Kolumni

Laura Huhtasaari ja totuuden jälkeinen aika

Somessa levisi kulovalkean lailla video, jossa perussuomalaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Halla-aho esittää kysymyksen ja vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo vastaa.

Kolumnin kirjoittaja on Kalevan verkkotoimittaja Heikki Uusitalo.
Kolumnin kirjoittaja on Kalevan verkkotoimittaja Heikki Uusitalo.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Viime viikon eduskuntakeskustelusta levisi somessa kulovalkean lailla video, jossa perussuomalaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Halla-aho esittää kysymyksen ja vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo vastaa.

Halla-ahon kysymys kuuluu tiivistetysti: "Meneekö ulkomaalaisten turvallisuus suomalaisten turvallisuuden edelle?"

Yhden asian liikkeen tavanomainen yritys hiillostaa vihreää ministeriä jatkuvilla maahanmuuttokysymyksillä. Siinä ei siis vielä ole mitään erikoista tai ihmeellistä.

Ohisalon vastaus sen sijaan on hyvin hämmentävä. Hän sanoo: "Kyllä, siitä tämä hallitus tulee pitämään kiinni."

Eli ulkomaalaisten turvallisuus menee suomalaisten turvallisuuden edelle. Ja hallitus vieläpä pitää asiasta kynsin hampain kiinni.

Mitä ihmettä?

Sitä ihmettä, että video on väärennös. Siihen on leikattu vastaus aivan toisesta kohtaa keskustelua selvästikin siinä tarkoituksessa, että saataisiin lietsottua tyytymättömyyttä ja vihaa Ohisaloa kohtaan.

Väärennös on niin kökkö, että jokaisen pitäisi hoksata se tekaistuksi. Turhan moni kuitenkin nielaisee halvanlaisen vedätyksen sen enempiä miettimättä.

Tyytymättömyyttään ja vihaansa ehtii moni jo ilmaista ennen kuin isot kotimaiset tiedotusvälineet uutisoivat feikkivideosta. Somen rakkilauma haukkuu Ohisaloa kirosanoin väritetyillä ilmauksilla, joista osa täyttää todennäköisesti kunnianloukkauksen tunnusmerkit.

Useat näkyvät poliitikot tuomitsevat tapauksen selväsanaisesti. Muun muassa eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) ja varapuhemies Tuula Haatainen (sd.) ottavat asiaan kantaa voimakkaasti paheksuen.

Kantaa aiheeseen ottaa myös perussuomalaisten europarlamentaarikko Laura Huhtasaari, puolueensa edellinen presidenttiehdokas. Hänen viestissään on kokonaan toinen sävy kuin puhemiehillä, ja se sävy menee yli kaiken hyväksyttävyyden.

"Kyse on mielikuvasta, jota feikkivideolla halutaan viestiä. Jos viesti on väärä, sen voi oikaista", kirjoittaa Huhtasaari.

Hän myös kysyy, onko Ohisalo irtisanoutunut videon viestistä. Huhtasaari siis muitta mutkitta hyppää ymmärtämään valheiden ja väärennösten levittämistä. Hän tarjoaa todellista vaihtoehtoa: vaihtoehtotodellisuutta, jossa poliittisen vastustajan sanomiset voi väärentää ja sen jälkeen vielä penätä häntä irtisanoutumaan lausumasta, jota hän ei koskaan lausunut.

Ollaan syvällä totuuden jälkeisessä ajassa, trumppien ja muiden valehtelijoiden luomassa maailmassa, jossa millään ei ole vähempää väliä kuin totuudella.

Vaikka sitä niin palavasti haluaisikin ajatella, että ei meillä Suomessa sentään, vastaus on toinen: kyllä meillä Suomessakin. Huhtasaari sen todistaa hyvin väkevästi.

Kehityssuunta on vaarallinen. Moderni teknologia mahdollistaa niin sanotut deep fake -videot, joista jo valistuneenkin voi olla vaikea päätellä, ovatko ne totta vai eivät.

Korkeassa asemassa olevien poliittisten päättäjien ei pitäisi osoittaa pienintäkään hyväksyntää tällaisten propagandavälineiden käyttämiselle. Muuten olemme kohta kaikki jymäytettyjä ja riitelemme sanoista ja teoista, joita kukaan ei ole koskaan sanonut tai tehnyt.

Yhteiskunnallisia ongelmia ja riitoja ratkotaan pahimmillaan väkivallalla. Toivottavasti siihen pisteeseen ei koskaan ajauduta valheellisten videoiden vuoksi.

Uhkakuva tästä on valitettavasti olemassa.

Kommentointi juttuun on päättynyt.

Korkeassa asemassa olevien poliittisten päättäjien ei pitäisi osoittaa pienintäkään hyväksyntää tällaisten propagandavälineiden käyttämiselle.