Kolumni: Yli­op­pi­las­kir­joi­tuk­sis­ta luo­pu­mi­nen on pe­rus­tel­tua – voisiko Ruotsin malli toimia meil­lä­kin?

Luitko jo tämän?: Ou­lu­lais­taus­tai­nen Ma­rian­ne Le­hi­koi­nen auttaa naisia pää­se­mään yrit­tä­jyy­den huip­pu­tu­lok­siin

Linda Sällst­röm laukoi li­sä­ajal­la Hel­ma­rit jal­ka­pal­lon EM-ki­soi­hin – Por­tu­ga­li kaatui kir­peäs­sä pak­kas­sääs­sä

Suomi kaatoi Portugalin ja varmisti paikkansa Englannin EM-turnauksessa.

Linda Sällström nousi lisäajalla Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen sankariksi laukomalla pallon vastustamattomasti Portugalin maaliin. Se toi Suomelle 1–0-voiton Helsingin kirpeässä pakkassäässä ja varmisti joukkueen EM-lopputurnauspaikan.

Lähes loppuun asti näytti siltä, että kisapaikan ratkaisu jää ensi tiistain Kypros-otteluun, mutta toisin kävi. Ottelu lohkojumbo Kyprosta vastaan päättää Suomen karsintaurakan, mutta paikka ensi vuonna Englannissa pelattavassa lopputurnauksessa on jo varma.

Sanni Franssi ja Ana Borges tilanteessa Suomen voittoon päättyneessä pelissä Helsingissä perjantaina.
Sanni Franssi ja Ana Borges tilanteessa Suomen voittoon päättyneessä pelissä Helsingissä perjantaina.
Kuva: MAURI RATILAINEN

Perjantain ottelussa ei avauspuoliajalla huippupaikoilla juhlittu. Kumpikin joukkue pelasi puolustussuuntaan tiiviisti, eikä puolustusten selustoista löytynyt tilaa.

Avauspuoliajan lopulla Sanni Franssi pääsi vetopaikkaan, mutta hänen laukauksensa painui maalin yli. Hetkeä aiemmin Portugalin Diana Silva laukoi etukulmasta ohi.

Suomen avauskokoonpanossa puolustuslinjassa pelasivat Tuija Hyyrynen, Anna Westerlund, Natalia Kuikka ja Emma Koivisto. Keskikentän laidoilla olivat Ria Öling sekä Adelina Engman ja keskustassa Eveliina Summanen sekä Emmi Alanen. Kärjessä viilettivät Franssi ja Sällström.

Hyökkäyssuuntaan Suomen ryhmitys oli pitkälti 4–2–2–1–1 ja puolustussuuntaan 4–4–2.

Suomi loi toisella puoliajalla tekopaikkoja

Toiselle puoliajalle Suomi tuli terävästi, ja 57. minuutilla Kuikka pukkasi pallon kulmapotkutilanteessa kohti maalia. Portugalin maalivahti Patricia Morais venyi hyvään torjuntaan.

Suomi prässäsi toisen puoliajan alkupuolella vahvasti, painosti ja loi paikkoja. Toisen puoliajan edetessä Portugali pääsi peliin paremmin mukaan. Runsas varttitunti ennen loppua pallo osui Portugalin kulmapotkussa Koivistoon ja oli vähällä mennä Suomen maaliin.

Hetkeä myöhemmin Sällströmillä oli hyvä puskupaikka, mutta yritys jäi vaisuksi. Sen jälkeen Öling laukoi terävästi, mutta Morais torjui näyttävästi.

Lohkovoittajat ja kolme parasta lohkokolmosta etenevät ensi vuonna Englannin pelattavaan lopputurnaukseen. Muiden lohkokakkosten tie vie jatkokarsintaan. Suomi varmisti paitsi kisapaikan myös lohkovoiton.

Suomi on pelannut naisten EM-kisoissa kolmesti aiemmin. Tuorein lopputurnauspaikka on vuodelta 2013. Perjantain kamppailu pelattiin koronavirustilanteen takia ilman yleisöä.