muuta, kuin pitää lukua? Lisäksi kannattaa muistaa, että takana tosiaan on järjestelmä. Ei se insinööri itse sitä laitteiden määrää laske. Tuo laskutustoiminta ei kyllä sovi millään tavalla kaupankäynnin etiikkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tavarat pitää oikeasti inventoida ja varmistaa että ne ovat oikeasti olemassa ja tallessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseessä on jokin todennäköisesti tunnetuimmista MDM eli Mobile Device Managements järjestelmistä, Microsoft Intune esimerkiksi ja aikaisemmin kommenteissa olen avannut vähän mitä tämän kaltaiset mahdollisesti sisältää tai ainakin mitä voi olla järkevää tehdä. Näistä kyllä näkyy mitä laitteita ja minnekä näitä on otettu käyttöön, mutta laskutus yleensä tulee kyllä laiterekisterin kautta joka on erillinen järjestelmä, jos nyt ollaan tarkkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näillä MDM laitteilla on helppo tehdä rahaa. Valvontaa ja päivityksiä hoidetaan keskitetysti...5e/kk kuulostaa halvalta mutta jos ottaa isomman kaupungin laitteet esim. 10 000 kpl = 50 000 euroa /kk ja 600 000 vuodessa. Ei vaadi montaa kovin monta henkilöä ylläpitoon. Sitten tähän on helppo myydä lisää palveluita muutamilla euroilla /kk.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se että onko tuo helppoa rahaa kenelle on todennäköisesti toinen juttu, se että joku tarjoaa tuota palvelua niin tälle lisenssikulut todennäköisesti ovat per laite jokunen euro (1-5€/kpl/kk) + itse infran kulut, joka toki voi olla monikäyttöinen ja tämä vain osa tuota. Muut kulut siihen mahdollisesti laitetaan päälle, eli esim. laitteen käyttöönotoista, tuesta ja poistoista tulee henkilöstökulut ja muut epäsuorat kulut päälle.

Todennäköisesti linsenssin myyjä voittaa, muille ehkä pientä lisärahaa (kate 1-10%) tai nollakatteista pakollista pahaa (pakko tarjota että saadaan muuta parempi katteista tarjottua).

Jos vaikka kuvitteellisesti ajatellaan että Oulun kaupungilla on tuo 10 000 laitetta 5€/kk, eli se 0,6 Miljoonaa euroa vuodessa. Laitetaan tämä suhteutettuna koko IT-budjettiin joka on 16,8 Miljoonaa euroa (kaupungin sivujen mukaan), niin tuon MDM palvelun hinta olisi n. 3,6% koko liikevaihdosta ja jos tuosta jää katetta se 1-10%, niin eiköhän se voitto tehtäisi jossain muualla? Ellei toki tämä olisi kaupungin liikelaitos joka kotiuttaa "voitot" kaupungille takaisin.

Yleisesti että saa sisääntulevaa rahavirtaa vaikka mitenkä paljon ei kerro sitä että onko se helppoa tai hyvää bisnestä, vaan ne viivan alle jäävät eurot kokonaisuudessaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Saimme tiedon, että Oulun tietotekniikan kustannukset ovat nousseet ja uuden käytännön mukaan järjestelmää pitää maksaa niin kauan kuin tabletit ovat käytössä."

Noinko on laillista muuttaa yksipuolisesti jo tehtyä sopimusta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä kannattaa miettiä että kuka on oikeasti sopimukseen nimensä laittanut, eli onkohan sitä muutettu sittenkään yksipuolisesti? Toki yksittäisen henkilön näkökulmasta tältä voi näyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haloo. Kyseessä on kaupungin sisäinen laskutus ja rahojen siirtäminen yksiköltä toiselle. Siku ja Digi (ent. OTT) saa varansa tismalleen samasta paikasta: Oulun kaupungin budjetista. Se on akuankkarahan siirtämistä paikasta toiseen, ja siten ihan näennäistä "bisnestä". Ulos menee todennäköisesti vain koneiden hankintakulut sekä mahdolliset hävityksestä aiheutuvat kustannukset.

