Lie­te­pump­pua kor­jan­nut si­ka­la­työn­te­ki­jä me­neh­tyi – Syyt­tä­jä vaatii tuo­mioi­ta työ­tur­val­li­suus­ri­kok­ses­ta ja kuo­le­man­tuot­ta­muk­ses­ta

Pohjoispohjalaiseen sikalaan liittyvää kuolintapausta on käsitelty torstaina Oulun käräjäoikeuden Ylivieskan istuntopaikalla.

Pohjoispohjalaiseen sikalaan liittyvää kuolintapausta on käsitelty torstaina Oulun käräjäoikeuden Ylivieskan istuntopaikalla.

Sikalan työntekijä kävi kesällä 2017 huoltamassa sikalarakennuksen viereisessä lietepumppukaivossa olevaa lietepumppua.

Sikalan tuotantoesimies ja toinen sikalatyöntekijä tapasivat miehen pian tämän jälkeen. Hän puhui sekavasti ja kertoi, että hänen päälleen oli tullut kaivossa lietettä. Lisäksi hän kertoi ammoniakin hajusta.

Tuotantoesimies määräsi miehen keskeyttämään huoltotyön. Tämä meni kuitenkin vielä parin tunnin päästä uudelleen yksinään lietepumppukaivoon jatkamaan huoltotyötä, vaikka tuotantoesimies kielsi sen puhelimessa. Esimies ilmoitti tilanteesta yhtiön hallituksen puheenjohtajana, toimitusjohtajana ja osaomistajana toimineelle miehelle.

Pian tuotantoesimies löysi työntekijän tajuttomana kaivosta. Hän nosti tämän ylös sieltä yhdessä toisen työntekijän kanssa. Syyttäjän rangaistusvaatimuksen mukaan kumpikin vaaransi oman turvallisuutensa.

Kaksikko yritti elvyttää miestä, mutta hän kuoli myöhemmin hapen puutteeseen.

Toimi yksin ilman suojavälineitä

Syyttäjä vaatii sikalayhtiölle tuomiota työturvallisuusrikoksesta. Hän katsoo, että sen toiminnassa on rikottu työturvallisuusmääräyksiä ja aiheutettu työturvallisuusmääräysten vastainen puute tai epäkohta. Lisäksi yhtiö ei muun muassa ole myöskään valvonut työturvallisuusmääräysten noudattamista.

Syyttäjä katsoo, että yhtiö ei hankkinut ja antanut työntekijöiden käyttöön asianmukaisia suojavälineitä eikä vaatinut niiden käyttämistä. Yhtiö käytti tapaturmavaaran sisältänyttä työmenetelmää eli salli yksin tehtävät huoltotoimet ilman asianmukaisia suojavälineitä. Se ei myöskään laatinut pelastussuunnitelmaa.

Syyttäjä haluaa, että yhtiö tuomitaan vähintään 2500 euron ja enintään 5000 euron suuruiseen yhteisösakkoon.

 –Yhtiön toiminnassa ei ole noudatettu vaadittavaa huolellisuutta ja varovaisuutta rikoksen ehkäisemiseksi, hän perustelee vaatimustaan.

Myös yhtiön toimitusjohtaja syytteessä

Syyttäjä vaatii yhtiön hallituksen puheenjohtajana, toimitusjohtajana ja osaomistajana toimineelle miehelle tuomiota kuolemantuottamuksesta.

Hän väittää tämän aiheuttaneen työntekijän kuoleman.

Syyttäjän mukaan miehellä oli asemaansa perustuen erityinen velvollisuus olla laiminlyömättä tehtäviään. Syyttäjän mukaan hänen olisi pitänyt estää ennalta-arvattava seuraus eli työntekijän kuolema. Hän katsoo vastuun kuolemasta kohdentuvan juuri tähän mieheen, sillä hän oli johtanut sikalatyöntekijän työtehtävien hoitamista ohi tämän lähiesimiehenä toimineen tuotantoesimiehen.

Syytetyt kiistivät syytteet.

Myöhemmin selviää, milloin käräjäoikeus antaa tuomionsa.