Vaalitentti: Katso tal­len­ne Kalevan vaa­li­ten­tis­tä, mukana kuusi ni­me­käs­tä eh­do­kas­ta Oulun vaa­li­pii­ris­tä

Pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tok­sen tor­jun­ta ei ole vi­her­hump­paa – maa­pal­lon läm­pe­ne­mi­nen mah­dol­lis­ta saada kuriin

Kolumni: Ou­lu­lais­kou­lun hyvät ko­ke­muk­set kou­lu­pu­dok­kai­den kanssa osoit­ta­vat, miten tärkeää on kokemus po­ruk­kaan kuu­lu­mi­ses­ta

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Leik­kaus tuo laatua kissan elämään

Niin lemmikin kuin sen omistajan elämän saa helpommaksi, kun kissan leikkaus hoidetaan ajallaan.

-
Kuva: Lauri Ponkala

Harvalla rutiinioperaatiolla on niin paljon myönteisiä vaikutuksia kuin kissan leikkauttamisella.

Niin lemmikin kuin sen omistajan elämän saa helpommaksi, kun kissan leikkaus hoidetaan ajallaan.

Vanhat luulot siitä, että kollin tulisi olla aikuistunut ennen leikkaamista tai että naaraan pitäisi saada yhdet pennut, eivät pidä paikkaansa. Kollin voi kastroida ennen 10 kuukauden ikää, ja naaraan voi steriloida tätäkin  nuorempana.

Kissa muuttuu leikkauksen jälkeen entistä mukavammaksi lemmikiksi. Kun hormonitoiminta tasoittuu, energiaa jää tyttö- tai poikaystävien haikailun sijaan lemmikkinä olemiseen. Riittävän varhain leikattu kolli ei ehdi keksiä merkkailemista, ja leikkauksen myötä tapa häviää myös vanhemmalta kissalta.

Leikatun ulkokissan reviiri pienenee eikä veri vedä tappelemaan vieraiden kissojen kanssa.

Leikatusta kissasta saa myös paremman hiirestäjän, koska aikaa ja kärsivällisyyttä jää saalistamiseen.

Kissojen leikkaukset ovat varsin yksinkertaisia operaatioita. Yleensä potilas on toipunut jo seuraavana päivänä. Leikkaushaavat paranevat kollilla muutamassa päivässä, naaraalla reilussa viikossa. Leikatulla naaraalla on myös pienempi riski sairastua kohtutulehduksiin ja nisä- tai kohtusyöpään. Myös kolleilla kasvainten riski pienenee.

Kodittomien eläinten tuki ry ja Oulun kaupungin pieneläinvastaanotto järjestävät kollikissojen leikkaustempauksen 10.10.