Len­to­mat­kus­ta­jien mat­ka­ta­va­rois­ta pois­te­taan tu­han­sia li­tium­ak­ku­ja kuu­kau­sit­tain – vir­ta­pan­kit pa­kat­ta­va oikein

Pelkästään Helsinki-Vantaan lentoasemalla akkuja poistetaan käsi- ja ruumamatkatavaroista satoja viikossa. Kuukausittain määrä kasvaa koko maassa muutamiin tuhansiin.

Oulun lentoasemalla säilytetään joitakin kymmeniä matkatavaroista poistettuja akkuja ja varavirtalähteitä.
Oulun lentoasemalla säilytetään joitakin kymmeniä matkatavaroista poistettuja akkuja ja varavirtalähteitä.
Kuva: Maiju Pohjanheimo

Lentokoneessa matkustavien käsi- ja ruumamatkatavaroista poistetaan päivittäin lukuisia esineitä, joita ei turvallisuusmääräysten vuoksi saa viedä lentokoneeseen.

Finavian viestinnästä kerrotaan, että yleisin ruumaan menevistä matkatavaroista poistettava esine on esimerkiksi puhelimen lataamisen tarkoitettu litiumioniakun sisältävä "power bank" eli varavirtalähde tai irrallinen litiumioniakku.

Helsinki-Vantaan lentoaseman turvayksikön palvelupäällikkö Joni Pekkanen kertoo, että Helsinki-Vantaalla otetaan talteen satoja varavirtalähteitä viikottain.

– Kuukaudessa määrä on koko maassa muutamia tuhansia, Pekkanen toteaa.

Poistettujen varavirtalähteiden määrä herätti Pekkasen huomion ensimmäistä kertaa vuonna 2016.

Laitteista irrallaan olevat akut ja varavirtalähteet on pakattava käsimatkatavaroihin, eikä niitä saa laittaa ruumaan. Akut sijoitetaan matkustamoon turvallisuussyistä, sillä ne voivat esimerkiksi mennä oikosulkuun ja syttyä palamaan. Ruumassa syttynyt palo olisi huomattavasti vaikeampaa sammuttaa kuin matkustamossa.

Taustalla vuodesta 2013 asti voimassa olleet määräykset

Vuonna 2013 voimaan tulleiden määräysten mukaan lentomatkustaja voi ottaa matkatavaroihin korkeintaan teholtaan 100 wh eli sadan wattitunnin litiumakkuja tai akkuja, joissa litiumia on enintään kaksi grammaa. 100-160 wattitunnin litiumakuista täytyy pyytää erillinen hyväksyntä lentoyhtiöltä ja niitä saa olla kaksi kappaletta. 

Litiumioniakkuja käytetään esimerkiksi kannettavissa tietokoneissa, matkapuhelimissa, kameroissa ja tableteissa. Näiden akkujen teho on usein alle sallitun 100 wattituntia. 

Käsimatkatavaroihin pakattavien alle 100 wattitunnin litiumakkujen ja varavirtalähteiden määrästä ei ole rajoituksia. Niiden tulee kuitenkin olla asianmukaisesti pakattuja ja oikosululta suojattuja. 

– Akut voi pakata omaan koteloonsa tai niiden navat voi teipata. Tärkeintä on, etteivät ne pääse kosketukseen esimerkiksi metallin, kuten avainten kanssa, mistä voisi tulla oikosulku.

Katso vinkit varavirtalähteiden asialliseen pakkaamisen Finavian videolta: