Lii­ke­kes­kus tu­hou­tui tu­li­pa­los­sa Jy­väs­ky­läs­sä

Useita pieniä liikehuoneistoja käsittävä liikekeskus syttyi torstaiyönä. Muutaman kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta sijaitsevan tuhannen neliön liikekeskus tuhoutui tulipalossa kokonaan.

Useita pieniä liikehuoneistoja käsittävä ostoskeskus syttyi torstaiyönä tuleen Jyväskylässä Kangasvuorentie neljässä.

Muutaman kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta sijaitsevan Kangasvuoren kaupunginosan tuhannen neliön ostoskeskus tuhoutui tulipalossa kokonaan.

Tulipalo sai alkunsa ostoskeskuksen päätyyn sijoitetuista liki 20st:ä puisesta kuormauslavasta. Tutkinnanjohtajan Eila Koivuniemen mukaan lavat on sytytetty tahallaan. Tulipalo levisi kuormalavoista räystään kautta yläpohjarakenteisiin.

Palokunnan tullessa paikalle tuli oli jo levinnyt keskuksen huopakattoon ja lautarakenteisiin. Tulipalo roihuisi noin kahden tunnin ajan, kunnes palava materiaali loppui rakennuksesta.

Kukaan ei loukkaantunut tulipalossa, vaikka läheisen kerrostalon asukkaat evakuoitiin varmuuden vuoksi. Asukkaat olivat evakossa reilun tunnin ja saivat palata takaisin koteihinsa torstaina aamuyöllä.

Liikerakennuksessa oli seitsemän yritystä, joiden joukossa pizzeria, kioski, kampaamo, pikapaino, mainostoimisto, keittiökalusteliike ja sähköliike.

Rahallisesti suurimman menetyksen koki sähköliike, jonka varaston arvo oli noin 170 000 euroa. Kun rakennuksen arvo ja muiden yritysten kärsimät tuhot lasketaan yhteen, omaisuusvahingot voivat olla reilusti toista miljoonaa euroa.

Hälytys palosta tehtiin varttia vaille kolme torstain vastaisena yönä. Hälytyksen tekijä oli ilmoittanut ostoskeskuksen roskalaatikon olevan tulessa. Jyväskylän poliisi on kuulustellut liikehuoneiston läheisyydessä tavattuja henkilöitä, mutta tulipalon sytyttäjää ei ole toistaiseksi saatu kiinni.

Apulaispäällikkö Risto Helmisen mukaan rakennuksen avoin välikatto nopeutti palon leviämistä. Palokunta keskittyi sammutustöissä roihuavasta ostoskeskuksesta alle kuuden metrin päässä olevan kerrostalon suojaamiseen. Kuumuus rikkoi yhden kerrostalon ikkunoista.

"Tulipalo pääsi leviämään kattorakenteissa laajasti ja nopeasti. Kun tulipalo syttyy rakennuksen ulkopuolelta, sen sammuttaminen on hyvin vaikeaa."

Helmisen mukaan roskalavojen sijoittaminen rakennuksen läheisyyteen on ollut virhe. Syttyviä materiaaleja ei suositella säilytettäväksi 4—8 metriä lähempänä rakennusten ulkoseiniä.

"Yhä useampi tulipalo syttyy rakennusten ulkoseiniltä. Tämä ongelma tulisi ottaa paremmin huomioon."

Tulipaloa oli sammuttamassa Jyväskylän palolaitos koko vahvuudellaan, vapaapalokunta sekä yksiköitä Palokan ja Vaajakosken palokunnista. Tulipalon jälkisammutus jatkui torstaiaamuna.