Tässä koko jupakassa opettaja ei todennäköisesti ole lainkaan perillä siitä, mitä kaupungin sisäinen laskutus tarkoittaa ja pitää sisällään. Eri keskustelun aihe sitten on, miksi Digin pitää laskuttaa hallintokuntia, kun eihän sisäisen liikelaitoksen tarvitse mitään tulosta tehdä ja rahan liikuttelu tapahtuu vain kaupungin sisällä. Mutta se on politiikkaa se.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä Suomessa ei ole korruptiota, mutta esimerkiksi Oulun kaupunki hyväksyy toimipaikkojensa rahastuksen.
Jos sopimusta yritetään muuttaa yksipuolisesti, voi asian riitauttaa. So simply.
Mutta ehkäpä Oulussa on sovittu, että tehdään yksi miljonääriryhmä lisää?
Ei kannattaisi jättäytyä lypsylehmän asemaan.
On kuntavaaleja ja valtiollisia vaaleja, joissa voidaan vaihtaa politikot, jotka ovat suomassa ylimmille virkamiehille mahdollisuuden erilaisiin rahastusautomaatteihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikamoinen osa kommentoinnista perustuu erilaisiin väärinkäsityksiin ja uskomuksiin julkisen sektorin välinpitämättömyydestä. On todella toivottavaa, että sekä OTT:n että SiKun johtajat vastaavat virallisesti suurelle yleisölle, miten epäilysten alla olevat asiat oikeasti ovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi noita tabletteja pitää työntää jo pikkulapsille? Kynä, papperi ja kirja riittäisivät. Ei sitä tietoakaan kannata tuputtaa liikaa. Tärkeämpää on ajattelun opettaminen. Alkuvuodesta 2017 sain Facebookin aikajanalleni viestin (kirjoittaja matemaatikko, DI):

"Lapsen päivähoidon tiedotteesta: "Digiaikaan siirtymistä harjoittelemme pikkuhiljaa...ensin aikuiset Daisyn myötä, sitten Takujen lapset pääsevät pilortiryhmänä kokeilemaan iPadejä, kun ne saadaan käyttöön."

Takut ovat siis 3-5v. Alli Huovinen näyttää siltä että digiaika on saavuttanut jo varhaiskasvatuksen opetussuunnitelman. Itse olen turhautunut, kun tyttö katsoo jo nyt liikaa Youtubea pädistä ja kännykästä."

Solmun etusivuulta löytyy Solmun historiikki ja sieltä erinomainen artikkel (Markku Halmetoja):
"Viimeisin villitys on ns. ilmiöoppiminen, jossa laskeminen kytketään johonkin ajankohtaiseen tai laajempaan teemaan. Näin toivotaan saatavan laskimen kanssa puurtaminen mielekkäämmäksi.

Suosittua on myös laskuesimerkkien esillepano kosketusnäytölliseen laitteeseen. Ajatellaan, että murrosikäiset selaavat niitä mieluummin kuin kirjaa.

Oppimateriaalit usein myös pelillistetään niin, että oppilas voi leikin muodossa arvailla vastauksia kunnes osuu oikeaan. Tällaisten ohjelmistojen kehittäjille on viljalti tarjolla apurahoja sekä palstatilaa opetusalan julkaisuissa.

Luokkahuoneitakin on kalustettu arvailutekniikkaan paremmin soveltuviksi korvaamalla asialliset työpöydät säkkituoleilla, joilla oppilaat sitten makoilevat laitteitaan näpelöimässä."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loistava kirjoitus! Näitä asioita pitäisi pitää esillä paljon enemmänkin, ja niihin pitäisi puuttua. Kaikessa muussa säästetään, mutta ict-kulut nousevat holtittomasti ja kuten kirjoittaja kertoo, käsittämättömillä perusteilla. Tietenkin itse noissa ict-firmoissa ja -osastoilla olevat puolustelevat oikeuttaan järjettömän suureen laskutukseen. Tietenkin käytön opastuksesta pitää maksaa, mutta miksi maksut ovat järjettömiä? Miksi sellaisestakin laitteesta, jonka käyttöön ei tarvitse mitään opastusta, on pakko maksaa suuria summia?
Ict-kulujen kanssa ovat ihmeissään myös niin sairaalat, lehtien toimitukset ja ylipäänsä kaikki, jotka käyttävät näitä palveluja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veikkaan vielä että tuo nykyinen 3300€/v on kaupungin sisäiseltä tuottajalta (joka kotiuttaa "voitot" kaupungin kassaan takaisin tai käyttää kaupungin palveluiden kehittämiseen, kun kaupungin liikelaitos kyseessä), niin on +-0€ peliä, kun tuo hinta menee helposti hallintaan vaadittavaan lisenssiin per laite ehkä jopa ilman taustajärjestelmien olemassaoloa tai niiden laskua tuohon ja ehkä koko kaupungin volumin ansiosta voi saavuttaa jotain asiantuntijatyötä tuohon ylläpitoon, suunnitteluun ja hallintaan. Näiden päälle ei kyllä paljoa jää tuelle enään rahaa, vaikka sitäkin todennäköisesti saisi, mutta nuo kustannukset katetaankin jostain muusta jo.

