Liiga: Ilves rökitti Kärpät Rak­si­las­sa

Koronatilanne Oulussa: Miksi kou­lu­al­tis­tuk­set eivät enää johda ka­ran­tee­niin?

Kolumni

Loma on par­haim­mil­laan ennen kuin alkaa

Kesäloma. Alkukesästä sana maistuu monesta työssäkäyvästä makeammalta kuin kinuskijäätelö lapsen suussa.

_
_

Kesäloma. Alkukesästä sana maistuu monesta työssäkäyvästä makeammalta kuin kinuskijäätelö lapsen suussa.

Mielikuvissa siintävä kesäloma tuntuu etukäteen huikaisevan pitkältä ja vapautta odotetaan kuin kuuta nousevaa. Onhan edessä viikkokausia lepoa, yhdessäoloa, aurinkoa, matkailua, harrastuksia, rentoutumista ja uusia virkistäviä kokemuksia.

Ei tätä ennen lomia viitsinyt toitottaa, mutta totuus on usein tarua ikävämpi. Nykyisin kesälomalle kasataan helposti aivan liikaa odotuksia ja toiveita ja siitä tuleekin uuvuttava maratonsuoritus tai kesäkatastrofi.

Epärealististen toiveiden taustalla on usein ajatus, että loma kuittaa koko vuoden raatamisen ja arjen, vaikka eihän se ole mahdollista. Kesäloma ja sairausloma menevät ikään kuin sekaisin.

Erilaisten tilastojen mukaan 10-38 prosenttia suomalaisista potee lomastressiä. Hollantilaistutkimuksen mukaan loma lisää ihmisten onnellisuutta lähinnä vain ennen kuin se alkaa.

Loman mahdollisista pilaavista pikkuasioista mainittakoon Suomen oikukas lomasää. Pelkästään viikkokausia jatkuva sade voi tuhota puuhakkaaksi aiotun mökkiloman perusteellisesti: Noin kävi aika monelle pari vuotta sitten. Tänä kesänä säätä ei voine syyttää mistään.

Pahempi juttu on lomalla vaaniva perhekriisi. Oulun kaupungin perheneuvolan ja Oulun seudun yksin- ja yhteishuoltajien liiton järjestämät eroryhmät ovat kesälomien jälkeen tupaten täynnä aikuisia ja lapsia, joiden loma on mennyt muun syystä tai toisesta aivan pilalle.

Loma on monelle siipan kanssa ikään kuin uusi tilanne. Arjesta poiketen tunnelma kiristyy, kun kumppani onkin läsnä koko ajan, eikä vain iltaisin ja viikonloppuisin. Hermot voivat mennä, kuin toinen roikkuu sosiaalisessa mediassa aamusta iltaan tai perinteisemmin kittaa viinaa.

Vähempikin voi riittää välirikkoon; vaikka se, kun toinen haluaa loikoilla ja lueskella kaikessa rauhassa kun toinen rynnistäisi vauhdikkaasta ohjelmanumerosta toiseen, koska ei halua "tuhlata" lomasta hetkeäkään.

Lomahermoja voi rassata sekin, että älypuhelimet sun muut modernit teknologiarakkineet ajavat siihen, että varsinkin esimiestehtävissä olevat penkovat sähköpostejaan, naputtelevat tekstiviestejä ja soittelevat työasioita koko loman ajan eivätkä irtaannu työstä lainkaan. Sen sijaan he irtaantuvat tehokkaasti muusta perheestään, kun pelkäävät vaikeina aikoina työpaikkansa puolesta.

Brittitutkimuksen mukaan lähes puolet esimiehistä palaakin lomaltaan nykyään vähintään yhtä stressaantuneina kuin lomalle jäädessään.

Pahimmillaan kesälomahelvetti johtaa perheväkivaltaan, jota sitten setvitään ja kadutaan loman jälkeen. Väkivaltaisille miehille tarkoitettu Lyömätön linja on kuumana juuri lomien loppumisen aikaan.

Myös turvakoteihin on kesän jälkeen tavallista enemmän tulijoita.

Ja vaikka lomailijan liiallinen viinanjuonti ei perhesopua rikkoisikaan, monella jää iso pyörä pyörimään vaikka loma loppuukin. A-klinikkasäätiön ruuhkat ajoittuvat elo-syyskuulle, kun töihinpaluu onnistuu joten kuten, mutta juomisen lopettaminen ei.

Lomalta paluun voi pilata myös se, että moni antaa lomahuumassaan surutta Visan vinkua ja huomaa sitten arkeen palatessaan olevansa perikadon partaalla. Maksutonta velkaneuvontaa ja takausta tarjoavan Takuu-Säätiön mukaan kesälomien jälkeen velkojen maksuongelmissa on ilmiselvä piikki. Myös panttilainaamoiden ovet käyvät tiuhaan kesälomakauden jälkeen.

Ja kesäkissakin hylätään vaikka hyvin tiedetään, että se on laitonta ja muutenkin väärin. Sekin kalvaa valitettavan monen mieltä.

Oma kesälomani on takanapäin. Masentavien faktojen valossa voin todeta, että selvisin siitä aika vähin vaurioin. Tai no, on sitä pelottava viikko vielä pitämättä.