Mielipiteet

Lukijalta

Ii on pärjännyt tähänkin asti ilman tuulimyllyjä – maisemalliset ja kult­tuu­ri­his­to­rial­li­set arvot ja luonne muuttuvat rakentamisen seurauksena lopullisesti

Mielipiteet 2.2.2020 6:00
Anita Sievänen

Vapaaehtoistyö on myös joskus ”itsensä uhraamista” niin hyvien kuin huonojenkin asioiden puolesta. Ne saavat toimimaan ja sitoutumaan. Kirjoituksellani haluan vastustaa samalla julkisesti monien muidenkin puolesta lisätuulivoiman rakentamista Iihin.

Suomessa ja meillä Iissäkin on mielestäni nähtävillä selvää tuulivoimamyönteisyyttä ja tuulivoiman negatiivisten vaikutusten vähättelyä. Onko niin, että negatiivisten asioiden myöntäminen voi vaikuttaa hankkeiden onnistumiseen? Tämä näkyy myös pohjois-Iin alueella, johon nyt kovalla kiireellä ollaan rakentamassa 62 suurmyllyn teollisuusaluetta, ja jonne tulisi luvan sallimat 300 metriä korkeat tuulivoimalat.

Nämä tornit valoineen eivät näy vain meidän kylän alueelle, vaan myös koko Iin alueelle ja naapureillekin. Alueiden maisemalliset ja kulttuurihistorialliset arvot ja luonne muuttuvat rakentamisen seurauksena lopullisesti.

Tuulimyllyjen hyvälaatuiset todenmukaiset valokuvasovitteet ympäristöön puuttuvat pyynnöistä huolimatta. Ne on luvattu nyt kevään aikana, mutta miksi vasta nyt?

"Alueiden maisemalliset ja kulttuurihistorialliset arvot ja luonne muuttuvat rakentamisen seurauksena lopullisesti."

Hankealueelle rakennetaan uutta tietä 60 kilometriä, käytännössä tien vaatima leveys on 12–15 metriä. Tähän tarvitaan maa-aineksia (kalliomursketta) noin 300 000 kuutiometriä. Hiilinielumetsää tuhotaan noin 100 hehtaaria, myllyjen perustukset vaativat 60 000 kuutiometriä betonia ja yli 30 000 tonnia rautaa, joka tulee muun muassa Kiinasta.

Tarvitaan suuret määrät fossiilista energiaa myllyjen valmistuksessa, pystytyksissä ja kuljetuksissa. Yhdessä tuulimyllyssä on noin 300–500 litraa säännöllisesti vaihdettavia vaihteisto- ja hydrauliikkaöljyjä myllyn koosta riippuen ja voiteluaineita ja muun muassa turbiinin jäähdytysaineena käytetään vesi-glykoliseosta (puhtaan glykolin tappava annos ihmiselle on noin 50 millilitraa).

Kylänraitit, maaseudun rauha, joki, meri, ympäristöarvot ja luonnonvarat, siinä missä yhteisöllisyys ja turvallisuus, ovat kaikki vetovoimatekijöitä miksi tänne yli 900 asukkaan Pohjois-Iihin muutetaan ja miksi täällä viihdytään.

Miksi näitä voimaloita ei rakenneta Etelä-Suomeen eli sinne, minne sähköenergia kuitenkin lopulta päätyy lähes täysin? Ilmattarelta saadun vastauksen mukaan haasteena Etelä-Suomessa ovat muun muassa monet asuin- ja lomarakennukset, joiden lähelle ei voi tuulivoimaloita rakentaa melurajoitusten vuoksi.

Saksassa maatuulivoimarakentaminen pysähtyi viime vuonna lähes täysin. Vastustaminen on kasvanut jyrkästi niiden haitoista johtuen, suurimpina terveyshaitat. Runsasta vastustusta on myös ympäristö-, luonto- ja maisemahaittojen johdosta.

Myös Suomessa tuulivoimatuotantoon kohdistuva vastustus on lisääntynyt. Tähän on myös työ- ja elinkeinoministeriö kiinnittänyt huomiota ja teettänyt riippumattoman ja kattavan selvityksen tuulivoiman terveys- ja ympäristöhaitoista. Hankkeen tavoitteena on pyrkiä selvittämään, onko tuulivoimaloiden tuottamalla äänellä haitallisia vaikutuksia ihmisten terveyteen.

