Pääkirjoitus: Tak­ti­nen ää­nes­tä­mi­nen voi purra – mutta myös viedä oman ainoan äänen haas­kioon

Eduskuntavaalit: Suomea voi kohta johtaa puolue, joka haluaa maan eroon Eu­roo­pan unio­nis­ta

Luitko jo tämän: Poh­jois-Poh­jan­maan hy­vin­voin­ti­alueen hen­ki­lös­tö on ollut tyy­ty­mä­tön uu­dis­tuk­seen ja sen tie­don­kul­kuun

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Li­min­ka­lais­mies joutui asun­not­to­mak­si, so­siaa­li­toi­mi kehotti telt­tai­le­maan naa­pu­rin pihalla – nyt hän nukkuu kun­nan­ta­lon edessä

Sakari Sippalan teltta-asumus kunnantalolla on protesti siitä, miten hän on ajautunut asunnottomaksi Limingan sosiaalitoimen ja Kelan kanssa käydyn väännön jäljiltä.

Sakari Sippala kävi ostamassa teltan ja pystytti sen Limingan kunnantalon pihalle. Siinä hänen olisi tarkoitus asua ainakin jonkin aikaa.
Sakari Sippala kävi ostamassa teltan ja pystytti sen Limingan kunnantalon pihalle. Siinä hänen olisi tarkoitus asua ainakin jonkin aikaa.
Kuva: Jukka Leinonen

Sakari Sippala asettelee makuupussia telttaan illansuussa Limingassa. Hän ei ole millään telttaretkellä metsässä, vaan Sippala yöpyy Limingan kunnantalon pihassa.

Sippalan teltta-asumus kunnantalolla on protesti siitä, miten hän on ajautunut asunnottomaksi Limingan sosiaalitoimen ja Kelan kanssa käydyn väännön jäljiltä.

Sippala on ollut töistä sairaslomalla marraskuusta asti. Ongelmat alkoivat toden teolla kasaantua, kun autotallissa ollut aggregaatti sytytti kipinän ja poltti koko autotallin maan tasalle.

Tulipalossa tuhoutui kaikki, mitä autotallissa oli sisällä: työkaluja, lasten harrastusvälineitä ja auto. Palo ei ehtinyt levitä Sippalan omistamaan omakotitaloon asti, mutta se aiheutti pahat savuvahingot.

Sippala joutui evakkoon talostaan. Hän asui pari viikkoa milloin hotellissa, milloin kavereiden nurkissa.

Sitten hän sai Limingan sosiaalitoimen kautta asunnon puoleksitoista kuukaudeksi. Sippala on kuitenkin koko ajan oireillut talossa. Hän epäilee syyksi hometta.

– Koko ajan on 38–39 astetta kuumetta ja nokka niin tukossa, ettei voi nukkua.

Sosiaalitoimi tarjosi Sippalalle asunnon siksi aikaa, että hän saisi selvitettyä muun muassa vakuutusasiat kuntoon tulipalon jäljiltä. Asia ei ole kuitenkaan edennyt vielä vakuutusyhtiössä, sillä palon tutkinta on vielä kesken.

Vuokrasopimus loppui kuun vaihteessa, eikä sosiaalitoimi jatkanut sitä. Sippala ei ole saanut myöskään uutta asuntoa.

Sippalan mukaan sosiaalitoimi ei tarjoa hänelle enää asuntoa, sillä Kela ei ole myöntänyt hänelle asumistukea eikä Sippala ole maksanut vuokraa. Sippalalla ei ole varaa maksaa vuokraa omasta pussistaan.

Sippala kertoo saaneensa asuntokyselyihin tylyn vastauksen sosiaalityöntekijältä.

– Minulle sanottiin, että ota teltta ja mene naapurin pihalle asumaan.

Protestiksi Sippala päätti pystyttää teltan, mutta ei naapuriin, vaan Limingan kunnantalon pihalle. Kaupasta piti käydä hakemassa uusi teltta, sillä vanha paloi autotallin mukana.

Sippalan Sisu-koira tulee myös telttaan asumaan isäntänsä mukana.

Sippala yllättyi siitä, miten monimutkaista sosiaalitoimen ja Kelan kanssa asiointi on ollut. Häntä harmittaa, että äkillinen asunnon tarve on aiheuttanut rutkasti paperitöitä ja päänvaivaa, ja silti asuntoa ei nyt ole.

– Kuukauden päivät olen rampannut joka toimistossa. Minulle on sanottu, että pitäisi Ouluun muuttaa. Mutta minun pitää hoitaa näitä tulipaloon liittyviä asioita täällä, ja lapset asuvat ex-vaimon tykönä täällä, Sippala sanoo.

– Näin meitä täällä hoidetaan, Sippala puuskahtaa.

Limingan kunta kommentoi asiaa keskiviikkona.

Piditkö jutusta? Seuraa Kalevaa myös Facebookissa ja Twitterissä!