LIIKENNE: Poliisi py­säyt­ti yli 200 ki­lo­met­riä tun­nis­sa ajaneen kul­jet­ta­jan Li­min­gas­sa

MAASTOPALOT: Py­hä­jär­ven maas­to­pa­lo saatiin sam­mu­tet­tua – paloa epäil­lään ihmisen ai­heut­ta­mak­si

Li­min­ka­lai­nen Erika Korva, 15, hurahti pai­non­nos­toon alle vuosi sitten – tree­ni­mat­kat Ouluun tait­tu­vat tar­vit­taes­sa mopolla ajellen

Painonnosto on lisännyt suosiotaan nuorten naisten keskuudessa. Liminkalainen Erika Korva nosti lauantaina uudet kisaennätyksensä.

Oulun Pyrinnön Erika Korva työnsi suorille käsille 65 kiloa Tatun kisoissa Kasarmin liikuntasalissa. Tulos on nuoren nostajan uusi kisaennätys.
Oulun Pyrinnön Erika Korva työnsi suorille käsille 65 kiloa Tatun kisoissa Kasarmin liikuntasalissa. Tulos on nuoren nostajan uusi kisaennätys.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Painonnosto on lisännyt suosiotaan nuorten naisten keskuudessa. Liminkalainen Erika Korva nosti lauantaina uudet kisaennätyksensä.

Punttien kalistelu ja raudan kesyttäminen saattoivat aikaisempina vuosina olla miesten juttu, mutta nuo ajat ovat menneet.

Lauantaina Oulun Pyrinnön järjestämät kilpailut houkuttelivat Kasarmin liikuntasaliin kisaamaan ja katsomoon yhtä lailla sekä miehiä että naisia.

Yksi nostajista oli 15-vuotias Erika Korva. Liminkalainen löysi lajin alle vuosi sitten, ja kehitys on sen jälkeen ollut nopeaa. Tämän viikonlopun jälkeen uudet kisaennätykset ovat tempauksessa 53 kiloa ja työnnössä 65 kiloa.

– Nostot olivat tosi hyvät ja olen ylpeä niistä. Kokemus auttaa kisatilanteessa, mutta nämä eivät olleet omia ennätyksiäni. Se on varmaan se jännitys kisatilanteessa...

Harjoituksissa rautaa on noussut ilmaan vielä enemmän.

Korva ui aiemmin Kempeleen Pyrinnössä, mutta lajin vaihto tapahtui osin sukulaistaustan kautta.

– Täti Katja (Greus) houkutteli mukaan ja menin Oulun Pyrinnön punttikouluun.

Limingassa yhdeksättä luokkaa käyvälle koululaiselle treenimatkat Ouluun ovat vain järjestelykysymys. Innosta kertoo se, että syksyllä matka saattoi taittua mopolla ajaen.

– Se on melkein tunnin matka, nuori nostaja hymyili.

Erika Korvan nostoja katsoi tarkalla silmällä valmentaja Jari Naukkarinen, joka on huomannut aitiopaikalta nykyisen trendin.

– Tytöt ovat innostuneet voimailusta ja heitä on tullut esimerkiksi crossfitin kautta. Suomessa on paljon lahjakkaita tyttöjä.

Naukkarinen muisteli nauraen omia aktiivivuosiaan, jolloin naiset olivat nostohommissa selkeä vähemmistö. Nykyisin tuntuu, että tilanne on kääntymässä päälaelleen.

Erika Korva on hyvä esimerkki uudesta nuoresta lahjakkuudesta.

– Pitkäksi tytöksi Erika on räväkkä. Huipulla se on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista.

Tatu Lundin muistokisojen yhdestä räväkimmästä suorituksesta vastasi Naukkarisen toinen suojatti Noora Lehtonen, joka tempaisi 80 kiloa ja työnsi 102 kiloa.