Li­ha­kes­kus­liit­to: Pe­rin­tei­sen sau­na­pal­vin val­mis­tus Suo­mes­sa saa jatkua – nyt odo­te­taan, saako "Aito Sau­na­pal­vi­kink­ku" ni­mi­suo­jan

Saunapalvikinkun ja muiden perinnepalvituotteiden valmistus uhkasi loppua kokonaan, kun PAH-pitoisuuksien raja-arvoja elintarvikkeissa kiristettiin EU-tasolla.

Saunapalvikinkun ja muiden perinnepalvituotteiden valmistus uhkasi loppua kokonaan, kun PAH-pitoisuuksien raja-arvoja elintarvikkeissa kiristettiin EU-tasolla.
Saunapalvikinkun ja muiden perinnepalvituotteiden valmistus uhkasi loppua kokonaan, kun PAH-pitoisuuksien raja-arvoja elintarvikkeissa kiristettiin EU-tasolla.

Euroopan komission tuore päätös mahdollistaa perinteisen saunapalvin tuotannon jatkumisen Suomessa, kertoo Lihakeskusliitto.

Komissio on liiton tiedotteen mukaan hyväksynyt ehdotuksen, jolla asetetaan pysyvä poikkeus perinteisesti savustetuissa liha- ja kalatuotteissa olevien PAH-yhdisteiden raja-arvoihin.

Saunapalvikinkun ja muiden perinnepalvituotteiden valmistus uhkasi loppua kokonaan, kun PAH-pitoisuuksien raja-arvoja elintarvikkeissa kiristettiin EU-tasolla.

Suomi haki kolme vuotta sitten pysyvää poikkeusta asiaan. 

Uusi EU-asetus tullee voimaan touko-kesäkuun vaihteessa, kun kolmen kuukauden tarkasteluaika on päättynyt. Tarkasteluaikana EU:n parlamentilla ja neuvostolla on vielä mahdollisuus palauttaa ehdotus valmisteluun.

Liiton mukaan nyt odotetaan päätöstä EU-nimisuojasta. Saunapalviyhdistys on hakenut perinteiselle saunapalvikinkulle EU-suojattua maantieteellistä merkintää.

Täsmällinen nimitys on ”Aito Saunapalvikinkku”.