Mielipiteet

Lukijalta

Hyvinvoiva Suomi rakennetaan koodilla

Mielipiteet 1.5.2019 7:00
Satu Lapinlampi, Janne Kalliola

Hallitustunnustelija Antti Rinne nosti hallituspohjan selvittämiseksi laatimissaan kysymyksissä esiin Suomen elinvoimaisuuden säilyttämisen sekä korosti ilmastonmuutoksen torjumista.

Me Koodia Suomesta ry:ssä uskomme, että Suomen tulevaisuuden elinvoimaisuus ja hyvinvointi rakennetaan koodilla. Myös ympäristöhaasteiden ratkomiseen tarvitaan laadukasta koodia.

Koodi tarvitsee lisää tekijöitä. Tällä hetkellä alalla vallitsee tekijäpula.

Halutessaan uusi eduskunta ja hallitus pystyy turvaamaan ohjelmistoalan työvoiman saannin. Tällöin Suomi voi hyvinkin nousta koodin ja koodaamisen globaaliksi suurvallaksi. Suomella on siihen kaikki edellytykset.

Ensinnäkin suomalainen laadukas koulutusjärjestelmä tuottaa matemaattisesti lahjakkaita ja loogiseen ajatteluun kyvykästä työvoimaa, jota koodin tekeminen tarvitsee.

Toiseksi, Suomi on maailman houkuttelevin maa ohjelmistokehittäjille. Täällä on huippuosaavat kollegat, korkea työmoraali, kielitaito, vähäinen hierarkia sekä avoin, läpinäkyvä ja yhteistyöhön kannustava työkulttuuri, joka kykenee nopeaan päätöksentekoon.

Suomalainen yhteiskunta ja työelämä korostaa arvoja, joita myös koodin tekijät arvostavat, globaalisti.

Lisäksi Suomi on tasa-arvon kärkimaita. Tulevaisuudessa koodia käyttävät kaikki. Myös sen tekijöiden tulee edustaa muun muassa kaikkia sukupuolia, ikäryhmiä, seksuaalisia suuntautumisia ja kulttuureja. Tämä on Suomessa luontevaa.

”Halutessaan uusi eduskunta ja hallitus pystyy turvaamaan ohjelmistoalan työvoiman saannin.”

Me Koodia Suomesta ry:n hallituksessa vetoamme teihin, arvon hallitustunnustelija Rinne ja hallitusneuvottelijat, että suomalaisen ohjelmistoliiketoiminnan työvoiman saanti turvataan panostamalla loogiseen ajatteluun peruskoulutuksessa, sujuvoittamalla työperäistä maahanmuuttoa, muuttamalla lainsäädäntöä tukemaan yritysten työvoiman hankintaa sekä kannustamalla myös alalla aliedustettuja ryhmiä it-koulutuksen pariin.

Ohjelmistoliiketoiminnan edellytykset varmistamalla Suomi voittaa moninkertaisesti.

Koodaus ei vaadi suuria alkuinvestointeja, ei tukia, ei kaada metsää tai raiskaa maaperää, eikä tuotannon monistaminen jättimäisiä kertainvestointeja.

Koodaus on älytyötä, jossa on moninkertainen lisäarvon tuotanto verrattuna perinteisiin tuotannonaloihin.

Ohjelmistosuunnitteluun erikoistuneet yritykset maksavat jo 4,6 prosenttia Suomen palkoista (Työ- ja elinkeinoministeriön toimialaraportin (2/2017)) ja osuus kasvaa. Vuosina 2010–2017 ohjelmistoliiketoiminta on lähes kaksinkertaistanut.

Kun koodi tehdään suomalaisessa yrityksessä, kovapalkkaisten ohjelmistokehittäjien työ verotetaan Suomeen, ohjelmistoyrityksen tulot verotetaan Suomeen, ja ohjelmistotuotteiden vientitulot jäävät Suomeen.

Koodissa on Suomen tulevaisuus.

Satu Lapinlampi

Koodia Suomesta ry:n hallituksen jäsen, Oulu

 

Janne Kalliola

hallituksen puheenjohtaja, Helsinki

 

Koodia Suomesta ry edistää suomalaista ohjelmointiosaamista ja kilpailukykyä. Yhdistys edustaa yli 200:aa Suomessa ohjelmointityötä tekevää yritystä.

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

suomi on energia-ja pääomaköyhä maa kaukana markkinoista ja ihmiset ovat koulutettuja. Toisin sanoen täällä on luontaiset edellytykset osaamiseen perustuvaan tuotantoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pena sen sitten keksi, otetaan RKP hallitukseen ja lisätään ruotsin tunti jo ala-asteelle. Sillä se koulutuksen parantaminen hoituu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikein hyvä homma, mutta hienoista tarkkuutta pyytäisin. Tämä väite ei valitettavasti pidä paikkansa: "Suomi on maailman houkuttelevin maa ohjelmistokehittäjille". Se mitä tällä tarkoitetaan, on että "haluaisimme Suomen olevan maailman houkuttelevin maa ohjelmistokehittäjille".

