Asuminen: Oulun Lip­po­ran­nan kort­te­lis­ta löytyi poik­keuk­sel­li­nen ma­ja­paik­ka, joka pois­tet­tiin käytön puut­teen vuoksi

Sotaharjoitukset: Ou­lu­lai­nen Teemu Hil­tu­nen, 25, sai käskyn ker­taa­maan ja suureen Na­to-har­joi­tuk­seen

Tuulivoima: Vesa Hakola tietää, mitkä ovat maan­omis­ta­jan su­den­kuo­pat tuu­li­puis­to­jen suhteen

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Lem­mik­ki lie­vit­tää stres­siä ja ve­ren­pai­net­ta

Kela on kurjistanut psykoterapiavaroja. Otetaan siis koira! Siitä ei makseta kela-korvauksia, mutta terapiaa saa pätkällä makkaraa, ja vastaanotto on auliisti auki yötä päivää. Tutkijat alkavat saada vihiä siitä, minkä eläimet ovat tajunneet tutkimatta. Kissasta saa vanhainkotiin hyvän apuhoitajan. Koira lievittää kummasti yksin elämisen tuskaa.

Kela on kurjistanut psykoterapiavaroja. Otetaan siis koira! Siitä ei makseta kela-korvauksia, mutta terapiaa saa pätkällä makkaraa, ja vastaanotto on auliisti auki yötä päivää.

Tutkijat alkavat saada vihiä siitä, minkä eläimet ovat tajunneet tutkimatta. Kissasta saa vanhainkotiin hyvän apuhoitajan. Koira lievittää kummasti yksin elämisen tuskaa.

Lemmikkieläinten vaikutuksia hoivaajiensa hyvinvointiin on maailmalla tutkittu hyvin vähän. Johan sen sanoo järkikin, että sylissä kehräävä kissa on pillereitä parempi serotoniinivaikuttaja ja koiran lämmin nuolaisu on balsamia sielulle.

Mutta kylmä tiede vaatii, että kaiken pitää olla mitattavissa millimooleissa, elohopeamilligrammoissa tai nanometreissä. Tohtori Karen Allen New Yorkin osavaltiossa Buffalossa on alan johtavia tutkijoita maailmassa. Hänen tutkimuksensa lemmikkieläinten vaikutuksista ihmisten stressivasteeseen ovat saaneet laajalti palstatilaa parhaimmissa tiedelehdissä.

On suuri erhe luulla, että kissasta tai koirasta on hyötyä vain raihnaisille vanhuksille ja elämän syrjimille. Oulun teknologiaihmeen takana on joukko ylirasittuneita nörttejä, joille elävien kynsien rapina hiirimatolla toisi kummasti potkua elämään. Sosiaali- ja terveydenhuolto saattaisi olla paremmalla tolalla, jos määrättäisiin Musti terapoimaan Mönkärettä ja hoivaamaan Hyssälää.

Karen Allen sai laajaa huomiota vuonna 1998 Amerikan Sydänliiton kongressissa pörssimeklareita koskeneella tutkimuksellaan, jossa oli mukana 48 kovan paineen alla työskentelevää meklaria. Kaikki olivat sinkkuja.

Stressi näkyi heidän verenpaineessaan, joka tutkimuksen alkaessa oli keskimäärin 165/110 elohopeamilligrammaa eli selvästi koholla. Se kohosi entisestään, kun heidät altistettiin stressivastetta mittaaville psykologisille testeille.Loppu hyvin,
kaikki hyvin


Tämän jälkeen meklareita alettiin hoitaa ACE-estäjällä. Lääke alentaa verenpainetta, mutta ei lievitä stressiä. Lääkehoidon avulla heidän verenpaineensa laski nopeasti keskimäärin 112/76:een eli normaalille tasolle.

Tutkittavat jaettiin ennen kokeen alkua satunnaisesti kahteen yhtä suureen joukkoon. Puolelle meklareista annettiin kotiin koira tai kissa, puolet sai selvitä omillansa.

Kuusi kuukautta myöhemmin tehtiin uudet testit. Pörssimaailmassa oli tällä välin koettu pahoja takaiskuja ja työ oli muuttunut entistäkin raskaammaksi.

Niillä meklareilla, jotka saivat ACE-estäjää mutta joilla ei ollut koiraa tai kissaa, verenpaine oli korkeampi ja he pärjäsivät stressiä mittaavissa testeissä huonommin kuin kuin lemmikkiä hoitaneiden ryhmä. Karen Allenin mielestä tulos ei ollut yllätys.

Tutkimuksella oli sadun onnellinen loppu. Koiran tai kissan saaneet pörssihait kiintyivät lemmikkeihinsä niin, etteivät luopuneet niistä. Kun tulokset oli julkaistu, vertailuryhmän meklareistakin useimmat hankkivat ikioman karvaturrin.

Toisessa kokeessa oli mukana 240 pariskuntaa, joista puolella oli koira tai kissa. Jokaisesta pariskunnasta otettiin toinen puoliso tutkimusryhmään ja toinen vertailuryhmään.

Koiran tai kissan omistajat altistettiin psyykkiselle ja fyysiselle stressille kolmessa vaiheessa, ensin yksin, sitten lemmikin ollessa läsnä ja kolmanneksi puolison seurassa.

Niillä pariskunnilla, joilla ei ollut lemmikkiä, testit olivat muilta osin samat, mutta lemmikin paikalla tukihenkilönä oli paras ystävä.

Ja pitihän se arvata! Parhaat tulokset saatiin kokeissa, joissa tutkittavilla oli tukena koira tai kissa. Tulokset olivat selvästi huonompia, kun tukena oli puoliso tai hyvä ystävä.

Karen Allenin mukaan karvoihin ei ollut katsomista. Kissa tai koira, aina puolisoa parempi!Lemmikistä tukea
omaishoitajille


Buffalossa tehtyjen tutkimusten mukaan koirasta on tukea ja apuamyös ihmisille, jotka hoitavat kotona vakavasta aivovauriosta kärsivää puolisoaan.

Lemmikkikoira alentaa kovan kuormituksen alla elävien omaishoitajien sydämen ja verisuonten stressivastetta.

Tutkimukseen osallistui 60 vapaaehtoista, keskimäärin 50-55-vuotiasta miestä ja naista, jotka hoitivat vaikeasti sairasta puolisoaan yksin kotona. Kaikki käyttivät lääkärin määräämää verenpainelääkettä.

Puolet arvottiin testiryhmään ja puolet muodosti vertailuryhmän. Kokeiden alussa kaikilta mitattiin verenpaine ja pulssi sekä muutokset fyysistä ja psyykkistä stressiä osoittavissa testeissä. Tässä vaiheessa ryhmien välillä ei ollut eroja.

Tämän jälkeen testiryhmän jäsenet saivat kotiin koiran paikallisesta kennelistä.

Kuuden kuukauden kuluttua samat testit tehtiin uudelleen. Koiraa hoitaneilla tulokset olivat selvästi paremmat kuin vertailuryhmässä. Nyt myös vertailuryhmän jäsenet saivat kotiin oman koiran.

Puolen vuoden kuluttua samat testit tehtiin kolmannen kerran. Vertailuryhmä pärjäsi nyt yhtä hyvin kuin testiryhmä, joka oli alusta pitäen saanut iloa ja tukea lemmikkikoiralta.