Epäilen että 3300€/v Oulun kokouselle kaupungille ei ole kynnyskysymys, jos budjetti sivistys ja kulttuuritoimella on ollut 434 Miljoonaa euroa vuonna 2018. Veikkaan että tuossa 434 Miljoonassa eurossa on joitain muitakin säästö kohteita jos muutaman tonnin kustannukset pelottavat, tuosta osuudesta IT-kulut sisältyvät jollain pienellä prosenttiosuudella budjetin 59 miljoonan osuuteen, koska koko kaupungin IT-palvelut tuotetaan kaikille osa-alueille n. 16,8 Miljoonalla Oulun Tietotekniikka liikelaitoksessa. Tuo summa sis. hallinnointi, kehittäminen ja tuki, kun päätelaitteita on kokonaisuudessaan n. 22500kpl, jonka osana tuo 55kpl päätelaiteitta on myös käyttäjiä palveluilla on sisäisesti 12 000 kpl ja oppilaat ja vanhemmat (esim. wilma) mukaanluettuna lähes 40 000 kpl

Haluaisin nähdä kyllä että missä on se iso kustannus tässä tai mitenkä tämän toteuttaisi halvemmin että mikään ei kärsi ja lain vaatimukset täyttäen?

Itsehän asun paljon etelämpänä enkä Oulun tilanteesta juurikaan tiedä, mutta mielestäni kustannukset ovat kyl todella kohtuulliset, äkkiseltään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistanpas joskus kultaisella 90-luvulla toimisessani ATK -kauppiaana, kuinka hankalia asiakkaita peruskoulut olivat. Myytyäsi tietokoneen koululle, oli automaattinen oletus, että ostettuun laitteeseen sisältyi ilmaimen elinikäinen käyttötuki. Eli kun opettaja ei osannut käyttää konetta ja tuuskasi sen toimimattomaan kuntoon, oli koneessa joku vika joka tietysti myyjän tuli välittömästi singahtaa korjaamaan. Esimerkiksi poistamaan levykkeen levykeasemasta, jotta kone käynnistyy kiintolevyltä normaalisti.

Ohjelmistoja ATK-luokkiin ostettiin tasan yksi kappale, joka sitten asennettiin koko ATK -luokan koneisiin, olettaen edelleen että sillä yhden ohjelmiston lähikaupan hinnalla sai koko ATK-luokallisen ohjelmistojen päivitystä ja käyttötukea veloituksettomana palveluna.

Ne jotka täällä selittää että julkishallinnolta kupataan veronmaksajien rahaa, eivät todellakaan tiedä mistä puhuvat. Koulut erityisesti ovat äärimmäisen haasteellinen asiakas, koska kaikki ongelmat, käyttäjien tekemät töppäilyt mukaanlukien, kuuluvat opettajien mielestä laitteen myyjälle.

Hieaman outoa on että opettajat ajattelevat myyjien tekevän ilmaiseksi sen mitä itse eivät OTO:na ole valmiita iltahommina tekemään.

Ja todellakaan, kultakaivos ei ole julkishallinnolle myydä tietoteknisiä laitteita. Ostaja ei yleensä tiedä mitä oikeasti haluaa ja haluaa jotain mitä ei oikeasti ole olemassa. Niistä kymmenistä palavereista jossa sitten istut määrittelemässä ja selvittelemässä, että mitäkähän tämä niinkuin oikeasti haluaisi ja miten se toteutettaisiin, ei saa/saisi laskuttaa latin latia.

Lopulta kaikkien määrittelyiden ja selvittelyiden jälkeen, joita olet pahimmillaan tehnyt kymmeniä tai satoja tunteja voidaksesi tehdä tarjouksen, verrataan hintalappuja sitten paikallisen hypermarketin tarjouskoneisiin, joissa edes käyttöjärjestelmä ei ole käyttökuntoon asennettuna. Näin toimii julkinen hankkija, varsinkin kouluissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä nimenomaisessa jutussa kyllä kerrottiin aivan selkeästi se, mistä tuossa laskutukset "olivat perusteena".
Nämä mainitsemasi asiat eivät ole ollenkaan ko. laskutuksessa, joten te tietotekniikkahemmot vedätte kyllä niistä edelleenkin jossakin muussa välissä.
Se sanomasi "kultainen 90 luku" oli nimenomaisesti sitä aikaa, jolloin pystyitte repimään rahaa jokaisessa käänteessä, sillä alallanne ei ollut kilpailua, eikä kouluissa ollut esimerkiksi omaa tietokoneista vastaavaa henkilö, joka oli kouluttautunut alalle osaajaksi.
Silloin kun kaikki olivat bemarin ja mersun pakoputki punaisena asiakaskäynnillä, tai antamassa erillislaskutettavaa asiakastukea.
Onneksi se aika (mainitsemasi kultainen) ei koskaan enää palaa ja sana IT on saanut muutaman portaan vähemmäksi rahastajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (217)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image