Kansainvälisesti kukaan ei käytännössä puhu Suomesta samassa yhteydessä kun puhutaan ohjelmistokehityksestä. Sana "Suomi" ei nouse esiin tässä yhteydessä ja ollaan nyt rehellisiä asian kanssa. Ja ne ohjelmistokehittäjät jotka Suomen ehkä tietäisivät, eivät varmuudella tänne tule maksamaan yli 40% kokonaisveroastetta. Korkeapalkkaisella ohjelmistokehittäjällä kokonaisveroaste voi nousta jopa yli 50%. Älkää edes kuvitelko, että tänne kukaan olisi tulossa. Tämä on samalla se syy myksi yksikään yritys ei tule Suomeen tarjoamaan töitä ilman, että maksamme yritykselle miljoonien yritystuet. Yritykset nimittäin vaativat, että verot kompensoidaan, että ne tekee selväksi heti alkuun, että eivät aio maksaa tuollaisia veroja. Jos yritystukea ei tule, niin ne neuvottelut loppuivat siihen ja yritys menee esimerkiksi Irlantiin tai Sveitsiin.

Maailman houkuttelevin maa ohjelmistokehittäjille on Yhdysvallat niin massiivisella ylivoimalla, että toiseksi suositummasta ei edes puhuta. Erityisesti nyt Trumpin aikakaudella kun verot ovat Yhdysvalloissa olemattomat, yleisesti ottaen sääntöjä on karsittu reilusti ja maan talous uskomattomassa vetovoimassa. Kaikki maailman parhaimmat ohjelmistokehittäjät menevät Yhdysvaltoihin toteuttamaan unelmaansa, sillä sinusta voi tulla oikeasti miljonääri pelkällä työnteolla. Jos olet ohjelmistokehittäjä etkä ole menossa Yhdysvaltoihin, et oikeasti kuulu maailman parhaimmistoon etkä ole edes lähellä. Tarkoitukseni ei ole sättiä, mutta joskus tekee hyvää sanoa faktat ääneen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

yritystuet 8 miljardia / vuosi, lisäksi yhteisöverohelpotukset ja työnantajamaksujen siirtäminen työntekijöiden niskoille, sairas on kuvio ja duunarille vielä syyt niskaan kun ovat muka laiskoja, vaikeita ja vaativat palkkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkastelet ilmeisesti asiaa lähinnä houkuttelevan palkan näkökulmasta? Jos pelkkää palkkatasoa pidetään työn motivaattorina, ei Suomi tietenkään ole houkuttelevin maa koodareille eikä kenellekään muullekaan.

Meidän kokemuksemme mukaan Suomi on kuitenkin houkuttelevin maa koodareille, joita houkuttelee elämisen helppous ja ennustettavuus. Kansainvälisissä tapahtumissa Suomea pidetään kiinnostavana ja houkuttelevana siksi, että täällä yhteiskunta toimii säästä ja olosuhteista riippumatta. Koulut pysyvät auki, vaikka olisi pakkasta, tiet aurataan ajokuntoon, kun tulee lunta, lapset saavat koulussa lämpimän ruuan, lasten päivähoidon kustannukset ovat maltilliset, jälkikasvun opiskeluja varten ei tarvitse ruveta säästämään lapsen syntymästä alkaen, naisen ei tarvitse luopua työurasta lasten syntyessä ja niin edelleen. Nämä meille päivänselvät ja arkiset asiat tekevät Suomesta erittäin houkuttelevan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.8.
Tältä näytti ilmakitaransoiton MM-kisoissa vuonna 2019, voittaja tuli tällä kertaa Yhdysvalloista
23.8.
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis
23.8.
Lumijokinen Elian Web hurjassa vauhdissa Ruotsissa – murskasi sekä oman ennätyksensä että Bergsåkerin rataennätyksen
23.8.
Lapin kesästä on vaikea kehittää talven veroista sesonkia, joten Markku Inkilä antoi Revontulikylälleen myös oman kesänimen
23.8.
Haikarat Lukijalta
23.8.
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
23.8.
Mika Nurmela oli Kaleva Cupin tähtijuniori 1983 – Video näyttää, kuinka tuleva ammattilainen ampui ratkaisevan rankkarin ylänurkkaan Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula?

Jos olisit tuossa edessäni vetäisin turpaan. Todellakin...nuorilla on eri arvot. Heitä ei haittaa vaikka vanhukset makaa... Lue lisää...
Vai ei ole pula

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image