Mainos

Lou­nas­tuo­te val­mis­taa mau­kas­ta ja laa­du­kas­ta lä­hi­ruo­kaa – ”Olemme pieni tehdas, jolla on suuri sydän”

Lounastuotteen tuotteissa maistuvat lähellä tuotetut, laadukkaat raaka-aineet. Monet ovat tietämättään syöneet yrityksen valmistamia ruokia esimerkiksi messuilla, kisoissa, koulussa tai juhlissa.

Lounastuotteella uudet tuotteet käyvät läpi tarkan prosessin ennen kauppojen valikoimiin päätymistä. Niitä maistatetaan myös yrityksen omilla työntekijöillä, Mikko Akkanen kertoo.
Lounastuotteella uudet tuotteet käyvät läpi tarkan prosessin ennen kauppojen valikoimiin päätymistä. Niitä maistatetaan myös yrityksen omilla työntekijöillä, Mikko Akkanen kertoo.

“Suurin osa raaka-aineistamme tulee läheltä: peruna Siikajoelta, lihat Muhokselta ja Kemistä, jauhot Utajärveltä…”, Suomen Lounastuote Oy:n tuotekehityspäällikkö Mikko Akkanen luettelee.

“Paikallisuudesta hyötyy koko alue. Suurimmat asiakkaamme ovat tässä lähellä ja heidän asiakkaansa arvostavat lähellä tuotettua ruokaa. Toki meillä on asiakkaita ympäri Suomen, Helsinkiä myöten.”

Aterioita työpaikoille ja Finnairin lennoille

“Toimintamme oli aluksi sitä, että veimme rakennustyömaiden ja toimistojen työntekijöille puhelimitse tilattuja lämpimiä ruokia”, 1990-luvun taitteessa yrityksen pakkaajana ja autokuskina toiminut nykyinen toimitusjohtaja Vesa Kontiokari kertoo.

Laman iskettyä lounaskuljetuksiin ruokakauppojen tiskimyynti oli Lounastuotteen pääasiallinen tulonlähde, sen jälkeen yritys alkoi toimittaa muun muassa kermaperunoita, lasagnea ja pussitettuja juureksia ravintoloille sekä kuluttajapakkauksia kauppojen hyllyille.

Vuosituhannen vaihteessa Lounastuotteen suurin asiakas oli Finnair, jolle yritys toimitti lyhyimmilläkin lennoilla tarjotut ateriat.

Pohjois-Suomessa kuluttaja löytää Lounastuotteen valmistamia tuotteita lähes kaikista K-ryhmän suuremmista kaupoista ja joistakin Arinan toimipisteistä, Vesa Kontiokari vinkkaa.
Pohjois-Suomessa kuluttaja löytää Lounastuotteen valmistamia tuotteita lähes kaikista K-ryhmän suuremmista kaupoista ja joistakin Arinan toimipisteistä, Vesa Kontiokari vinkkaa.

Lisää pottumuusia vaikka kesken päivän

Lounastuote on vuosien varrella toimittanut isojakin kuumaruokamääriä esimerkiksi erilaisille messuille, urheilu- ja koirakisoihin, puoluekokouksiin, tanssitapahtumiin, partiolaisten ja jääkiekkojoukkueiden leireille sekä häihin ja hautajaisiin.

Koronakeväänä 2020 myös monet etäkoululaiset söivät Lounastuotteen valmistamia ruokia kouluilta koteihin jaetuista pakkauksista.

“Monet ihmiset ovat syöneet meidän tekemiä ruokia, mutta useimmat heistä eivät tiedä siitä”, Mikko Akkanen hymyilee.

Lounastuotteen henkilökunta on valmis käyttämään tarvittaessa paljonkin aikaa siihen, että myös yksittäinen tilattu annos on varmasti maukas.

“Haluamme tehdä kaiken kunnolla”, Akkanen toteaa.

“Ja kun jonkun tuotteen tekee kerran, samaa reseptiä voi hyödyntää myöhemminkin”, Kontiokari lisää.

Lounastuotteella ajatellaan aina asiakasta, Akkanen sanoo.

“Olemme pieni tehdas, jolla on suuri sydän. Olemme lähellä oululaisia asiakkaitamme ja voimme tarvittaessa lähteä vaikka kesken päivän viemään heille lisää pottumuusia, jos se pääsee yllättäen loppumaan. Haluamme täyttää asiakkaamme toiveet ja teemme sen hyvällä mielellä. Voimme myös kehittää kaupan palvelutiskille tai ravintolalle vaikkapa kokonaan oman tuotteensa.”

Lounastuotteen verkkokauppa palvelee asiakkaitaan ympäri Suomen. Asiakas saa ruuat kätevästi kotiovelleen.
Lounastuotteen verkkokauppa palvelee asiakkaitaan ympäri Suomen. Asiakas saa ruuat kätevästi kotiovelleen.

