Koulutus: Par­tu­ri-kam­paa­moil­la on pula pä­te­vis­tä työn­te­ki­jöis­tä

Pääkirjoitus: Fen­no­voi­man säh­köl­le olisi ky­syn­tää – mutta koko hank­keen us­kot­ta­vuus horjuu

Mainos: Kalevan syys­lo­ma­tar­jous 5 viikkoa diginä ja pai­net­tu­na! Tilaa tästä.

Leo Las­tu­mäel­le so­ta­ve­te­raa­nien tun­nus­tus

Näyttelijä Leo Lastumäelle, 78, luovutettiin tiistaina Oulussa Suomen sotaveteraaniliiton ansiomitali liiton Pohjois-Pohjanmaan piirin neuvottelupäivillä. Lastumäki ei itse ole sotaveteraani, mutta hän on esiintynyt aktiivisesti sotaveteraanien tapahtumissa.

Simolaiset suippopäiset. Oulun seudulta Limingasta lähtöisin oleva Leo Lastumäki vitsailee päänsä muuttuneen niin paljon aikaisempaa suipommaksi, että oli parasta muuttaa vanhaa sanontaa vastaavasti Simoon vuosikymmenten Etelä-Suomessa asumisen jälkeen.
Simolaiset suippopäiset. Oulun seudulta Limingasta lähtöisin oleva Leo Lastumäki vitsailee päänsä muuttuneen niin paljon aikaisempaa suipommaksi, että oli parasta muuttaa vanhaa sanontaa vastaavasti Simoon vuosikymmenten Etelä-Suomessa asumisen jälkeen.

Näyttelijä Leo Lastumäelle, 78, luovutettiin tiistaina Oulussa Suomen sotaveteraaniliiton ansiomitali liiton Pohjois-Pohjanmaan piirin neuvottelupäivillä. Lastumäki ei itse ole sotaveteraani, mutta hän on esiintynyt aktiivisesti sotaveteraanien tapahtumissa. Esimerkiksi viime elokuussa hän paistoi rosvopaistia Finnairin lentohenkilökunnan veteraaneille järjestämässä tapahtumassa Oulun Hietasaaressa.

"Näyttelijä on edistänyt sotaveteraanien virkistystoimintaa omalla taiteellisella panoksellaan", perustelee Sotaveteraaniliiton puheenjohtaja ja Sotaveteraaniliiton Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Aarno Strömmer Oulusta.

"Hienoltahan se tuntuu, kun saa prenikan rintaansa. Tulin 16-vuotiaana vuonna 1944 Ouluun veturinlämmittäjän oppiin. Ouluhan oli silloin sotatoimialuetta", Lastumäki muistelee.

Lastumäki on hiljattain asettunut Simoon asuttuaan sitä ennen Hyvinkäällä 30 vuotta. Hän esiintyy Timo K. Mukan Maa on syntinen laulu -romaanista tehdyssä näytelmäsovituksessa, joka saa ensi iltansa Simon vanhassa pappilassa ensi syyskesänä. Teatteri 1902:n tuottaman esityksen dramatisoi ja ohjaa Martti Kadenius. Lastumäki lupaa vastakin paistella rosvopaistia Veikko Huovisen Lampaansyöjien hengessä siellä missä kykenee.

Suomen sotaveteraaniliiton Pohjois-Pohjanmaan piiri palkitsi sotaveteraanien kultaisilla risteillä Lauri Rahikaisen Rantsilasta, Lauri Tammen Kuusamosta, Reino Isoniemen, Veikko Päkkilän, Kaarlo Sohlon ja Perttu Isokankaan Oulusta sekä Eino Raution Oulaisista.

Piirin neuvottelupäiville ja syyskokoukseen Oulun Edenissä osallistui noin 120 henkeä alueen yhdistyksistä. Pohjois-Pohjanmaalla on Suomen sotaveteraaniliiton jäseniä noin 2 400.