Asuminen: Oulun Lip­po­ran­nan kort­te­lis­ta löytyi poik­keuk­sel­li­nen ma­ja­paik­ka, joka pois­tet­tiin käytön puut­teen vuoksi

Sotaharjoitukset: Ou­lu­lai­nen Teemu Hil­tu­nen, 25, sai käskyn ker­taa­maan ja suureen Na­to-har­joi­tuk­seen

Tuulivoima: Vesa Hakola tietää, mitkä ovat maan­omis­ta­jan su­den­kuo­pat tuu­li­puis­to­jen suhteen

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Lohelle ei näy pi­ka­pa­luu­ta – Ou­lu­joen ka­la­tiet saat­ta­vat pysyä kauan pelk­ki­nä suun­ni­tel­mi­na

Monttaan valmistuu loppukesään mennessä nousukalojen kiinniottolaitos. Jos se toimii hyvin, lisääntyvät paineet kalateiden rakentamiseksi Oulujoen voimalaitosten yhteyteen.

Tämä Merikosken kalatiestä kiinni otettu lohi vapautettiin Utosjokeen elokuussa 2015.
Tämä Merikosken kalatiestä kiinni otettu lohi vapautettiin Utosjokeen elokuussa 2015.
Kuva: Hakkarainen Petri

Lohi ei nouse omin voimin Oulujärveen vielä pitkään aikaan.

– Uskon kuitenkin, että joskus kaikissa Oulujoen voimalaitoksissa on kalatie. Mutta millä vuosikymmenellä, sitä en veikkaa, sanoo vesitalousasiantuntija Jukka Tuohino Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksesta.

Monttaan valmistuu loppukesään mennessä nousukalojen kiinniottolaitos.

Jokea säännöstelevällä Fortumilla ei ole suurta intoa katsella jo seuraavaa kalastoa elvyttävää rakennushanketta. Fortum haluaisi päin vastoin lopettaa haikailut kalateiden perään. Se esitti, että lupamääräyksiin kirjattaisiin mahdollisuus kompensoida voimalahaittoja pelkin kalaistutuksin. Esitys kaatui huhtikuussa Pohjois-Suomen aluehallintovirastossa.

Jos Montan kiinniottolaitos toimii hyvin, lisääntyvät paineet kalateiden rakentamiseksi Oulujoen voimalaitosten yhteyteen.

Luonnonvarakeskuksen Oulun toimipaikassa rakennettujen vesistöjen tutkimusten ohjelmapäällikkönä toimiva Aki Mäki-Petäys sanoo, että Monttaan saakka nouseva lohi on osoittanut viettinsä ja vahvuutensa, ja se voi ylävesille siirrettynä vahvistaa joen lohikantaa.

– Mutta jos Monttaan nousee esimerkiksi vain sata lohta kesässä, on vaikea perustella uusien kalateiden rakentamista, Mäki-Petäys tähdentää.