Luitko jo tämän: Suo­ma­lais­sa­tel­liit­ti pal­jas­ti kym­me­niä ve­nä­läis­ten asemia Uk­rai­nan sodassa

Pääkirjoitus : Oulun kau­pun­gin­joh­ta­ja­haun saldo on nolo

Lau­lu­jout­sen ajaa met­sä­han­het petojen suihin

Juuri ilmestyneessä Metsästäjä-lehdessä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen (RKTL) assistentti Einari Väyrynen nostaa puheenaiheeksi joutsenen ja harvinaistuvan metsähanhen suhteen.

Joutsenista on tullut uhka metsähanhille.
Joutsenista on tullut uhka metsähanhille.
Kuva: Peura Pekka

Juuri ilmestyneessä Metsästäjä-lehdessä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen (RKTL) assistentti Einari Väyrynen nostaa puheenaiheeksi joutsenen ja harvinaistuvan metsähanhen suhteen. Väyrysen mukaan laulujoutsen ajaa pesimälammeltaan tai -suoltaan metsähanhet pois juuri silloin, kun hanhet ovat sulkasadossa ja lentokyvyttömiä.

Turvallisilta alueilta karkotetut sulkasatoiset hanhet ovat helppo saalis ketulle ja kotkalle. "Joutsenen vaikutusta on vähätelty. Joutsen on aika hyvä renki pedoille hanhien sulkima-aikaan", Väyrynen määrittelee.

Lajien suhteiden kehittymistä Väyrynen on seurannut hanhien merkintäpyyntien yhteydessä jo pitkään. Epäilykset heräsivät, kun hanhet alkoivat kadota joutsenen asuttamilta lammilta. "Vasta 2000-luvulla pääsimme näkemään näitä yhteenottoja", Väyrynen kertoo.

Metsähanhikannat ovat taantuneet viime vuosina, kun taas laulujoutsenten määrät ovat lisääntyneet voimakkaasti.

Vesilintututkija ja RKTL:n tutkimusprofessori Hannu Pöysä olisi aika varovainen tulkitsemaan Väyrysen havaintoja siten, että joutsen on hanhikadon syy. "Kyllä näitä Väyrysen kuvaamia aggressioita esiintyy, se ei ole sinänsä tavaton tieto. Ne tilanteet näyttävät aika rajuilta, mutta paljonko tämä vaikuttaa metsähanhen nykyiseen ahdinkoon, on hyvin vaikea sanoa."

Pöysän mukaan metsähanhen tilanteesta ollaan huolissaan, ja monet paikalliset pesimäkannat ovat taantuneet. "Jotta tilanne ei huononisi entisestään, pitäisikö metsähanhen rauhoitusta ajatella", Pöysä ehdottaa.

Lue lisää perjantain Kalevasta!