Vaatesuunnittelu: Tytti Ala­pie­ti suun­nit­te­lee Pi­ki­saa­res­sa ui­ma­pu­ku­ja ja muita vaat­tei­ta

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Leo Las­tu­mä­ki palasi Put­ki­not­koon

Leo Lastumäki nousee ulos autostaan ja alkaa kävelykeppeihin nojaten hitaasti kävellä kohti ravintola Wanhan Pappilan kesäteatterin katsomoa Simon Simonniemessä. Limingassa syntynyt ja Oulun Kastellissa varttunut mies muistelee tehneensä harrastajateatterin parissa "aivan hirveästi töitä" jo 1950-luvulla.

Näyttelijä-ohjaaja Leo Lastumäki käy läpi Putkinotko-näytelmää Simon Wanhan Pappilan kesäteatterissa mummoa esittävän Sirkka-Liisa Leskisen kanssa.
Näyttelijä-ohjaaja Leo Lastumäki käy läpi Putkinotko-näytelmää Simon Wanhan Pappilan kesäteatterissa mummoa esittävän Sirkka-Liisa Leskisen kanssa.
Kuva: Kiuru Arto

Leo Lastumäen ja Päivi Vuotin
ohjaaman Putkinotkon ensi-ilta
ravintola Wanhan Pappilan kesä-
teatterissa Simossa tänään kello 19. Liput 17, 15 ja 12 euroa.

Leo Lastumäki nousee ulos autostaan ja alkaa kävelykeppeihin nojaten hitaasti kävellä kohti ravintola Wanhan Pappilan kesäteatterin katsomoa Simon Simonniemessä.

Limingassa syntynyt ja Oulun Kastellissa varttunut mies muistelee tehneensä harrastajateatterin parissa "aivan hirveästi töitä" jo 1950-luvulla.

"Lampaansyöjiä kävi aikoinaan katsomassa yli kolmesataa tuhatta katsojaa, mutta niin sitä ollaan taas pienessä kylässä Putkinotkoa tekemässä", harmaapartainen järkäle heittää.

Lastumäki on ollut jo useamman viikon Simonniemessä ohjaamassa Joel Lehtosen Putkinotko-näytelmää.

Kuusikymmentä vuotta kestäneen näyttelijän uransa aikana yli neljässäkymmenessä elokuvassa näytellyt ja suomalaisen televisiotoiminnan alkutaipaleella kolossaalista hahmoaan niin lastenohjelmiin kuin sketsipitoiselle televisioviihteelle lainannut mies on 81-vuotiaana elämänsä kunnossa.

"Kari Väänäsen ohjaaman Taivaan tulet -sarjan seuraavan kauden yhdessä jaksossa piipahdan karhun salakaatajana", nykyisin Kemissä asuva viihteen jättiläinen vihjaa.

Ensimmäisen kosketuksensa teatterin tekemiseen Lastumäki sai Oulussa Koskelankylän Valolla sotien jälkeen, parikymppisenä. Elokuviin oli poika ehtinyt karata vanhemmiltaan salaa ensimmäisen kerran jo 12-vuotiaana.

"Limingan Lapinkankaalla pienessä mökissä ei ollut mitään kontakteja teatteriin tai varsinkaan elokuviin. Muistan kuitenkin monet kerrat leikkineeni lapsuuteni elokuvasankareita", Lastumäki kertoo.

Lastumäki laskee keppinsä ja rysähtää rennosti tuolilleen, jonka suojaksi on katettu päivänvarjo.

Ohjaajan edessä aukeaa 1920-lukulainen maalaismiljöö saunoineen, aittoineen ja heinäpaaleineen.

"Ensimmäisen kerran olin mukana tekemässä Putkinotkoa viisikymmentä vuotta sitten, ja silloin näyttelin kemiläisessä harrastajateatterissa Juutas Käkriäisen osan", Lastumäki muistelee.

Putkinotkon kansanomainen kieli nappaa näyttelijän koukkuunsa yhä.

"Kun perheen Ananias-poika ampuu humalapäissään haulikolla, toteaa hänen isänsä, että poika sihtasi erehdyksessä huuhkajaa puun latvaan. Ei tarkka korva kyllä voi noin rehevää kieltä kuullessaan liikuttumatta olla", hän jatkaa.

Lastumäen aivan ensimmäinen rooli oli Aarne Tarkaksen vuonna 1954 ohjaamassa väkevässä moraliteetissa Olemme kaikki syyllisiä. Lastumäki esitti siinä junaan astelevaa, elokuvassa kasvottomaksi jätettyä poliisia.

1960-luvulla hän puolestaan näytteli TV2:n lastenohjelmissa suosittua Petteri Pyörittäjää.

"Petteri Pyörittäjä oli kova valehtelija, jota ei kukaan uskonut. Hän saattoi selittää ohjelmassa lapsille, kuinka hän oli vastikään ollut taivaan kannella linnunrataa oikomassa", Lastumäki naurahtaa.

1960-luvun lopussa alkoi myös yhteistyö näyttelijä Heikki Kinnusen kanssa. Parivaljakko esiintyi sarjoissa kuten Ilkamat, Heksa ja Leksa sekä Ällitälli. Parhaiten rempseä kaksikko muistetaan kuitenkin Veikko Huovisen Lampaansyöjät -kirjan pohjalta vuonna 1972 ohjatusta elokuvasta. Elokuvalla oli seurauksensa.

"Lampaansyöjät oli niin suosittu, että ihmiset alkoivat sen nähtyään oikeasti varastella lampaita. Se jatkui vielä parina syksynä ensi-illan jälkeen."