Sunnuntaikäräjät: Onko uusien ta­va­roi­den os­ta­mi­nen van­ha­nai­kais­ta?

Vanhat kuvat: Nap­pu­lat ovat rie­muin­neet jal­ka­pal­los­ta Oulun tur­nauk­sis­sa 1970-lu­vul­ta lähtien

Kaleva live: Katso tästä pe­rin­teis­ten Tier­na­poi­ka­kil­pai­lu­jen fi­naa­lit

Mainos: Black Friday -tarjouksena Kaleva Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Li­min­gan­tul­lin au­to­gril­lin vä­ki­val­tai­suuk­sis­ta tuo­mit­tiin eh­dol­li­sia van­keus­tuo­mioi­ta

Oulun käräjäoikeus on antanut tuomionsa väkivallanteoista, jotka tapahtuivat autogrillin läheisyydessä Limingantullissa heinäkuussa 2015.

Oulun käräjäoikeuden mukaan neljän veljeksen tavoitteena oli nimenomaan pahoinpidellä vuonna 1981 syntynyt mies.
Oulun käräjäoikeuden mukaan neljän veljeksen tavoitteena oli nimenomaan pahoinpidellä vuonna 1981 syntynyt mies.
Kuva: Essi Puuri

Oulun käräjäoikeus on antanut tuomionsa väkivallanteoista, jotka tapahtuivat autogrillin läheisyydessä Limingantullissa heinäkuussa 2015.

Käräjäoikeuden mukaan neljä veljestä syyllistyi välikohtauksessa törkeään pahoinpitelyyn. Kaikki heistä tuomittiin vuoden ja yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Lisäksi heidät määrättiin maksamaan yhdessä uhrille 6000 euron korvaukset muun muassa kivusta, särystä, tilapäisestä haitasta ja henkisestä kärsimyksestä.

Yksi veljeksistä oli ensin ajanut tahallaan autolla uhrin päälle, minkä jälkeen miehet olivat potkineet ja lyöneet uhria useita kertoja. Yhdellä miehistä oli ollut mukanaan pesäpallomaila, jolla miestä oli myös lyöty. Vuonna 1981 syntynyt mies sai pahoinpitelyssä ruhjevammoja päähän ja vartaloon. Lisäksi hänen kylkiluunsa murtui.

Törkeästä pahoinpitelystä tuomitut miehet ovat syntyneet vuosina 1985, 1989, 1993 ja 1995. He kiistivät syyllistyneensä rikokseen. He vetosivat oikeudessa siihen, että kyseessä oli puolustustilanne.

Nelikon pahoinpitelemällä miehellä oli ollut hallussaan käsiase. Käräjäoikeus tuomitsi hänet ampuma-aserikoksesta, laittomasta uhkauksesta ja vaaran aiheuttamisesta yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Oikeuden mukaan vuonna 1981 syntynyt mies oli ampunut aseella useita kertoja. Ainakin kaksi laukauksista oli kohdistunut kahden veljeksen yläpuolelle.

Oikeuden mukaan asemiehen pahoinpitelemisessä ei kuitenkaan ollut kyse itsesuojelusta. Tuomion perusteissa todettiin, että tilanteessa, jossa neljä henkilöä hakeutuu konfliktiin yhden henkilön kanssa ei voida vedota hätävarjeluun siitäkään huolimatta, että
henkilöllä on ollut ase. Käräjäoikeus huomautti myös, että veljeksillä oli ollut mahdollista toimia tilanteessa toisin. He olivat kuitenkin lähteneet käsiasetta kantaneen miehen perään.

Oikeus katsoi, että nelikolla oli tarkoituksena nimenomaan pahoinpidellä vuonna 1981 syntynyt mies. Vuonna 1981 ja 1985 syntyneillä miehillä oli ollut aiemmin riitaa keskenään. Veljeksistä vanhin oli pyytänyt autogrillin luokse kolme nuorempaa veljeä, kun hän oli huomannut siellä vuonna 1981 syntyneen miehen.