Liigan uusin tuik­ki­va tähti

"Mikke", vastaa nuori mies reippaasti puhelimeensa. "Totta kai on aikaa", hän jatkaa.

HIFK:n Mikael Granlund kuuluu KalPa:n Sami Kapasen ohella SM-liigan seuratuimpiin pelaajiin. HIFK:n valmentaja Kari Jalonen (oik.) peluuttaa Granlundia ainakin alkukaudesta laitahyökkääjänä.
HIFK:n Mikael Granlund kuuluu KalPa:n Sami Kapasen ohella SM-liigan seuratuimpiin pelaajiin. HIFK:n valmentaja Kari Jalonen (oik.) peluuttaa Granlundia ainakin alkukaudesta laitahyökkääjänä.

SM-liiga

Oulu "Mikke", vastaa nuori mies reippaasti puhelimeensa.

"Totta kai on aikaa", hän jatkaa.

Linjoilla on SM-liigan merkityin pelaaja Mikael Granlund, joka 17-vuotiaana on jotain, mitä suomalainen liigakiekkoilu ei ole kokenut sitten Saku Koivun.

Ulkopuolelta tuleva kohu ei HIFK-hyökkääjää horjuta. Paineet ovat hänelle käsitteenä vieraita. Hän keskittyy vain olennaiseen; harjoitteluun, pelaamiseen ja kehittymiseen.

"Itse asiassa media on tehnyt minusta kohupelaajan, mutta minua eivät kirjoitukset oikeastaan kiinnosta - ovat ne sitten hyvää tai pahaa. Minä pyrin vain kehittymään pelaajana, enkä ota mistään muusta mitään paineita", Granlund alleviivaa.

Granlund ei haihattele, ei liioin tuulentupia rakentele.

"Harjoittelen hyvin ja laadukkaasti, haluan vakiinnuttaa paikan liigajoukkueessa ja pelata hyvällä tasolla. Ehkä alle 18-vuotiaiden MM-kisat välkkyvät mielessä. Ei uraa kannata pitemmällä tähtäimellä ajatella. Sitä, missä olen vuoden tai viiden vuoden päässä", hän varmentaa.

Jalonen jarruttelee

HIFK:n päävalmentaja Kari Jalonen ei median tavoin halua heitellä superlatiiveja, mutta myöntää Granlundin poikkeuksellisen lahjakkuuden.

"Pelasin itse TPS:ssä Sakun kanssa samassa ketjussa ja valmensin myöhemmin Mikkoa (Koivu), ja niiden kokemusten perusteella heittäisin pikkuisen jarruja. Mutta kyllä hän on lahjakas nuori poika, joka ottaa nyt ensi askelia miesten sarjassa."

Jalonen korostaakin SM-liigan tasoa.

"Tämä on kova ammattilaisten sarja, jossa kenellekään ei anneta armoa", Jalonen varmentaa 11 Suomen mestaruuden tuomalla arvovallalla.

Jalosen ajatuksissa Granlundin arvomaailma on kohdallaan.

"Se on jopa yllättänyt minut, kuinka kypsästi hän suhtautuu työntekoon ja harjoitteluun. Ehkäpä se on niin, että superlahjakkuudet ymmärtävät muita paremmin laadukkaan harjoittelun merkityksen ja ovat kypsempiä kohtaamaa arjen. Kun harjoitellaan kovaa, niin harjoitellaan kovaa. Kun on raskasta, niin tiedostaa, että on raskasta."

Laitahyökkääjänä

Juniorisarjoissa Laser HT:ssa ja Kärpissä Granlund taiteili pelin ytimessä keskushyökkääjänä, mutta HIFK:ssa hän aloittaa liigakauden laitahyökkääjänä Petteri Wirtasen rinnalla. Toisessa laidassa ovat vuorotelleet Jerry Ahtola ja Arttu Luttinen.

"Oppiipahan pelaamaan hyökkäyksiä vähän eri tavalla, mutta lähtökohtaisesti pitkällä tähtäimellä miellän itseni keskushyökkääjäksi", Granlund näkee.

Tukea tulee myös päävalmentajan suusta.

"Laidassa hänet on helpompi ajaa systeemeihin sisään, ja laidassa pelaaminen on hyvää oppia NHL:ään, missä arvostetaan monipuolista hyökkäysosaamista. SM-liigassa sentterin rooli on vaativa, koska keskushyökkääjä ei vain hyökkää vaan tasapainottaa myös puolustusta", Jalonen analysoi.

Pelatuissa harjoitusotteluissa Granlund oli joukkueensa kolmanneksi tehokkain pistemies tehoilla 0+6=6. Viidessä ottelussa ei syntynyt yhtään maalia...

"Ei niitä maaleja nappia painamalla synny. Tärkeintä on se, että hän pysyy pelissä mukana viidellä viittä vastaan, ja kyllä hänen tehopisteissään näkyy syöttelytaito", Jalonen taustoittaa.

Jo keväällä kohisi

Granlundin siirtyminen Kärpistä kesken viime kauden ei tapahtunut ilman kohua, suuria otsikoita ja vääntöä kabineteissa. Sopimusteknisten epäselvyyksien todelliset ja kattavat syyt eivät ehkä koskaan aukea julkisuuteen, eikä nuorukainen itsekään halua penkoa menneitä.

Jos sähläyksiä sopimusteknisissä asioissa ei olisi syntynyt, pelaisitko niistä huolimatta HIFK:ssa vai olisitko jäänyt Kärppiin?

"Äh, en jaksaisi puhua niistä asioista mitään, koska nyt keskityn täysillä elämään täällä tässä ja nyt", Granlund painottaa.

Elämänmuutos on ollut iso, mutta Oulunsalon omakotitaloalueella käytännössä koko elämänsä asunut nuorukainen ei säiky pääkaupunkiseudun ihmisvilinässä.

"Meillä on täällä kaikki hyvin. Vanhemmilla on työpaikat, ja pikkuveli Markus on nyt HIFK:n B:ssä ja vähän A-junioreissakin", Granlund kertoo.

Tavoitteena on myös valkolakki Mäkelänrinteen urheilulukiosta, mutta tämän lukuvuoden aikana häntä ei ole koulunpenkillä vielä näkynyt.

"Treenit ovat aina kouluaikana. Pyrin lukemaan kotona ja käyn sitten tenttimässä."

Maaginen numero 64

Kun kiekko putoaa torstaina Jokerien kotiareenalla jäähän, Mikael Granlund istuu HIFK:n vaihtoaitiossa selässään numero 64.

Miksi 64?

"Se numero oli minulla Laser HT:ssa pikkujunnuista saakka, eikä sitä numeroa ei ole kenelläkään toisella."

Numerovalinta kertoo paitsi yksilöllisestä ajattelutavasta mutta myös siitä, mistä superlahjakkuus on kotoisin.

Hän tunnustaa juurensa, eikä unohda niitä. Ei edes NHL:ssä eräänä päivänä.

Jääkiekon SM-liigan avauskierros torstaina: Jokerit-HIFK, SaiPa-Kärpät, Blues-Pelicans, HPK-TPS, JYP-KalPa, Ässät-Lukko, Tappara-Ilves.