VTT:n tutkijalta saamani tiedon mukaan hankkeessa on kolme osiota: äänimittaukset, kyselytutkimus ja havaitsemiskokeet. Näistä kaksi ensimmäistä on nyt analyysivaiheessa, mutta ehkä se kiinnostavin,

havaitsemiskokeet, jatkuvat vielä tammikuun ajan. Tulokset esitellään ministeriöiden edustajista koostuvalle ohjausryhmälle, joka päättää niiden julkistamisesta. Valitettavasti herää kyllä kysymys mitä ja miten niistä sitten halutaan meille kertoa. Hyvät kunnanvaltuutetut, Ii on pärjännyt tähänkin asti ja tästäkin eteenpäin ilman satoja tuulimyllyjä!

Anita Sievänen

puheenjohtaja

Pohjois-Iin kyläyhdistys ry

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Muistin virkistykseksi:
Jokainen tuulimylly tarvitsee rinnalleen vastaavan kapasiteetin muuta sähköntuotantoa säätövoimaksi. Siltä varalta, että sattuu se tyyni pakkaspäivä joskus. Ydinvoimaa, vesivoimaa, kivihiilivoimaa, naapurimaista tuotua sähköä.

Noita rupeleita ei oikeasti tarvita yhtään mihinkään. Eivät ne tuo mitään lisäarvoa sähköntuotantoon. Kaikki mitä ne tuottavat tuotetaan jo muilla tuotantotavoilla, ja tullaan tuottamaan jatkossakin kaiken aikaa, ihan riippumatta mikä määrä sähköä potkureista irtoaa.
Näissä artikkeleissa ilmoitetut nimellistehotkin ovat täyttä huuhaata. Rupeleiden käyttöaste on vain 20 % luokkaa.

Jos suomalaisilla olisi järkeä päässä, täällä rakennettaisiin vesivoimaa ja ydinvoimaa. Muu on silkkaa leikkimistä ja rahan haaskausta. Ulkomaisille yrityksille paalikaupalla lahjoitettua veronmaksajien rahaa. Firmat, myllyt, asentajat, kaikki tulee ulkomailta. No, saattaahan siinä joku paikallinen kuorkkikuski saada vähäksi aikaa ajoja.

Mutta, eipä noita rupeleita sähköntuotantoa varten edes rakenneta. Idea on siinä, että kunta saa kiinteistöveroa ja maanomistaja saa vuokratuloa. Valtio sähköveroa. Sähköyhtiökin voi vähän kihauttaa siirtomaksua. Veronmaksajat kautta Suomen maksavat sitten kollektiivisesti nuo tienestit.

Lobbareille ja mainostoimistoille operaatiosta joutuu antamaan täydet pisteet. Onneksi olkoon. Poliitikkojen ja kuntapäättäjien aivopesu on onnistunut 100 %:sti. Jo pelkästään se, että noiden teräsbetonihirvitysten nimeksi on saatu vakiintumaan 'puisto', on erinomainen saavutus.

Jos kellä on hallin takana tai metsän laidassa auton raatoja, kannattaa alkaa kutsua sitä autopuistoksi. Laittaisi julkisivulautakunnalle ja muille huomauttelijoille kerralla jauhot suuhun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokeilepa hakea lupa rakentaa rantasauna omistamallesi rannalle sinne Pohjois-Iihin.
Ei tule onnistumaan.

Kas kun maisema, ilmasto ja vesistöt pilaantuvat mokoman hirvityksen rakentamisesta. Ja sitäpaitsi, koska Helsingissä asuvalla punavihreällä on maaomistusta vain satunnaisesti kynsiensä alla, jos sattuu nurmikolla liukastumaan, ei muidenkaan tarvitse maata omistaa, eikä varsinkaan siitä mitään iloa itselleen saada.

