Lei­jo­nat nousi ah­din­gos­ta ta­soi­hin, USA vei voiton lopulta jat­ko­ajal­la – nuoret tähdet Kakko ja Hughes jäivät ilman te­ho­pis­tei­tä

USA ja Suomi kohtasivat maanantaina alkuillan ottelussa jääkiekon MM-kisoissa. USA voitti ottelun jatkoajalla 3–2.

USA ja Suomi kohtasivat maanantaina alkuillan ottelussa jääkiekon MM-kisoissa. USA voitti ottelun jatkoajalla 3–2.

Pelin alku oli Suomelle murheellinen, sillä ottelu ehti vanheta vain 50 sekuntia, kun Brady Skjei iski siniviivakudillaan jenkit johtoon. Kiekko painui etuyläkulmaan.

Yhdysvallat meni avauserän puolivälissä kahden maalin johtoon. Johnny Gaudreaun miinuskulmasta lähettämä ranneveto yllätti Suomen maalivahti Veini Vehviläisen, jolle ensimmäinen erä ei ollut paras mahdollinen. Kummankin maalin Vehviläinen saa ottaa piikkiinsä.

Johnny Gaudreau iski USA:n 2-0-johtoon Veini Vehviläisen kypärän kautta ottelussa Suomea vastaan.
Video: MTV

Leijonat onnistui kaventamaan, kun hyökkääjä Harri Pesonen veti ranteella kiekon verkon perukoille avauserän viimeisellä minuutilla.

Vasemmalta puolelta ja pienehköstä kulmasta tullut laukaus yllätti jenkkimaalivahdin. Syöttäjiksi maaliin merkittiin Sakari Manninen ja Miika Koivisto.

– Saatiin muutkin maaleja kuin Kaapo (Kakko), Pesonen totesi C Moren erätaukohaastattelussa.

Harri Pesonen iski Leijonille tärkeän 1-2-kavennusmaalin USA-ottelussa vain 55 sekuntia ennen ensimmäisen erän loppua.
Video: MTV

Enempää maaleja ei avauserässä nähty, joten tauolle poistuttiin 2–1-numeroista.

Toisessa erässä Suomi onnistui tappamaan hyvällä alivoimapelillään Juhani Tyrväisen ottaman jäähyn.

Oman ylivoimamahdollisuutensa Suomi sai erän jälkipuolella, kun jenkkien hyökkääjätähti Patrik Kane otti kaksiminuuttisen.

Ylivoimalla Suomi loi tukun hyviä tilanteita. Esimerkiksi Kaapo Kakko ja Veli-Matti Savinainen pääsivät yrittämään loistavista paikoista, mutta tulosta ei tullut, vaan USA sai tapettua oman alivoimansa.

Leijonat sai vielä erän lopussa uuden ylivoiman, ja tällä kertaa se tuotti tulosta. Sakari Manninen antoi nappisyötön neliön keskellä lapa valmiina odottaneelle Niko Ojamäelle, joka ei erehtynyt, vaan latoi kiekon varmasti verkkoon. Oliwer Kaski oli maalin toinen syöttäjä.

– Niko oli hyvin keskellä ja hyvä kuti lähti yläkulmaan, jo kisojen viidennen syöttöpisteensä saanut Manninen sanoi C Morelle erän jälkeen.

Mannisen mielestä Suomi paransi peliään toiseen erään. 

– Tunnetta tuli enemmän ja päästiin enemmän pelin sisälle.

Avauserässä haparoinut Vehviläinen oli kakkoserässä mies paikallaan ja tukki maalinsuunsa totaalisesti.

Hyvin Vehviläinen jatkoi myös kolmannessa erässä, jossa ei maaleja nähty. Näin ottelussa edettiin jatkoajalle.

USA onnistui tekemään voittomaalin, kun jatkoaikaa oli jäljellä reilu minuutti. Maalintekijä oli Dylan Larkin, jonka ranneveto painui Vehviläisen kainalosta sisään. Näin USA otti ottelusta kaksi pistettä ja Suomi yhden.

Maalia edelsi tilanne, joka vaikutti siltä, että USA:n pelaaja teki jalkapyyhkäisin Suomen pelaajalle. Jäähyä ei kuitenkaan vihelletty.

Suomi on kerännyt kolmesta ensimmäisestä pelistään seitsemän pistettä yhdeksästä mahdollisesta.

– Erittäin tyytyväinen, päävalmentaja Jukka Jalonen kommentoi pistesaldoa C Morelle.

Ottelu sisälsi erityistä mielenkiintoa, sillä joukkueiden riveissä kohtasivat nuoret huippulahjakkuudet Kaapo Kakko ja Jack Hughes. Kakko on 18-vuotias ja Hughes täyttää 18 vuotta tiistaina. 

Nuorukaisten odotetaan olevan ensi kesän NHL-varaustilaisuuden kärkinimet. Hughesia on pidetty todennäköisenä ykkösvarauksena ja Kakkoa kakkosvarauksena.

C Moren asiantuntijat Karri Kivi ja Ville Nieminen vertailivat Leijonien Kaapo Kakkoa ja Jack Hughesia.
Video: MTV

Toistaiseksi kisoissa Kakko on ollut selvästi tehokkaampi, sillä hän on iskenyt kahdessa aiemmassa ottelussa yhteensä viisi maalia. Hughes on pelannut vielä ilman tehopisteitä. 

Kumpikaan nuorukaisista ei saanut tehopisteitä maanantain ottelussa.

Suomi teki otteluun kokoonpanomuutoksia. Niistä huomattavin on se, että maalivahtina pelaa Oulun Kärppien Veini Vehviläinen. Kaksi aiempaa peliä maalilla on torjunut Kevin Lankinen.

Katso MM-kisojen otteluohjelma täältä.