Mielipiteet

Lukijalta

Hintan vesilaitoksen laajennus tähtää Viinivaaran ve­de­not­to­hank­kee­seen, ja on siis ennenaikainen

Mielipiteet 26.10.2019 6:00
Pentti Marttila-Tornio

Oulun Veden suunnitelmat laajentaa laitostaan ja rakentaa vesialtaat aivan Oulujokirantaan häätäen asukkaat kodeistaan pois, aiheuttaa suuren huolen ja hädän (Kaleva 22.10.) Samanlainen hätä ja huoli on ollut oman omaisuuden ja elinpiirin puolesta sadoilla ihmisillä, vuodesta 1984 alkaen, suunnitellun Viinivaaran vedenottohankkeen alueella.

Monien mielestä Oulun Vesi toimii häikäilemättömästi ja kunnioittamatta lainkaan yksityistä maa- ja vesialueen omistusoikeutta. Onko tällainen toimintatapa kaupungin poliittisten päättäjien hyväksymää?

Suuret kiitokset Kalevalle suorasta ja avoimesta artikkelista, jossa maanomistajan oma näkemys ja huoli tuotiin reilusti esille. Samalla tuli julki Oulun Veden ylimielinen ja asianosaisia väheksyvä toimintamalli.

Samalla toimintatavalla on viety eteen päin Viinivaaran vedenottohanketta koko hankkeen ajan. Suoria neuvotteluja alueen ihmisten kanssa ei ole pyrittykään käymään, vaan yhteydenotot ovat tulleet avin toimittamina kuulutuksina, joilla on pyydetty vastineet vedenottosuunnitelmiin.

Viimeisimmässä lupahakemuksessa on kirjattuna Oulun Veden johtajan lausuma, että hänellä ei ole aikomustakaan käydä neuvotteluja maa- ja vesialueen omistajien kanssa.

"Oulun veden toimintatapa on hyvin jyräävä niitä ihmisiä kohtaan, jotka eivät hyväksy suunnitelmia tai puolustavat omia oikeuksiaan ja omaisuuttaan."

Sama asenne Oulun Vedellä on myös luontoarvoja kohtaan. Vedenottohanke vaikuttaisi Viinivaaran alueella kolmeen luonnonsuojelualueeseen. Ympäröivät vesistöt kuuluvat kokonaisuudessaan Euroopan laajuiseen Nartura-verkostoon. Oulun Vesi pyrkii väheksymään luontoarvoja ja ohittamaan jopa lainsäädännön siten, että tulkitsee luonnossa tehtyjä havaintoja ja tutkimustuloksia täysin omalla tavallaan. Oulun Veden ja esimerkiksi Naturan viranomaislausunnon antaneen viranomaisen tulkinnat ovat täysin vastakkaiset.

Oulun veden toimintatapa on hyvin jyräävä niitä ihmisiä kohtaan, jotka eivät hyväksy suunnitelmia tai puolustavat omia oikeuksiaan ja omaisuuttaan. On kyseenalaista, että valtuuston päättämä varavesijärjestelmä toteutetaan keinoja kaihtamatta ja huonolla hallintotavalla. Kyseiset tapaukset ovat verrannollisia toisiinsa nähden, kokoluokka on vain eri.

Olisi järkevää, että ensinnäkin odotettaisiin lainvoimainen ja lopullinen hyväksytty lupapäätös ottaa vettä Viinivaaran alueelta. Luvasta päättää viime kädessä Valtioneuvosto, jonka pitää pyytää lausunto EU-komissiolta. Yva-lain mukaan ja ennakkopäätösten valossa lupaa vedenotolle ei saada.

Vesilaitoksen laajennus tähtää pääsääntöisesti juuri Viinivaaran vedenottohankkeeseen, ja on siis ennenaikainen. Siksi on kohtuutonta häätää ihmiset pois kotoaan tässä vaiheessa. Oulun Vedellä on myös vaihtoehtoisia mahdollisuuksia vesilaitoksen laajennukselleen niin halutessaan.

Pentti Marttila-Tornio

Kiiminkijoen kalatalousalueen pj.

valtakirjalla useiden maanomistajien edustaja

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Nettisivuilla lukee että ei voi rakentaa omalle alueelle. Varmasti voi. Tilaa kyllä riittää jos se halutaan siihen tehdä. Taitaa olla halvempaa rakentaa muitten maalle. Ei Oulun vesi ole oululaisten puolella vaan omaa etua ajaa. Pitäisi miettiä inhimillisiä arvojakin. Ei varmaan ole päättäjien sukulaisia naapureina

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

53
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
52
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
36
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
14
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
14
"Illan kiisselit kasvoilla vielä aamulla" – vanhustenhuollon tila on ollut tapetilla jo pitkään, silti esille nousee yhä todella vakavia epäkohtia
9
Lumisateessa lakkovahtina värjötellyt PAU:n pääluottamusmies: Tunnen kaikki, jotka ovat tulossa tänne töihin
6
Postin "aitagate" herättää ihmetystä - PAU:n puheenjohtaja kertoo, ettei uudesta kulkuväylästä päässyt sisään, ellei nimi ollut listalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

250 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image