Mutta tuulimyllyt, nehän ovat aivan eri asia. Ei niistä mitään haittaa ole, tuskin edes erottuvat maisemasta, pilaamisesta nyt puhumattakaan. Toisin kuin se rantasaunan hirvitys. Siihen ei silmä totu, ikinä koskaan missään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä Kalajoella on tuulimyllyjä ja mitäpä haittaa noista on. Maisemassa näkyvät mutta silmä tottuu. Hyviä ovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka tahansa pärjää ilman noita sattumasähkömyllyjä - erityisesti Suomen sähköntuotanto erinomaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taloudellisesti kunta on pärjännyt tähän asti ilman myllyjä jotenkuten, mutta ei varmasti pärjää enää kauaa. Myllyjen maisemahaitat ovat hirvittävän suuret, mutta mieluummin kärsin ne kuin kuntatalouden ja palvelujen romahtamisen ja kunnan pakkoliitoksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilman että otan kantaa asiaan niin haluan nostaa esille seuraavat asiat:
Hyvä aloitus kirjoituksessa. Antaa ymmärtää, että ollaan hakemassa ratkaisua yhteisen hyvän edessä. Sitten argumentoidaan epäkohtia osuvasti ja vähemmän osuvasti.
Näin odottamaan kuitenkin ratkaisukeskeisyyttä jota Ei tullut. Myllynsiirto etelään lienee Ei ratkaisu, kun samat ongelmat seuraavat perässä ja tuulitilanne siellä lienee erilainen.

Hyvästä aloituksesta huolimatta kirjoituksesta jäi mieleen Marina. Olisin odottanut enempi ratkaisukeskeisyyttä, jota kirjoituksen aloitus alkoi lupailemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:34
Ostitko tältä mieheltä television, pyykkikoneen tai puhelimen? Lauri Ylipaavalniemi on tehnyt kauppaa lähes 60 vuotta ja innostuu yhä asiakkaasta, joka sanoo ei Tilaajille
11:18
PS-nuoret kokoontuivat päättämään sääntömuutoksesta hautakivi rekvisiittana – "Järjestö kaatuu tai siitä tulee kuori entisestä"
10:22
Koronavirus leviää uusiin maihin – epidemiapesäkkeet kasvavat Kiinan ulkopuolella ja talouselämä kärsii
10:16
Autovaras törmäsi pakomatkan jälkeen poliisiautoon ja loukkaantui Kemissä – piikkimattoa asentamassa olleille poliiseille ei tullut vammoja
9:19
Selvitys: 90 prosenttia Kiinassa toimivista eurooppalaisyrityksestä kärsinyt merkittävästi koronaviruksesta – Suomen talous erittäin riippuvainen Kiinasta
9:00
"Setämiesvalmentaja" siisti suutaan ja jätti huulenheiton vapaa-ajalle – Håkan Wahlman on pohtinut paljon, miten valmentaja voi käyttäytyä Tilaajille
8:07
Vanhoista käsityötaidoista on hyötyä vielä tänäkin päivänä – "Käsityöihminen ei ole koskaan työtön"
52
Sisäministeri Maria Ohisalo: Suomi on nyt varautunut paremmin turvapaikanhakijoihin kuin vuonna 2015
51
Minua hävettää tunnustaa olevani oululainen eli kaupungista, jossa puistometsästä tehdään peltoa, jonka tarve on kyseenalainen Lukijalta
25
Selvitys: 90 prosenttia Kiinassa toimivista eurooppalaisyrityksestä kärsinyt merkittävästi koronaviruksesta – Suomen talous erittäin riippuvainen Kiinasta
14
Selvitys ehdottaa Suomeen vesiveroja, tavoitteena käytön tehostaminen – suurimpia maksajia olisivat metsäteollisuus ja ydinvoimalat
8
Koirien kiinnipitoaika alkaa sunnuntaina – lailla taataan rauha luonnoneläimille pesiä ja kasvattaa poikasia
8
Vanhoista käsityötaidoista on hyötyä vielä tänäkin päivänä – "Käsityöihminen ei ole koskaan työtön"
8
HUSissa on varmistunut toinen koronavirustartunta – työikäinen nainen sai tartunnan Pohjois-Italiasta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Oletko kylmäpäinen sijoittaja?🤧🤒🥵

Ei näytä ainakaan puunkasvu hidastuvan coronataudista... Lue lisää...
Puu kasvaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image