Luetko sinä? -kir­joi­tus­kil­pai­lun voitto Ouluun

Voitto Myllytullin kouluun ja jaettu toinen sija Pohjankartanon kouluun Ouluun

Riikka-Maria Saukkonen (vas.), Maria Beslic, Maija Turunen ja Irene Härkönen palkittiin keskiviikkona Kalevassa. Stipendi on tervetullut lisä luokkaretkirahastoon.
Riikka-Maria Saukkonen (vas.), Maria Beslic, Maija Turunen ja Irene Härkönen palkittiin keskiviikkona Kalevassa. Stipendi on tervetullut lisä luokkaretkirahastoon.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Oulun Myllytullin koulun 8B-luokka voitti kahdeksasluokkalaisten lukemisen ja kirjoittamisen taitojen edistämiseksi järjestetyn Luetko sinä? -kampanjan. Jaetulle toiselle sijalle tuli Pohjankartanon koulun 8A-luokka myöskin Oulusta.

Kampanjassa palkittiin parhaat oppilaiden laatimat novelliarvostelut Noutaja -novellista, jonka oli kirjoittanut viime vuoden Finlandia Junior -voittaja Christel Rönns.

Arviointiraadin mielestä Oulun Myllytullin koulun 8B-luokan Maija Turusen kirjoittama novelliarvostelu erottui eheydellään ykköseksi. Turunen on analyyttinen eikä tyydy vain kuvailemaan novellin piirteitä. Hän pyrkii ymmärtämään novellin kirjoittajan lähtökohtia ja muodostaa tekstistä oman mielipiteensä. Kieli on tehokasta; teksti sanoo pienessä tilassa paljon.

Myllytullin 8B-luokka palkitaan 1 500 euron luokkaretkistipendillä ja Turunen taulutietokoneella. Turusen opettaja on äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Irene Härkönen.
”Olen iloisesti yllättynyt voitosta. Kirjoitin omaa arvosteluani koulussa ja jatkoin kotona kahtena yönä. Näköjään olen parhaimmillani keskellä yötä”, Turunen kertoo.

Kampanjan toinen sija jaettiin. Toiseksi kampanjassa sijoittuivat Oulun Pohjankartanon koulun 8A-luokka ja Riihenmäen koulun 8A-luokka Mäntsälästä. Sekä Myllytullin että Riihenmäen luokat saavat 750 euronluokkaretkistipendin.

"Harrastaa selvästi kirjallisuutta"

Arviointiraadin mielestä Pohjankartanon koulun Maria Beslic harrastaa selvästi kirjallisuutta, ja se näkyy tyylissä ja tulkinnassa. Hän löytää novellista omaperäisesti kiinnostavia teemoja. Beslicin äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Pohjankartanossa on Riikka-Maria Saukkonen.

”Oli hienoa pärjätä loppukilpailussa. Teksti syntyi koulussa aika nopeasti. En edes tiennyt, että kirjoititimme kilpailuun. Parhaani tein kouluarvosanan eteen”, Beslic kertoo. Kampanjaan osallistui 15 sanomalehteä ja yli 9 500 kahdeksasluokkalaista. Kalevan levikkialueelta, Oulun eteläpuolelta aina Rovaniemelle saakka kirjoituskisaan osallistui 1 200 kasiluokkalaista. Kalevan levikkialueen esikilpailussa Beslic veti voiton ja Turunen oli toinen.

”Rönnsin novellin lukeneet kasiluokkalaiset käsittelivät teksteissään ystävyyttä, kuolemaa ja luopumista. Osa heistä koki tämänvuotisen novellin nuoremmille lukijoille suunnatuksi. Toisaalta eritasoisten kirjoittajien oli helppo tarttua Noutaja -novelliin”, arviointiraati toteaa.

Luetko sinä? -kampanja on Sanomalehtien Liiton ja Suomen Kustannusyhdistyksen yhteishanke. Kampanjaan osallistuneet sanomalehdet julkaisivat Christel Rönnsin novellin yksinoikeudella sanomalehdissä, jonka jälkeen oppilaat kirjoittivat novellista arvioita.

Arvosteluraadissa olivat kustannuspäällikkö Mirjam Ilvas Kustannusosakeyhtiö Schildts & Söderströmsiltä, Suomen Lehdistö -lehden toimittaja Riikka Virranta ja Sanomalehtien Liiton yhteyspäällikkö Jonna Tolonen.