Tulospalvelu: Katso alue­vaa­li­tu­lok­sen yk­si­tyis­koh­dat

Kuvagalleria: Näin vaa­li­tu­los­ta juh­lit­tiin Oulussa

Pääkirjoitus

Lasten ym­pä­ri­leik­kauk­set pe­rusoi­keuk­sien vas­tai­sia

Poikien ympärileikkauksia tehdään Suomessa jopa satoja vuodessa. Tyttöjen ympärileikkaukset ovat kiellettyjä, mutta poikien kohdalla oikeuskäytäntö on häilyvämpi.

Poikien ympärileikkauksia tehdään Suomessa jopa satoja vuodessa. Tyttöjen ympärileikkaukset ovat kiellettyjä, mutta poikien kohdalla oikeuskäytäntö on häilyvämpi.

Ympärileikkauksessa pojan esinahka poistetaan kokonaan tai osittain. Toimenpidettä perustellaan lähinnä uskonnollisilla syillä. Lääketieteelliset perusteet ovat osoittautuneet kiistanalaisiksi. Tyttöjen radikaaleilla  ympärileikkauksilla sitä vastoin on vakavia terveyshaittoja.

Perussuomalaisten kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala on jättänyt lakialoitteen, joka kriminalisoisi uskonnollisista syistä alle 15-vuotiaille pojille tehdyt ympärileikkaukset.

Poikien ympärileikkauksissa vastakkain ovat uskonnolliset näkemykset ja yksilön perusoikeudet. Suomessa ympärileikkauksia tehdään lähinnä juutalaisille ja muslimeille.

Vaakakupissa lapsen oikeudet ja ruumiillinen koskemattomuus ovat kiistattoman vahvoja perusteita ympärileikkausta vastaan. Terveeltä lapselta ei ole syytä poistaa tervettä kudosta. Asia on verrattavissa  ruuminvamman tuottamiseen.

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmisteltiin aiemmin poikien ympärileikkauksen uskonnollisissa yhteisössä sallivaa lainsäädäntöä. Peruspalveluministerinä tuolloin toiminut Paula Risikko  (kok.) ei lopulta vienyt asiaa eteenpäin.

Uskonnolliset ja raamatulliset vetoomukset ympärileikkauksen puolesta  ontuvat pahasti. Vaikka perinne on pitkä, ei se tarkoita sitä, että se olisi oikeutettu.

Raamattu kehottaa myös kivittämään avionrikkojan ja  kostamaan hammas hampaasta ja silmä silmästä, mutta silti nykyinen lainsäädäntö tuomitsee tuollaiset teot jyrkästi. Yksilön oikeudet ajavat uskonnon ohi.