Leena Suomu teki 99 en­si-il­taa Ka­jaa­nis­sa

Punaisen viivan viimeinen näytös huomenna Kajaanin kaupunginteatterissa on näyttelijä Leena Suomun jäähyväisesitys. Suomu vaihtaa vapaalle ja keskittyy seuraavaksi puutarhanhoitoon.

Laura Ruohosen näytelmä Olga on yksi Leena Suomun suosikeista. Siinä hän esiintyi yhdessä Johannes Korpijaakon kanssa. Tämä kuva on kansikuvana Hongkongissa ilmestyneessä Olgan kiinannoksessa.
Laura Ruohosen näytelmä Olga on yksi Leena Suomun suosikeista. Siinä hän esiintyi yhdessä Johannes Korpijaakon kanssa. Tämä kuva on kansikuvana Hongkongissa ilmestyneessä Olgan kiinannoksessa.
Kuva: Reijo Haukia/Kajaanin kaupunginteatteri

Punaisen viivan viimeinen näytös huomenna Kajaanin kaupunginteatterissa on näyttelijä Leena Suomun jäähyväisesitys. Suomu vaihtaa vapaalle ja keskittyy seuraavaksi puutarhanhoitoon.

Leena Suomun virallinen eläke alkaa elokuun alussa. Heti kohta hän lähtee keikalle, sillä Punainen viiva esitetään elokuussa Tampereen Teatterikesässä.

Kajaanissa Leena Suomu on näytellyt kolmekymmentä vuotta, kuuden teatterinjohtajan kaudella. Ensi-iltoja kertyi yhtä vaille sata. Suomu tunnetaan myös elokuvarooleistaan. Hän on näytellyt kymmenessä pitkässä elokuvassa sekä useissa televisioelokuvissa ja tv-sarjoissa.

Suomu on käynyt pitkän tien näyttelijäksi. Tyttösenä mieli alkoi tehdä esiintymään, mutta ujous vaivasi ja siskon piti saattaa hänet Ilmajoen Koskenkorvan näytelmäkerhon perustamistilaisuuteen.

Näytelmäkerhosta hän jatkoi Seinäjoelle iltanäyttelijäksi. Rohkeus ei riittänyt teatterikouluun pyrkimiseen, mutta näyttelemisestä tuli ammatti silti.Kajaanissa hyvä ensemble


Kolmekymmentä vuotta Kajaanissa ovat hurahtaneet nopeasti.

"Aina välillä tuntui siltä, että vaihdan paikkaa. Kun mietin, mihin menisin, Kajaani tuntuikin sopivalta. Isoon teatteriin en halua. Tämä on passelin kokoinen, välimuoto ryhmäteatterin ja laitosteatterin välillä. Täällä on hyvä ensemble ja hyvät työkaverit."

Eteläpohjalaiselle Suomulle sopeutuminen Kajaaniin ei ole ollut ongelma. Teatterilaiset ovat tiivis joukko työskennellessään eikä silloin paikkakunnalla ole väliä.

"Tottakai kainuulaiset ovat erilaisia kuin eteläpohjalaiset. Eteläpohjalainen sanoo suoraan asiat niin kuin ne on. Kainuulaisessa yhdistyvät karjalaisuus ja savolaisuus, eikä kainuulainen todellakaan sano suoraan."

Leena Suomu iloitsee siitä, että hänen viimeiseksi työkseen Kajaanin teatterissa osui Punainen viiva Juha Hurmeen ohjaamana.

"Hurmeen sovitus teoksesta, jolla on melkoinen historia, on erittäin hieno. En olisi halunnutkaan tehdä viimeiseksi mitään hilipalitittaa."Ei enää voltteja näyttämöllä


Yhdeksäänkymmeneenyhdeksään roolityöhön Kajaanissa mahtuu monta Leena Suomun sydäntä lähellä olevaa. Esimerkiksi äidin osa Pekka Milonoffin ohjaamassa Jussilan Jussissa, Lady Ossi Räikän ohjaamassa Käärmeennahkatakissa, nimiosa Ilkka Laasosen ohjauksessa Laura Ruohosen näytelmässä Olga sekä tietysti Kristian Smedsin Kolmen sisaren äiti. Kolmessa sisaressa Leena Suomu esitti myös itseään, ikääntyvää näyttelijä Leena Suomua.

Elokuvan teko on aina kiinnostanut Leena Suomua. Kun pyydettiin, hän lähti filmaamaan. Monta kesää kului elokuvia tehdessä."Filmissä pitää näytellä pienesti. Tykkään sellaisesta."

Elokuvistaan Leena Suomu mainitsee ensimmäisenä Ilkka Järvi-Laturin Kotia päin, joka toi valtion palkinnon ja Jussi-kunniakirjan. Suomu on nähty elokuvissa vahvojen naisten rooleissa, kuten Niskavuoren Hetana. "Mutta on minussa näyttelijänä herkkä puolikin yhtä voimakas."

Näytteleminen on Leena Suomun mielestä rankkaa työtä, kuluttavaa myös fyysisesti mutta ennen kaikkea henkisesti. "Terveisiä vaan kaikille nuorille tytöille, jotka haluavat näyttelijöiksi."

"Olen sen ikäinen, etten enää tee voltteja näyttämöllä. Yli kolmekymmentä vuotta putkeen tätä työtä loppuu nyt - toistaiseksi."

Eläkkeellä Leena Suomulla ei ole sen kummempia suunnitelmia kuin nauttia elämästä ja hoitaa kukkatarhaa. "En välttämättä tee teatteritöitä, ainakaan hetkeen. Jos joku hyvä juttu tulee jossakin päin Suomea, johon minut halutaan, voin ajatella vierailua."

"Vanhat näyttelijät eivät jää eläkkeelle, jos terveys kestää. Ehkä on vaikea luopua esillä olemisesta, jos on suunnaton narsisti. En usko, että minulla on sitä ongelmaa."

Leena Suomulla on kaupunkikoti Kajaanissa ja maaseutuasunto kotiseudulla, Ilmajoen Koskenkorvan kylässä. Siellä hän kasvattaa puutarhassaan kauniita kukkia, sekä perennoja että kesäkukkasia. Viinatehtaalta voi joskus leijua rankin tuoksua, mutta hajuilmastoa hallitsevat nykyisin sikalat, sillä Ilmajoki on vankka sikatalouspitäjä.