Len­to­lii­ken­ne Ka­na­rian­saa­ril­le on taas kes­key­tet­ty, hiek­ka­myrs­ky myös hi­das­taa satojen suo­ma­lais­ten lo­ma­mat­kaa

Lentoliikenne Espanjan Kanariansaarille on jälleen keskeytetty, kertoo Espanjan lentokenttiä operoiva Aena muun muassa Twitterissä.

Gran Canarialla lentoliikenne jälleen keskeytetty. Sadat ihmiset odottivat lentokentällä, kun lennot peruttiin hiekkamyrskyn ja tuulen vuoksi Gran Canarialla.
Gran Canarialla lentoliikenne jälleen keskeytetty.
Gran Canarialla lentoliikenne jälleen keskeytetty.
Kuva: ANGEL MEDINA G.

Hiekkamyrsky vaikutti sunnuntaina useiden TUIn suomalaisasiakkaiden matkasuunnitelmiin.

Lentoliikenne Espanjan Kanariansaarille keskeytettiin jälleen sunnuntaina, kertoi Espanjan lentokenttiä operoiva Aena verkkosivuillaan sunnuntai-iltana. Syynä oli hiekkamyrsky, joka haittasi näkyvyyttä.

Aenan mukaan matkalla olevat koneet ohjattiin muille kentille. Espanjan lentoliikennettä ylläpitävä Enaire kertoi tekevänsä yhteistyötä Eurocontrolin, Portugalin, Marokon, Mauritanian ja Kap Verden kanssa.

Aenan Twitter-päivitysten mukaan hiekka ja tuuli vaikuttivat myös lähteviin lentoihin.

Myös lauantaina Aena peruutti kaiken Gran Canarialle tulevan ja sieltä lähtevän lentoliikenteen sekä Teneriffalta lähtevät lennot. Sunnuntaina lentoliikenne oli jo palautumassa ennalleen, kunnes viranomaiset jälleen ilmoittivat lentokenttien sulkemisesta. Sunnuntaina lennot keskeytettiin kaikille Kanarian kentille.

El Pais -lehden mukaan myös meriliikenne keskeytettiin ja koulutusviranomaiset peruivat oppitunnit maanantailta niistä kouluista, joissa päivä ei ole joka tapauksessa vapaa karnevaalien vuoksi.

Yksi TUIn koneellinen matkustajia joutui yöpymään Lissabonissa

Kanariansaarten hiekkamyrsky sotki sunnuntaina satojen matkatoimisto TUIn suomalaisten asiakkaiden matkasuunnitelmia. Gran Canarialta piti saapua kotimaahan noin 190 suomalaista, jotka joutuvat kuitenkin odottamaan paluulentoa näillä näkymin maanantaiaamuun, kertoi TUIn lehdistöpäivystäjä Joni Launiala.

Lisäksi Helsinki-Vantaalta Gran Canariaa kohti suunnannut kone joutui laskeutumaan Lissaboniin. Sieltä matka jatkunee Grand Canarialle maanantaiaamuna. Myös tällä lennolla on noin 190 suomalaista.

Tuuli haittaa maastopalon sammutustöitä

Espanjan ilmatieteen laitos varoitti uutistoimisto AFP:n mukaan, että kovat tuulet riepottelevat Kanariansaaria maanantaihin asti. Paikallishallinto neuvoi ihmisiä pitämään ovet ja ikkunat kiinni, välttämään autoilua ja pysymään poissa rannikkoalueilta.

Kovat tuulet haittasivat myös maastopalon sammutustöitä Gran Canarialla, sillä sammutushelikoptereita ei ole voitu käyttää. Lehti kertoo liekkien tuhonneen useita koteja, ja ihmisiä on myös evakuoitu.

Espanjan yleisradion RTVE:n mukaan myös Teneriffalla evakuoitiin viikonloppuna ihmisiä ja muun muassa kokonainen hotelli palojen tieltä.

El Pais huomauttaa, että hiekkamyrsky huononsi huomattavasti Kanariansaarten ilmanlaatua. Myös AirVisual-verkkosivuston kartta näyttää Kanariansaarten ilmanlaadun olevan huono.

Lentoyhtiö Norwegian perui lentoja sään vuoksi. Norwegianin lehdistövastaava Andreas Hjornholm kertoi STT:lle sunnuntaina, että hiekkamyrskyssä seisseille koneille tehtiin tekninen tarkastus, joilla haluttiin varmistaa, ettei hiekka ole vahingoittanut koneita.

Myrsky on vaikuttanut myös Finnairin paluulentoihin.