Lukijalta
Mielipide

Liikuntaharrastuksille on kysyntää – kehitetään Linnanmaata myös vetovoimaisena liikuntakampuksena

Taustana entisen jääpalloilijan Jesse Puljujärven hyvälle liukumiselle on Tornio, vahva jääpallokaupunki, kuten Oulukin varhemmin.

Taustana entisen jääpalloilijan Jesse Puljujärven hyvälle liukumiselle on Tornio, vahva jääpallokaupunki, kuten Oulukin varhemmin. Olemme menettäneet muitakin liikuntakulttuurin vahvuuksia. Koetut taantumat voidaan kääntää voitoiksi, todisti italialainen professori Franco Biancini äskettäin Oulun valtuustolle. Näin on käynyt useimmissa Euroopan kulttuuripääkaupungeissa.

Kehitetään kasvavaa Linnanmaata tosissaan myös liikuntakampuksena. Emme ole jääliikunnassakaan huipulla, vaikka meillä on Kärpät. Ottelujen seuraaminen tai lasten kuljettaminen kaukaloharjoituksiin ei ole monipuolista liikuntaa. Miltä kuulostaisivat uutiset, että Suomen kulttuuripääkaupungin järvi-Oulussa, Linnanmaalla, on meneillään 4 000 osallistujan ”Euroopan luistelumaraton ja Jääfestivaali”, ”Northern Europe Ice Festival” (vrt. Kuopio).

Oulun helmet, Pyykös- ja Kuivasjärvi, pitää kunnostaa ympärivuotiseen virkistyskäyttöön. Näkisimme siellä uimarit, melojat, soutajat, surffaajat, onkijat, pilkkijät, jäämaraton- ja kuutamoluistelijat ja hiihtoreiteille menijät.

Kaupungin pitää kampusta varten terävöittää liikuntapaikkasuunnittelua. Pyöräilybaana sopii esimerkiksi. Ei tehdä ”säästämällä” kuten 80-luvulla Ouluhallin radan ja 90-luvulla Raksilan tekojään pituudessa näin jääden vuosikymmeniksi vaille arvokilpailuja ja liikuntaturismia.

Linnanmaan voi kaavoituksessa määrittää valtakunnallisesti ja seudullisesti merkittäväksi urheilupalvelujen alueeksi. Sitä tukevat järvialueen maisema- ja luonnonarvot. Linnanmaa on jo monipuolisempi kuin Turun CampusSport sen liikunta-, voimistelu- ja kuntosalit. Tamperekin suunnittelee Hakametsän halli- ja urheilualueelle liikuntakampusta.

Lähtökohdat 20 000 opiskelijan 10 000 työpaikan ja jatkossa yli 30 000 asukkaan suuralueelle ovat kansainvälisestikin ainutkertaiset. Liikuntakampukset maailmalla tarjoavat viikoittain osallistumisohjelmia eri lajeissa, kaikille soveltuvina rentoina ja sosiaalisina ympäristöinä.

”Liikuntakampukset maailmalla tarjoavat viikoittain osallistumisohjelmia eri lajeissa, kaikille soveltuvina rentoina ja sosiaalisina ympäristöinä.”

Linnanmaan runkokaavassa on uimahallin vieressä urheilupuisto, jonne tarvitaan nuorisolle ja suurelle yleisölle 6–8 kuukautta lähes rajattomasti jääaikoja tarjoava katettu tekojää. Siellä kasvaisi pipo-lätkänuorista uusia liukuvia Jesse-kärppiä. Liikuteltavin suojaverkoin ja -patjoin rajatulla jäällä luistelisivat yhtä aikaa useat koululaisryhmät, Icehearts-kiekkoilijat, jää- ja kaukalopalloilijat, taito-, matka- ja pikaluistelijat. Pateniemen kattamattomalla tekojäällä tällainen ei onnistu, eikä talven tuiskussa ja pakkasessa.

Linnanmaan tekojäästä tehtiin hankesuunnitelma 2012–2013. Se on vuosia kuulunut olympiakomitean ja OKM:n valtakunnallisesti merkittäviin kärkihankkeisiin. 2015–2016 tehtiin lisäksi aloitteet – VTT:n asiantuntijaevästyksin – uimahallin ja tekojään yhteisestä edullisesta energiajärjestelmästä.

Liikuntaharrastuksille, siis terveydelle, on kysyntää. Se lisääntyy, jos sille luodaan ”liikunnan mallikaupungissa” edellytykset.

Kalervo Ukkola

puheenjohtaja

Oulun Seudun Luistelun Tuki ry

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.