Kaikki ruokaerät koemaistetaan

Lounastuotteella ruokien maku ratkaisee lopulta kaiken.

“Pyrimme siihen, että maku on paras mainos, mutta kaikkiahan ei voi miellyttää. Tarkoituksenamme on valmistaa ruokia, joissa on kunnolla makua, mutta silloin on olemassa se riski, ettei ruoka maistukaan perheen pienimmille”, Akkanen miettii.

“Valtaosa ruuistamme on kotiruokatyyppistä ja kaikille maistuvaa, mutta osa tuotteista on suunnattu puhtaasti aikuisille.”

Tuotteiden mainioon makuun on Lounastuotteella tasan yksi resepti: kaikki ruokaerät koemaistellaan. Ennen lopullista reseptiä kaikki tuotteet ovat läpäisseet tiukan, usein monta maistelukierrosta sisältävän tuotekehityksen.

Yrityksessä huomioidaan kaikki pienetkin yksityiskohdat.

“Esimerkiksi perunaa käytämme ympäri vuoden joka päivä. Tärkkelyspitoisuudesta riippuen sen keittoaika ja maku vaihtelee: toinen ei tarvitse niin paljon suolaa kuin toinen ja toinen ei ime niin paljoa vettä kuin toinen”, Akkanen valottaa.

Lounastuote haluaa toimia mahdollisimman läpinäkyvästi, Vesa Kontiokari sanoo.

“Teemme itse joitakin mausteseoksia, jotta olemme saaneet niistä lisäaineet pois. Emme jatka juustoja perunajauholla tai kermoja sakeuttamisaineilla. Pottumuusissa on perunaa, vettä, kermaa ja suolaa, joissakin annoksissa myös voita, ei mitään muuta.”

Lounastuotteen kuumaruokatilaukset toimitetaan paikalle lämpölaatikoissa, Mikko Akkanen sanoo. “Meihin kannattaa olla yhteydessä, vaikka kyseessä olisi pienempikin tapahtuma.”
Lounastuotteen kuumaruokatilaukset toimitetaan paikalle lämpölaatikoissa, Mikko Akkanen sanoo. “Meihin kannattaa olla yhteydessä, vaikka kyseessä olisi pienempikin tapahtuma.”

Terveellistä einesruokaa

Vuosikymmenestä toiseen eineshyllyn kestosuosikkina pysyneen lihaperunasoselaatikon Lounastuotteen versiota on kehuttu parhaaksi, mitä koskaan on syöty. On myös todettu, että se on kuin mummon tekemää.

Vaikka Lounastuotteen ruuat ovat tunnetusti maukkaita, vanhoista tuotteista pyritään koko ajan tekemään entistä maukkaampia.

“Ja uusia tuotteita värkätään aina kun aika antaa myöten”, Akkanen sanoo

Akkanen haluaa kitkeä viimeisetkin juuret sitkeästi ihmisten ajatuksissa pysyneeltä kuvitelmalta, että einekset eivät olisi kunnon ruokaa.

“Meidän tuottamamme ruoka on laadukasta. Käytämme erittäin vähän prosessoituja raaka-aineita, ja tuotteissamme ei ole juuri mitään, mikä tekisi siitä epäterveellistä. Esimerkiksi lihan maku tulee lihasta, ei lihaliemestä”, hän valottaa.

Vesa Kontiokari ja Mikko Akkanen palaavat ajatuksissaan 1990-luvun taitteen lounaskuljetusten kulta-aikaan.

”Sehän voisi tietyssä mittakaavassa olla mahdollista myös nykyään. Esimerkiksi kolmen kilon annoksista riittäisi useammalle syöjälle. Vain isompien määrien kuljetus voisi aiheuttaa pieniä haasteita”, Akkanen pohdiskelee, mutta jatkaa saman tien:

”Haasteethan on tehty ratkaistaviksi!”

Lounastuote

● Valmistaa erilaisia ruokia ruokakauppojen valikoimaan kuluttajien ostettavaksi: laatikot, padat, kiusaukset, perunamuusit ja kastikkeet.

● Myös verkkokaupassa verkkokauppa.lounastuote.fi/ on tarjolla monipuolinen valikoima erilaisia maukkaita ruokia.

● Tuotevalikoimassa on tuotteita, kuten aurajuustoperunat, joita ei voi ostaa verkkokaupasta, vaan ne tulee tilata erikseen puhelimitse.

● Yritykseltä voi tilata puhelimitse myös lämpimiä ruokia suoraan työpaikalle tai tilaisuuksiin kuljetettuina.

● Perustettu vuonna 1989

● Toimitilat Oulunsalossa

● Toimitusjohtaja Vesa Kontiokari

● Viisi vakituista työntekijää

-